Mēs visi esam vismaz reizi dzīvē stāvējuši rindā savā iecienītākajā kafejnīcā, un uztraukušies par to, ka neesam pilnīgi pārliecināti par dažādajiem kafijas veidiem. Kafija ir ļoti daudzveidīga, un tāpēc raksta turpinājumā piedāvājam iepazīties ar tās dažādajiem veidiem un atšķirībām.
Dažādas kafijas pupiņas
Lai pagatavotu garšīgus kafijas dzērienus, ir jāņem vērā, kuras kafijas pupiņas izvēlēties. Kopumā ir četras kafijas pupiņu šķirnes, no kurām divas poplārākās ir – Arabika un Robusta kafijas pupiņas. Veikalos visbiežāk atradīsi Arabica kafijas pupiņas vai malto kafiju, retāk Robusta kafijas pupiņas vai malto kafiju vai nereti kafijas ražotāji piedāvā iegādāties Arabica un Robusta kafijas pupiņu sajaukumu. Arabikas pupiņām ir saldāka garša un krēmīgākas, riekstainākas kafijas notis, savukārt Robusta kafijas pupiņu šķirnei ir raksturīgas rūgtākas notis.
Kā izvēlēties kafijas pupiņas?
Veikalu plauktos ir atrodami dažādi kafijas veidi un iesācējam kafijas pasaulē saprast, kura ir labākā kafija noteikti ir grūti. Iepazīsties ar galvenajiem kritērijiem, kuri nosaka kafijas pupiņu kvalitāti.
Izcelsmes valsts
Ja esi nogaršojis dažādas kafijas, tad noteikti zini, ka kafijas garša lielā mērā ir atkarīga no tā, kur tā ir augusi. Piemēram, Centrālāzijā augušas kafijas pupiņām raksturīgas būs augļu garša un riekstainas kafijas notis, bet Āfrikā augušām kafijas pupiņām garšā būs raksturīgas augļu un ziedu notis.
Grauzdējums
Nav iespējams atbildēt uz jautājumu: ‘’Kuras kafijas pupiņas ir vislabākās’’, neiedziļinoties katrā grauzdējuma veidā. Viens kafijas grauzdējums nav labāks par otru, viss ir atkarīgs no tā, kādai garšai dodat priekšroku. Kopumā ir četri grauzdējumu veidi:
• Viegla grauzdējuma pupiņas - tās ir viegli brūnā tonī un ar visaugstāko kofeīna saturu. Viegla grauzdējuma pupiņās labāk būs jūtamas pupiņu īstā garša un bieži ir jūtamas arī citrusu notis.
• Vidēja grauzdējuma pupiņas - tām ir raksturīgs mazāks kofeīna saturs nekā vieglā grauzdējuma pupiņām. Vidēja grauzdējuma pupiņām labāk izjutīsi pupiņu šķirnei raksturīgās garšas nianses.
• Tumša grauzdējuma pupiņas - cilvēki, kuri dod priekšroku kārtīgai, rūgtai un intensīvai kafijai, novērtēs tumša grauzdējuma pupiņas. Šīm pupiņām raksturīga ir tumšā krāsa un taukainā virsma. Lai arī varētu likties, ka tumša grauzdējuma pupiņām būs lielāks kofeīna līmenis, patiesībā ir tieši otrādi - šīm pupiņām kofeīna līmenis būs mazāks, kā iepriekšējos grauzdējumos.
• Espresso grauzdējuma pupiņas - šīs pupiņas ir vēl tumšākas, ar īpaši intensīvu un rūgtu garšu, grauzdētas tā, lai tās atbilstu espresso pagatavošanas procesam.
Grauzdējuma svaigums
Viens no visu laiku izcilākajiem mītiem ir tāds, ka kafija saglabājas mūžīgi. Kafija ir auglis, patiesībā ķirsis, un tas ir rūpīgi audzēts un pārstrādāts lauksaimniecības produkts, tāpēc svaigs grauzdējums vienmēr ir vislabākais. Jo kafija senāk grauzdēta, jo vairāk šīs aromāta un garšas nianses būs sākušas palēnām izdalīties no pakas. Kafijas grauzdējumu var uzskatīt par svaigu, ja nav pagājušas vairāk par 4 nedēļām kopš kafijas pupiņu grauzdēšanas. Savukārt, lai parūpētos par to, lai kafijas pupiņas paliek pēc iespējas svaigākas arī mājas apstākļos, pievērs uzmanību iepakojumam, kur tās uzglabā. Vislabāk izvēlies cieši noslēgtu trauku, vai arī vari kafiju uzglabāt tās oriģinālajā iepakojumā, maksimāli izspiežot lieko gaisu no iepakojuma un to aizverot, tā, lai iepakojumā nevarētu iekļūt gaiss. Lai kafija nezaudētu savu aromātu, izlieto kafiju divu nedēļu laikā no paciņas atvēršanas brīža. Maltai kafijai šis termiņš rekomendējams vēl īsāks!
Pieejamā informācija par kafijas pupiņām
Jo vairāk informācijas uz iepakojuma atradīsi par to, no kurienes kafija ir nākusi, jo lielāka uzticamība, ka kafija patiešām ir kvalitatīva. Jo mazāk informācijas, jo apšaubāmāka ir kafijas izcelsme un kvalitāte.
Kafijas maluma pakāpes
Ja ir vēlme izvēlēties tieši maltu kafiju, tad ļoti svarīgs faktors būs arī kafijas malums. To, cik smalkai, vai rupjai ir jābūt maltajai kafijai, ir atkarīgs no kafijas pagatavošanas veida. Ja gatavošanas laikā kafijas saskarsmes laiks ar ūdeni (ekstrakcijas laiks) ir ļoti īss (piemēram, gatavojot espresso), tad pupiņām ir jābūt samaltām vidēji smalki, taču, ja saskarsme ar ūdeni ir ilgāka, piemēram, izmantojot in-cup metodi vai French press, maltajai kafijai ir jābūt rupjākai. Ja malums ir parāk smalks, kafijai rodas sūrs rūgtums, savukārt, ja malums ir parāk rupjš, tad kafija būs ūdeņaina, nepatīkami rūgta un nebūs iespējams izgaršot tās smalkākās garšas nianses.
Recepte – atspirdzinošs ledus kafijas dzēriens
Vai Tev garšo ledus kafija? Izmēģini šo recepti un pagatavo frapučīno savās mājās pats. Šo ledus kafijas veidu populāru padarīja Starbucks. Tas ir sablenderēts ledus kafijas dzēriens, kas tiek papildināts ar putukrējumu un sīrupu.
Frapučīno (2 personām)
Sastāvdaļas:
1 espresso ~60 ml
100 g saldējuma
120 ml piena
4 ēd. karotes šķīstošā kakao dzēriena, vai arī šokolādes sīrupa
Smalkais ledus
Pagatavošana:
Visas sastāvdaļas sajauc blenderī, pēc tam pievieno smalko ledu.
Kafija ir dzēriens, kurš ir jādzer ar baudu un labākā kafija būs tā, kura Tev pašam garšos visvairāk. Ļaujies eksperimentiem, izmēģinot dažādas grauzdējuma kafijas pupiņas, kafijas auga šķirņu veidus un kafijas pupiņu izcelsmes reģionus.
Kafijas zīmols Esmilukafiju.lv piedāvā daudzveidīgu un plašu kafijas klāstu, sākot no Latvijā svaigi grauzdētām kafijas pupiņām, kas pasūtītas pēc individuālas receptes, gan kafijas pupiņām no pasaulē iemīļotiem zīmoliem, piemēram, Illy. Es Mīlu Kafiju var lepoties ar to, ka ir vienīgais oficiālais illy zīmola pārstāvis Latvijā un ikdienā nodrošina kafiju ne tikai kafijas mīļiem mājās, bet arī Latvijā atpazīstamiem uzņēmumiem, restorāniem un viesnīcām. Kafijas klāstu ir iespējams aplūkot gan veikalos klātienē, gan e-veikalā esmilukafiju.lv.