Agrāk cilvēki dažos vārdos spēja raksturot to, kāda kafija viņiem garšo, bet šobrīd sabiedrība ir atvērusies jaunām garšām. Tā uzskata Andris Petkēvičs, Andrito kafijas grauzdētavas (SIA Andrito Coffee Roastery) vadītājs.
«Divarpus gadu laikā uzņēmums ir izaudzis, noteiktā lokā mūs pazīst. Domāju, to veicina tiešais kontakts, sadarbība, draudzēšanās. Mēs strādājam ļoti atklāti, bieži redzam mūsu klientus, stāstām par kafijas grauzdēšanu. Praktiski mums nav nekas tāds slēpjams un tas cilvēkiem vieš patīkamas emocijas un uzticamību, veicina pozitīvu un ilgstošu sadarbību,» viņš stāsta.
Uzņēmumam esot izdevies iekarot gan viesmīlības nozares profesionāļu, gan privātpersonu sirdis. Reizēm gan privātpersonas neesot īsti apmierinātas, ka kafiju nevar nopirkt tik daudzās tirdzniecības vietās, kā varētu vēlēties, taču tam ir būtisks iemesls. «Mēs no pašas pirmās dienas pieturamies pie principa, ka esam par svaigu kafiju, un joprojām tam sekojam. Kafija galvenokārt grauzdējam tikai pēc pasūtījuma un tad, kad ir nepieciešams kādam to likt galdā. Tāpēc joprojām mūsu kafiju mazumtirdzniecībā tik plaši pārstāvēta,» teic Andris.
Nereti Latvijā novērojams, ka, kāda spilgta biznesa veiksmes stāsta iedvesmoti, arī citi sāk nodarboties ar to pašu, piemēram, redzot Stendera izplešanos, arī citi sāka ražot ziepes. Kafijas bizness nav tik vienkāršs, komandā vajag vismaz dažus cilvēkus, kas saprot, ko darīt, pretējā gadījumā bizness ātri beigsies. Ir atsevišķi uzņēmumi, kas Latvijā darbojas kafijas nozarē. Viņi strādā sen, ir profesionāli. Esmu par to priecīgs – būs mums mazāk ievestas kafijas no Itālijas, grauzdēsim labu kafiju šeit uz vietas,» spriež Andris.
Ikdienas kafija
«Man gribas, lai mūsu kafiju izvēlas kā ikdienas kafiju, lai to nepielīdzina kam ekskluzīvam, lai nav tā, ka ikdienā dzer vienu kafiju un tad, kad ir svētki, izvelk Andrito kafijas paku, kas tiek glabāta īpašiem gadījumiem,» uzskata Andris.
Vaicāts par uzņēmuma piedāvātajiem kafijas veidiem, viņš teic, ka šajā jomā ievēro mērenību. Piedāvājumā ir astoņi kafijas veidi, kas esot gana, lai būtu no kā izvēlēties, taču nav arī pārāk daudz, lai klients neapjuktu. Tik liels piedāvājums ļaujot kontrolēti grauzdēt kafiju. Plašāka sortimenta gadījumā būtu grūti uzraudzīt kvalitāti, jo katra kafija ir citāda. «Paši tiekam galā, katrai kafijai varam veltīt pietiekami daudz uzmanības un nav tā, ka kāda ir «autsaiderītis» – nevienam negaršo. Ja ir astoņi veidi, katra spēj atrast savu pircēju,» saka Andris.
Andrito kafijas grauzdētava cenšas piedāvāt cilvēkiem dažādu izvēli un negrauzdē tikai to, ko viņi grib dzert – tas būtu garlaicīgi. Latvijas iedzīvotāji ikdienā esot kaislīgi kafijas patērētāji, bet viņu garšas un aromāta pieredze ir bijusi vienveidīga. Atklājot ko jaunu, citas kafijas īpašības, gūstot jaunu pieredzi, viņi ir pārsteigti un aizraujas.
Bieži vien cilvēki dzer kafiju, lai pamostos. Šo aspektu Andris uzskata par otršķirīgu un fokusējas uz garšas un aromāta baudu, ko var gūt no kafijas.
Aug sadarbojoties
Andrito kafijas grauzdētavas kafija ir atrodama ne vienā vien kafejnīcā. «Savas pastāvēšanas laikā esam izveidojuši sadarbību ar Gemoss, kam ir spējīga komanda Gemoss Kafijas serviss. Mēs strādājam kā viena komanda, tāpēc kafejnīcās ir mūsu kafija lielā mērā pateicoties viņiem,» skaidro Andris.
Runājot par Latvijas kafejnīcām, viņš teic, ka necenšas nevienu pamācīt un ir neitrāls, ņemot vērā konkrētās ēdināšanas vietas apstākļus, proti, ja kādā tiek akcentēts citas kategorijas produkts, piemēram, pelmeņi, viņš būtu ārkārtīgi pārsteigts, ja tur kafiju pasniegu ļoti smalkā manierē un precīzi gatavotu šo dzērienu. Tiesa, viņš būtu pārsteigts arī tad, ja kafija tiktu pagatavota nevīžīgi, jo, ja uzņēmums labi novērtē savu specializēto produktu, pret citiem būtu jābūt līdzīgai attieksmei. «Ja esmu specializētā kafejnīcā, kas sevi pozicionē kā kafijas zinātājus un grib cilvēkiem ko iemācīt, no viņiem es gaidītu maksimālo. Taču arī tad neesmu skarbs vai nežēlīgs – es neeju kādu pieķert vai pārmācīt. Es arī neskrienu riņķī, sakot, ka tur ir slikta kafija,» viņš stāsta.
Eksportē cilvēcīgi
Kopš pagājušā gada Andrito kafijas grauzdētava nodarbojas arī ar eksportu. «Mums ir feins partneris Krievijā un galvenais sadarbības noslēpums ir tas, ka mēs runājam vienā kafijas valodā. Tam ir šī kaisle, attieksme, izpratne par kvalitāti – mums nav jāpārrunā, kādas ir svaigas kafijas priekšrocības. Partneris to zina un nepieļauj neko citu. Kompetences un filozofija mums sakrīt, varam uzreiz runāt par lietu. Priecājamies, ka esam atraduši šo partneri. Spējam kopīgi nodrošināt, lai kafija tiktu saņemta īsā laikā, un rūpējamais, lai aizsūtītu maksimāli svaigu produktu,» stāsta Andris.
Šobrīd Krievija ir vienīgais uzņēmuma eksporta partneris, bet grauzdētavas vadītājs domā arī par citiem noieta tirgiem. «Komunicējam ar dažām citām valstīm, kas arī ir Austrumu virzienā, bet nekā konkrēta vēl nav. Mēs meklējam cilvēcisko faktoru un nestandarta uzņēmumus. Mēs nemeklējam tādu, kas no Rietumiem pērk konteineru ar cepumiem, miltiem un pie reizes paķer kafiju, lai aizpildītu konteineru,» teic Andris.
Vēl tuvāk
Laikā, kad Andris sāka strādāt ar kafiju, cilvēki dažos vārdos spēja raksturot to, kāda kafija viņiem garšo. Šā dzēriena cienītāji zināja, ka kafijai jābūt melnai un rūgtai, taču nemeklēja nekādas dullas un trakas garšas. «Es varu būt priecīgs, ka sabiedrība ir krietni vairāk atvērta citām emocijām, produktiem, vīnam, ēdienam un pieņem kaut ko jaunu,» viņš spriež. Lai gan cilvēki vairs nav tik kategoriski par to, kā kafija drīkst vai nedrīkst garšot, ir jāskaidro šī dzēriena dziļākā būtība, jārunā par kafijas kvalitāti.
Runājot par uzņēmuma attīstību un nākotnes plāniem, Andris teic, ka nevēlas skriet notikumiem pa priekšu. «Mēs gribam izbaudīt to, ko darām, ļaut cilvēkiem novērtēt mūsu kafiju. Nākotnē gribam sevi vairāk redzēt kafijas gatavošanas nozarē,» atklāj Andris. Iespējams, tā varētu būt neliela kafejnīca, kur prezentēt savu produkciju. Cik drīz, kur un kad varētu īstenoties šī ideja, vēl neesot skaidrs. «Noteikti neņemsim kredītu, lai uzbūvētu smuku ēku, kur taisīt Andrito kafejnīcu,» piebilst Andris. Nākotnes kafejnīca drīzāk varētu būt vieta, kur runāt par kafijas kvalitāti.