Biznesa portāls db.lv viesojas kafijas grauzdētavā un kafejnīcā «Rocket Bean Roastery», lai iepazītos ar Latvijas Nacionālās kafijas tapšanas procesu.
Specialty kafijas būtība ir augsta kvalitāte un pilna kontrole pār ražošanas procesu, sākot no kafijas audzēšanas un beidzot ar tās pareizu grauzdēšanu. Kafijas pupiņas «Rocket Bean Roastery» iepērk no plantācijām Centrālamerikā, Latīņamerikā, Āfrikā un Indonēzijā, kā arī citām eksotiskām vietām, kuras paši grauzdētavas saimnieki regulāri apciemo jaunu kafijas garšu meklējumos.
Specialty kafijas ražošanai ir iespējams sekot līdzi no paša pirmā brīža. Ap 80% kafijas tiek audzēta nelielās audzētavās, divu līdz piecu hektāru platībā. Kafijas ražošanā netiek izmantota dabu piesārņojoša ķīmija un vidi noplicinošas tehnoloģijas. Kafijas ķirši tiek vākti ar rokām, pareizajā brīdī izvēloties pilnīgākās gatavības ogas. Tad tās tiek tīrītas, šķirotas un apstrādātas. «Rocket Bean Roastery» iepērk zaļas kafijas pupiņas un grauzdē tās tepat, Miera ielā, pēc savām receptēm. Dažādām kafijas šķirnēm un pat valstīm, kurās kafija aug, ir atšķirīga garšu buķete, stāsta Ancis Romanovskis, «Rocket Bean Roastery» grauzdētavas vadītājs.
«Kafija nekad vēsturē nav garšojusi tik labi, cik tagad. Es nerunāju tikai par mūsu kafiju, bet gan par industriju kopumā», viņš uzsver.
Informācija par kafijas pupiņu izcelsmi, novākšanas laiku, apstrādes metodi un garšas niansēm ir lasāma uz katra «Rocket Bean Roastery» kafijas iepakojuma.
«Par godu savas Tēvzemes simtgadei mēs radījām Latvijas Nacionālo kafiju,» stāsta A. Romanovskis. Kafija ir audzēta Hondurasā, tajā tiek izmantotas dažādas kafijas šķirnes, turklāt katrai šķirnei ir sava garša. Latvijas Nacionālajā kafijā var sagaršot sarkano ķiršu, brūkleņu un tumšās šokolādes nianses. Šī kafija ir bioloģiski sertificēta – tātad gan kafijas pupiņas ir novāktas bioloģiskās saimniecībās, gan arī Miera ielas grauzdētava ir bioloģiski sertificēta ražotne. Uzņēmumam ir noteikti kvalitātes standarti ne tikai ražošanā, bet arī garšas nodrošināšanā. «Grūti novērtēt investīciju apjomu, jo tās ir investīcijas vairāku gadu gaitā, tajā skaitā arī uzkrātās zināšanas», stāsta A. Romanovskis.
«Rocket Bean Roastery» ir arī oficiālie Igaunijas valsts simtgades kafijas ražotāji – tur šī kafija ir veikalu plauktos jau kopš gada sākuma. Savukārt Latvijas Nacionālā kafija ir pieejama kopš šīs nedēļas.
«Es ceru, ka Latvijas Nacionālā kafija kļūs par produktu, kuru ar lepnumu pasniegt gan savējiem, gan arī viesiem. Latviešiem ir jāiemācās svinēt dzīvi, un gribētos, lai Latvijas patērētāji novērtētu labu kafiju,» vēl A. Romanovskis Latvijai: «Lai gan izejvielas nav izaudzētas Latvijā, tepat uz vietas esam mēs, mūsu tehnoloģijas un zināšanas». Latvijas Nacionālās kafijas iepakojuma dizainā izmantoti Latvijas karoga un Simtgades logotipa motīvi, apvienojot tos ar «Rocket Bean Roastery» vizuālo identitāti.
«Rocket Bean Roastery» ir vairāk pazīstami pasaules, nevis Latvijas tirgū, un ar Latvijas Nacionālo kafiju uzņēmums vēlas šo situāciju mainīt, padarot labas kafijas ražošanas tradīcijas novērtētas arī Latvijā un veicinot zīmola atpazīstamību.
Zīmols startējis daudzos pasaules kafijas festivālos. Piemēram, nesen apmeklētajā kafijas festivālā Helsinkos divas «Rocket Bean Roastery» kafijas sīvā vietējo ražotāju konkurencē ieguva divas trešās vietas. Šogad uzņēmuma komanda piedalījusies arī Londonas, Oslo, Tallinas, Lietuvas, Indonēzijas un citos kafijas festivālos. Kafija tiek eksportēta uz daudzām pasaules valstīm – gandrīz visu Eiropu, Tuvajiem Austrumiem, Ameriku, Taivānu, Jaunzēlandi, Japānu un citviet, un katru gadu eksporta tirgus mainās.
Ik gadu «Rocket Bean Roastery» apgrozījums aug par 30%, taču uzņēmums arī iegulda lielus resursus attīstībā – jaunu produktu izveidē, eksporta tirgu iekarošanā un zīmola attīstībā. SIA «Rocket Bean Roastery» ir noslēdzis līgumu ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru par atbalsta saņemšanu pasākuma «Starptautiskās konkurētspējas veicināšana» ietvaros, ko līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds.
A. Romanovskis, lūgts komentēt negatīvās tendences Latvijas tirgū, norāda uz akcīzes nodokļa piemērošanu kafijai Latvijā. «Lielbritānijā par kafiju nav jāmaksā nedz pievienotās vērtības nodoklis, nedz akcīzes nodoklis, līdz ar to arī kafija ir lētāka. Arī mūsu kaimiņvalstīs kafijai akcīzes nodoklis netiek piemērots. Pašlaik jebkura veida kafijai akcīzes nodoklis ir 142,20 eiro par katriem 100 kilogramiem jeb nepilni 1,5 eiro par kilogramu, nosaka likums par akcīzes nodokli.»
Biznesa portāls db.lv vēlējās noskaidrot, vai «Rocket Bean Roastery» kafejnīcā atbalsta dzēriena iegādi, ja klients to vēlas paņemt līdzi savā krūzē. ««Rocket Bean Roastery» ir pašiem savas termokrūzes, strādājam arī pie jaunu vairākkārt lietojamu krūžu nodrošināšanas mūsu viesiem», stāsta A. Romanovskis. Uzņēmums vēlas tuvā nākotnē ieviest «less waste» jeb mazāk atkritumu principu, tāpēc vienreiz lietojamie trauki būs videi draudzīgāki, savukārt vairākkārt lietojamie – viesiem pieejami un atbildīgi ražoti. Katrs viesis, kuram ir līdzpaņemtā krūze, saņem atlaidi savam dzērienam. «Latvieši – tas ir spēks, zināšanas un darba tikums. Ar šādu devīzi mēs radām savu kafiju un vēlamies, lai šī doma būtu klātesoša ikvienam Latvijas iedzīvotājam,» stāsta A. Romanovskis.
Fotogrāfijas no ražošanas procesa skatāmas raksta galerijā!
Tev varētu interesēt arī:
Kā top? Kartupeļu čipsi ar krējuma un lociņu garšu
Kā top? Zīmola Rūdolfs bērnu biezeņi
Kā top: Bērzu sulas sīrups Birzī
Kā top? Zīmola Karl Walter tools naži
Kā top?: Zinātniskajam institūtam Somijā paredzētā tunika Lindström Prodemrūpnīcā Tukumā
#2/23
«Rocket Bean Roastery» ir grauzdētava, kafejnīca un veikals.
2013. gadā tika dibināta «Rocket Bean Roastery» kafejnīca. Tika atrasta veca, Latvijas laika zeķu rūpnīca Miera ielā ar lieliem, gaišiem logiem, tika veikti lieli remontdarbi, kafijas grauzdētāju veikalā Amerikā tika nopirkta jaunākās tehnoloģijas grauzdējamā iekārta «Loring Smart Roast Kestrel S35» un espresso tiek pagatavots uz «tjūnēta» LaMarzocco Strada.
#3/23
«Noliktavā parasti glabājas ap 30,40 tonnām kafijas ik mēnesi,» stāsta Ancis Romanovskis, «Rocket Bean Roastery» grauzdētavas vadītājs.
Kafijas pupiņas «Rocket Bean Roastery» iepērk no plantācijām Centrālamerikā, Latīņamerikā, Āfrikā un Indonēzijā, kā arī citām eksotiskām vietām, kuras paši grauzdētavas saimnieki regulāri apciemo jaunu kafijas garšu meklējumos.
#4/23
Laboratorijā tiek apspriesti kafijas pupiņu jautājumi – kas un kad tiks pirkts? Laboratorijā notiek arī testa grauzdējumi. Labratororijā tiek veikti dažādi pētījumi, sazināšanās ar fermeriem, kad nepieciešams iegūt paraugus no jaunās ražas. Arī visi kafijas paraugi, kuri tiek saņemti, te tiek pārbaudīti.
Tālāk tiek nosvērtas kafijas pupiņas un pēc tam tās tiek iebērtas svaros.
#5/23
Grauzdējamais aparāts, kurš ir aprīkots ar papildu kvalitātes kontroles ierīci ar mehāniskiem magnētiem. Magnēti atlasa mazos akmeņus, kuri tiek atsijāti.
Tālāk ar vakuuma palīdzību kafijas pupiņas tiek padotas cauri trubām un uzsūktas augšā uz gaidīšanas trauku.
#6/23
Pie gaidīšanas tvertnes atrodas kontroles ekrāni, kur var sekot līdzi grauzdēšanas procesam, līknei, kā arī var redzēt termo sensoru lasījumus. Ar termo sensoru palīdzību var redzēt, kas notiek iekšā – kāda ir pupiņu temperatūra, kāda ir gaisa temperatūra, viss atspoguļojas digitālajā grafikā.
#7/23
Katra kafija tiek grauzdēta pēc individuālas receptes. Grauzdēšanas process ir 13 minūtes. Rīks, kuru pavelkot ārā, var pasmaržot kafiju, vai tā ir attīstījusies pietiekami labi, kā arī var redzēt kafijas krāsu.
Mēnesī var saražot apmēram 100 tonnas kafijas.
Kad grauzdēšanas process ir beidzies notiek nākamā kvalitātes kontrole, gravitācijas šķirotājs. Uzdevums noņemt nost akmeņus, kuri, iespējams, pēc pirmā procesa vēl ir palikuši. Strādā saskaņā ar gravitācijas principu – viss, kas ir smagāks par kafijas pupiņu tiek nošķirots.
#8/23
Tālāk notiek fasēšanas process.
Termoaizvērējs, kur automātiski uz iepakojuma tiek uzspiests datums un derīguma termiņš.
#11/23
Šodien «Rocket Bean Roastery» Latvijas Nacionālā kafija tiek pagatavota ar sifona metodi, kuras laikā ir vajadzīgi 28 grami kafijas, 300 ml ūdens. Taču šo kafiju var pagatavot ļoti vienkārši arī mājas aptākļos, piemēram, ar french press metodi.
Ūdens tiek uzvārīts 90 – 95 grādu temperatūrā. Ievilkšanās laikam jābūt ap 1 minūti un 40 sekundēm. Kafiju jāsamaļ apmēram tikpat smalki, kā gatavojot to kafijas filtra automātā. Izmantojot papīra filtru, tiek iegūta tīrāka kafijas garša. Izmantojot auduma filtru, kafija būs saldāka un ar smagāku tekstūru (arī ievilkšanās laiks kļūs nedaudz ilgāks).
Sifona kafijas pagatavošana, brūvēšana:
Tiek sagatavoti visi kafijas gatavošanas piederumi, tiek nosvērta kafija un ieslēgta karsējamā lampa, kuru izmanto kafijas pagatavošanai.
#12/23
Ievieto papīra filtru sifona filtra turētājā un turētāju ieliek sifona augšējā traukā.
#13/23
Lai noskalotu putekļus un izvairītos no papīra piegaršas kafijā, uzvāra ūdeni un izskalo filtru ar vismaz 100 ml ūdens.
#14/23
«Rocket Bean Roastery» Latvijas Nacionālo kafiju var pagatavot daudz un dažādos veidos, taču šodien tā tiek pagatavota ar sifona palīdzību.
#15/23
Ielej sifona apakšējā traukā 300 ml karsta ūdens un uzliek to uz sildītāja.
#16/23
Pēc tam uzliek augšējo trauku, tomēr nenoslēdzot to pilnībā.
Kad ūdens sasniedzis nepieciešamo temperatūru (uzsildot tajā parādīsies mazi burbulīši), noslēdz ūdens trauku pilnībā. Šajā brīdī spiediena ietekmē ūdens sāks pārvietoties uz augšējo trauku.
#18/23
Kad viss ūdens pārvietojies uz augšējo trauku un sasniedzis 94 grādu temperatūru, ieber samalto kafiju (un ieslēdziet hronometru).
Pēc tam 3 sekundes ātri apmaisa, lai ūdens vienmērīgi sajauktos ar samalto kafiju.
#20/23
Pēc tam noņem sifonu no siltuma avota – vakuuma iedarbībā kafija filtrēsies vēl 40 – 50 sekundes.
#21/23
Kad dzird, ka sifons sāk caur kafijas filtru sūkt gaisu, nogaidiet apmēram 20 sekundes.
#22/23
Noņem sifona augšējo trauku. Sakrata apakšējo kannu, lai kafijas garša būtu līdzsvarota un atdzesēta.