Jaunākais izdevums

«Ja bēgļi ieradīsies uz jūsu robežas un pieprasīs patvērumu, starptautiskās konvencijas jums liks viņus pieņemt. Tomēr tāda iespēja, ka ES varētu jūs piespiest pieņemt bēgļus, nepastāv. Es gan domāju, ka jums to vajadzētu darīt, tā būtu solidaritātes izrādīšana,» intervijā laikrakstam Diena saka Eiropas Savienības (ES) iekšlietu komisāre Sesīlija Malmstrēma.

«Mēs visi atbalstām bombardēšanu Lībijā, un no turienes nāk bēgļi. Pagaidām gan ieradušies ļoti maz, lielākā daļa no viņiem Itālijā un Maltā. Ja visas valstis uzņemtos par viņiem atbildību, tas būtu lielisks solidaritātes izrādīšanas piemērs, bet nav nekāda veida, kā es jūs varētu piespiest to darīt. Nebūs nekādu diktātu, bet būs spiediens. Es turpināšu atkārtot, ka jums tas būtu jādara, un daudzas valstis to jau dara,» viņa norāda.

«Viņiem pie jums tik un tā, visticamāk, būtu labāk nekā bēgļu nometnē Tunisijā. Mēs veidojam vienotu Eiropas patvēruma sistēmu, kuras ietvaros visas valstis būs spiestas uzturēt vairāk vai mazāk vienlīdzīgu patvēruma meklētāju izmitināšanas sistēmu. Un tas nav Eiropas Komisijas diktāts, visas dalībvalstis, ieskaitot jūsu premjerministru, ir piekritušas, ka šādai sistēmai ir jābūt un ne vēlāk kā nākamgad,» stāsta Malmstrēma.

Viņa akcentē, ka «Latvijai un citām valstīm ir jāizrāda solidaritāte, jo tas ir karš, tajā cieš cilvēki un nākamreiz tas var notikt tuvāk Latvijai. Mēs nezinām, kas notiks Baltkrievijā. Situācija tur kļūst arvien sliktāka, un, ja [Baltkrievijas prezidents Aleksandrs] Lukašenko sāks šaut uz protestētājiem, cilvēki bēgs prom. Un ne jau uz Itāliju».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Parlaments tikko apstiprināja jauno Eiropas Savienības 27 komisāru Komisiju, ar kuras sastāvu trešdienas rītā deputātus oficiāli iepazīstināja nākamais Eiropas Komisijas prezidents Žans-Klods Junkers.

Deputāti nākamo komisāru komandu atbalstīja ar 423 balsīm par, 209 pret un 67 atturoties.

Jaunā Komisija oficiāli jāieceļ arī ES dalībvalstu un valdību vadītājiem, lai 1. novembrī tā varētu sākt pildīt sava piecu gadu pilnvaru termiņa pienākumus.

Iepriekšējo, Žozē Manuela Barrozu vadīto Eiropas Komisiju Eiropas Parlaments apstiprināja 2010. gada 9. februārī ar 488 balsīm par, 137 pret un 72 atturoties. Savukārt aizpērnā ES Komisija, ko arī vadīja Barrozu, 2004. gada novembrī guva 449 deputātu atbalstu, 149 balsojot pret un 82 atturoties.

Jaunajā EK apstiprināti

EK prezidents Žans Klods Junkers (Luksemburga),

Pirmais viceprezidents, pārvaldes un starpinstitūciju attiecību veicināšanas, likuma varas un pamattiesību komisārs Franss Timmermanss (Nīderlande);

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena otrdien iepazīstināja ar jauno EK sastāvu nākamajiem pieciem gadiem, un jaunajai EK darbu paredzēts sākt 1.novembrī.

Kā norāda Leiena, viņas ierosinātajā jaunajā EK sastāvā ir 11 sievietes, kas ir 40%. Pirmajā kandidātu un kandidātu sarakstā bija aptuveni 22% sieviešu un 78% vīriešu, kas, pēc Leienas teiktā, bija nepieņemami. Tāpēc sadarbībā ar dalībvalstīm izdevās uzlabot līdzsvaru līdz 40% sieviešu un 60% vīriešu, teikts EK paziņojumā.

"Un tas liecina, ka, lai gan mēs esam daudz sasnieguši, vēl ir daudz darāmā. Ņemot to vērā, es iecēlu sešus priekšsēdētājas izpildvietniekus," pavēstīja Leiena. "Seši izpildpriekšsēdētāju vietnieki: četras sievietes un divi vīrieši. Trīs no dalībvalstīm, kas pievienojās pirms dzelzs priekškara krišanas. Un trīs no dalībvalstīm, kas pievienojās pēc Eiropas atkalapvienošanās. No Baltijas, Ziemeļvalstīm un Austrumeiropas. Ministri un premjerministri. Dažāda pieredze. Bet visiem ir viens kopīgs mērķis - padarīt Eiropu stiprāku."

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

ES komisāre: Direktīva par vienādu kvalitāti viena zīmola precēm dalībvalstīs varētu tikt pieņemta 2020.gadā

LETA, 22.11.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienības (ES) tiesību akti, kas noliegtu dažādās dalībvalstīs tirgot viena un tā paša zīmola preci ar atšķirīgu kvalitāti varētu tikt pieņemti 2020.gadā, prognozējusi ES tieslietu un patērētāju aizsardzības komisāre Vera Jourova, kas ieradusies vizītē Lietuvā.

Viņa norādījusi, ka līdz tam Eiropas Komisijai (EK) būtu jāpabeidz izsmeļošs pētījums, lai izvērtētu cik plašā mērogā uz turīgākajām un trūcīgākajām dalībvalstīm tiek attiecināti atšķirīgi standarti.

Kā žurnālistiem pastāstījusi komisāre, šobrīd jau tiek pārbaudīti aptuveni trīsdesmit produkti, izmantojot jaunu, unificētu metodoloģiju, jo līdz šim ražotāji pārmetuši, ka produktu kvalitātes vērtēšanai tiek izmantotas atšķirīgas metodes, «salīdzinot ābolus ar bumbieriem».

«Ja atklāsim nopietnas atšķirības, (..) izdarīsim spiedienu uz ražotājiem, lai viņi maina šādu praksi,» solījusi Jurova.

Viņa arī atgādinājusi, ka 2016.gadā mēģināts šo jautājumu risināt kā lauksaimniecības un veselības nozares problēmu un tikai vēlāk nolemts uz produktu kvalitāti paraudzīties caur negodīgas komercprakses prizmu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valmieras piena pārdošana Krievijas investoram raisa bažas zemniekos par iespējamo monopola veidošanos un cenu diktātu.

Trešdien oficiāli apstiprināta iepriekš izskanējusī neoficiālā informācija, ka viens no lielākajiem Latvijas piena pārstrādes uzņēmumiem, ekspremjera Andra Šķēles ģimenei pastarpināti piederošais a/s Valmieras piens pārdots Krievijas uzņēmējam. Kā informē uzņēmuma pārstāvis Juris Pētersons, Krievijas uzņēmējs Jevgeņijs Varovs iegādājies 91.89% a/s Valmieras piens akciju no ieguldījumu pārvaldīšanas sabiedrības SIA Privāto aktīvu pārvalde. Darījuma summa netiek atklāta.

Jevgeņijs Varovs līdz šim esot ieguldījis naudas līdzekļus nekustamā īpašuma un pārtikas pārstrādes uzņēmumos. Jaunāko vidū kā nozīmīgākie tiek minēti aptuveni 200 000 m2 lielais daudzfunkcionālais biroju komplekss pie Maskavas RigaLand, kā arī piena ražošanas komplekss Vozrožģeņije Voroņežas apgabalā. Zīmīgi, ka jaunajā un modernajā biroju kompleksā RigaLand, kas atrodas 7 km no Maskavas, par vienu no pirmajiem telpu nomniekiem kļuva viens no Krievijas lielākajiem piena pārstrādes uzņēmumiem Unimilk, kas īrē ofisa telpas 4000m2 platībā, liecina interneta resursi. Kompāniju Unimilk vadīja a/s Rīgas Piena kombināts šopavasar piesaistītais finanšu investors, par miljardieri dēvētais Andrejs Bezhmeļņickis, kas pēc Unimilk apvienošanās ar franču piena produktu ražotājgigantu Danone kļuva arī par apvienotā uzņēmuma direktoru padomes priekšsēdētāju. Iepriekš medijos izskanējušo informāciju, ka A. Bezhmeļņickis iegādājies arī Valmieras pienu, noliedza RPK pārstāvji. Jāatgādina, ka RPK pamatkapitāls jau palielināts par 11 miljoniem latu, un investīciju rezultātā veiktais jaudu palielinājums būšot jūtams jau nākamgad.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Leiena: Vakcīnu ražotājiem ir jāpilda saistības pret ES

LETA--AFP, 26.01.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Covid-19 vakcīnu ražotājiem ir jāpilda saistības attiecībā uz vakcīnu piegādi Eiropas Savienībai (ES), otrdien sacīja Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena, saglabājoties spriedzei starp EK un farmācijas uzņēmumiem vakcīnu piegāžu kavēšanās dēļ.

"Eiropa ir investējusi miljardus, lai palīdzētu izstrādāt pasaules pirmās Covid-19 vakcīnas," video uzrunā Davosas Pasaules Ekonomikas forumā, kas šogad notiek virtuālā formātā, sacīja EK prezidente.

"Un tagad šiem uzņēmumiem jānodrošina rezultāts. Tiem ir jāgodā savas saistības," sacīja Leiena.

EK pieprasījusi atbildes no Lielbritānijas un Zviedrijas uzņēmuma "AstraZeneca" un ASV uzņēmuma "Pfizer" par kavēšanos, kad šie uzņēmumi pavēstīja, ka piegādes ES tiks aizkavētas.

EK grasās pieprasīt uzņēmumiem, lai tie informē varasiestādes par eksportu ārpus ES, kas ir zīme bažām, ka vakcīnu ražotāji, iespējams, vakcīnas pārdod pircējiem ārpus ES, kas par tām piesola lielāku samaksu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Enerģētikas komisāre: ES naftas embargo Krievijai būs sāpīgāks nekā dalībvalstīm

LETA, 05.05.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunās Eiropas Savienības (ES) sankcijas pret Krieviju, kas varētu ietvert naftas embargo, agresorvalsti ietekmēs vairāk nekā ES ekonomiku un ļaus bloka dalībvalstīm atrast alternatīvus piegādātājus, Lietuvā paziņojusi ES enerģētikas komisāre Kadri Simsone.

Igauņu politiķe paskaidroja, ka trešdien Eiropas Komisijas (EK) prezentētais sankciju projekts paredz pilnīgu embargo gan Krievijas jēlnaftai, gan naftas pārstrādes produktiem, kurus piegādā pa jūru vai cauruļvadiem.

"Tomēr mūsu ierosinājuma mērķis ir embargo, kas Krieviju ietekmē vairāk nekā mūsu pašu ekonomikas. Mēs visu izdarīsim pienācīgi, lai visām mūsu dalībvalstīm būtu iespēja atrast alternatīvus piegādātājus," Simsone sacīja ceturtdien Viļņas pievārtē, kur piedalījās Polijas un Lietuvas gāzesvadu starpsavienojuma (GIPL) atklāšanā.

Komisāre atzina, ka "lielāki izaicinājumi" ir valstīm, kurām nav izejas uz jūru vai naftas termināļu.

"Tomēr visas mūsu dalībvalstis var atteikties no Krievijas naftas, un tas ir sestās sankciju paketes pamatā," Simsone sacīja, atgādinot, ka ES pirmajā sankciju paketē vērsās pret Krievijas naftas pārstrādes uzņēmumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu ministrija (FM) uz laiku VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) padomē iecēlusi divus pagaidu padomes locekļus - Ievu Braunfeldi un Jāni Garisonu, informēja FM pārstāvis Aleksis Jarockis.

Šā gada 27.decembrī no amata atkāpās VNĪ padomes loceklis Ansis Grasmanis, kā rezultātā VNĪ padomē bija palikusi tikai tās locekle Inta Komisare.

Līdz ar to VNĪ padome bija kļuvusi rīcībnespējīga, jo tikai viena padomes locekļa dalība padomes sēdēs nenodrošina kvorumu un iespēju pieņemt lēmumus.

Pirmdienas, 30.decembra, akcionāra lēmumu rezultātā ir nodrošināts, ka VNĪ padome ir rīcībspējīga. Tajā darbu turpina Komisare. Tāpat kapitāla daļu turētājs līdz brīdim, kamēr publiskā konkursa kārtībā tiks izraudzīti citi kandidāti, VNĪ padomes locekļu amatā iecēla FM Administrācijas vadītāju Braunfeldi un Aizsardzības ministrijas valsts sekretāru Garisonu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Strīdas par vācu minimālo algu

Egons Mudulis, 27.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saduras Rietumeiropas un Austrumeiropas pārvadātāju intereses

Vācijas lēmums no 1.janvāra attiecināt minimālās darba algas (8,50 eiro stundā) prasības arī uz tranzīta autopārvadājumiem, kas gan uz Eiropas Komisijas (EK) izmeklēšanas laiku apturēts, izraisījušas asas debates Eiropas Parlamentā (EP). Diskusiju gaitā ar atsevišķiem izņēmumiem skaidri iezīmējās Rietumeiropas un Austrumeiropas valstu parlamentāriešu pilnīgi pretējā nostāja. Vieni uzsvēra to, ka citu valstu pārvadātāji nodarbojas ar sociālo dempingu un paverdzina savus šoferus. Otri atbildēja, ka ar minimālās algas prasību Vācija vienkārši rada priekšrocības saviem pārvadātājiem, pārkāpjot brīvas preču kustības principus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisija (EK) ceturtdien aicināja Eiropas Savienības (ES) valstis labāk iedzīvotājiem skaidrot sociālās distancēšanās un higiēnas noteikumus, lai apturētu otro Covid-19 vilni.

"Dažās dalībvalstīs situācija ir pat sliktāka nekā kulminācijas laikā martā. Tas ir nopietns pamats bažām," sacīja veselības komisāre Stella Kirjakidu. "Visām dalībvalstīm jāizvērš pasākumi bez kavēšanās un īstajā laikā pie pirmajām potenciālā jaunā uzliesmojuma pazīmēm." Daži Eiropas reģioni ierobežojumus sākuši atcelt pāragri, norādīja komisāre.

"Mēs nedrīkstam mazināt piesardzību. Šī krīze nav aiz muguras. Vēl vairāk - ziema ir tas gada laiks, kad ir vairāk saslimšanu ar elpošanas ceļu slimībām, arī sezonālo gripu," sacīja Kirjakidu.

"Šodien mēs esam šeit, lai visus aicinātu rīkoties apņēmīgi. Šī var būt pēdējā iespēja novērst pagājušā pavasara atkārtošanos." Dalībvalstīm ir jācīnās ar dezinformāciju par vīrusu, kā arī jāuzrunā jaunieši, lai apsteigtu protestu izraisīšanos un sazvērestības teoriju izplatīšanos, uzsvēra komisāre.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisija (EK) ceturtdien piemērojusi ASV sociālā tīkla kompānijai Facebook 110 miljonu eiro naudassodu saistībā ar nepatiesas un maldinošas informācijas sniegšanu, kad tā centās iegūt apstiprinājumu viedtālruņu saziņas rīka WhatsApp pārņemšanai.

Šodienas lēmums raida skaidru signālu uzņēmumiem, ka tiem nepieciešams ievērot visus Eiropas Savienības (ES) izstrādātos apvienošanās noteikumus, tostarp nepieciešamību sniegt patiesu informāciju, norāda bloka konkurences komisāre Margrēte Vestagere.

Komisijai jāspēj pieņemt lēmumus par apvienošanās ietekmi uz konkurenci, pilnībā zinot precīzus faktus, skaidro komisāre.ES regulatori 2014.gada nogalē apstiprināja Facebook ieceri iegādāties WhatsApp, tajā laikā norādot, ka nav iemeslu uzskatīt, ka šis darījums iedragās konkurenci sociālo mediju sektorā.

Informējot EK par iecerēto darījumu 2014.gadā, Facebook pavēstīja, ka tas nespēs izveidot drošu automatizētu saskaņošanu starp Facebook un WhatsApp lietotāju kontiem.Taču 2016.gada augustā WhatsApp paziņoja par atjauninājumu saviem pakalpojuma un privātuma politikas nosacījumiem, tostarp paredzot iespējamību sasaistīt WhatsApp lietotāju telefonu numurus ar Facebook lietotāju identitāti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Jaunā «Bridgestone» patentētā riepu spiediena monitoringa sistēma (TPMS) uzstādīta arī Latvijā

, 03.12.2015

Mazākiem autoparkiem praktiskāk ir lietot viedtālruņu programmu kopā ar manuālo uztvērēju kā alternatīvu vārtu sistēmām.

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Bridgestone» riepu spiediena monitoringa sistēma (TPMS) nodrošina iespēju autoparku īpašniekiem elektroniski sekot līdzi automašīnu riepu spiedienam, tādejādi pagarinot riepu kalpošanas laiku, uzlabojot satiksmes drošību, kā arī samazinot degvielas izmaksas.

TPMS: samazina izmaksas un ietekmi uz apkārtējo vidi

Bridgestone patentētā riepu spiediena monitoringa sistēma (TPMS) ļauj veikt ātru riepu spiediena monitoringu visiem uzņēmuma automobiļiem ar minimālu dīkstāves laiku. Sistēma datus apkopo centralizēti un nekavējoties informē servisa partneruzņēmumu par nepieciešamajām darbībām, lai nodrošinātu optimālu riepu stāvokli.

««Bridgestone» investē līdzekļus, lai attīstītu riepas ar zemu rites pretestību un ilgāku kalpšanas laiku. Tomēr maksimālas veiktspējas un ilgmūžības nodrošināšana nenotiek tika dizaina izstrādes fāzē. Tam papildus ir nepieciešams arī nodrošināt pareizu spiedienu riepās dažādas noslodzes, ceļa un temperatūras apstākļos, lai panāktu maksimālu drošību, efektivitāti un samazinātu ietekmi uz vidi. Tieši šis ir mūsu inovatīvās riepu spiediena monitoringa sistēmas darbības lauks,» stāsta Jānis Grasis, «Bridgestone» Komercproduktu pārdošanas vadītājs Baltijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Gada griezumā: Latvijā pret jauniem klientiem arvien izturas labāk nekā pret lojālajiem

Sanita Igaune, 19.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Arvien vairāk ierīču var pieslēgt mobilajam tīklam; tas palīdzēs audzēt arī operatoru ieņēmumus.

Šogad nozīmīgs notikums Latvijā telekomunikāciju jomā bija 800 MHz frekvenču joslas jeb digitālās dividendes izsole, kas domāta ceturtās paaudzes jeb 4G sakariem, kas sniedz iespēju piedāvāt bezvadu datu pārraidi līdz 100 Mbit/s, DB norādīja Tele2 valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs. Pēdējos gados tā ir nozīmīgākā frekvenču izsole, jo ļauj efektīvi attīstīt 4G tīklu ne tikai pilsētās, bet visā Latvijā, tostarp mazapdzīvotās lauku teritorijās, līdzīgu viedokli sniedza Latvijas Mobilā telefona (LMT) prezidents Juris Binde. DB jau rakstījis, ka oktobra beigās pēc divas dienas ilgušās izsoles 25 izsoles kārtās tika izsolītas radiofrekvenču spektra joslas 800 MHz lietošanas tiesības par 3,296 milj. Ls trim operatoriem – LMT, Tele2 un Bite Latvija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zivju nozvejas kvotu palielināšana nākamgad dos labumu zvejniekiem un zivrūpniekiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kā audzēt Latvijas zāļu ražotāju “muskuļus”?

Juris Bundulis, AS “Olpha” valdes priekšsēdētājs, 22.07.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējo mēnešu laikā ekonomisti un apskatnieki lauž šķēpus un viedokļus par Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādāto Latvijas ekonomikas izaugsmes stratēģiju. Tā paredz desmit gadu laikā dubultot Latvijas IKP apjomu.

Apsveicami, ka EM pie šādas stratēģijas strādā un to virza, uzsverot, ka, lai to izdarītu, Latvijas uzņēmumiem jāspēj vēl veiksmīgāk sevi pierādīt eksporta tirgos. Farmācija un medikamentu ražošana jau izsenis ir bijusi viena no galvenajām Latvijas eksporta nozarēm, kas turklāt ražo augstas pievienotās vērtības produktus. Vienlaikus skaidrs ir arī tas, ka nozare nevar gulēt uz veciem lauriem un tai ir “jāaudzē muskuļi” globālā līmenī, piedāvājot arī jaunus produktus un atrodot savu nišu, kur varam būt vēl efektīvāki, ātrāki, produktīvāki un konkurētspējīgāki.

Kā to izdarīt? Katrai kompānijai sava attīstības stratēģija, bet manā ieskatā ir vismaz trīs vienojošās aktivitātes, kas Latvijas farmācijas nozarei palīdzētu straujāk kļūt par starptautiski atpazīstamu spēlētāju visā pasaulē, nevis tikai Baltijas reģionā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biežāk uzdotie jautājumi

Latvijas Banka / eiro.lv, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad Latvijā ieviesīs eiro?

Oficiālais eiro ieviešanas mērķa datums ir 2014. gada 1. janvāris. Šobrīd Latvijas valsts iestādes veic visus sagatavošanās darbus, kas nepieciešami eiro ieviešanas nodrošināšanai, un tā ieteicams rīkoties arī uzņēmējiem.

Kā naudas maiņu padarīt sev vieglāku un ērtāku?

Visērtākais veids - bezskaidras naudas maiņa. Tādēļ vēl pirms eiro ieviešanas ieteicams latu skaidrās naudas uzkrājumus pārskaitīt bankas kontā. Visa latu kontos noguldītā vai uzkrātā nauda eiro ieviešanas dienā automātiski un bez maksas tiks konvertēta eiro.

Vai saistībā ar latu nomaiņu pret eiro ir sagaidāma cenu celšanās?

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Lietuvas satiksmes ministrs: Mažeiķu-Reņģes dzelzceļa atjaunošana būs labas gribas žests pret latviešiem

LETA, 25.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas valsts dzelzceļa uzņēmuma Lietuvos geležinkeliai solījums atjaunot pirms gandrīz desmit gadiem nojaukto Mažeiķu-Reņģes dzelzceļa posmu starp Lietuvu un Latviju ir ne tikai ekonomisks, bet arī politisks solis un labas gribas žests pret partneriem Latvijā un Polijā, intervijā ziņu aģentūrai BNS norādījis Lietuvas satiksmes ministrs Roks Masjulis.

Jautāts, vai Lietuvos geležinkeliai iecere pārsūdzēt Eiropas Savienības (ES) Tiesā Eiropas Komisijas (EK) lēmumu noteikt Lietuvas dzelzceļa uzņēmumam nepilnu 28 miljonu eiro naudassodu par konkurences ierobežošanu nav pretrunā ar gatavību atjaunot izārdīto sliežu ceļu, viņš atzinis, ka galīgais lēmums par pārsūdzēšanu vēl nav pieņemts - tas notiks pēc tikšanās ar ES konkurences komisāri Margrēti Vestageri.

«Galīgā lēmuma vēl nav, uzņēmums apsver virkni variantu, (..) laiks [sūdzības iesniegšanai] mums ir līdz 18.decembrim. Pirms lēmuma pieņemšanas es vēl plānoju pats aizbraukt pie komisāres, ja viņa mani pieņems, un apspriesties par to, kādi ceļi Lietuvai šai lietā būtu perspektīvākie,» stāstījis ministrs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) padome šodien, 31.augustā, pamatojoties uz Nominācijas komisijas vērtējumu, iecēla jaunu uzņēmuma valdi. Valdes locekļu amatos iecelta Kitija Gruškevica, Sigita Janvāre un Andris Vārna. Darbu VNĪ valdē turpinās Līga Ermane, kura valdes locekles amatā stājās 2016. gada septembrī, savukārt par jauno VNĪ valdes priekšsēdētāju ievēlēts Ronalds Neimanis, informē VNĪ Komunikācijas daļa.

Publiskais atlases konkurss uz vakantajām VNĪ valdes amata vietām tika uzsākts 2017.gada martā, piesaistot personāla atlases kompāniju SIA Fontes Executive Search. Amatu pretendentus izvērtēja nominācijas komisija, kurā darbojās VNĪ Padomes priekšsēdētājs Mārtiņš Bičevskis, VNĪ Padomes locekle Inta Komisare, Pārresoru koordinācijas centra Attīstības uzraudzības un novērtēšanas nodaļas vadītāja vietnieks Vladislavs Vesperis, Latvijas Būvnieku Asociācijas prezidents Normunds Grinbergs.

«Kandidātu atlases process bija gana apjomīgs. Tika saņemti un izvērtēti vairāk kā 500 pretendentu pieteikumi. Atklāta konkursa ietvaros kandidātiem bija iespēja pieteikties vakancēm pašiem, kā arī potenciālos kandidātus uzrunāja atlases kompānija Fontes. Atlases process tika organizēts 4 kārtās.» stāsta VNĪ Padomes priekšsēdētājs Mārtiņš Bičevskis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

EK ierosinājusi piešķirt miljardu eiro privāto ieguldījumu izvēršanai Eiropas transporta infrastruktūrā

LETA, 08.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai finansētu inovatīvas un ilgtspējīgas transporta infrastruktūras modernizācijas projektus, Eiropas Komisija (ES) ierosinājusi piešķirt miljardu eiro dotāciju no Eiropas infrastruktūras savienošanas instrumenta, ko papildinās finansējums no privātā sektora vai no Eiropas Stratēģisko investīciju fonda (ESIF), kas ir Investīciju plāna Eiropai centrālais elements.

Kā liecina EK paziņojums, šādi apvienojot līdzekļus, būs iespējams sasniegt divējādu mērķi - vairot ieguldījumus, finansējot inovatīvas un ilgtspējīgas transporta infrastruktūras modernizācijas projektus, un saglabāt darbvietas, kas vajadzīgas šo infrastruktūras projektu īstenošanai. Tas palīdz īstenot EK mazemisiju mobilitātes stratēģiju, kas ietilpst enerģētikas savienības tvērumā, un atbalsta ieguldījumus ilgtspējīgā transportā, ņemot vērā šā gada gaitā gaidāmās ceļu transporta mobilitātes iniciatīvas.

Par enerģētikas savienību atbildīgais EK priekšsēdētāja vietnieks Marošs Šefčovičs sacīja, ka nākotnē mobilitātei jābūt ekoloģiskai, ar labiem savienojumiem un konkurētspējīgai. Lai to panāktu, nepieciešami jauni finansējuma modeļi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

ES piešķirs 50 miljonus 5G izstrādei

Jānis Rancāns, 27.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienība (ES) piešķīrusi 50 miljonus eiro jauna jaunākās paaudzes telekomunikāciju tīklu 5G izstrādei, lai līdz 2020. gadam savienība mobilajās tehnoloģijās ieņemtu līderpozīcijas, pavēstījusi digitālās programmas komisāre Nēlī Krusa.

«Es vēlos, lai 5G attīstību virza Eiropas telekomunikāciju nozare, kurai pamatā ir Eiropā veikti pētījumi un, kas Eiropai radīs darbavietas,» Barselonas Mobilo Tehnoloģiju kongresa laikā sacīja Nēlī Krusa.

Saskaņā ar aplēsēm, līdz 2020. gadam pasaules mobilā interneta apjomi būs pieauguši 33 reizes, salīdzinot ar 2010. gadu. Pēc septiņiem gadiem internets visvairāk tiks lietots izmantojot tādas ierīces kā viedtālruņi un planšetdatori.

EK digitālās programmas komisāre Nēlī Krusa arī kritizējusi 4G tīklu ieviešanas procesu Eiropā, kas vēl nav izdarīts 17 no 27 ES valstīm. Lielākie apgrūtinājumi saistīti ar dažādu nesavienojamu standartu eksistēšanu. 5G izstrādei piešķirtā finansējuma galvenais mērķis ir vienotu standartu izveide.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī mājasdarbs izpildīts – flote sabalansēta, ES komisāre nesola, ka būs nauda flotes atjaunošanai.

To pēc tikšanās ar ES jūrlietu un zivsaimniecības komisāri Mariju Damanaki DB atzina Latvijas Zivsaimnieku asociācijas vadītājs Inārijs Voits. Viņš to vērtē negatīvi, ņemot vērā, ka atšķirībā no citām ES valstīm, piemēram, Francijas, Latvijas ražotāji ES prasību par flotes sabalansēšanu ar zivju resursiem ir izpildījuši pilnā apjomā.

Tas, ka ES politika nākamajam plānošanas periodam neapmierina nedz zvejniekus, nedz pārstrādātājus, jau ziņots. Tiekoties ar ES komisāri, nozarē strādājošie gan saņēma vairākus solījumus, kas ļaujot cerēt uz daļēji pozitīvu iznākumu.

Saskaņā ar Latvijas Zivrūpnieku savienības prezidenta Didža Šmita teikto, komisāre bijusi vienisprātis, ka nedrīkst būt zvejas vienādošana visām jūrām un nepieciešama reģionalizācija. Tāpat M. Damanaki piekritusi, ka zivju resursi jāizmanto ar maksimālo pievienoto vērtību un apsolījusi to, ka zivju pārstrādes uzņēmumiem līdzekļi būs pieejami arī nākamajā plānošanas periodā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Viedoklis: Kvotu bēgļi Eiropā. Kāds būs Latvijas lēmums?

Olga Dabiža, International Organization for Migration (IOM) praktikante, 04.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Migrācija, imigrācija, kā ari imigranti tās ir tēmas, kuras Latvijas sabiedrība pēdējā laikā uztver

saasināti un arvien negatīvāk. Ar katru gadu migrācijas tēma kļūst aktuālāka un dažreiz

sabiedrība saskaras ar to, ka informācija, kas izskan plašsaziņas līdzekļos, nav pārbaudīta, ir

neprecīza vai pat sagrozīta. Rodas pārpratumi, neizpratne un maldīgi priekšstati. Plašsaziņas

līdzekļi Latvijā bieži pauž negatīvo, steriotipisku viedokli par migrāciju un imigrantiem. Visai

bieži, lai saasinātu tēmu, tiek izrautas frāzes no intervijām, diskusijām un apjomīgiem

rakstiem, tādejādi zūd to sākotnējā nozīme un vēstījuma mērķis. Izveidojas nepareizais

priekšstats par migrācijas tēmu.

Viena no aktuālākajam tēmām, kas pēdējos mēnešus ir bijusi Eiropas un visas pasaules

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

ES sāk izmeklēšanu par Beļģijas nodokļu darījumiem ar starptautiskajām kompānijām

BNS/AFP, 03.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienība (ES) otrdien sāka izmeklēšanu par Beļģijas nodokļu darījumiem ar starptautiskajām kompānijām, kas ir daļa no plašākas izmeklēšanas visā ES.

ES konkurences komisāre Margrēte Vestagere paziņoja, ka Beļģijas sistēma ir, iespējams, pārkāpusi ES noteikumus par godīgu valsts palīdzību, piebilstot, ka tā, «šķiet, ir piešķīrusi ievērojamus nodokļu samazinājumus tikai noteiktām starptautiskajām kompānijām».

«Ja mūsu bažas apstiprināsies, šis vispārējais plāns būs nopietna konkurences kropļošana, no kā pārmērīgu labumu gūst noteiktas starptautiskas kompānijas,» viņa sacīja.

Komisāre nevēlējās nosaukt, kuras kompānijas ir iesaistītas.

EK norādīja, ka Beļģijas nodokļu sistēma ļauj kompānijām samazināt nodokļus, reģistrējot «papildu peļņu», kas, iespējams, ir rezultāts priekšrocībām, kuras sniedz fakts, ka firma ir daļa no starptautiskas grupas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Vēlas panākt progresu Eiropas vienotās gaisa un dzelzceļa telpas izveidē, kā arī pasažieru tiesību stiprināšanā

Žanete Hāka, 08.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē laikā tiks turpināts aktīvs darbs, lai panāktu progresu Eiropas vienotās gaisa telpas izveidē, pasažieru tiesību stiprināšanā, Eiropas dzelzceļa vienotās telpas izveidē, kā arī TEN-T transporta tīkla attīstības jautājumos, lai dotu pienesumu kopējā ES ekonomikas konkurētspējas attīstībā.

Par to ceturtdien satiksmes ministrs Anrijs Matīss informēja Transporta komisāri Violetu Bulcu.

Viena no Latvijas kā prezidējošās valsts ES Padomē 2015. gada pirmajā pusē prioritātēm transporta jomā būs arī Dzelzceļa Ceturtās paketes sekmīga virzība, lai efektīvi tuvotos Eiropas Dzelzceļa vienotas telpas izveidei. Tiks turpinātas diskusijas par iekšzemes dzelzceļa pasažieru pārvadājumu tirgus atvēršanas un dzelzceļa infrastruktūras pārvaldības priekšlikumiem, kas ir daļa no Dzelzceļa Ceturtās pakotnes Politiskā pīlāra. Turpmākais politiskā pīlāra progress ir cieši saistīts ar tehniskā pīlāra virzību un Latvijas Prezidentūra strādās pie sarunu pabeigšanas ar Eiropas Parlamentu par tehnisko pīlāru, balstoties uz iepriekšējo prezidentūru sasniegto ievērojamo progresu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisija (EK) iepazīstinājusi ar jauno vīzu izsniegšanas kārtību Krievijas pilsoņiem.

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis pagājušajā nedēļā vienojās apturēt 2007.gada līguma darbību par atvieglotās vīzu izsniegšanas kārtību Krievijas pilsoņiem, un tas nozīmē, ka krievu vīzu pieteikumi tiks izskatīti ilgāk un ka viņiem vīzas saņemšana maksās dārgāk.

ES iekšlietu komisāre Ilva Johansone šodien iepazīstināja ar jauno kārtību, ko ES valstis gatavojas apstiprināt tuvākajās dienās.

Krievijas pilsoņiem pieteikšanās vīzai Šengenas zonai, ko veido 22 ES dalībvalstis, kā arī Norvēģija, Islande, Šveice un Lihtenšteina, turpmāk izmaksās 85 eiro. Līdz šim pieteikuma iesniegšana maksāja 35 eiro.

Pieteikuma standarta izskatīšanas laiks tiks pagarināts no desmit dienām līdz 15 dienām un dažos gadījumos līdz 45 dienām. Tiks arī ierobežotas iespējas saņemt vairākkārtējas ieceļošanas vīzas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Naftas cenas un dolāra vērtība krītas, biržu indeksiem dažādas tendences

LETA, 13.03.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biržu indeksiem ASV un Eiropā pirmdien bija dažādas tendences, bet ASV dolāra vērtība pret pārējām vadošajām valūtām samazinājās.

Analītiķi vērsa uzmanību uz retoriku, kas stiprina bažas par iespējamiem tirdzniecības kariem.

ASV prezidents Donalds Tramps nedēļas nogalē draudēja piemērot nodokli Vācijas automašīnām, ja Eiropas Savienība (ES) nesamazinās ASV precēm noteiktās tirdzniecības barjeras.

Tikmēr ES tirdzniecības komisāre Sesilija Malmstrema, reaģējot uz šiem izteikumiem, pirmdien norādīja, ka tirdzniecība tiek izmantota kā «ierocis, lai draudētu mums un mūs iebiedētu.»

«Taču mēs nebaidāmies, mēs stāsimies pretī huligāniem,» sacīja komisāre.

Savukārt pirmdien Tramps paziņoja, ka Savienoto Valstu tirdzniecības ministrs Vilburs Ross pārrunās ar ES dalībvalstu pārstāvjiem iespējas samazināt muitas nodevas un citas tirdzniecības barjeras ASV ražojumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru