Jaunākais izdevums

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) uzņēmumam SIA Daudznozaru kompānija Daugava norādījis, ka nav pieļaujama noteikumiem neatbilstošu jogurta etiķešu izmantošana, bet nav aizliedzis jogurta vai cita produkta realizāciju ar atbilstošu marķējumu, liecina informācija PVD mājas lapā.

Pārtikas un veterinārais dienests š.g. 14.septembrī saņēma SIA Daudznozaru kompānija Daugava piena kombināta vēstuli ar lūgumu esošās jogurta etiķetes ar neprecīzu norādi marķējumā Nesatur ķīmiskas piedevas atļaut izlietot līdz 2008. gada 1.februārim.

PVD informē, ka tāds termins kā ķīmiskas piedevas vispār neeksistē un normatīvajos aktos nav atrunāta ķīmisko piedevu pielietošanas kārtība, un tādēļ PVD uzskata, ka šāda papildus informācija maldina patērētāju. Nav skaidrs, par kādām ķīmiskām piedevām patērētāju informē, un veidojas neizpratne sabiedrībā un pārējo pārtikas ražotāju vidū. SIA Daudznozaru kompānija Daugava nav arī PVD iesniegusi savu produktu laboratorisko izmeklējumu rezultātus, kas apliecinātu, ka tajos nav ķīmisku piedevu.

Atbilstoši 2007. gada 27.februāra MK noteikumiem Nr. 158 Noteikumi par obligātajām nekaitīguma prasībām pārtikas piedevām un pārtikai, kurā izmantotas pārtikas piedevas, kā arī prasības pārtikas piedevu marķējumam pārtikas ražotājam ir tiesības pārtikas ražošanas procesā pievienot pārtikas piedevas tikai gadījumos, kad ir pamatota lietošanas tehnoloģiskā nepieciešamība un šo mērķi nevar sasniegt ar citiem ekonomiski un tehnoloģiski iespējamiem līdzekļiem; ir zinātniski pierādījumi, ka lietotajā daudzumā pārtikas piedevas nerada draudus patērētāja veselībai un netiek maldināts patērētājs.

Pārtikas piedevas iedala 26 grupās, un tās lieto patērētāju interesēs. Lietošanas iemesli ir dažādi, tā, piemēram, lai saglabātu pārtikas uzturvērtību, kvalitāti un stabilitāti vai uzlabotu organoleptiskās (garšas) īpašības u.tml. Pārtikas piedevas nedrīkst izmantot, lai slēptu produkta vai izejvielas bojāšanās pazīmes vai nehigiēnisku darba paņēmienu izmantošanu visos pārtikas aprites posmos.

Savukārt 2004. gada 23. novembra MK noteikumi Nr. 964 Pārtikas preču marķēšanas noteikumi pārtikas ražotājam uzliek pienākumu pārtikas marķējumā norādīt tās sastāvu vai sastāvdaļas, t.sk. pārtikas piedevas ar to starptautiskajiem apzīmējumiem. Līdz ar to nav nepieciešamības pēc papildus informācijas par pārtikas piedevu neesamību produktā. PVD atgādina, ka šo noteikumu 10. punkts nosaka, ka izmantotā marķēšanas metode nedrīkst radīt priekšstatu, ka pārtikas precei piemīt specifiskas iezīmes, ja šādas iezīmes piemīt visām attiecīgā veida pārtikas precēm, t.i., ja pārtikas piedevas netiek pielietotas.

Pamatojoties uz iepriekš minētajiem apsvērumiem, Pārtikas un veterinārais dienests savā atbildē uzņēmumam SIA Daudznozaru kompānija Daugava norādījis, ka noteikumiem neatbilstošu jogurta etiķešu izmantošana nav pieļaujama un tanī pašā laikā nav aizliedzis jogurta vai cita produkta realizāciju ar atbilstošu marķējumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Ziemassvētku dāvanu pirkšanas drudzī pircējus aicina būt vērīgiem

Žanete Hāka, 14.12.2015

Ieteikumi patērētājiem

Pirms iepirkšanās

- Sastādiet iepirkumu sarakstu!
- Veiciet nelielu cenu un piedāvājumu priekšizpēti tirgū vai interneta vietnēs
- Pirkumiem atvēliet konkrētu budžetu, kas jūs disciplinēs nopirkt tikai vajadzīgās lietas un nepakļauties atlaižu valdzinājumam.

Foto: SXC

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) ir izstrādājis vadlīnijas preču un pakalpojumu cenu norādīšanā, kas stāsies spēkā nākamā gada 1.janvārī, informē PTAC.

Vadlīnijās ietvertas galvenās pamatprasības cenu norādīšanā, godīgas komercprakses īstenošanai, īpašu uzmanību veltot prasībām speciālo piedāvājumu veidošanai, akciju un atlaižu cenu korektai norādīšanai.

Vienlaikus PTAC aicina patērētājus būt vērīgus un šajā svētku dāvanu pirkšanas drudzī īpašu uzmanību pievērst preču cenu zīmēm, atlaižu apjomam vai īpašo piedāvājumu noteikumiem, lai izvēlētais piedāvājums patiešām būtu izdevīgs un šķietamās cenu atlaides un izpārdošanas nebūtu tikai maldīgs triks.

Skaidra preces vai pakalpojuma cenas norādīšana ļauj patērētājam ne tikai zināt pirkuma vērtību, bet arī salīdzināt dažādas preces un pakalpojumus. Lai patērētājs būtu labi informēts, ir jāpastāv nosacījumam, ka izmantotais salīdzinājums ir pareizs, atbilstošs un nepieciešamības gadījumā var tikt dokumentāri pamatots un ka ietaupījums no cenu salīdzinājuma ir reāls. Pretējā gadījumā salīdzinājums var būt maldinoša un nekorekta gan attiecībā pret patērētājiem, gan citiem tirgus dalībniekiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rezolūcija, kas bloķētu Eiropas Komisijas priekšlikumu atļaut fosfātu piedevas kebabu gaļā, trešdien neguva nepieciešamo 376 deputātu atbalstu, informē Signe Znotiņa-Znota, Eiropas Parlamenta preses sekretāre Latvijā.

Tas nozīmē, ka Komisija var ļaut kebabu gatavošanā izmantotajai gaļai pievienot fosforskābi, difosfātus, trifosfātus un polifosfātus (E 338 - 452).

Saskaņā ar Eiropas Komisijas sniegto informāciju fosfātu piedevas nepieciešamas, lai saturētu atsevišķos gaļas gabalus uz vertikālā iesma un nodrošinātu vienmērīgu sasaldēšanu un cepšanu.

Vides, sabiedrības veselības un pārtikas nekaitīguma komitejas (ENVI) sagatavotā rezolūcija tika pieņemta ar 373 balsīm pret 272, 30 deputātiem atturoties. Lai bloķētu Komisijas priekšlikumu, būtu bijis nepieciešams 376 deputātu atbalsts.

Rezolūcija aicināja ņemt vērā bažas par fosfātu ietekmi uz veselību, kā arī 2018.gada beigās gaidāmo Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes zinātnisko analīzi, un bloķēt Komisijas priekšlikumu atļaut fosfātu piedevas kebabu gatavošanai izmantotajā gaļā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Cenas gan latos, gan eiro norādīs trīs mēnešus pirms un sešus mēnešus pēc eiro ieviešanas

Dienas Bizness, 24.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nolūkā sniegt iespēju patērētājiem sekot līdzi preču un pakalpojumu cenām trīs mēnešus pirms eiro ieviešanas dienas un sešus mēnešus pēc eiro ieviešanas dienas cenas precēm un pakalpojumiem būs jānorāda gan latos, gan eiro, informē Ekonomikas ministrija.

Ministrija izstrādājusi un šodien, 24.janvārī, starpinstitūciju saskaņošanai nodevusi grozījumus 1999.gada 18.maija Ministru kabineta (MK) noteikumos Nr.178 «Kārtība, kādā norādāmas preču un pakalpojumu cenas», papildinot tos ar jaunu nodaļu «Preču un pakalpojumu cenu norādīšana eiro valūtā paralēlās atspoguļošanas periodā».

Saskaņā ar MK noteikumu projektu, laika periodā no 2013.gada 1.oktobra līdz 2013.gada 31.decembrim pārdevējiem un pakalpojumu sniedzējiem papildus cenu norādīšanai latos būs jānorāda cenas arī eiro. Eiro valūtā obligāti būs jānorāda preces vai pakalpojuma galīgā pārdošanas cena (t.i., cena, kādu patērētājam jāmaksā par preci vai pakalpojumu). Pārējo cenu (t.i., noteiktas mērvienības cenu un sākotnējo cenu) norādīšana eiro nebūs obligāta, tomēr pārdevēji un pakalpojumu sniedzēji būs tiesīgi visas cenas norādīt abās valūtās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Cenas no šodienas jānorāda gan latos, gan eiro

LETA, 01.10.2013

Attēlā - šā gada augustā veikalā Superneto pirkts dāvanu maisiņš ar cenu zīmi latos un nepareizi aprēķināto eiro cenu.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, kad līdz eiro ieviešanai Latvijā palikušas 92 dienas, sākas cenu paralēlās atspoguļošanas periods, kad tirgotājiem un pakalpojumu sniedzējiem preču un pakalpojumu cenas jānorāda gan latos, gan arī eiro.

No šodienas arī patērētājiem paredzētajos kases čekos darījuma kopsummai jābūt norādītai gan latos, gan eiro. Līdzīgi abās valūtās jābūt norādītai arī kopsummai iedzīvotājiem nosūtītajos rēķinos.

Tirgotājiem un pakalpojumu sniedzējiem cenas gan latos, gan eiro jānorāda, lai patērētāji pierastu pie jaunās valūtas un sagatavotos pārejai uz eiro.

Aprēķinot cenas, uzņēmumi drīkst izmantot tikai oficiāli noteikto valūtas kursu - viens eiro ir 0,702804 lati. Aprēķinos jāievēro matemātiskie pārrēķināšanas principi. Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) visā cenu paralēlās atspoguļošanas periodā - no šodienas līdz 2014. gada 30. jūnijam - pārbaudīs, vai cena norādīta abās valūtās un vai konvertācija veikta atbilstoši. Kopā ieplānots veikt ap 30 tūkst. pārbaužu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), liedzot daudznozaru uzņēmumam Daugava uz paša ražotajiem produktiem norādīt, ka tiem nav pievienotas ķīmiskas piedevas, ir radījis gana interesantu, bet vienlaikus arī bīstamu precedentu.

Paradoksālākais šajā gadījumā ir pamatojums, ka, izveidojot šādus uzrakstus, tiekot maldināti patērētāji, liekot viņiem saprast, ka visos citos pārtikas produktos ķīmiskas piedevas ir.

Vadoties pēc šādas loģikas, uzrakstus uz pašu ražotās produkcijas vajadzētu rūpīgi pārskatīt ne vien pašmāju, bet arī starptautiska līmeņa uzņēmumiem, kuri vēlas tirgoties Latvijā. Piemēram, Cido ražo sulas, norādot, ka tās ir pagatavotas, izmantojot 18 apelsīnus. Pēc PVD loģikas sanāk, ka citi sulu ražotāji vienkārši žņaudzas ar apelsīniem. Tāpat visai populārs ir Nokia mobilo tālruņu uzraksts Connecting people (savieno cilvēkus). PVD (ja vien tas būtu šā dienesta kompetencē) šādā situācijā droši vien apgalvotu, ka citu ražotāju tālruņi cilvēkus šķeļ.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Parlamenta deputāti nākamnedēļ otrdien lems, vai piemērot veto Eiropas Komisijas priekšlikumam atļaut fosfātu piedevas kebabu gatavošanai izmantotajā gaļā, paskaidroja EP Informācijas birojā Latvijā.

Ņemot vērā bažas par fosfātu ietekmi uz veselību, deputāti otrdien balsos par Komisijas piedāvājumu kebabu gatavošanā izmantotajai gaļai pievienot fosforskābi, difosfātus, trifosfātus un polifosfātus (E 338 - 452).

Vides, sabiedrības veselības un pārtikas nekaitīguma komitejas deputāti aicināja neatļaut šo fosfātu pievienošanu kebabu gaļai, pirms nav saņemts Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes (EFSA) atzinums. Ja Parlaments ar absolūtu balsu vairākumu (vismaz 376 balsis) atbalstīs komitejas priekšlikumu, Eiropas Komisijas priekšlikums tiks bloķēts.

ES noteikumi fosfātu pievienošanu ES tirgū pārdodamai gaļai atļauj tikai atsevišķos gadījumos, kas uzskaitīti noteikumos. Iekļaušana noteikumos iespējama tikai tad, ja pastāv tehnoloģiska nepieciešamība, netiek radīti riski veselībai un patērētājs netiek maldināts. Saskaņā ar Komisijas priekšlikumu noteikumos tiktu iekļauti arī «vertikāli saldētas gaļas iesmi».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) apstiprinājis vadlīnijas preču un pakalpojumu cenu norādīšanas kārtībai cenu paralēlās atspoguļošanas periodā.

Vadlīnijās izskaidrotas normatīvo aktu prasības komersantiem attiecībā uz preču un pakalpojumu cenu konvertāciju, kā arī preču un pakalpojumu cenu norādīšanu eiro ieviešanas periodā. Ar vadlīnijām var iepazīties centra mājaslapā.

Jāatgādina, ka no šā gada 1.oktobra līdz 2013.gada 31.decembrim un no 2014.gada 1.janvāra līdz 2014.gada 30.jūnijam eiro ieviešanas preču cenas būs jānorāda paralēli gan latos, gan eiro.

Paralēlās atspoguļošanas periodā preču un pakalpojumu cenu norādīšana gan latos, gan eiro palīdzēs patērētājiem sekot līdzi cenām un aprast ar jauno valūtu, kā arī ļaus sabiedrībai jau laikus sagatavoties norēķinu valūtas maiņai un atvieglos preces vērtības salīdzināšanu eiro un latos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai padarītu apmetumu antibakteriālu, smago metālu vai sudraba vietā Latvijas Universitātes ķīmiķi piedāvā izmantot mālus un videi draudzīgas virsmaktīvās vielas, pirmdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

SIA Baltic Clay Minerals līdzīpašniece Solvita Kostjukova stāsta, ka Latvijas Universitātes Ķīmijas fakultātes pētniekam Jurim Kostjukovam un Fizikālās ķīmijas katedras vadītājam Andrim Actiņam pirms vairākiem gadiem radusies ideja par jauna tipa antibakteriālo piedevu pret mikrobiem, sēnītēm un baktērijām un šobrīd viņi strādā pie piedevas būvniecības apdares materiāliem. Pirmais produkts būs piedeva apmetumam Alīna, bet to varētu izmantot arī plašāk, piemēram, vannas istabas šuvju materiālā. «Šis nav domāts kā plaša patēriņa materiāls, galvenais pielietojuma veids varētu būt restaurācijā. Regulāri tiek atjaunotas vēsturiskās ēkas un tām šis materiāls varētu būt vispiemērotākais,» spriež J. Kostjukovs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Skolu un bērnudārzu ēdienkartēs turpmāk vairs nedrīkstēs iekļaut frī kartupeļus un piedevās piedāvāt kečupu vai majonēzi, savukārt cīsiņiem, sardelēm un citiem gaļas izstrādājumiem būs jāsatur vismaz 70% gaļas.

To paredz valdībā otrdien apstiprinātie Veselības ministrijas (VM) priekšlikumi bērnu ēdienkartes uzlabošanai.

Bērnudārzos un skolās bērniem nevarēs pasniegt frī kartupeļus, kartupeļu kroketes un citus eļļā vārītus un analogus pārtikas produktus, mehāniski atdalītu gaļu, majonēzi, kečupu, tomātu mērci, krējuma izstrādājumus piedevu veidā, pasniedzot ēdienu (ēdienu gatavošanā majonēzi, kečupu, tomātu mērci ir atļauts izmantot).

Tāpat skolu un bērnudārzu ēdienkartēs nedrīkstēs iekļaut konditorejas izstrādājumus, kuru sastāvā ir daļēji hidrogenēti augu tauki.

Tādi paši ierobežojumi attieksies arī uz 18 gadu vecumu nesasniegušiem ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas centru klientiem un mazajiem slimnīcu pacientiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Saldus Pārtikas Kombināts saņem preču zīmi Dabīgs Produkts

Sandra Dieziņa, 17.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpinot attīstīt dabīgu produktu lietošanu uzturā, uzņēmuma Saldus Pārtikas Kombināts ražotajiem produktiem tiek piešķirta preču zīme Dabīgs Produkts.

Šī preču zīme apliecina produktu atbilstību kritērijiem, tie nesatur kaitīgās pārtikas piedevas vai ģenētiski modificētus produktus, kā arī to ražošana atbilst prasībām – apkārtējā vide un ražošanas process neatstāj negatīvu ietekmi uz produkta kvalitāti un dabiskumu.

«Latvijas iedzīvotājiem ir jābūt pārliecinātiem, ka viņi, ieejot veikalā, atpazīs un varēs izvēlēties produktus, kas ir dabīgi un kas nenodarīs kaitējumu veselībai. Prieks, ka Latvijā ir šādi uzņēmumi, kas domā par pircēju labklājību, pieliek visas pūles, lai saražotu kvalitatīvus, veselīgus produktus no vietējām izejvielām un ļauj par to uzzinot, atbilstoši marķējot produkciju,» atzīmē biroja Dabīgs Produkts projektu vadītāja Ieva Rozenberga.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policija iepirkumā par desmitiem tūkstošu latu pasūtījusi autokrāsas, kuras Eiropas Savienības direktīvas un pašmāju noteikumi izmantot aizliedz, svētdien ziņo Latvijas Televīzijas raidījums De facto.

Autonozares pārstāvji to sauc par kliedzošu pārkāpumu.

Policijas īpašumā ir daži simti transportlīdzekļu, no kuriem daļu Policijas Transporta birojs arī pats cenšas savest kārtībā. Nesen policijas iestāde nolēma iegādāties krāsas un špakteles, gruntis un citus līdzekļus automašīnu krāsošanai. Tomēr policijas sastādītajā krāsu vēlmju sarakstā autokrāsu jomas speciālisti pamanījuši kādu visai lielu īpatnību. Policija vēlējusies iegādāties autokrāsas, kuru lietošana Eiropas Savienībā būtībā ir aizliegta.

Tās ir ķīmiskās bāzes krāsas, kuras ar īpašu atļauju drīkst lietot vien antīko auto krāsošanai, un arī tad - izņemot īpašu atļauju. Raidījums norāda, ka diezin vai policijas mašīnas jau sasniegušas tik cienījamu vecumu, lai kļūtu par antīkiem auto. Eiropa prasa ārpus rūpnīcām mašīnas krāsot vien ar krāsām, kas ir radītas uz ūdens bāzes. Iemesls – rūpes par vides tīrību un cilvēku veselību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Plāno apturēt strīdīgos noteikumus par uztura ierobežojumiem skolās

LETA, 22.01.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau vienā no tuvākajām valdības sēdēm varētu tikt pieņemts normatīvais akts, ar kuru tiks apturēti Veselības ministrijas (VM) izstrādātie strīdīgie noteikumi par striktajām uztura normām skolās, aģentūru LETA informēja Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāve Dagnija Muceniece.

Viņa atzina, ka pēc ražotāju un skolu ēdinātāju protestiem notikusi operatīva VM, ZM, kā arī Pārtikas un veterinārā dienesta un citu ekspertu tikšanās.

Abas iesaistītās ministrijas patlaban gatavo normatīvo aktu, ar kuru plānots atcelt jaunos noteikumus. Dokumenta pieņemšana plānota vai nu nākamajā, vai aiznākamajā valdības sēdē. Pēc tam abu ministriju eksperti kopīgi strādās, lai izstrādātu jaunu kārtību, kas ļaus gan ražot, gan skolās tirgot veselīgus produktus, sacīja Muceniece.

Kā ziņots, ar 1.janvāri stājušies spēkā grozījumi Ministru kabineta noteikumos, kas aizliedz izglītības iestādēs ēdinātājiem iepirkt tādus produktus, kuru sastāvā ir tādas pārtikas piedevas kā konservanti, krāsvielas, saldinātāji un aromatizētāji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kukuļdošanā un nepatiesu ziņu sniegšanā amatpersonas deklarācijā vainotais bijušais Muitas kriminālpārvaldes vadītājs Vladimirs Vaškevičs devies ārpus valsts. Viņš trešdien, 26. oktobrī, no rīta manīts lidostā Rīga, reģistrējoties lidojumam un izejot cauri drošības kontrolei, vēsta laikraksts Diena.

Prokuratūrā laikraksts noskaidroja, ka kukuļdošanas lietā viņam piemēroti vairāki drošības līdzekļi, arī aizliegums pamest valsti. Tomēr šo aizliegumu pārkāpis bijušais Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ierēdnis nav – Rīgas apgabaltiesas kancelejas vadītājs Ingars Sprukts informēja, ka Vaškevičs lūdzis un saņēmis atļauju izbraukt no Latvijas uz divām dienām – 26. un 27.oktobri.

Kādēļ Vaškevičs izbraucis no Latvijas – nav zināms. Tiesa lūguma motivāciju neatklāj.

Db.lv jau ziņoja, ka par atkārtotu nepatiesu ziņu norādīšanu valsts amatpersonas ienākumu deklarācijā apsūdzētajam ilggadējam Valsts ieņēmumu dienesta darbiniekam, patlaban atstādinātajam Finanšu ministrijas ierēdnim Vladimiram Vaškevičam Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa piesprieda divu gadu cietumsodu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Papildināta - Vaškevičam par meliem deklarācijā piespriež divu gadu cietumsodu

LETA, Elīna Pankovska, 21.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par atkārtotu nepatiesu ziņu norādīšanu valsts amatpersonas ienākumu deklarācijā apsūdzētajam ilggadējam Valsts ieņēmumu dienesta darbiniekam, patlaban atstādinātajam Finanšu ministrijas ierēdnim Vladimiram Vaškevičam Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa šodien piesprieda divu gadu cietumsodu.

Kā informēja priekšsēdētāja palīdze Una Zīrāka, Vaškeviču tiesa atzina par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, kas paredzēts Krimināllikuma 219.panta 2.daļā - par nepatiesu ziņu norādīšanu likumā noteiktajā ienākumu, īpašuma, darījumu vai cita mantiska rakstura deklarācijā, ja nepatiesas ziņas norādītas par mantu vai citiem ienākumiem lielā apmērā.

Pēc trim citiem Krimināllikuma pantiem Vaškevičs tika attaisnots. Tiesas zālē apsūdzētais netika apcietināts.

Šodien lietā tika pasludināts saīsinātais spriedums, pilns tā teksts būs pieejams 4.novembrī, bet pēc tam šo spriedumu vēl varēs pārsūdzēt apelācijas kārtībā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

(Labots) Eksperta viedoklis: Enerģētika – politiķu jājamzirdziņš bez īpašas izpratnes par realitāti

Ivars Zariņš, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas vadītāja p.i., 08.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Enerģētika kļuvusi par vienu no apspriestākajām tēmām sabiedrībā un arī par daudzu politiķu jājamzirdziņu. Tagad katram, kuram nav slinkums, ir tieksme par to izteikties, atrast ko īpašu - ar ko varētu izcelties, diemžēl, bieži bez īpašas izpratnes par to, kas tiek pateikts: izraujot no konteksta visdažādākos faktus bez spējas tos objektīvi izvērtēt, vai arī apzināti manipulējot ar tiem, lai to iebarotu sabiedrībai ar savtīgu interesi un tādejādi ievāktu sev dividendes - materiālā formā, vai vienkārši, vairojot atpazīstamību un popularitāti.

Tas viss ir radījis diezgan lielu jūkli,par kura ķīlniekiem aizvien vairāk un vairāk pamazām kļūstam mēs visi. Dārgi maksājot par to un riskējot savai tautsaimniecībai uzlikt tādu slogu, ko tā nespēs iznest nezaudējot savu konkurētspēju.

Ar nepārdomātu energopolitiku sabiedrība tiek dzīta tādā saistību jūgā, kas pamazām jau sāk līdzināties tam, ko esam uzņēmušies pret starptautiskiem aizdevējiem. Un tas ir nopietni.

Piemēram, esošajos MK noteikumos "Par elektroenerģijas ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus (AER)" paredzēto atbalsta apjomu izmantošana (ja visas noteikumos atvēlētās kvotas tiek izmantotas) nozīmētu valsts garantētu obligāto ikgadējo iepirkumu no realizētajiem AER projektiem aptuveni 180 miljonu latu apmērā, kas pie esošajām elektrības tirgus cenām mūsu tautsaimniecībai nozīmētu ikgadēju papildus maksājumu slogu par elektrību, vairāk kā 130 miljonu LVL apmērā!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes ārkārtas sēdē deputāti izlaboja otrdien pieņemto kļūdaino lēmumu un aizliedza uzturēties pilsētas centra zālienos.

Jau ziņots, ka 16.jūnija domes sēdē deputāti grozīja Sabiedriskās kārtības noteikumus, bet kļūdaini atļāva sēdēt pilnīgi visos pilsētas zālienos, kaut gan balsojuma mērķis bija to aizliegt.

Deputāti neatbalstīja salīdzinoši maigāko deputāta Modra Jaunupa (JL) priekšlikumu, kas paredzēja aizliegt atrasties zālienā tikai Pilsētas kanāla nogāžu apstādījumos, kā arī apstādījumos, kuros ir pašvaldības uzstādītas pagaidu aizlieguma zīmes, piemēram, zāliena atjaunošanas laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kalifornijas gubernators Arnolds Švarcenegers parakstījis rīkojumu, kas vadītājiem aizliedz lasīt, rakstīt vai sūtīt sms, brīdī, kad autovadītāji atrodas pie transporta stūres uz štata ceļiem.

Kopš 2008.gada jūnija visiem štata autovadītājiem, kas ir vecāki par 18 gadiem, obligāti jālieto hands-free sistēmu. Tiem, kuri nav sasnieguši 18 gadu vecumu, vispār ir aizliegts pie stūres lietot mobilo telefonu.

Septiņos ASV štatos Kolumbijas apriņķī, jau ieviests aizliegums lasīt, rakstīt vai sūtīt sms sēžot pie stūres.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Birks aizliedz tērēt Rīgas budžeta līdzekļus svētku ballēm

Atis Rozentāls, Db, 21.11.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas mērs Jānis Birks parakstīja vadības uzdevumu Rīgas domes (RD) iestādēm, aizliedzot rīkot svētku balles.

Aizliegums attiecas uz RD centrālo administrāciju, RD departamentiem, RD izpilddirekcijām, Rīgas pašvaldības aģentūrām, kā arī RD īpašā statusa institūcijām. Pagājušajā gadā Ziemassvētku balles rīkošana Rīgas domes darbiniekiem izmaksāja vairāk nekā 8000 Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopējais ārējās tirdzniecības apgrozījums 2007.gada novembrī bija par 11,2% jeb 102,6 milj. latu lielāks nekā pagājušā gada novembrī, un tā vērtība veidoja 1015,1 milj. latu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Latvijas eksporta vērtība faktiskajās cenās 2007. gada novembrī samazinājās par 1,7% jeb 6,4 milj. latu, salīdzinot ar 2007.gada oktobri, bet salīdzinājumā ar 2006. gada novembri bija pieaugums par 24,8% jeb 73,0 milj. latu, sasniedzot 367,8 milj. latu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes sniegtā informācija.

Savukārt importa vērtība faktiskajās cenās 2007. gada novembrī bija par 5,3% jeb 36,0 milj. latu mazāka nekā 2007.gada oktobrī, bet salīdzinājumā ar 2006. gada novembri bija pieaugums par 4,8% jeb 29,6 milj. latu, sasniedzot 647,3 milj. latu.

Kopējais ārējās tirdzniecības apgrozījums 2007.gada novembrī bija par 11,2% jeb 102,6 milj. latu lielāks nekā pagājušā gada novembrī, un tā vērtība veidoja 1015,1 milj. latu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lauksaimniekus Ķīnas austrumos samulsinājis fakts, ka viena pēc otras sasprāgst arbūzu ražas, ziņo BBC.

Valsts plašsaziņas līdzekļi novērojuši, ka saimniecības Dzjansu provincē šīs problēmas dēļ zaudē hektāriem lielas ražas.

Ķīnas Centrālā Televīzija ziņojusi, ka vainojama varētu būt ķīmiskās vielas, kas palīdz augļiem augt straujāk, pārmērīga izmantošana. Taču lauksaimniecības speciālisti nespējot izskaidrot, kāpēc eksplodē arī arbūzi, kuru audzēšanā netiek izmantotas ķīmiskās vielas. Kā iespējamie cēloņi tiek minēti laika apstākļi un pārmērīgais arbūzu izmērs.

Ķīnas Centrālā Televīzija vēstījusi, ka lauksaimnieki pārāk daudz apsmidzina augus ar augšanas veicinātāju, tādējādi cerot ātrāk tirgum piegādāt augļus un palielināt savu peļņu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daži ražotāji nolūkā radīt lētu un sala izturīgu vējstikla šķidrumu tā ražošanā izmanto toksisku vielu – metanolu. Tāpēc, lai nenodarītu kaitējumu savai un pasažieru veselībai, iegādājoties automašīnu vējstikla šķidrumu autovadītājiem ir jābūt piesardzīgiem, teikts SIA Getz Bros & Co (Latvia) Ltd. medijiem izplatītajā informācijā.

Saskaņā ar Ministru Kabineta 2005. gada 13.decembra noteikumu nr. 949 pielikumu Bīstamo ķīmisko vielu saraksts, metanols ir klasificēta kā viegli uzliesmojoša un toksiska ķīmiska viela (ļoti toksiska ieelpojot, nonākot saskarē ar ādu, norijot, kā arī rada smagus apdegumus, kairina acis, kairina elpošanas sistēmu).

Metanola kā bīstamas ķīmiskas vielas izmantošanai produktos ir saistošas Ķīmisko vielu un ķīmisko produktu likumā noteiktās prasības. Tas nozīmē, ka produkta iepakojumam ir jābūt atbilstoši marķētam. 1999. gada 29.jūnija Ministru Kabineta noteikumi Ķīmisko vielu un ķīmisko produktu klasifikācijas, marķēšanas un iepakošanas kārtība nosaka prasības iepakojuma etiķetei, kur jābūt minētam gan ķīmiskās vielas nosaukumam, gan arī tās iedarbības raksturojumam un drošības prasību apzīmējumam. Tam jābrīdina par attiecīgās ķīmiskās vielas iedarbības bīstamību cilvēkam un videi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Regulāri mēdz sevi palutināt gan ar gardu kafiju, gan kādu našķi pie tās? Piekop dabai draudzīgu dzīvesveidu? Atzinīgi novērtē pārtikas produktus no dabīgām izejvielām? Ja tā – pateicoties Es Mīlu Kafiju, tev ir iespēja dzīvot vēl zaļāku dzīvesveidu, parasto un vienreizlietojamo krūzīšu vietā lietojot unikālu alternatīvu – gardu un kraukšķīgu vafeļu kafijas krūzi! Pirmajā mirklī šķiet, ka tas ir kāds sirsnīgs joks vai rotaļīgs izaicinājums, taču ēdama vafeļu krūzīte, kas pildīta ar kvalitatīvu, aromātiski kūpošu kafiju, tik tiešām kļuvusi par mūsdienu realitāti. Kā? Pastāstīsim!

Palīdzi planētai, ēdot kraukšķīgu vafeļu krūzīti

Tas, ka katru dienu visā pasaulē izdzeram vairāk kā 1,6 miljardus krūzīšu kafijas, norāda, ka kafija lielai daļai no mums ir kā neatņemams ikdienas sabiedrotais, kas palīdz būt možiem, stimulē smadzeņu darbību, apgādā mūsu organismu ar antioksidantiem, kā arī kafijas dzeršanas rituāla laikā iedvesmo būt šeit un tagad jeb baudīt mirkli, kas šī brīža steidzīgajā laikmetā ir visnotaļ liela ekstra. Un kāpēc gan neatļauties sevi mazliet palutināt? Tajā pašā laikā satraucošs ir fakts, ka dažādu karsto dzērienu patēriņam katru dienu līdzņemšanai tiek izlietotas vidēji 2,5 miljardi krūzīšu (arī no plastmasas), no kurām tikai trešdaļa ir vienreiz lietojamas, pārstrādājamas un dabai draudzīgas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Ūdeni nesaturošā kosmētika tiek pie preču zīmes «Dabīgs produkts»

Dienas Bizness, 05.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kosmētikas ražotājam Kiro Cosmetics piešķirta preču zīme «Dabīgs produkts», kas apliecina, ka uzņēmuma produkti nesatur kaitīgās piedevas un ražošanas process un apkārtējā vide neatstāj negatīvu ietekmi uz produktu.

Kiro Cosmetics kosmētika nesatur ūdeni, tādējādi tas ļauj atteikties no pilnīgi visiem sintētiskajiem konservantiem, kas nepieciešami, lai spētu nodrošināt ūdens saturošās produkcijas uzglabāšanu, norāda ražotājs.

Produkti, kurus uzņēmums ražo, sastāv no pirmā spieduma eļļām, ekstraktiem, augu un aļģu pulveriem. Kosmētikas ražošanas procesā netiek izmantota augsta temperatūra.

Jau ziņots, ka uzņēmuma ražošanas tehnoloģijas novērtētas arī ārvalstīs – Krievijā, Igaunijā un drīzumā plānots ar izgatavotajiem produktiem iepazīstināt arī Zviedrijas, Ukrainas un Lietuvas iedzīvotājus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Viedoklis: Kas ir kvass?

Elita Grīga, Zemkopības ministrijas Pārtikas un veterinārā departamenta eksperte, 21.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar vasaras svelmi un Saulgriežu tuvošanos uzvaras gājienu piedzīvo atspirdzinošie dzērieni, jo karstais laiks ļaudīm liek meklēt veldzējumu. Kvasam jau izsenis bijusi īpaša nozīme cilvēku ikdienas uzturā, un šis dzēriens ir populārs ne vien Latvijā, bet arī citās Austrumeiropas un Centrāleiropas valstīs.

Latvijas kvasa tirgu var iedalīt divās daļās – tiek piedāvāts gan raudzēts kvass, gan neraudzēts kvass, kas ražots, izmantojot iesala ekstraktu, atšķaidot to ar ūdeni un pievienojot krāsvielas un dažādus garšas aromatizētājus un mākslīgus saldinātājus.

Šobrīd Latvijā savu popularitāti atgūst kvass, ko gatavoto pēc senās, mūsdienām speciāli piemērotās iesala graudu raudzēšanas tehnoloģijas. Jau 20. gadsimta sākumā izstrādātā graudu apstrādes tehnoloģija ļauj iesalā saglabāt E vitamīnu un B grupas vitamīnus, minerālvielas un citas bioloģiski aktīvas vielas, kuras pārstrādes procesā pāriet kvasā un dod tam neaizmirstamu un neatkārtojamu garšu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Noteikti stingrāki kritēriji pārtikas piedevām

, 11.12.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība šodien, 11.decembrī, apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotos grozījumus Ministru kabineta (MK) noteikumos Noteikumi par obligātajām nekaitīguma prasībām pārtikas piedevām, pārtikai, kurā izmantotas pārtikas piedevas, kā arī prasības pārtikas piedevu marķējumam.

Noteikumu grozījumos ir iestrādātas 2006.gadā Eiropas Savienībā (ES) akceptētās direktīvas pārtikas piedevu jomā.

Eiropas pārtikas nekaitīguma iestāde (EFSA) ir sniegusi savus atzinumus par vairākām pārtikas piedevām. Pamatojoties uz šiem atzinumiem izdarītas vairākas izmaiņas pārtikas piedevu pielietošanas nosacījumos.

Ir mainīta nitrātu un nitrītu daudzumu lietošana gaļas produktu un siera ražošanā, lai saglabātu iespējami zemu nitrozamīnu daudzumu pārtikā. No pārtikas piedevu saraksta tiek svītrotas vairākas pārtikas piedevas, piemēram, E 216 propil – p – hidroksibenzoāts un E 217 nātrija propil – p – hidroksibenzoāts. Noteikumi paredz arī, ka tiek ierobežota pārtikas piedevu E400 – E440 lietošana želejas minikapsulās, jo tās uzbriestot rada risku aizrīties.

Komentāri

Pievienot komentāru