Jaunākais izdevums

Grupa Cosmos pēc gandrīz divu gadu pārtraukuma dodas koncerttūrēs visā Latvijā, ieskandinot Ziemassvētkus un pavadot ziemas aukstākos mēnešus - stāstot pasakas, dziedot dziesmas un spēlējot teātri koncertos visā Latvijā.

Plānots, ka decembrī un janvārī Cosmos dziedās vismaz 20 koncertus. Biļetes uz pirmajiem koncertiem nopērkamas Biļešu Serviss kasēs visā Latvijā.

Pirmie apstiprinātie pasaku tūres koncerti ir:

4.12. Cēsis - Cēsu 2. pamatskola

6.12. Talsi - Talsu tautas nams

11.12. Aizkraukle - Aizkraukles pilsētas kultūras nams

13.12. Limbaži - Limbažu kultūras nams

16.12. Jelgava - Jelgavas kultūras nams

19.12. Liepāja - Liepājas Olimpiskais centrs

22.12. Saldus - Saldus kultūras centrs

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Cosmos: grupa ir «neizjukusi»

Vēsma Lēvalde, 02.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Informācija, ka grupa Cosmos ir izbeigusi darbību, vismaz pagaidām, neatbilst patiesībai.

Par to informē grupas pārstāvis Jānis Šipkēvics. Lai arī tās dalībnieki nolēmuši a cappella muzicēšanai neveltīt 100% sava laika un darbojas arī citos muzikālos projektos, tās statuss pilnīgi noteikti nav klasificējams kā «izjukusi», pauž J. Šipkēvics izplatītajā paziņojumā.

Tikai pirms dažiem mēnešiem grupa noslēdza vērienīgu koncerttūri Latvijā, kā arī uzstājās daudzviet Ziemeļeiropā un Krievijā. Šī gada rudenī grupa plānojusi vairākkārt viesoties festivālos Trondheimā, Sanktpēterburgā, Varšavā, kā arī septembrī doties koncerttūrē uz Zviedriju. Pašiem grupas dalībniekiem lasīt par grupas izjukšanu bijis nepatīkams pārsteigums, tomēr viņi to klasificē kā muļķīgu pārpratumu. Ja Latvijā meklēsim izjukušās grupas pēc kritērija, vai tās dalībnieki realizējas tikai šai vienā

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tradicionālajā sabiedrības aptaujā par Latvijas gada monētu 2015 atzīta Pasaku monēta I. Pieci kaķi, informē Latvijas Banka.

Kopumā balsojumā piedalījās 12 645 cilvēki, un par monētu Pasaku monēta I. Pieci kaķi balsojusi trešā daļa aptaujas dalībnieku.

Šīs kolekcijas monētas grafisko dizainu veidojusi pazīstamā bērnu grāmatu ilustratore Anita Paegle, bet ģipša modeli – Jānis Strupulis. Māksliniece A. Paegle ir bērnu grāmatu ilustratore, un apliecinājums viņas īpašajam talantam atspoguļojās arī vienā no pēdējām lata sudraba piemiņas monētām – Latvijas Bankas gādātā raudzību dāvana Šūpuļa monēta ar A. Paegles brīnumjauko miega vilcējas pelītes tēlu kļuva par Latvijas gada monētu 2013.

Kolekcijas monēta Pasaku monēta I. Pieci kaķi kalta Lietuvas kaltuvē UAB Lietuvos monetų kalykla un ir pirmā kolekcijas monēta īpašā monētu sērijā, kas veltīta tautā iemīļotākajām un zīmīgākajām latviešu pasakām. 2016. gadā iznākusi jau otrā šīs sērijas monēta – bPasaku monēta II. Eža kažociņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Rallijs Kurzeme 2009 sola ūdens šaltis

, 06.08.2009

“Trase ir ļoti interesanta. Ja salīdzina ar citiem pilsētas ātrumposmiem, kurus esmu braucis, šis ir īpašs,” tā pilsētas posmu pēc testiem komentē V. Lebedevs. “Trase ir ātra, daudz interesantu un sarežģītu pagriezienu, tramplīnu. Īpaši interesants ir brasls. Man patīk!” (Foto: Rallijs Kurzeme)

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušās nedēļas nogalē Liepājā populārais autosportists Viktors Lebedevs testa režīmā veica rallija Kurzeme 2009 trasē iekļauto pilsētas posmu. Trasē iekļauti interesanti un pilsētas posmiem neierasti elementi – metoši tramplīni un ūdens brasls.

“Trase ir ļoti interesanta. Ja salīdzina ar citiem pilsētas ātrumposmiem, kurus esmu braucis, šis ir īpašs,” tā pilsētas posmu pēc testiem komentē V. Lebedevs. “Trase ir ātra, daudz interesantu un sarežģītu pagriezienu, tramplīnu. Īpaši interesants ir brasls. Man patīk!”Rallijs emKurzeme 2009/em sola ūdens šaltis

Pēdējo reizi šāds elements rallija trasēs bija iekļauts 2003. gadā rallijā "Sigulda". Ātrumposms ar nosaukumu "Argentīna" bija ļotRallijā Kurzeme 2009 sportistiem ūdens brasls būs jāšķērso divas reizes. 2 kilometrus garajam ātrumposmam ar nosaukumu Liepāja startu dos 29. augustā plkst. 17:18 un 17:39. Sportisti trasē dosies pēc rāvējslēdzēja principa. (Foto: Rallijs Kurzeme)i Rallijā Kurzeme 2009 sportistiem ūdens brasls būs jāšķērso divas reizes. 2 kilometrus garajam ātrumposmam ar nosaukumu Liepāja startu dos 29. augustā plkst. 17:18 un 17:39. Sportisti trasē dosies pēc rāvējslēdzēja principa. (Foto: Rallijs Kurzeme)populārs rallija fanu vidū un pulcēja lielas skatītāju masas. Diemžēl līdz ar rallija "Sigulda" izzušanu izzuda arī šis posms.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latvijas Banka sāks tirgot kolekcijas monētu Pasaku monēta III. Vecīša cimdiņš

Žanete Hāka, 27.03.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Banka otrdien, 28. martā, sāks tirgot kolekcijas monētu Pasaku monēta III. Vecīša cimdiņš, informē centrālās bankas pārstāvji.

Šī ir trešā kolekcijas monēta īpašā monētu sērijā, kas veltīta tautā iemīļotākajām un zīmīgākajām latviešu pasakām. Pirmā šīs sērijas monēta Pasaku monēta I. Pieci kaķi tika izlaista 2015. gadā, savukārt 2016. gadā tapa kolekcijas monēta Pasaku monēta II. Ezīša kažociņš.

Monēta veltīta pasakai Vecīša cimdiņš, kuras morāle ieslēgta šķietami jautrā un panaivā stāstiņā, kaut ar mazliet skumjām beigām. Viedas dzīvošanas mācība pasakā sniegta metaforiski. Proti, katram cilvēkam jāiemācās cieņa pret dzīvību, līdzcietība pret nelaimē nonākušiem, līdzjūtība grūtībās un vēlme un prasme sadarboties, lai vairotu kopīgo labklājību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Banka otrdien, 19. aprīlī, laidīs tirdzniecībā 5 eiro sudraba kolekcijas monētu Pasaku monēta II. Eža kažociņš, informē centrālā banka.

Šī ir otrā kolekcijas monēta īpašā monētu sērijā, kas veltīta tautā iemīļotākajām un zīmīgākajām latviešu pasakām. Pirmā, lielu popularitāti ieguvusī, šīs sērijas monēta tika izlaista pērn, un tā bija veltīta pasakai par pieciem kaķiem.

Monētas Pasaku monēta II. Eža kažociņš grafisko dizainu veidojusi Gundega Muzikante, ģipša modeli – Ligita Franckeviča. Pazīstamajai māksliniecei, daudzu bērnu grāmatu ilustratorei G. Muzikantei šī ir debija monētu mākslā.

Īpašā – ovālā – formā kaltā monēta izgatavota UAB Lietuvos monetų kalykla (Lietuva). Monētas priekšpusē redzama princese ar ezīti priekšautā, bet monētas aizmugurē – cūku ganāmpulks ar ezīti priekšgalā, kā arī etnogrāfiskas ēkas stūris.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijas iedzīvotāji valsts vadību vislabprātāk nodotu Sprīdīša rokās

Elīna Pankovska, 11.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja valsts vadība būtu jāuztic pasaku tēlam, trešdaļa aptaujāto Latvijas iedzīvotāju vadības grožus vislabprātāk nodotu atjautīgajam Sprīdītim, liecina veikalu tīkla Maxima veiktās aptaujas rezultāti.

Savukārt 27% aptaujāto valsts vadīšanu uzticētu Runcim zābakos, kas var sarūpēt visu nepieciešamo, savukārt 19% ir pārliecināti, ka valsti vislabāk vadītu uzticīgā un saimnieciskā Pelnrušķīte.

Ceturtā daļa respondentu uz vienu dienu vēlētos iejusties Vinnija Pūka tēlā, jo viņam ir brīnišķīgi draugi, 22% aptaujas dalībnieku uz vienu dienu gribētu kļūt par Alisi brīnumzemē, bet 19% ir apmierināti ar savu pašreizējo dzīvi un nevēlētos kļūt par pasaku tēlu.

Atbildot uz jautājumu par to, kuram pasaku tēlam savas prombūtnes laikā ar drošu sirdi varētu uzticēt iepirkuma maisiņus, 33% aptaujāto pirkumus atstātu Pelnrušķītei, savukārt 26% ir bijuši pārliecināti, ka visdrošāk tos būtu nodot Maijas (no lugas Maija un Paija) uzraudzībā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Doma laukumā durvis vēris Cosmos Ilūziju Muzejs. Tas ir lietuviešu projekts Latvijā.

Investīciju apjomu muzeja veidotāji neatklāj, tik vien norāda, ka ieguldītā naudas summa ir liela. To plānots atpelnīt vienas vai divu sezonu laikā

Muzejs nomātās telpās darbu sācis 18. martā. Tā platība ir aptuveni 200 kvadrātmetri, un apmeklētājiem tiek piedāvātas 30 optiskās ilūzijas, starp tām COSMOS Bezgalīgais ceļš, Antigravitātes telpa, CMYK istaba un citas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valmieras teātra Mazajā zālē 16. oktobrī plkst. 18.30 pirmizrādi piedzīvos Raiņa Zelta zirgs, ko iestudē režisors Viesturs Meikšāns. Izrādes koncepcija ir drosmīgi un pat skarbi dekonstruēt šo pasaku, ieliekot to mūsdienu realitātē.

Izrādes režisors Viesturs Meikšāns: «Rainis Zelta zirgu rakstīja par sava laika ideāliem un skaisto un mūžīgo ideju - dots devējam atdodas. Taču šodienas realitātē neviens vairs nevar atļauties sapņot. Šis ir vilšanās laiks, un Saulcerīte nav laime. Saulcerīte ir ilūzija, taču neviena vilšanās nedrīkst iznīcināt tautas garīgās vērtības, kopību, valodu un tradīcijas.»

Kā akcentē teātris, izrādes Zelta zirgs koncepcija ir drosmīgi un pat skarbi dekonstruēt šo pasaku, ieliekot to mūsdienu realitātē.

Antiņa lomā iejutīsies Ivo Martinsons, Saulcerīte būs Dace Eversa. Pārējās lomās: Mārtiņš Meiers, Oskars Morozovs, Rihards Rudāks, Ieva Puķe, Ingus Kniploks, Māris Bezmers un Ilze Lieckalniņa.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

DB viedoklis: Latvijas Pasta pasaka bez labām beigām

Egons Mudulis, DB žurnālists, 26.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tiesāšanās par valsts naudu ar Konkurences padomi valsts uzņēmumam nekādus ieguvumus nesniegs

Notiekošais daudzās valsts kapitālsabiedrībās, tostarp satiksmes ministra Anrija Matīsa (Vienotība) pārraudzītās jomas flagmaņa valsts a/s Latvijas Pasts (LP), zināmā mērā atgādina pasaku vēstījumu. Līdz ar politiskās vadības maiņu regulāri mainījusies arī šī uzņēmuma vadība. Tikai «reiz dzīvoja» vietā bieži vien izskan apgalvojumi par to, cik ļauni ir nomaināmie, bet labi tik tikko amatos iekārtotie ļaudis. Nu, piemēram, tagadējā LP vadītāja Arņa Salnāja piemērotību valdes locekļa amatam Satiksmes ministrija 2012. gada janvārī pamatoja ar to, ka viņš strādājis dažādos augsta līmeņa juridiskajos birojos, tostarp Sorainen, guvis pieredzi banku sektorā, kā arī apgūst Būvniecības tiesību un strīdu risināšanu maģistrantūrā Londonas universitātē. Pusotru gadu vēlāk, no LP uz privāto sektoru aizejot LP vadītājam Mārim Kleinbergam, Salnāja kungs apsēdās viņa krēslā un lielā mērā klusībā vadīja savas dienas. Taču nesmukums ar nu jau bijušās Saeimas priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas darbībai veltītās priekšvēlēšanu avīzes izplatīšanas apturēšanu oktobrī, Konkurences padomes (KP) lēmums decembrī par ļaunprātīga dominējošā stāvokļa tirgū izmantošanu un nule kā izskanējušās ziņas par iekšējo konfliktu uzņēmumā LP vadītāja rimto dzīvi droši vien ir pabojājušas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tā intervijā Dienas biznesam atzīst uzņēmuma Livonia Print valdes priekšsēdētāja Janīna Blūma

Poligrāfijas bizness ir sezonāls. Gada pirmajā pusē ir klusā sezona, kad varam satikties, atskatīties uz paveikto un ieskatīties tuvākās nākotnes plānos. Janīnas Blūmas vadītais uzņēmums Livonia Print ir atzīts par eksportspējīgāko komersantu lielo un vidējo komercsabiedrību grupā Ekonomikas ministrijas un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras rīkotajā konkursā Eksporta un inovācijas balva 2015.

Runā, ka Ziemeļvalstu uzņēmēji poligrāfijas jomā ir diezgan konservatīvi un tāpēc ir nokavējuši iespēju ieviest modernās poligrāfijas tehnoloģijas. Vai tiešām Latvija šajā ziņā viņus apsteidz?

Ja pie mums krīze 2008. un 2009. gadā bija reāla, tad kolēģiem Eiropā krīze vairāk bija galvās. Livonia Print 2007. gadā sāka darbību ar pilnīgi jaunām iekārtām. Katru gadu, arī krīzes laikā, esam investējuši iekārtās. Poligrāfijas uzņēmumi ārvalstīs šādas investīcijas nav veikuši. Tāpat Skandināvijas uzņēmumos darba ņēmējiem ir citas prasības pret darba devējiem, piemēram, Zviedrijā poligrāfijas nozares arodbiedrība pieprasīja 35 stundu garu darba nedēļu un 1,5% piemaksu pie darba algas. Līdzīgas prasības ir arī citās Skandināvijas valstīs – Norvēģijā, Dānijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pirmās 5000 kolekcijas monētas Pasaku monēta II. Eža kažociņš izpārdotas

Žanete Hāka, 19.04.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kolekcijas monētas Pasaku monēta II. Eža kažociņš pirmā tirāžas daļa (5000 monētas) ir izpārdota vai rezervēta vēlākai izpirkšanai, informē Latvijas Banka

Otra tirāžas daļa (vēl 5000 monētu) nonāks pie pircējiem tuvāko mēnešu laikā.

Db.lv jau rakstīja, ka Latvijas Banka otrdien, 19. aprīlī, laidusi tirdzniecībā 5 eiro sudraba kolekcijas monētu Pasaku monēta II. Eža kažociņš, informē centrālā banka.

Šī ir otrā kolekcijas monēta īpašā monētu sērijā, kas veltīta tautā iemīļotākajām un zīmīgākajām latviešu pasakām. Pirmā, lielu popularitāti ieguvusī, šīs sērijas monēta tika izlaista pērn, un tā bija veltīta pasakai par pieciem kaķiem.

Monētas Pasaku monēta II. Eža kažociņš grafisko dizainu veidojusi Gundega Muzikante, ģipša modeli – Ligita Franckeviča. Pazīstamajai māksliniecei, daudzu bērnu grāmatu ilustratorei G. Muzikantei šī ir debija monētu mākslā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Vairums cilvēku brīvdienās apmeklēs kultūras pasākumus un ceļos

Žanete Hāka, 18.12.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemassvētku brīvdienās iedzīvotāji plāno apmeklēt kultūras pasākumus vai ceļot uz ārvalstīm, liecina Swedbank Insurance veiktais pētījums.

19% iedzīvotāju norādījuši, ka plāno apmeklēt kultūras pasākumus, savukārt 17% dosies ārpus Latvijas, turklāt gandrīz puse no šiem cilvēkiem ārzemēs apciemos draugus vai radiniekus, secināts aptaujā. Vēl 15% dosies uz lauku mājām vai baudīs aktīvu atpūtu Latvijā.

No tiem respondentiem, kuri plāno ziemas brīvdienās doties ārpus Latvijas, neapciemojot tur draugus vai radiniekus, 24% izmantos kaimiņvalstu tūrisma piedāvājumu,12% dosies baudīt sauli uz kādu no siltajām zemēm, savukārt 6% dosies uz kādu slēpošanas kūrortu, bērniem piemērotā ceļojumā vai ārvalstīs apmeklēs pasaules mēroga mākslinieka koncertu vai izstādi.

Pēc airbaltic apkopotajiem datiem, vispopulārākais ceļotāju galamērķis Ziemassvētku un Jaungada brīvdienās ir Gaudi arhitektūras šedevru apvītā Barselona, kura cita starpā izceļas arī ar futbola klubu, kurā pēc daudzu domām spēlē pasaules labākais futbolists Lionels Mesija,

Komentāri

Pievienot komentāru
Sabiedrība

ZRP «aizmirsa» pieaicināt Vienotību uz sarunām ar SC

LETA, 20.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kaut arī vēl šorīt pēc Zatera reformu partijas (ZRP) un Vienotības tikšanās abu politisko spēku pārstāvji informēja, ka tālāk uz sarunām ar citiem iespējamajiem koalīcijas partneriem dosies kopā, šo pēcpusdien notika ZRP sarunas ar apvienību Saskaņas centrs (SC), par kurām Vienotība neesot bijusi informēta.

«Vienotība par šīm sarunām nebija informēta un ir pārsteigta, kādēļ paralēli tiek rīkota šāda tikšanās. Tomēr Vienotība pieturēsies pie vienošanās, ka uz tālākām sarunām dosies kopā,» aģentūrai LETA sacīja Vienotības preses sekretāre Laila Timrota.

Pēc ZRP un SC tikšanās abu partiju pārstāvji paziņoja, ka vienojušies veidot ekspertu darba grupas, kas pētītu abu politisko spēku sadarbības iespējas dažādos jautājumu blokos: ekonomikas un finanšu; tiesiskuma, politiskās reformas un drošības; sociālajā, izglītības un kultūras.

Par šādu ekspertu darba grupu veidošanu tika paziņots arī pēc šī rīta ZRP un Vienotības tikšanās. Trešā iespējamā koalīcijas partnera pārstāvji šajās ekspertu darba grupas pagaidām netikšot piesaistīti, norādīja premjers Valdis Dombrovskis (V). Sākumā ekspertu grupas būs tikai divu partiju pārstāvji, bet pēc tam arī trešie, piebilda politiķis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ilze Vainovska pēc aiziešanas no žurnālistikas radījusi zīmolu «Noķerts Liepājā» un gatavo savdabīgas rotaslietas, otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

«Citiem galvā ir putni, man – dzintars,» puspajokam, pusnopietni savu pašreizējo nodarbi raksturo Ilze Vainovska. Ikkatrs dzintara gabaliņš, kas izķeselēts jeb noķerts jūrā, ir ar savu uzrunu, viņa apgalvo. Tas pats pasaka, kas grib būt un kam piederēt. Galvenais ir nesabojāt tā dabiskumu, tāpēc «Noķerts Liepājā» rotas ir no neapstrādāta dzintara, kas iemezglots. «Ja dzintariņam bija trīs kājas, tad trešo nerāva nost, lai tikai viņš būtu līdzīgs divkāju dzintariem, — tā ne. Ja bija četras ausis, tad divas nerāva nost, bet atstāja visas četras. Ja dzintars bija ar ūsām, tad atstāja to ar ūsām, dabisku, tādu, kāds viņš ir, un iznāca skaistas rotaslietas,» Ilze nocitē Imanta Ziedoņa Dzintaraino pasaku, kas ir viņas iedvesmas avots.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

FOTO: Centra sporta kvartāla rotaļu laukuma atklāšana pulcē 4000 rīdzinieku

Dienas Bizness, 19.06.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar ziepju burbuļu salūtu, dažādām radošām aktivitātēm bērniem un muzikāliem priekšnesumiem svētdien, 18. jūnijā, atklāts topošā Centra sporta kvartāla (bijušā LU stadiona Krišjāņa Barona ielā 116a, Rīgā) rotaļu laukums. Pasākums pulcēja vairāk nekā 4000 rīdzinieku, biznesa portālu db.lv informēja Rīgas domes Īpašuma departamenta Sabiedrisko attiecību un mārketinga jautājumu projektu vadītāja Baiba Gailīte.

Centra sporta kvartāla kopējā teritorija ir 4 hektāri, no kuriem 7000 kvadrātmetros ir izveidots viens no lielākajiem rotaļu laukumiem bērniem. Tajā ir uzstādītas dažāda veida rotaļu iekārtas un elementi, kas domātas divu vecuma grupu bērniem - pirmsskolas/ sākumskolas bērniem vecumā līdz 7 gadiem un astoņus gadus un vecākiem bērniem.

Centra sporta kvartāla rotaļu laukumu atklāšanas pasākumā uzstājās bērnu vokālā grupa Knīpas un Knauķi, pop grupas Poppy un Karameles, dejoja grupa Mazais andžiņs, un bērnu tautas deju kolektīvs Kaspīne. Cirka priekšnesumus demonstrēja studija Jaunība un jaunais burvju mākslinieks Dante Pecoli. Radošās apvienības Pasaku nams pasaku tēli gāja rotaļās ar bērniem. Par pārsteigumiem gādāja Garkāji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Mūžībā aizgājusi bērnu pasaku grāmatu autore un ilustratore Margarita Stāraste

LETA, 18.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mūžībā aizgājusi bērnu pasaku grāmatu autore un ilustratore Margarita Stāraste, kura aizvadītajā nedēļā nosvinēja savu 100 gadu jubileju, informēja izdevniecības Zvaigzne ABC valdes priekšsēdētāja Vija Kilbloka.

Nozīmīga vieta latviešu bērnu literatūrā ir autores radītajiem pasaku tēliem - Zīļukam, piparkūku vīriņam Kraukšķītim Ziemas pasakā - un zinātkārajām meitenēm - Tincei Stārastes darbā Tince grib mācīties un Ieviņai Zentas Ērgles darbā Ieviņa Āfrikā.

Kopumā māksliniece ir ilustrējusi aptuveni 100 gan pašas, gan citu autoru sarakstītas grāmatas - pasakas, tēlojumus, dzejoļus, kā arī tautasdziesmas. Viņas darbi tiek publicēti kopš 1942.gada. Pēc vairāku gadu prombūtnes Nīderlandē māksliniece bija atgriezusies uz dzīvi Latvijā.

1982.gadā Stāraste saņēmusi literāro balvu Pastariņa prēmija, savukārt 1999.gadā viņas devums bērnu daiļliteratūrā un nopelni valsts labā novērtēti ar Triju Zvaigžņu ordeni.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Braucot pa Rīgas–Valmieras šoseju, Limbažu un Turaidas ceļu, krustojumā nevar nepamanīt ceļmalas krodziņu Raganas Ķēķis, kas ir viegli atpazīstams pēc ēkas un dažādiem pasaku tēliem, kas izvietoti krodziņa pagalmā, stāsta uzņēmuma SIA Raganas Ķēķis Bistro īpašnieks Ivars Grants.

Pastāstiet vairāk par savu biznesu, tā konceptu un pakalpojumiem! Varbūt ir kāda «rozīnīte», kas jūs atšķir no citiem tirgū?

Latvijas tirgū darbojamies jau 17 gadus, ar katru gadu piedāvājot arvien vairāk iespēju ēdināšanai un atpūtai. Raganas Ķēķī var izbaudīt latviešu virtuves gardumus, izjust mājīgu, pasakainu atmosfēru un piedzīvot brīnišķīgus brīžus kopā ar ģimeni. Mēs rīkojam banketus un seminārus svinību zālēs – trīs zāles līdz 20, 60 un 200 personām. No rudens līdz pavasarim pie mums brauc muzicēt tautā populāri muzikanti no visas Latvijas. Piedāvājuma klāstā ir arī zāļu pirts un minibaseins ar ūdens masāžu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jeļenas Mihailovas Preiļos izveidotā Leļļu galerija un Miniatūrā piļu karaļvalsts radījusi negaidītu tūristu pieplūdumu, pozitīvi ietekmējot arī citus pilsētas un apkārtnes uzņēmumus.

Leļļu galerija un Miniatūrā piļu karaļvalsts ir otrs apmeklētākais objekts Latgales pusē pēc Aglonas bazilikas. Pērn te bijis ap 36 tūkst. apmeklētāju, šogad, pateicoties siltajam rudenim, tūrisma sezona vēl turpinās.

Leļļu galerija sākusies ar kādu neparastu lelli, kura māksliniecei atnesta restaurācijai. Radusies interese pamēģināt pašai, aizrāvusies, un nu vairs apstāties nevar. Visur, kur ejot, tiekot pamanīts, kas varētu noderēt lellēm. Top arvien jauni darbi, un pats labākais aizvien šķiet pats pēdējais. Pirmās lelles izmestas, daudzas atdāvinātas bērnu iestādēm, bibliotēkai. Ekspozīcija visu laiku papildinās, lai neiestātos brīdis, kad apmeklētāji varētu teikt - es jau tur visu redzēju, nav ko braukt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latvijas Banka izveidojusi kolekcijas monētu Pasaku monēta I. Pieci kaķi

Žanete Hāka, 23.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Banka otrdien, 24. novembrī, izlaiž 5 eiro sudraba kolekcijas monētu Pasaku monēta I. Pieci kaķi, informē centrālā banka.

Šī ir pirmā kolekcijas monēta īpašā monētu sērijā, kas veltīta tautā iemīļotākajām un zīmīgākajām latviešu pasakām, šoreiz – pasakai par pieciem kaķiem, kura vēlāk iedvesmojusi literātus izmantot tās motīvus savos darbos.

Monētas grafisko dizainu veidojusi Anita Paegle un ģipša modeli – Jānis Strupulis. Monēta kalta Lietuvas kaltuvē UAB Lietuvos monetų kalykla.

Māksliniece Anita Paegle ir bērnu grāmatu ilustratore, un apliecinājums viņas īpašajam talantam atspoguļojās arī vienā no pēdējām lata sudraba piemiņas monētām – Latvijas Bankas gādātā raudzību dāvana Šūpuļa monēta ar Anitas Paegles brīnumjauko miega vilcējas pelītes tēlu kļuva par Latvijas gada monētu 2013.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Svētdien, 14. maijā plkst. 11:00 Piedzīvojumu parkā jau tradicionāli ar krāšņu velobraucienu tiks atklāta Ventspils vasaras tūrisma un velo sezona. Šogad velobrauciena moto ir “Ieripo vasarā!”

Atbilstoši moto velobrauciena dalībnieki ir aicināti padomāt par sava velosipēda un apģērba noformējumu. Kā jau ierasts, interesantākā noformējuma īpašnieki, saņems pārsteiguma balvas! Pavisam plānots apbalvot dalībniekus septiņās dažādās nominācijās.

Velobrauciens notiks divās trasēs: 2,1 km garajā bērnu trasē un 8,6 km garā trasē. Bērnu distance (2,1 km) – Starts Piedzīvojumu parkā – Saules iela – Pionieru iela – Ganību iela – Krustkalnu iela – finišs Piedzīvojumu parkā. Garā trase (8,6 km) – Starts Piedzīvojumu parkā – Saules iela – Lielais prospekts – Kroņu iela – Loču iela – K.Valdemāra iela – Ostas iela – Prāmju iela – Kuldīgas iela – Ganību iela – Krustkalnu iela – finišs Piedzīvojumu parkā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pēc premjera grāmatas prezentācijas iepazīstinās ar latgaliešu pasaku grāmatu par krīzes pārvarēšanu

Jānis Rancāns, 26.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biedrība Latgolys Studentu centrs ir izdevusi pasaku grāmatu «Es soku. Tu soki. Puosokys par krīzi», kuras atsiešana Rīgā notiks piektdien, plkst. 12:45 Strēlnieku ielā 9, drīz pēc tam, kad kaimiņos, savu grāmatu «Kā Latvija pārvarēja finanšu krīzi» prezentēs Valdis Dombrovskis un starptautisku atzinību ieguvušais ekonomists Anders Aslunds.

Pasaku grāmatā apkopotas latgaliešu literārās un tautas pasakas, derīgi padomi lētai saimniekošanai un slimnieku ārstēšanai, raksti par vecajām krīzēm un anekdotes par mūsu laiku Latviju un politiķiem, kā arī jauniešu rakstītie stāsti ar laimīgām beigām.

Grāmatu veido septiņas atsevišķi brošētas burtnīcas. Katrai burtnīcai ir savs vāks un satura rādītājs.

Visi teksti lasāmi latgaliešu literārajā valodā. Iespēju robežās saglabāti gan attiecīgā laikmeta rakstības stils un leksika, gan individuālā rakstība un latgalisko izlokšņu īpatnības.

Pirmajās divās burtnīcās apkopotas latgaliešu tautas pasakas, kas savāktas 19. un 20. gadsimtā, trešajā un ceturtajā – latgaliešu autoru literārās pasakas, piektajā – mūsdienu bērnu un jauniešu stāsti ar laimīgām beigām, kas savākti no visas Latvijas, sestajā – 20. gadsimta sākuma latgaliešu preses raksti par krīzi un mūsdienu anekdotes par Latviju un politiķiem, septītajā – fragmenti no latgaliešu rokraksta literatūras redzamākā pārstāvja Andriva Jūrdža krājuma «Vysaidu zuoļu gruomota».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grupas "Prāta vētra" koncerti Krievijā šajos apstākļos nenotiks, sociālajos tīklos paziņojusi grupa.

Par minēto grupa informējusi "Instagram" latviešu valodā vēstošajā kontā, savukārt krievvalodīgajā kontā grupas ieraksts vēsta par to, ka tūre ir nevis atcelta, bet pārcelta. Mūziķi saviem sekotājiem akcentē, ka "apstākļi ir spēcīgāki par viņiem" un ka līdzko būs informācija par pārceltajiem tūres datumiem, tie tiks izziņoti. Līdz tam "Prāta vētra" faniem apsolījusi "būt tuvāk tiešsaistē, ticot, ka viss būs labi".

"Prāta vētrai" no marta sākuma bija plānota albuma "Gads bez kalendāra" tūre Krievijā, apmeklējot vairāk nekā desmit pilsētas.

Ņemot vērā Krievijas agresiju pret Ukrainu, sociālajos tīklos izvērsās diskusijas, cik nošķirta patiesībā ir politika un mūzika un attiecīgi - vai Latvijas grupai vajadzētu doties šajā koncertturnejā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Vēstule redakcijai: Iesākumā bija vārds

Jūsu labvēlis – Mārcis Bendiks Bermudiskā trijstūrī starp Ķekavu – Iecavu – Baldoni, 2018. gada jūlijā, 06.07.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Godātā redakcija, steidzu paust savu atbalstu lieliskai iniciatīvai, kurai pievienojas jauni un veci. Es šeit domāju a. god. zv. adv. Gobzema kga pasākto «nosaukšu uzvārdus, rīt!» kustību.

Līdz šim mēs tikām «baroti» ar gaudeniem solījumiem par atmaskošanu un faktiem, ar mūžīgo piebildi «vārdus šobrīd vēl nesaukšu, ...» un tad gļetu taisnošanos, kādēļ atmaskot var, bet nosaukt nevar. Cik atminos, tā ir bijis kampaņu pēc kampaņas, sākot jau ar Repšes kga solījumu izķert visus korumpantus, vārdos nesauktus, un iedot veselībai papildu 400 miljonus latu. Repšes kgs iejāja valdībā baltā zirgā, ķēra pie zobena un tad tik sākās! Nu ja... Kad putekļi nosēdās, izrādījās, ka vienīgais tai laikā noķertais un notiesātais valsts naudas izkrāpējs bija paša Repšes kga valdības loceklis un partijas dibinātājs Audera kgs, un nekādi miljoni valsts kasē nesabira.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Finanšu ministrija meklēs optimālo sistēmu ziedojumu piešķiršani un izlietošanai

Gunta Kursiša, speciāli Dienas medijiem, 25.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu ministrija (FM) līdz 11.aprīlim aptaujās sabiedrību, lai noskaidrotu sabiedrības un nevalstisko orgnizāciju viedokli par valsts kapitālsabiedrību ziedojumiem un dāvinājumiem. Anketu var aizpildīt FM mājas lapā www.fm.gov.lv, un tās mērķis ir meklēt optimālu sistēmu ziedojumu piešķiršanai un izlietošanai, tādēļ aptaujā iegūtā informācija tiks izmantota sistēmas uzlabošanai, ziņo FM.

Pašreizējā ziedojumu piešķiršanas kārtība ir jāuzlabo, jo sabiedrībai nepieciešams pilnvērtīgāk tajā iesaistīties, turklāt ir nepieciešams nodrošināt fiskāli atbildīgu politiku, lēmumu aptaujāt sabiedrību un nevalstiskās organizācijas skaidro finanšu ministrs Andris Vilks. «Valsts un pašvaldību kapitālsabiedrības ziedojumu piešķiršanai ir jābūt caurskatāmākai, turklāt sistēmai ir jādarbojas saskaņā ar valstī noteiktajā prioritātēm,» viņš stāsta.

Par piemēru šobrīd pastāvošās ziedojumu sistēmas nepilnībai FM min AS Latvijas Valsts meži. Zemkopības ministrija var kompetenti izvērtēt ziedojumus, kas atbilst nozares prioritātēm, taču Latvijas Valsts meži var ziedot arī citām nozarēm, piemēram, kultūrai vai izglītībai. Tā kā citām ministrijām nav noteikts pienākums vērtēt, akceptēt vai noraidīt ziedojumus, tad gala lēmumu šādos gadījumos pieņem finanšu ministrs, pamatojoties uz valsts sabiedrības kapitāldaļsa turētājas atzinumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

FOTO: Zobu pasta ir liels veiksmes stāsts

Anda Asere, 30.07.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau vairākus gadus kosmētikas industrijā strauji attīstās dabiskās kosmētikas segments, un šobrīd tas veido vairāk nekā 35% no Lietuvas kosmētikas ražotāja Biok Laboratorija UAB pārdošanas apjoma

Kopumā Biok laboratorija ražo vairāk nekā 250 produktu. 39% no uzņēmuma apgrozījuma veido mutes kopšanas līdzekļi. Tiem seko sejas (21%), matu (15%), personīgie (11%) un ķermeņa kopšanas līdzekļi (6%). Uzņēmuma mārketinga direktore Ieva Čeponone (Ieva Čepononė) teic, ka sejas krēmu kategorijā visi Biok Laboratorija zīmoli ir pirktāko vidū. Dušas želeju un šķidro ziepju kategorijā Margarita ir pirktākais zīmols, savukārt Ecodenta zobu pastu vidū ir otrajā vai trešajā vietā.

«Kosmētikai ir liela ietekme mūsu dzīvē – katru dienu mums ir saskare ar daudziem ādas kopšanas produktiem,» saka Biok Laboratorija UAB mārketinga projektu vadītāja Evelina Blažinauskīte (Evelina Blažinauskytė). Nereti tiek pieņemts, ka tikai sievietes lieto kosmētiku, taču I. Čeponone uzsver, ka produktu klāsts ir daudz plašāks par dekoratīvo kosmētiku. Dabiskā kosmētika no nišas ir kļuvusi par nozīmīgu tendenci šajā jomā. «Baltijā šī ir ļoti maza niša, bet Skandināvijā un Rietumeiropā tā ir liela tendence, kas no nišas pārvērtusies par masu produktu. Patiesībā mūsu misija nebija radīt produktus dabisko preču veikaliņiem, bet gan piedāvāt labas kvalitātes produktus plašai sabiedrībai. Vēlamies, lai tie ir pieejamā cenā, lai tos var lietot katrs,» teic I. Čeponone. Tā kā uzņēmuma pārdošanas apjoms strauji aug, gandrīz ir sasniegta esošās ražotnes kapacitāte. Kopš 2007. gada uzņēmums ir audzis no 2,85 miljonu eiro apgrozījuma līdz 8,60 miljonu eiro apgrozījumam pērn, un šogad tiek plānots 10,5 miljonu eiro apgrozījums. Tāpēc nesen uzņēmums nopircis zemi un līdz 2020. gadam plāno uzcelt jaunu ražotni. Investīcijas jaunajā ražotnē pārsniegs četrus miljonus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru