Siera ražotnes «Krišjāņi» vadītāja Iluta Straģe savā Bauskas novada Brunavas pagasta sētā otro gadu tur piena aitas, iespējams, veidojot jaunu biznesa virzienu, vēsta reģionālais portāls www.bauskasdzive.lv.
Aitu piena izmantošana siera ražošanai noskatīta no kaimiņvalstu kolēģēm, bet Iluta pati atklājusi – treknais un ļoti vērtīgais aitu piens vislabākais ir saldējuma ražošanai.
Pirmās aitumātes Iluta atvedusi no Igaunijas, un tagad aiz trušu mītnēm aplokā ganās teju divi desmiti pūkaino mājlopu. Daža ir šokolādes brūna, vairākums – ierasti gaišas. Pienu pašlaik dod gandrīz puse, dažas dzimušas šeit, vēl pārītis atvests ganāmpulka papildināšanai, stāsta saimniece.
«Viņas ir draudzīgas, labprāt nāk klāt un ļauj pakasīt aiz auss,» atklāj Iluta, apgāžot stereotipu par aitu aprobežotību, «es ar viņām runājos, kaut ko pasaka pretī, un vienmēr sagaida – cer uz kādu kārumu.» Aitu ciltstēvs, kas ir pavisam paģērīgs uz glāstiem arī no ciemiņiem, līdz ar pārīti jaunāku aitu aiz mājas «pļauj zālīti».
Straģu ganāmpulku šonedēļ apskatīja lauksaimnieki no Dobeles, Tērvetes un Jelgavas novada, Valsts lauku tīkla finansētā braucienā iepazīstot Zemgales un Lietuvas saimnieku pieredzi biznesa dažādošanā. Nogaršojuši aitu sieru un saldējumu, ciemiņi uzdeva daudz jautājumu par piena aitu šķirnēm, turēšanu, vakcinēšanu, ienesīgumu, uzslavēja ideju par apaļu trušu mītni, kurā dzīvniekus ērtāk barot, kā arī apskatīja fazānus.
I. Straģe portālam skaidro, ka piena aitas izmēģina kā potenciālu jaunu biznesa virzienu vienlaikus govs piena sieru ražošanai. Tie ar «Krišjāņu» zīmolu iecienīti Rīgā, Jelgavā, Dobelē, Latgales pusē. Saimniecībā ražo arī vītinātas liellopu desas. «Cenšamies piedāvāt arvien ko jaunu, lai klienti gribētu atgriezties,» saka Brunavas saimniece.
Plašāk lasiet portālā www.bausasdzive.lv.