Uzņēmums “Orkla Latvija” investējis 258 000 eiro “Ādažu” čipsu kartupeļu noliktavas ventilācijas sistēmas nomaiņā, kas ļaus samazināt elektroenerģijas patēriņu un uzlabot kartupeļu uzglabāšanas apstākļus.
Kartupeļu čipsu ražošanai ir ļoti augstas prasības, nepieciešami kartupeļi ar augstu cietes saturu un ļoti zemu cukura līmeni, lai čipsiem būtu gaiši zeltaina nokrāsa, kas atbilst standartiem un “Orkla” grupas prasībām. Taču augstai čipsu kvalitātei tikpat svarīgi ir arī kartupeļu uzglabāšanas nosacījumi. Čipsu kartupelis ir jutīgs pret temperatūras svārstībām. To nepieciešams uzglabāt nemainīgā temperatūrā, ko var nodrošināt mūsdienīgas un automatizētas ventilēšanas sistēmas.
“Pateicoties apjomīgajām investīcijām kartupeļu uzglabāšanas noliktavā, esam uzstādījuši jaunu un mūsdienīgu ventilēšanas sistēmu, kas sniedz iespēju pat attālināti ļoti precīzi kontrolēt gan temperatūras, gan mitruma svārstības. Šīs tehnoloģijas patērē trīs reizes mazāk elektroenerģijas, nodrošina nepieciešamos kartupeļu uzglabāšanas apstākļus, kā arī palīdz mums strādāt arvien ilgtspējīgāk,” stāsta “Orkla Latvija” valdes priekšsēdētājs Toms Didrihsons.
Kartupeļu noliktava tika uzcelta 1997.gadā. Tajā ik gadu tiek uzglabātas ap 8000 tonnas kartupeļu “Ādažu” čipsu ražošanai. Šogad “Orkla Latvija” plāno iepirkt gandrīz 15 000 tonnas kartupeļu, no kuriem daļu izaudzē paši turpat Ādažos, taču lielāko daļu iepērk no vietējiem kartupeļu audzētājiem, kas spēj nodrošināt nepieciešamo kartupeļu kvalitāti.
Koncernā "Orkla Latvija" ietilpstošais pārtikas ražotājs SIA "Orkla Foods Latvija", kas ražo preces ar preču zīmi "Spilva", pagājušajā gadā strādāja ar 22,327 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 21,7% mazāk nekā gadu iepriekš, vienlaikus kompānija cieta zaudējumus 706 847 eiro apmērā pretstatā 2,22 miljonu eiro peļņai gadu iepriekš.
Zaudējumi ir saistīti gan ar Covid-19 ierobežojumiem, gan ar resursu cenu pieaugumu, kas būtiski palēnināja ekonomikas izaugsmi un būtiski ietekmēja arī "Orkla Foods Latvija" saimniecisko darbību.