Jau vienā no tuvākajām valdības sēdēm varētu tikt pieņemts normatīvais akts, ar kuru tiks apturēti Veselības ministrijas (VM) izstrādātie strīdīgie noteikumi par striktajām uztura normām skolās, aģentūru LETA informēja Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāve Dagnija Muceniece.
Viņa atzina, ka pēc ražotāju un skolu ēdinātāju protestiem notikusi operatīva VM, ZM, kā arī Pārtikas un veterinārā dienesta un citu ekspertu tikšanās.
Abas iesaistītās ministrijas patlaban gatavo normatīvo aktu, ar kuru plānots atcelt jaunos noteikumus. Dokumenta pieņemšana plānota vai nu nākamajā, vai aiznākamajā valdības sēdē. Pēc tam abu ministriju eksperti kopīgi strādās, lai izstrādātu jaunu kārtību, kas ļaus gan ražot, gan skolās tirgot veselīgus produktus, sacīja Muceniece.
Kā ziņots, ar 1.janvāri stājušies spēkā grozījumi Ministru kabineta noteikumos, kas aizliedz izglītības iestādēs ēdinātājiem iepirkt tādus produktus, kuru sastāvā ir tādas pārtikas piedevas kā konservanti, krāsvielas, saldinātāji un aromatizētāji.
Līdz ar to ražotājiem radušās problēmas, jo aizliegto piedevu sarakstā nokļuva arī dabīgās krāsvielas, kas ražotas, piemēram, no burkāniem vai bietēm.
Šajā sakarā ar protesta vēstuli atbildīgajās institūcijās vērsās Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija (LPUF).
Ražotāji piekrīt, ka nedrīkst izmantot no sintētiskām izejvielām iegūtās krāsvielas, bet šoreiz VM aizgājusi par tālu, noteikumos iekļaujot normas, kas aizliedz izmantot arī no dabiskām izejvielām iegūtās pārtikas piedevas, kas ir nepieciešamas dažādu produktu, piemēram, siera ražošanā. Turklāt šādi ierobežojumi skar arī vietējos lauksaimniekus, jo ražotājiem, samazinot produkcijas ražošanu, samazināsies arī izejvielu apjomi, norādīja federācijas vadītāja Ināra Šure.
Tāpat viņa akcentēja, ka pieņemtajos grozījumos ir definētas arī mācību iestādes, uz kurām attiecas šie noteikumi.
Te nav saprotams, kādēļ aizmirsts par veselības un labklājības nozares iestādēm, piemēram, sociālās aprūpes institūcijām un ārstniecības iestādēm, kur arī ir ļoti būtiski pacientiem piedāvāt kvalitatīvu pārtiku. Ja ir patiesa vēlme rūpēties par sabiedrības veselības uzlabošanu, tad vajadzētu būt konsekventiem un izmaiņas attiecināt uz visiem, sacīja Šure.
Viņa arī norādīja, ka sasteigtie grozījumi rada problēmas arī profesionālās izglītības iestādēm, kuras sagatavo topošos pavārus, jo mācību darbnīcās saskaņā ar izglītības programmu saturu tiek izmantoti aizliegtie produkti.
Šīs skolas būs spiestas utilizēt topošo speciālistu mācību procesā ražoto produkciju, kas ir pretrunā Eiropas Savienības uzstādījumam un cīņai par pārtikas lietderīgu izmantošanu un nepieļaušanu tai nonākt atkritumos. Kā zināms, arī skolu budžeti ir ierobežoti. Šādi utilizētie produkti novedīs pie līdzekļu trūkuma izejvielu iegādei, norādīja federācijas vadītāja.
Arī Izglītības iestāžu ēdinātāju asociācijas (IIEA) pārstāve Ilona Dreimane iepriekš atzina, ka lielākajai daļai skolu ēdinātāju ikdiena pēc VM grozījumu stāšanās spēkā šogad kļuvusi haotiska.