Jaunā gardēžu tūre pa Rīgas restorāniem pārēšanos nesola.
Trīs stundas gida pavadībā ar pilsētas apskati un nelielām uzkodām un dzērieniem - tā varētu raksturot jauno Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas (LVRA) un Rīgas domes tūrisma piedāvājumu. Restorāni sola sniegt ieskatu nacionālajā virtuvē, tomēr speķa pīrāgus un pelēkos zirņus jāiet ēst citur - gardēžu tūrē dominē kanapē maizītes un saldie groziņi.
Izvēlies tīkamāko
Izstrādāti trīs maršruti, kuriem var pieteikties viesnīcās un Rīgas Tūrisma koordinācijas un informācijas centrā. Tur pieejamas arī kartes ar informāciju par maršrutiem, kas darbosies arī kā 10 % atlaižu kartes projektā iesaistītajos restorānos. Izstrādājot maršrutu, domāts, lai piedāvātās uzkodas neatkārtotos, stāstīja LVRA Restorānu nodaļas vadītāja Dace Dēnava. Maršruti pieskaņoti tūristu intereseipar Rīgas skaistājām vietām, tāpēc piedāvājumā ir Vecrīga, salīdzinoši garāks pārgājiens no Berga bazāra līdz Alberta ielai, kā arī brauciens uz Pārdaugavu, apjūsmojot koka arhitektūru. No gastronomiskā viedokļa Pārdaugava gan izskatās paplāna, tāpēc palīgā ņemts ne tikai restorāns Gastronome tirdzniecības centrā mc2 Krasta ielā, bet arī Rīgas Centrāltirgus, kurā gan īpaša cienāšana nav paredzēta.
Acis vaļā, mute vaļā
Db devās izmēģināt Jūgendstila maršrutu. No viesnīcas Rīga jāmēro ceļš līdz Berga bazāram, kur atrodas trīs apskates objekti. Salonā Garage var iedzert glāzi sulas un iegādāties ekoloģiskus produktus. Kā īpašu eksotiku piedāvā bērzu sulas elegantās pudelēs. Tā gan ir tikai iesildīšanās pirms viesnīcas Bergs restorāna. Tiek piedāvātas trīs sāļas uzkodas, kuru vidū izceļas lasis uz grauzdētas rupjmaizes, un saldais groziņš ar krēmu un ogām. Itāļu dzirkstošais vīns garšo labi.
Kanēļa konditoreja vilina ar četru veidu kārumiem, kuros sagaršojams biezpiens, marcipāns, marmelāde un kanēlis. Tad garāks pārgājiens līdz viesnīcai Reval Hotel Latvija un ceļojums restorāna un veikala Gastronome pasaulē. Noticam, ka tukšais omāru akvārijs vēl vakar bijis pilns, uzklausām stāstus par 3 okeānu un 15 jūru zivīm, aplūkojam visus našķus, ar ko vilina veikals, mēģinām nošpikot, ko tieši tobrīd kulinārijas nodaļā iegādājas miljonārs Vladimirs Barinovs, un tiekam atalgoti ar garneli, kas uzsēdināta uz garšvielās apcepta mājas siera.
Nākamais pārgājiens saistās ar jūgendstila pērļu apbrīnošanu un atelpu Kapteiņa Enriko pulkstenī. Nēģu maizīte un gards firmas desertiņš, kas aši izkūst mutē ar izteiktu mazuma piegaršu, bet to kompensē kolorīti stāsti par iestādījuma apmeklētāju paražām. Un tad pēdējais akcents - Rīgas panorāma no Alberta viesnīcas 8. stāva augstumiem, bārā Star Lounge malkojot alu, džinu ar toniku, balzamu vai sulu.
Iesakām tukšā dūšā ceļā nedoties, jo restorānu virtuves smalkumus labāk baudīt, pirms tam notiesājot ko pamatīgāku. Strīdīgs arī jautājums, vai šī ir tradicionālā virtuve. Piemēram, vai kaņepju sviests nevarētu būt kā atsevišķas uzkodas galvenais akcents, nevis plānā kārtā pasmērēts zem laša.