Citas ziņas

Lehman Brothers krahs: ļaunāks nekā Bin Ladena uzbrukums

, 16.09.2008

Jaunākais izdevums

Volstrīta uzkārās pirmdien pēc tam, kad par bankrotu paziņoja ASV 4. lielākā banka Lehman Brothers. Tik krasu reakciju biržas nebija piedzīvojušas kopš 2001. gada 11. septembra terora akta dienas ASV.

15. septembrī indekss Dow Jones samazinājies par 504.48 punktiem (4.42%) līdz 10917.51. S&P 500 nokrities uz 59.00 punktiem (4.71%) līdz atzīmei 1192.70 punkti. NASDAQ indekss pazeminājies par 81.36 punktiem (3.60%) līdz 2179.91 punktiem, ziņo Dv.ee.

Ceturtās lielākās ASV investīciju bankas Lehman Brothers bankrota procedūras sākšana un Meryll Lynch pāriešana Bank of America rokās pirmdien uzkāra Volstrītu un pasaules fondu tirgus un lika pamirt gaidībās, kurš būs nākamais.

Žurnāls Fortune atgādina, ka līdzīga krīze Volstrītu skāra pēc 11. septembra notikumiem 20001. gadā. Jāpiebilst, ka Lehman Brothers pirmdien 15. septembrī sāka pārrunas par savu biznesu lielākās daļas pārdošanu Lielbritānijas bankai Barclays PLC. Iespējams, ka savstarpējās vienošanās notiks jau otrdien, 16. septembrī, raksta The Wall Street Journal. Darījuma gadījumā tas netiks noslēgts līdz galam, kamēr netiks panākta vienošanās par transakciju cenu. Lehman holdinga kompānijas vārdā 15. septembrī iesniegusi paziņojumu par labprātīgu bankrotu, kas ļauj pārdot citus aktīvus, nelikvidējot kompāniju.

Sliktos aktīvus, kas sasaistīti ar bezvērtīgām investīcijām par 85 miljardiem ASV dolāru plānots atstāt holdinga kompānijai. Tiek pieļauts, ka uz Barclays varētu pāriet 10 tūkstoši investīciju bankas darbinieku, kas ir vairāk nekā puse no Lehman darbiniekiem. Pagājušajā nedēļā Lehman Brothers paziņoja par zaudējumiem trešajā finansu kvartālā, kas noslēdzas 31. augustā 3.9 miljardu apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Volstrītā viņi to sauc par 9/15, kas ir finanšu versija 9/11 (11.septembris, kas vēsturē iegājis ar teroristu uzbrukumiem ASV).

Pagājušā gada 15.septembris bija diena, kad sabruka leģendārā ceturtā lielākā ASV investīciju banka Lehman Brothers, šokējot globālo finanšu sistēmu. Joprojām tiek diskutēts par to, kādēļ tika pieļauta Lehman Brothers bojāeja - ASV atbildīgās iestādes atteicās to glābt. Lehman Brothers nodarbināja aptuveni 25 tūkstošus cilvēku visā pasaulē.

«ASV bankas Lehman Brothers bankrots, krītošā naftas cena un globālās ekonomikas lejupslīde padara situāciju krietni haotisku un katra jauna diena var nest vai nu necerēti veiksmīgu kāpumu vai arī dramatisku akciju cenu kritumu. Līdz ar to investori visā pasaulē šobrīd ar drebošām rokām tuvojas saviem datoru ekrāniem. Arī Latvijā, » pagājušā gada 15.septembrī situāciju raksturoja LHV analītiķe Zane Tiltanova.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau pārdoti vairāki tūkstoši piemiņlietu un suvenīru, kas saistīti ar teroristu grupējuma Al-Qaeda līdera Osama bin Ladena nāvi, vēsta BBC.

Lai svinētu O. bin Ladena nāvi, internetā tiek pārdoti dažādi suvenīri, piemēram, atslēgu piekariņš ar O. bin Ladena attēlu, Al-Qaeda līderim atrodoties ieroča tēmekļa centrā. Piekariņa apakšā – sauklis «Osama ir nogalināts». Pārdošanā pieejamas arī tējas krūzes ar O. bin Ladena pārsvītrotu attēlu ar uzrakstu «miris» un pat bērnu drēbītes ar uzrakstu «Es nogalināju Osamu».

Internetā ir pārdoti «desmitiem tūkstoši» šāda veida produktu, medijiem norādīja Kalifornijā bāzētais uzņēmums Zazzle. Ar O. bin Ladena nāvi saistīto suvenīru cena svārstās no 10 līdz 40 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Bin Ladens esot plānojis 11. septembra «gadadienas» teroraktu

Gunta Kursiša, 06.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dokumenti, kas atrasti Osama bin Ladena slēpnī Pakistānā, liek domāt, ka al-Qaeda esot plānojusi jaunus uzbrukumus ASV, ieskaitot 11. septembra «gadadienas» teroraktu, atsaucoties uz ASV oficiālo pārstāvju sniegto liecību, raksta BBC.

ASV pārstāvji šobrīd pārbauda datorus, DVD ierakstus un dokumentus, kas tika atrasti O. bin Ladena slēpnī netālu no Islamabadas, kur teroristu grupējuma līderis, pēc ASV specdienesta domām, slēpās sešus gadus.

Drīzumā ASV prezidents Baraks Obama plāno tikties ar O. bin Ladena notveršanas operācijā iesaistītajām militārajām grupām. Ceturtdien B. Obama apmeklēja 11. septembra terorakta piemiņas vietu Ņujorkā un uzrunāja trīs tūkstošu teroraktā bojāgājušo piederīgos. Tagad esot veikta taisna tiesa par O. bin Ladena noziegumiem, bet Amerika «šos noziegumus nekad neaizmirsīs», uzrunā norādīja ASV prezidents.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV prezidents Baraks Obama ir mudinājis amerikāņus saglabāt modrību, neskatoties uz pacilāto gaisotni valstī pēc al Qaeda līdera Osama bin Ladena nāves, vēsta Reuters.

Lai gan ASV Tēvzemes drošības departaments (DHS) un FIB nav izsludinājuši nekādu brīdinājumu par uzbrukumu ASV, tomēr saglabājas augsta iespēja, ka bin Ladena atbalstītāji, atriebjoties par līdera nāvi, varētu vērsties pret ASV.

«Nav nemazāko šaubu, ka al Qaeda turpinās mums uzbrukt. Mums vajag palikt modriem,» paziņoja ASV prezidents televīzijas uzrunā. Lai gan bin Ladens tika uzskatīts par al Qaeda līderi, tomēr viņš organizācijā pildīja lielākoties tikai garīga līdera lomu, jo bija spiests slēpties no ASV un tās sabiedrotajiem. Teroristiskos uzbrukumus plānoja un vadīja citi organizācijas locekļi.

Pirms dažām dienām plašu ievērību ieguva ziņa, ka ASV izmeklētāji, pratinot Gvantanamo ieslodzītos, noskaidrojuši, ka al Qaeda bin Ladena nāves gadījumā Eiropā varētu uzspridzināt paslēptu atombumbu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kādreizējais finanšu pasaules gigants Lehman Brothers pavēstījis par savu iziešanu no bankrota aizsardzības procedūras. Turpmākajos gados kompānijas pamatnodarbošanās būs naudas atmaksas kreditoriem un investoriem.

Lehman Brothers, kuras sabrukums 2008. gada septembrī tiek uzskatīs par pasaules finanšu krīzes augstāko punktu, izmaksas kreditoriem uzsāks šā gada 17. aprīlī. Kopumā Lehman Brothers plāno izmaksāt 65 miljardus ASV dolāru, bet aprīlī kreditori saņems pirmos 10 miljardus, vēsta Reuters.

Iziešana no bankrota aizsardzības arī nozīmē, ka kompānija drīks izpārdot sev atlikušos aktīvus un šo naudu izdalīt saviem kreditoriem. Kompānija turpinās darboties ēkā Manhetenā, kur tā atradās pirms bankrota, tomēr vairs neaizņems tik plašas telpas.

Kā norāda kompānijas pārstāvji, tad pašlaik Lehman Brothers ir lielāka rīcības brīvība – tai vairs nav jālūdz tiesas atļauja, par katru aktīva pārdošanas darījumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Kā bin Ladens tika atrasts

Gunta Kursiša, speciāli Db, 02.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Centrālā izlūkošanas pārvalde meklēja O. bin Ladenu vairāk nekā 10 gadus. Al Qaeda līderi atrada, pateicoties kādam kurjeram. Aptuveni pirms diviem gadiem izlūkošanas pārvalde pārmeklēja zonas, kurās strādāja kāds kurjers un viņa brālis, līdz tika atrasts al Qaeda līdera slēpnis. Šī ir bijusi viena no vērienīgākajām cilvēka meklēšanām vēsturē, vēsta The Wall Street Journal.

«Mēs bijām šokēti, kad ieraudzījām slēpni,» stāsta izlūkošanas pārvaldes pārstāvis.

Māja, kurā slēpās O. bin Ladens bija astoņas reizes lielāka, nekā citas netālu esošās ēkas. To apjoza 12 pēdas augstu drāšu žogs, un tai bija divas apsargātas ieejas.

Īpašums novērtēts aptuveni viena miljona ASV dolāru vērtībā, bet tajā neesot bijis telefona un interneta. Māja būvēta 2005. gadā Islamabadas piepilsētā. ASV oficiālie pārstāvji uzskata, ka māja celta speciāli O. bin Ladena vajadzībām, tomēr viņu rīcībā nav informācijas, kad al Qaeda līderis mājā esot ievācies.

Operācijā piedalījās neliela kaujas grupa. Tā atradās ēkā mazāk nekā 40 minūtes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Obama: bin Ladena fotogrāfiju publicēšana apdraud ASV drošību

Jānis Rancāns, 05.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV prezidents Baraks Obama ir paziņojis, ka nogalinātā Osamas bin Ladena fotogrāfiju publicēšana apdraud ASV drošību, raksta BBC.

«Es domāju, ka, ņemot vērā fotogrāfiju vardarbīgo raksturu, tas [publicēšana] radīs ASV nacionālās drošības risku,» skaidroja B. Obama. «Ir svarīgi nodrošinārt to, ka fotogrāfijas, kurās redzams vardarbīgs skats ar kādu, kuram lode ir trāpījusi galvā, neklejotu pa pasauli, pastiprinot vardarbību un tiekot izmantotas par propagandas līdzekļiem,» piebilda ASV prezidents.

ASV administrācija aktīvi seko līdzi pasaules reakcijai uz bin Ladena nogalināšanu, atzīmē B. Obama. «Būs daži ļaudis, kas to noliegs. Bet galvenais fakts ir tāds, ka bin Ladens vairs nestaigās pa Zemi».

ASV prezidenta lēmums ir izsaucis pretrunīgu valsts politiķu reakciju. Daži no viņiem jau ir redzējuši fotogrāfijas. Demokrātu pārstāvji atbalsta B. Obamas lēmumu, bet republikāņi izsaka nožēlu par tādu lēmumu, atzīmējot, ka fotogrāfiju publicēšana ir svarīga, lai aizstāvētu ASV aizjūras intereses.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc Al-Qaeda līdera Osama bin Ladena nogalināšanas Pakistānā viņa mirstīgās atliekas nogādātas Afganistānā un vēlāk apglabātas jūrā, vēsta New York Times.

ASV prezidents Baraks Obama informējis, ka pēc nogalināšanas teroristu līdera mirstīgās atliekas pārņēmuši ASV spēki. Musulmaņu tradīcija pieprasot apbedīšanu 24 stundu laikā, bet, darot to jūrā, Amerikas varas iestādes, iespējams, centušās izvairīties no svētnīcas radīšanas viņa sekotājiem, norāda laikraksts.

Ārvalstu medijos arī parādījies video, kurā redzams, kā deg māja, kur tika nogalināts bin Ladens un daži viņa sabiedrotie. Pagaidām neesot zināms, kas izraisījis ugunsgrēku.

Tikmēr Guardian vēsta, ka attēls, kurā it kā redzams bin Ladena līķis un kas rādīts gan Pakistānas televīzijā, gan tiek publicēts interneta vietnēs, ir viltojums.Bilde, kurā redzama asiņaina vīrieša seja, esot cirkulējusi internetā jau divus gadus. Viltus attēlu, visticamāk, pirmais publicējis Tuvo Austrumu tiešsaistes laikraksts hemedialine.org un tas darīts 2009.gada 29.aprīlī, brīdinot, ka nav pārbaudīts, vai fotogrāfija atbilst īstenībai. Kopš tā laika attēls pasniegts kā patiess dažādos forumos un izmantots kā pierādījums tam, ka teroristu līderis ir miris.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Bin Ladena nāve ceļ ASV dolāra un akciju vērtību

Gunta Kursiša, 02.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV dolāra vērtība ir pieaugusi un Āzijā vērojams akciju cenu kāpums kopš ASV prezidents Baraks Obama paziņoja par Osama bin Ladena nāvi, vēsta BBC.

Naftas cenas ir noslīdējušas par vairāk nekā vienu procentu, un kritušās ir arī zelta cenas.

O. Bin Ladena nāve varētu būt palielinājusi ASV iedzīvotāju drošību, norāda analītiķi. Tomēr viņi norāda arī uz to, ka tas ir par maz, lai būtiski samazinātu risku ilgtermiņā. «Tirgus reaģēs uz pacilāto sajūtu, kas šobrīd valda, tomēr ziņa par O. bin Ladena nāvi būtiski neietekmēs situāciju enerģijas nozarē, kā arī neradīs būtiskas izmaiņas cīņā ar islāma radikāļiem,» norāda Čips Henlons (Chip Hanlon), Delta Global Advisors pārstāvis.

Japānas akciju tirgu raksturojošā Nikkei 225 indeksa vērtība ir pieaugusi līdz līmenim, kas tam bija pirms zemestrīces un cunami. Daudzi akciju tirgi, ieskaitot Ķīnu, Honkongu, Singapūru, Malaiziju un Taizemi, šodien ir slēgti, tādēļ reaģēs uz ziņām par O. bin Ladena nāvi otrdien.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Balss pasta ziņa, iespējams, varēja izglābt Lehman Brothers, ja vien miljardieris Vorens Bafets (Warren Buffett) mācētu rīkoties ar to, ziņo Telegraph.

V. Bafets atzina, ka pirms Lehman Brothers bankrota ar viņu sazinājās Barclays banka ar lūgumu atbalstīt Lielbritānijas banku Lehman Brothers pirkšanā.

Izrādās, ka tikai pēc desmit mēnešiem V. Bafets sapratis, ka Barclays bankas izpilddirektors Bobs Dimonds (Bob Diamond) uz viņa mobilo telefonu bija nosūtījis balss ziņu ar šo informāciju.

Volstrīta burtiski «uzkārās» pēc tam, kad par bankrotu paziņoja ASV ceturtā lielākā banka Lehman Brothers. Tik krasu reakciju biržas nebija piedzīvojušas kopš 2001. gada 11. septembra terora akta dienas ASV. Pasaules ekonomikā jau pirms tam bija vērojamas nopietnas krīzes pazīmes, tomēr tieši Lehman Brothers bankrots bija izšķirošais punkts, kas izraisīja lielo krīzes vilni.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Vācu valsts banka kļūdas pēc pārskaita 300 miljonus eiro bankrotējušajam Lehman Brothers

Dienas Bizness, 17.09.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas valsts banka KfW kļūdas pēc pārskaitījusi 300 miljonus eiro amerikāņu investīciju bankai Lehman Brothers drīz pēc tam, kad tā iesniedza bankrota pieteikumu.

Vācu valsts banka kļūdas pēc pārskaita 300 miljonus eiro bankrotējušajam emLehman Brothers /emPar to ziņo news.ru, atsaucoties uz aģentūru AFP. "Mēs cenšamies pēc iespējas ātrāk tikt skaidrībā ar šo tehnisko problēmu," paziņojis Vācijas Finanašu ministrijas pārstāvis Torstens Albings.

Naudas pārvedums noticis drīz pēc tam, kad amerikāņu investīciju banka Lehman Brothers pirmdien iesniedza dokumentus bankrota procedūras sākšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltic International Bank SE dibinātāji un ilggadējie vairākuma akciju īpašnieki Valērijs Belokoņs un Vilorijs Belokoņs vienojušies par daļu akciju pārdošanas darījumu ar šeihu Hamadu Bin Khalifu Bin Muhamedu al Nahjanu, kā rezultātā, viņš kļūs par bankas lielāko akcionāru.

Darījums tiks pabeigts pēc Eiropas Centrālās bankas un Finanšu un kapitāla tirgus komisijas apstiprinājuma.

Kā ziņots iepriekš, 2021.gada novembrī Baltic International Bank SE veiksmīgi emitēja jaunas akcijas, lai piesaistītu pamatkapitālam 12 miljonu eiro. Akcionāru sarakstam pievienojušies trīs jauni investori, kuru mērķis ir attīstīt un audzēt bankas kapacitāti gan vietējā tirgū, gan arī Eiropas Savienībā un pasaulē.

Šeihs Hamads Bin Khalifa Bin Muhammed al Nahyan no Apvienotajiem Arābu Emirātiem bija viens no trim investoriem, kas 2021. gada novembrī ieguldīja līdzekļus bankas kapitālā un kopš tā laika izvērtēja banku, kā arī tās lomu un iespējas pašreiz mainīgajā pasaulē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

ASV var būt politiskie sarežģījumi ar Pakistānu

Jānis Šķupelis, 03.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Teroristu līdera Osama bin Ladena nogalināšanas apstākļi var radīt potenciāli negatīvas politiskās sekas Rietumiem ar Pakistānu, raksta Reuters.

Ņemot vērā to, ka al Qaeda līderis ticis nonāvēts netālu no Pakistānas galvaspilsētas (ciematā, kur atradusies Pakistānas militārā treniņu bāze), tiek raisīts jautājums, cik ļoti minētās valsts amatpersonas iesaistījušās O. bin Ladena slēpšanā. Pret Pakistānu jau asu kritiku izteikusi Indija.

Tāpat spekulācijas par to, ka Pakistānas varas iestādes piedalījušas bin Ladena slēpšanā jau izsaukušas vairāku ASV politiķu protestus par to, ka minētā valsts Pakistānai ik gadu ziedo miljardiem ASV dolāru. «Mūsu valdībai ir fiskālās problēmas. Ja mēs dodam naudu valstij, kas mūs pilnībā neatbalsta, tā ir problēma daudziem. Ir skaidrs, ka viņa (bin Ladena) atrašanās tik tuvu galvaspilsētai rada jautājumus. Mēs šobrīd par to runājam ar Pakistānu. Tas nav iedomājami, ka bin Ladens netika atbalstīts šajā valstī, kuras sistēma tam ļāva tajā palikt paildzinātu laika posmu,» tā ASV senatore Diāna Feinsteina.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viena no lielākajām ASV bankām Lehman Brothers ir bankrotējusi, taču savu vietu tirdzniecībā nav pametusi. Uzņēmuma suvenīrus izpārdod visā pasaulē interneta izsolēs.

Izpārdoti T-krekli, termosi un pildspalvas. Piemēram, sporta cepurītes pirktas par 75 dolāriem.

Jau vairākkārt ziņots, ka amerikāņu investīciju banka Lehman Brothers, kura ir vairāk nekā 150 gadu veca, izrādījās iesaistīta pērnā gada ASV hipotekārajā krīzē un kopš tā laika uzrādīja ievērojamus zaudējumus. Pagājušajā nedēļā Lehman Brothers publicēja ceturkšņa finanšu rādītājus, uzrādot 3.9 miljardu dolāru zaudējumus, kā arī paziņoja par biznesa reorganizācijas plāniem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Al-Qaeda līderis bin Ladens miris; brīdina par iespējamiem uzbrukumiem vēstniecībām

Lelde Petrāne, 02.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV spēki Pakistānā ir nogalinājuši Al-Qaeda līderi Osamu bin Ladenu, atsaucoties uz ASV prezidenta Baraka Obamas sacīto, vēsta BBC. Kā liecina fotoaģentūru materiāli, ASV šis paziņojums devis iemeslu svinībām.

Al-Qaeda līderis nogalināts operācijā ārpus Pakistānas galvaspilsētas Islāmābādas. Saskaņā ar ASV prezidenta sacīto nogalinātā teroristu līdera ķermenis atrodas pie ASV spēkiem.

Bin Ladens atbilstoši apsūdzībām ir saistīts ar daudziem terora aktiem, tai skaitā uzbrukumiem Ņujorkai un Vašingtonai 2001.gada 11. septembrī.

Viņš ierindojās ASV visvairāk meklēto cilvēku saraksta līderpozīcijā.

B. Obama norādījis, ka bin Ladena nogalināšana ir «nozīmīgākais sasniegums valsts centienos sakaut al-Qaeda».

ASV brīdinājusi savas vēstniecības visā pasaulē par iespējamiem atriebības aktiem saistībā ar teroristu līdera nāvi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV Valsts departaments laidis klajā digitāli izmainītas fotogrāfijas, kas parāda kā Osama bin Ladens varētu izskatīties tagad, 52 gadu vecumā, ziņo BBC.

1998.gada al-Qaeda līdera attēls izmainīts, ņemot vērā vairāk nekā desmit gadus ilgušu cilvēka novecošanas procesu un iespējamās izmaiņas sejas apmatojumā.

Digitāli mainītās fotogrāfijas rāda divas iespējas, kā terorists varētu izskatīties tagad - vienā viņš redzams ar bārdu, vienā - bez.

O. bin Ladens tiek uzskatīts par teroristu organizācijas Al Qaeda līderi un ir ASV visvairāk meklēto cilvēku saraksta augšgalā. Tiek pieņemts, ka terorists joprojām slēpjas kalnu rajonā netālu no robežas starp Pakistānu un Afganistānu.

Taču tikko tapis zināms, ka FIB, lai radītu vecāka O. bin Ladena attēlus izmantojusi kāda Spānijas politiķa fotogrāfiju, par ko pats politiķis paudis sašutumu. Nelaimīgais Gaspars Ļamazares (Gaspar Llamazares) sacījis, ka viņš vairs nejutīsies droši, braucot uz ASV, jo gan viņa mati, gan sejas daļas pārādās uz visvairāk meklētā cilvēka attēla. Reāla cilvēka izmantošanu šādam attēlam viņš uzskata par bezkaunību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Milzīgie finanšu kompānijas Lehman Brothers parādi ir noveduši kompāniju līdz pilnīgam izmisumam. Lai norēķinātos ar kreditoriem, uzņēmums interneta izsoļu vietnē eBay pārdod priekšmetus ar korporatīvo simboliku - T-kreklus, lietussargus, kaklasaites u.c., raksta slon.ru.

Eksperti uzskata, ka diez vai tas palīdzēs kompānijai - lai izlīstu no parādiem, uzņēmumam vajadzētu apģērbt visus Ķīnas iedzīvotājus.

Lehman Brothers kopējie parādi bijuši bankrota paziņošanas brīdī, bija 613 miljardi dolāru. Tagad kompānijas parāds ir samazinājies un ir 250 miljardi dolāru.

Piemiņas lietu izsole notiks vismaz mēnesi un cenas ir pieņemamas. Piemēram, T-krekls maksā no 10 - 20 dolāriem, kaklasaite - 35 dolāri. Pildspalvu pāri var iegādāties par 6.75 dolāriem. Lehman Brothers plāno atvērt firmas veikalu Ņujorkā, Manhetenā, lai izpārdotu suvenīrus.

Lai nosegtu parādus, uzņēmumam būtu jāpārdod 2.5 miljardus T-kreklu, 1.4 miljardus kaklasaišu un 6.5 miljardus beisbola cepurīšu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dāņu investīciju uzņēmuma Saxo Bank galvenais ekonomists Stīns Jākobsens (Steen Jakobsen), raksturojot pašreizējo Grieķijas situāciju, velk paralēles ar Lehman Brothers bankas krīzi 2008. gadā, kad tā pasludināja bankrotu.

Lehman Brothers bija viena no lielākajām bankām ASV. Bankas bankrots būtiski ietekmēja pasaules finanšu sektoru, veicinot globālo krīzi. Bankas parādi pēc bankrota pasludināšanas veidoja 600 miljardus ASV dolāru.

Pirms pāris dienām ekonomists Grieķijai paredzēja referendumu. Šobrīd zināms, ka Grieķijā 5. jūlijā paredzēts referendums par starptautisko kreditoru priekšlikumiem valsts finanšu krīzes risināšanai.

«Atceros, ka biju gandrīz vienīgais, kas domāja, ka Lehman Brothers nespēs palikt virs ūdens. Lehman Brothers situācija tika uztverta kā pārāk sarežģīta, lai to glābtu. Bija ļoti maz cilvēku, kas vēlējās palīdzēt,» savu nostāju skaidro S. Jākobsens, turpinot: «pašreizējās situācijas morāle – risks ir līdzīgs, tas saistīts ar makrouzraudzību, kad cenšas iegūt vairāk laiku, bet tas nekad nedarbojas.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Pakistānā iespējams iegādāties bin Ladena mājas ķieģeļus

Jānis Rancāns, 03.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc tam, kad Pakistānas varasiestādes nojauca Osama bin Ladena māju Abotabadas pilsētā, kāds uzņēmīgs vietējais sācis izpārdot nojauktās ēkas ķieģeļus.

Šakēls Ahmeds Jusufzais (Shakeel Ahmad Yusufzai), kurš piedalījies mājas nojaukšanā, skaidro, ka ķieģeļus cilvēki var izmantot savu māju celtniecībā, vai arī kā suvenīrus, vēsta AFP. Kopumā vīrieša īpašumā ir 180 tūkstoši bin Ladena mājas ķieģeļi.

Ķieģeļu kaudze, kas palika pēc mājas nojaukšanas tika izsolīta, taču izsolē neviens neesot vēlējies piedalīties, tāpēc minētais pakistānietis pie bin Ladena ķieģeļiem ticis par salīdzinoši zemu summu – 500 tūkstošiem rūpiju (aptuveni 2,8 tūkstoši latu).

Tomēr pakistānieša biznesam ir arī zināmas ēnas puses. Laikrakstam The Telegraph viņš stāstīja – esot uztraucies, ka viņa darbības piesaistīs nevajadzīgu islāmistu interesi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

FIB, turot aizdomās Lehman Brothers, Fannie Mae, Freddie Mac un AIG, veic izmeklēšanu.

Par to raksta Lenta.ru. Izmeklēšana tikko sākusies un tiks pārbaudīta gan uzņēmumu darbība kopumā, gan atsevišķi vadītāji.

FIB būs jānoskaidro, vai finanšu kompāniju vadība nav nodarbojusies ar melīgas informācijas izplatīšanu par situāciju kompānijās. Lehman Brothers, Fannie Mae, Freddie Mac un AIG preses dienesti komentārus vēl nav snieguši.

Kā ziņo CNN, šī izmeklēšana ir tikai daļa no apjomīgas FIB izmeklēšanas, kas skar 26 uzņēmumus. Jau ziņots, ka investīciju bankas Lehman Brothers bankrota iestāšanās 2008. gada septembrī, hipotekāro aģentūru Fannie Mae un Freddie Mac pāreja ASV valdības kontrolē, kā arī apdrošināšanas uzņēmuma AIG nacionalizācija tiek uzskatīta par ASV finanšu krīzes galvenajiem iemesliem, kura atbalsis izskanēja pa visu pasauli.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2008. gada novembrī bijušais Lehman Brothers ģenerāldirektors Ričards Falds (Richard Fuld) pārdevis savai sievai par 100 dolāriem abu kopīgo māju, kuras reālā vērtība ir 13.3 miljoni ASV dolāru, ziņo Reuters.

Ričardu Faldu vaino Lehman Brothers bankrotā, par ko kļuva zināms 2008. gada 15. septembrī un kas ievadīja pasaules finanšu krīzi. Daļu bankas aktīvu, ko veidoja aizdevumi par kopējo summu 613 miljardi ASV dolāru, nopirka britu Barclays par 1.75 miljardiem ASV dolāru.

Tādējādi bijušais bankrotējušās ASV investīciju bankas šefs vēlējies paglābt savu īpašumu no kompensāciju pieprasītājiem. Savulaik, kad villa tika iegādāta, tā R. Fuldam izmaksāja 13.75 miljonus ASV dolāru. Villa ir 1.3 hektārus liela, tomēr tagad tā pieder viņa sievai Katlīnai Fuldai (Kathleen Fuld).

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Tekstiliānas attīstītājam Capitolia Group draud maksātnespēja

, 30.03.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Projektu Tekstiliāna, Brūkleņparks un Sundays attīstītājam — Capitolia Group draud maksātnespēja.

Maksātnespējas reģistra informācija liecina, ka Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesā reģistrēts SIA Kuģu stūris pieteikums atzīt SIA Capitolia Group par maksātnespējīgu.

Tā kā projekti ir lieli un vērienīgi, kompānijai savulaik tika piesaistīti sadarbības partneri — ASV finanšu milzis Lehman Brothers, kas pērn bankrotējis, un Izraēlas kompānija Direct Capital.

Vēl pagājušā gada rudenī uzņēmuma vadītājs Moše Ritblats (Moshe Ritblat) pauda, ka viens no kompānijas dalibniekiem ir fonds Lehman Brothers Real Estate Partners III, taču tā ir no Lehman Brothers Inc. juridiski neatkarīga institūcija. Tādējādi Lehman Brothers finansiālās grūtības nekādā veidā neietekmēšot nekustamā īpašuma attīstītāja Capitolia Group projektu tālāku virzību Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gadu pēc ASV investīciju bankas Lehman Brothers «sabrukuma», kompānija, kas pārskatīja tās maksātnespēju, sākusi pārstrukturizēt 900 hipotekāros aizdevumus, lai saglābtu 16 miljardu dolāru lielo nekustamā īpašuma portfeli, ziņo Wall Street Journal.

Nu jau bijušajā Lehman Brothers portfelī ir gan aizdevumi komercīpašumu projektiem, ieskaitot milzīgus daudzdzīvokļu namus un biroja ēkas, gan dažādiem privātmāju projektiem, piemēram, Maiami dzīvojamo ēku kompleksa kompozicionālais risinājums.

Veids, kā tiek veikta aizdevumu pārstrukturizācija, visticamāk, būs līdzīgs stratēģijai, kādu piekopj lielās ASV bankas, cīnoties ar savām aizdevumu un aktīvu problēmām. Atsevišķos gadījumos tie pat izsniegti jauni aizdevumi, vai pat pārpirkts hipotekārais kredīts, lai tikai palīdzētu esošajiem projektiem izdzīvot.

Lehman Brothers maksātnespējas administratora Alvarez & Marsal vadītājs Braiens Marsals (Bryan Marsal) norāda, ka patlaban nav labākais brīdis, lai kaut ko izdevīgi pārdotu, taču noskaņojums neesot pasīvs, un netiek gaidīts uz labākiem tirgus apstākļiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Eksperts: Lehman Brothers sabrukums iemācījis maz

Stīns Jākobsens, Saxo Bank galvenais ekonomists, 17.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir pagājuši septiņi gadi kopš ASV investīciju bankas Lehman Brothers sabrukuma, ir vērts aplūkot, kas pa šo laiku ir mainījies un kas ne. Notikums pavēra iespēju mazināt valdošo pārmērību finanšu tirgos, risināt paviršo struktūru jautājumu un koncentrēties uz produktivitāti, taču tas kļuva par katalizatoru, lai politikas veidotāji «vilktu garumā», iegūstot aizvien vairāk laika, un liktu domāt, ka meklē derīgus risinājumus.

Lēmumu pieņēmēji reaģēja uz izaugsmi un sentimenta trūkumu ar augstākiem fiskālajiem tēriņiem, un, kad nauda beidzās, piespieda centrālās bankas naudu drukāt – daudz naudas. Tās gan nebija pārmaiņas esošajai pasaules ekonomikas kārtībai, bet drīzāk aizsāktā turpinājums, ignorējot nepieciešamību pēc reformām, atbildības un ieguldījumiem cilvēkresursos un produktivitātē.

Vadības konsultāciju uzņēmuma McKinsey & Co šogad publiskotajā ziņojumā ir aprēķināts, kādus apmērus ir sasniedzis globālais parāds kopš Lehman Brothers krišanas. Proti, pasaules parādsaistības ir pieaugušas par 57 triljoniem ASV dolāru, kas ir 17% no visas pasaules IKP. Tā vietā, lai atgūtos no krīzes, ar aizņemšanos esam nākotnes izaugsmi nostādījuši ķīlnieka lomā, un radies iespaids, ka globālā ekonomika ir iestrēgusi pastāvīgā stagnācijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Lehman Brothers boss astoņos gados saņēmis 300 miljonus dolāru

, 07.10.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV bankrotējušās investīciju bankas Lehman Brothers vadītājs Ričards Fulds (Richard Fuld) astoņu gadu laikā, kamēr strādājis par bankas vadītāju, atalgojumā un bonusos saņēmis aptuveni 300 miljonus ASV dolāru, ziņo BBC.

ASV Valdības reformu komitejas vadītājs Henrijs Vaksmans (Henry Waxman) noklausīšanās laikā jautāja R. Fuldam, vai tā ir tiesa, ka kopš 2000. gada viņš atalgojumā un bonusos saņēmis 480 miljonus ASV dolāru. R. Fulds norādīja, ka patiesībā summa ir aptuveni 300 miljoni dolāru, piebilstot, ka Lehman Brothers bijusi speciāla komiteja, kas rūpējās, lai bankas vadītāju un darbinieku intereses ietu roku rokā ar akcionāru interesēm.

H. Vaksmans arī kritizējis R. Fuldu par lielu bonusu pieprasīšanu bankas direktoriem īsi pirms tās bankrota.

Komentāri

Pievienot komentāru