Alus pasaule ir daudz plašāka, nekā varētu iedomāties, stāsta šī dzēriena someljē Andris Rasiņš. Viņš Jāņos iesaka cilvēkiem labāk izvēlēties nevis kvantitāti, bet kvalitāti un to arī baudīt
Ko tad nozīmē būt alus someljē?
Man daudzi cilvēki prasa, vai tas nozīmē kādu diplomu, kādu īpašu papīru. Ja godīgi, tā nav. Tā nav problēma – dabūt papīru.
Man tas ir dzīvesveids, hobijs un, paldies Dievam, arī darbs. Neatceros, kad pēdējo reizi esmu bijis kādā izbraucienā, kas nav saistīts ar alu. Mani tuvākie cilvēki un mani draugi dabū ciest, ka jebkurā pilsētā pirmā vieta, kas tiek apmeklēta, ir kāda alus darītava vai labs craft alus bārs. Kopumā man viss dzīvesveids ir pakārtots alum.
Kā līdz tam nonācāt?
Es ar alu sāku strādāt pirms deviņiem gadiem. Pirms tam darbojos labā uzņēmumā vadošā amatā, bet tad atnāca krīze un es pazaudēju savu darbu. Tai pašā dienā, kad mani atlaida, aizgāju uz savu mīļāko alus bāru. Jau tad tur bija virs 15 alus veidiem – no Beļģijas, Anglijas un citām valstīm, un es zināju, ka alus nav tikai tumšais un gaišais. Bāra īpašnieks man piedāvāja darbu – teica, ka vajag cilvēku, kurš var strādāt alus veikalā. Tā tas mani ievilka. Gluži kā bērnībā jebkurš bērns gribēja kļūt par saldējuma veikala īpašnieku vai tirgotāju, es savukārt piepildīju sapni un sāku strādāt alus veikalā.
Sanāk, ka krīze, kad visiem slikti, pavēra jaunas iespējas.
Es neticu liktenim, bet ir brīži manā dzīvē, kas saistīti ar alu, kas mani ievirzīja un atstāja šajā sfērā. Alus pārvērtās par dzīvesveidu.
Kāda izglītība tam ir nepieciešama?
Ir vairākas skolas – vācu, britu, amerikāņu. Var pabeigt kursus un dabūt someljē grādu. Es šādu skolu pabeidzu Londonā.
Ko tur māca?
Kursi ir no A līdz Z – no alus brūvēšanas tehnoloģijas līdz alus stila specifikācijām. Pēdējais eksāmens ir degustācija. 45 ali, kurus nezini, un ir jāspēj atpazīt tā veids un ēdienu saderība. Vēl ir jāizstāsta šo alu brūvēšanas tehnoloģija. Tas ir ļoti smags, divas ar pusi stundas garš eksāmens – viens pret vienu ar pasniedzēju.
To māca četrus kursus. Lai gan visu tāpat nevar iemācīties – ir jāmācās visu savu dzīvi. Arī mans skolotājs teica, ka nekad nevērtējam – pareizi vai nepareizi. Mēs vērtējam to, kā cilvēks domā.
Vai ir jābūt kādam iedzimtam talantam, lai spētu visu sagaršot?
Tā gluži nav. Par to atbildīgas smadzenes, un to var uztrenēt. Jo vairāk alu garšo, jo vairāk strādā smadzenes un vairāk atpazīsti dažādas garšas un dažādus šī dzēriena veidus. Galvenais ir pēc iespējas vairāk garšot dažādus alus. Tad arī sāc orientēties, kas tas ir par alu un kā tas tiek brūvēts. Skan varbūt kā alkohola reklāma, bet alus patiešām ir vairāk jāgaršo! Tas trenē smadzenes un paliek atmiņā.
Visu interviju lasiet 21. jūnija laikrakstā Dienas Bizness, vai meklējot tirdzniecības vietās.
Abonē (zvani 67063333) vai lasi laikrakstu Dienas Bizness elektroniski!