Sākotnējie plāni atvērt kafejnīcu Stokholmas centrā māsām Sandijai un Sallijai vainagojušies ar šāda biznesa uzsākšanu Siguldā, kur nesen atklāta kafejnīca "Esi".
Ideja par tās izveidi māsām prātā bija jau sen. Par to, ka tā varētu atrasties Stokholmas centrā, viņas domāja, jo ģimenei tā ir tuva un pazīstama pilsēta ar pavisam citu ritmu un dzīvību.
"Ar māsu sākām meklēt telpas, ideju vizualizācijas, veidot melnrakstu menu, kā arī apgūt zviedru valodu, taču ik dienu bija mazas raizes - kā tad tur būs, vai mūs tur sapratīs, vai valodas barjera nebūs par lielu utt. Bet tad, vienā dienā, māsa Sallija man uzdeva jautājumu: kāpēc mēs skrienam uz Stokholmu, ja mēs varam to izdarīt tepat - Siguldā? Un es sapratu, ka nemaz nebiju par to iedomājusies. Un no šīs dienas, tieši pēc četriem mēnešiem mēs atvērām "Esi" Siguldā," pastāstīja viena no kafejnīcas izveidotājām Sandija Skrastiņa.
Ģimenes uzņēmumu izveidojušas māsas Sallija Ervalde, Sandija Skrastiņa un Sallijas vīrs Helvijs Ervalds. "Aiz mums ir vesela ģimene, kura piedalījusies gan morāli, gan radoši, un draugi, kuri atbalsta mūsu lēmumus un ir neatņemama mūsu zelta komandas sastāvdaļa. Mums ļoti patīk sadalīt pozīcijas un jomas, par kurām katrs ir atbildīgs - tādējādi, iekšējais "Esi" zobratiņš var veiksmīgi darboties un doties savā ceļā," komentēja S.Skrastiņa.
Kafejnīcas koncepts ir veidojies un attīstījies līdz ar tās nosaukumu - "Esi". "Šis vārds, kas tagad jau mūsu dzīvē ir ar dziļāku un jēgpilnāku nozīmi, palīdzēja radīt gan telpas dizainu, gan stilu, kā mēs pasniedzam ēdienus/dzērienus, gan arī to vēlmi, radīt kaut ko, kas varētu sniegt un rast īstās sajūtas. Mūsu mērķis bija izveidot vietu, kas aicinātu - vispirms sevi - būt patiesi pašam un neizlikties, aicināt būt kopā un galvenais, vienkārši būt tagad, ne pagātnē, ne nākotnē. No kā arī mums radās galvenās kafejnīcas pamattēzes- esi tu pats. Esi kopā. Galvenais, esi. Viss, kas ir redzams telpā, baudāms ēdienos un dzērienos, saklausāms dziesmu lirikās - mums ir radījis to iekšējo klikšķi, iekšējo apstiprinājumu, ka ir, ka varam ar to dalīties," pauž S.Skrastiņa.
Kafejnīcas piedāvājumā ir brokastu, pusdienu un vakariņu ēdieni, kā arī branči, pašgatavoti smūtiji un kokteiļi.
"Veidojot ēdienkartes un dzērienkartes, skatījāmies, kas pašlaik ir aktuāls un, protams, arī kameras acij patīkams, to visu salikām kopā un pielāgojām mūsu garšām. Ar māsu nolēmām, ka negribam piesaistīt nekādus ēdienu un dzērienu guru - paļāvāmies tikai uz sevi. Vienīgais, par ko jautājām pēc palīdzības, bija kafija. Bijām vienisprātis,ka kafijai ir jābūt garšīgai un augstākā līmeņa, gan pagatavošanas, gan garšas un pasniegšanas ziņā. Daudzas idejas bija sakrājušās ceļojot pa Eiropu un Ziemeļameriku, bet lielākā iedvesmas daļa tika saņemta no mūsu ģimenes ceļojuma Bali, Indonēzijā. Šajā salā sapratām, ka vēlamies mūsu ēdienos redzēt pēc iespējas vairāk dārzeņus, augļus, ogas un zaļumus. Turpinot Bali iedvesmu - trauki, no kuriem pasniedzam mūsu "firmas ēdienu". Bļodas ir individuāls roku darbs, kurus ar māsu iegādājāmies Bali mākslinieku pilsētā Ubudā - lai šeit, Siguldā, maksimāli sniegtu klientiem to autentisko ēdiena pieredzes sajūtu. Ar māsu un visu komandu vēlamies, galvenokārt, piedāvāt sajūtu, lai ikviens cilvēks justos mazliet labāk," komentēja Sandija.
Pēc kafejnīcas izveidotāju domām, lielākās investīcijas šajā projektā ir radošums, garīgums un laiks jeb viss kopumā - enerģija. "Šo visu investīciju kopumu atdevām, pilnībā neko nežēlojot. Bet, ja runājam par finanšu investīcijām, tad diezgan sanāca patukšot "lielo krājumu zeķi"," atklāja S.Skrastiņa.
"Vēlamies, lai cilvēks, kurš pie mums atnāk, jūt mūsu patiesumu, rūpes un vēlmi nodot viņam visu to labāko gan garšu baudījumā, gan sajūtās - lai ciemošanās pie mums ir kas labs un patīkams ikdienā. Es zinu, ka lietojam daudz - mēs, mums, mūsu, bet ar šiem vārdiem vēlamies izteikt, to ka "Esi" ir vieta un cilvēku kopums, kas darbojas kā viens," pārliecināta S.Skrastiņa.
"Mūsu pašreizējais plāns ir tā kārtīgi iestrādāties un palaist "Esi" lielākā plūsmā un jaudā, lai vasarā varētu klientus pārsteigt un nodrošināt jau lielāku, atvērtāku telpu un sajūtu. Kā arī vēlamies attīstīt un pilnveidot "Esi" kūkas, lai tās ne tikai varētu baudīt pie mums klātienē, bet arī pasūtīt saviem svētkiem. Šīs kūkas ir liela un nozīmīga "Esi" sastāvdaļa, jo tās cep mūsu mamma. Plānā noteikti ir konstanta virzība uz priekšu un maksimāla attīstība kā vietai, gan kā komandai," komentēja S.Skrastiņa.