Šodien Latvijas Pārtikas padomes sēdē prezentēts Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Nacionālā diagnostikas centra pētījums, kurā tika salīdzināta Latvijā un ārzemēs ražotā pārtika un tās kvalitāte. Pētījuma rezultātus komentē zemkopības ministrs Mārtiņš Roze.
Pētījumu Latvijā ražotās pārtikas produkcijas kvalitātes rādītāju salīdzinājums ar Latvijas tirgū pieejamo ārzemju produkciju veica pēc Zemkopības ministrijas (ZM) pasūtījuma.
''Izvērtējot pētījumu, varam būt apmierināti, jo mūsu tirgū pieejamie Latvijas ražojuma pārtikas produkti kopumā ir augstākas kvalitātes,'' secinājis M. Roze.
Kā informē Zemkopības ministrija, pētījuma laikā veiktas 659 analīzes, nosakot 127 pārtikas produktu nekaitīguma un kvalitātes rādītājus pēc visdažādākajiem kritērijiem. Pētījumā secināts, ka neviens no Latvijā ražotajiem pārtikas produktiem nav pārsniedzis noteiktās Eiropas Savienības (ES) nekaitīguma normas. Kopumā Latvijas produktu nekaitīguma un kvalitātes rādītāji ir augstāki, no analizēto produktu grupām ievērojami augstāka kvalitāte ir Latvijā ražotajiem āboliem, medum un desām. Vairākos ārzemēs ražoto cīsiņu paraugos konstatēta pievienotā modificētā soja, tāpat ārzemju desu izstrādājumos palielināts hroma, niķeļa, svina un radioaktīvā cēzija Cs 137 saturs.
''Protams, mēs ņemsim vērā arī tos negatīvos rezultātus, ko mums parādīja šis pētījums,'' sacījis M. Roze. Pētījumā noskaidrots, ka par astoņiem procentiem augstāks nekā noteikts ES rekomendācijās ir pievienotā ūdens daudzums putnu gaļas produkcijā. ''Tas nenozīmē, ka produkts ir indīgs vai kā citādi kaitīgs, tas nozīmē tikai to, ka putnu gaļa šajā gadījumā satur vairāk ūdeni, tātad par savu naudu pircējs nopērk mazāk gaļas, bet vairāk ūdeni,'' skaidrojis zemkopības ministrs. Vienā no analizētajiem desu paraugiem ES rekomendācijas nedaudz pārsniedz fosfātu daudzums.
M. Roze uzsver, ka Zemkopības ministrija un PVD nemitīgi veic pārtikas kvalitātes kontroli, lai pie pircējiem nenonāktu nekvalitatīva un kaitīga pārtikas produkcija. ''Esmu pārliecināts, ka mūsu pārtika ir labāka un ka mūsu ražotāji var nodrošināt Latviju ar kvalitatīvu un garšīgu pārtiku,'' pārliecināti sacījis M. Roze. Ministrs sola, ka līdzīgi pētījumi tiks turpināti, un ar to rezultātiem tiks iepazīstināti gan mediji, gan paši ražotāji.