Dārgāku resursu dēļ daļa pārtikas rūpnieku ražošanu izvietojuši ārpus Latvijas, trešdien informē laikraksts Dienas bizness.
Pārtikas rūpniecībā pieaug tendence konkrētus produktus neražot pašu uzņēmumos, jo ražošana Latvijā kļūst salīdzinoši arvien dārgāka un neizdevīgāka. To atzīst viena no lielākajiem ēdienu un ēdienu piedevu ražotājuzņēmumiem SIA Spilva mārketinga direktore Dana Erciņa-Užāne.
Spilva aptuveni 81% no savas produkcijas saražo Spilvas ražotnē Spilvē, Babītes novadā, bet pārējos 19% - ārpus Latvijas.
Galvenais iemesls šāda ārpakalpojuma pirkšanai gan esot Latvijas sezonālās īpatnības - salīdzinot ar iespējām ražot citos, dārzeņu audzēšanai draudzīgākos reģionos, Latvijā ir relatīvi īsas un ne tik siltas vasaras. Vai šāds ārpakalpojums pēdējos gados tiek praktizēts vairāk? Latvijā ražotās Spilvas produkcijas proporcija pēdējo gadu gaitā ir nemainīga - tie ir 80 - 81% no kopējā apjoma, skaidro D. Erciņa-Užāne.
Arī ievārījumu un augļu un ogu piedevu ražotājs SIA Pure Food daļu no piedāvātās produkcijas ražo citviet. DB gan neizdevās noskaidrot, cik lieli ir šie apjomi. Taču, kā iepriekš skaidroja Pure Food vadība, uzņēmums to dara tāpēc, lai nebūtu jāiegulda milzīgas investīcijas jaunās iekārtās. Jāatgādina, ka tieši Pure Food pirms vairākiem gadiem, investējot vairākus miljonus latu, uzbūvēja jaunu rūpnīcu, kas uzņēmumam ļāvis mērķtiecīgi augt un palielināt ražošanas apjomus.
Ja ražotājiem lauksaimniecībai un uzņēmējdarbībai kā tādai netiks radīti labvēlīgi apstākļi, paredzams, ka tendence Latvijas zīmolu produkciju ražot ārpus Latvijas tikai pieaugs.