Jaunākais izdevums

Lai saglabātu augstos eksporta apjomus, SIA Varis toys izveidojuši jaunu rotaļlietu – koka baznīciņu, sākuši iekarot Krievijas tirgu un atvēruši sāls kameru.

Eksportspējīgākais produkts SIA Varis toys ir guļbūves, jo "šis produkts ir atšķirīgs no citiem līdzīgiem izstrādājumiem – klucīši cieši stiprinās kopā (konkurentiem tos var krāmēt tikai vienu uz otru)", tā uzņēmuma līdzīpašnieks Māris Peičs. Bet kopumā uzņēmums ražo trīs dažādu produktu veidus – guļbūves, baznīcas un pilsētbūvniecības elementus (var izbūvēt dažādas arhitektūras formas).

Koka baznīcas tapušas speciāli šogad februārī notiekošajai starptautiskajai rotaļlietu izstādei Nirnbergā, kuru firma apmeklēs jau sesto reizi. "Vienmēr ir jābrauc ar jaunu produktu," tā Varis toys direktore Sandra Peiča.

Pēdējos trīs gados uzņēmuma attīstībā ieguldīti ap 250 000 Ls. Pašreizējā ekonomiskā situācija ieviesusi korekcijas arī SIA Varis toys plānos. M. Peičs uzskata, ka savā ziņā krīze ir veselīga: "Tad ir jādomā, kā strādāt ekonomiskāk. Un ļoti daudz dod tas, ja pamaina tehnoloģisko secību, darba organizāciju. Liela atdeve ir arī no investīcijām iekārtās." Lai samazinātu piegādes izmaksas un paātrinātu preču saņemšanu mazumtirgotājiem, atvērta loģistikas noliktava Vācijā, Trīrē. "Izdzīvot var tikai tie, kas mainās un raugās uz priekšu," uzskata S. Peiča.

Vairāk lasiet 21. janvāra laikrakstā Dienas biznesemVaris toys /emsāk iekarot Krievijas tirgus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Varis Toys bija pirmā firma no Austrumeiropas, kas saņēma balvu pasaules lielākajā rotaļlietu izstādē. Kā tas izdevās, stāsta uzņēmuma vadītāja Sandra Peiča.

Varis Toys ir ģimenes uzņēmums, un Sandra sarunā daudzreiz piemin savu vīru Māri, kurš esot īstais «uzņēmuma mugurkauls». «Mēs, pārējie ģimenes locekļi, esam tikai atbalsta funkcijas,» smaida Sandra, kura arī šoreiz uzņēmusies sev jau ierasto «runassievas» lomu. Tikmēr Māris Peičs acīmredzami daudz ērtāk jūtas pie sava darba galda.

Tā nu sanāk, ka Peiču ģimenes uzņēmums ir viens no vecākajiem Latvijā, un tas sākās 1988. gadā ar kooperatīvu Saime. «Puķes nebija mūsu bizness, mēs sākām ar elektrības kabeļu ražošanu. Vīrs pēc profesijas ir inženieris enerģētiķis, un tā viņam bija pirmā doma, ar ko varētu nodarboties. Es tobrīd audzināju bērnus un strādāju kolhozā. Pirmo gadu, kamēr kabeļu cehs tika organizēts, mēs dzīvojām tikai no manas darba algas. Protams, bija sava tiesa baiļu, uzsākot kaut ko jaunu, tomēr nevienam no mums nekad nav bijis sapnis par vienkāršu, klusu eksistenci.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien rotaļlietu ražotāja SIA Varis Toys veikala Rotaļnīca telpās notika veikala atklāšana, taču apmeklētājiem veikals tiks atvērts 11.jūlijā. Šis būs pirmais Varis Toys veikals Latvijā, un tas atradīsies Rīgā, Martas ielā 9.

Veikala izveidē ieguldīti aptuveni 25 tūkst. latu uzņēmuma līdzekļu, ko plānots atpelnīt gada laikā.

Veikala pastāvīgajā programmā paredzētas rotaļu un spēļu darbnīcas, kur veikala darbinieka vadībā bērni varēs arī veidot, zīmēt un krāsot.

Varis Toys cer ar veikalu Rotaļnīca paplašināt darbību arī Baltijas valstu mērogā, strādājot kā franšīze. 95% produkcijas jau patlaban tiekot eksportēta, galvenokārt uz Eiropas valstīm, kā arī Japānu, Kanādu un ASV, sacīja Tīrele, piebilstot, ka lielākais eksporta tirgus ar 37% īpatsvaru uzņēmumam ir Vācija.

Varis Toys pirmsākumi ir saistīti ar uzņēmumu Saime, kas tika nodibināts 1988.gadā. Tolaik Saime nodarbojās ar dažādu koka izstrādājumu ražošanu, kas bija paredzēti eksportēšanai uz Dāniju, Vāciju un Somiju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Mana pieredze: Latvijā vēlas izveidot zīmējumu teātra tradīciju

Anda Asere, 16.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zīmējumu teātris, kas savu stāstu skatītājiem pasniedz ne tikai ar kustībām, skaņu, runu, bet arī izsakot to ar zīmējumu, pirmo sezonu strādā pastāvīgās telpās, bet taciņa uz tām skatītājiem vēl jāiestaigā .

Šajā sezonā Zīmējumu teātrim pirmo reizi ir savas telpas, izrādes notiek tējnīcā Materia. Tur esošajā izstāžu zālē ir Latvijas zemnieku produkcijas tiešpārdošana, tango nodarbības, novusa mači, bet vienreiz nedēļā ir improvizēta zīmējumu izrāde un divreiz mēnesī – iestudētas izrādes. Zīmējumu teātris darbojas jau kopš 2008. gada, bet iepriekš tas lielākoties uzstājās vietās, kur skatītāji vēlējās izrādi redzēt. «Daudzi skatītāji jautāja, kur mūs var redzēt ikdienā, ne tikai tajās reizēs, kad pie viņiem aizbraucam. Mums nebija, ko atbildēt, jo nebija tādas vietas. Tagad vieta ir, un mums vienkārši daudz jāiegulda, lai pastāstītu tiem cilvēki, kas vēlējās nākt un skatīties, – nāciet! Tas nav nemaz tik vienkārši,» atzīst Varis Klausītājs, SIA Zīmējumu teātris režisors. Pirmā izrāde tējnīcā notika pērnā gada oktobrī un sākumā apmeklētāju bija daudz. Ziemā, aukstumā cilvēki nāca kūtrāk, viņiem svētku laikā bija arī pilnīgi citas prioritātes. «Tā kā neatrodamies blakus Nacionālajam teātrim, bet gan Nacionālajai bibliotēkai, šī ir neiestaigāta taciņa. Ir jāveido tradīcijas. Ja tās ir, tad nekas nav tālu, bet, ja nav tradīciju, tālu ir arī tas, ko var ar roku aizsniegt,» saka Varis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Arhitekts Varis Bokalders bija viens no pirmajiem Zviedrijā, kurš pirms vairāk nekā 30 gadiem sāka runāt par ekoloģisko būvniecību. Savas zināšanas viņš labprāt nodod arī Latvijai.

Bokalderu dzimta pirmskara Latvijā bija labi pazīstama. Vara vectēvs, Jānis Bokalders, strādāja Finanšu departamentā, kādu laiku bija finanšu viceministrs. Īsi pirms padomju armijas ienākšanas viņš kopā ar citiem politķiem devās uz Zviedriju, kur bankās noguldīja valsts zelta rezerves, ko Latvija saņēma atpakaļ pēc brīvības atgūšanas.

Varim bija seši mēneši, kad viņš bija spiests aizbraukt no Latvijas. «Ģimene saprata, ka, ienākot krieviem, mums būs problēmas, un es devos līdzi mammai un tantei uz Vācijas pusi. Tēvs, kurš tolaik strādāja Latvijas Radio, pievienojās mums vēlāk, ar vienu no pēdējiem kuģiem no Latvijas. Savus pirmos četrus dzīves gadus kopā ar daudziem latviešiem pavadīju bēgļu nometnēs Vācijā.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saliekamu bērnu rotaļlaukumu ražotājs SIA Wendi Toys, kas produkciju līdz šim tikai eksportējis, uzsāk tirgošanu arī Latvijā.

«Izbaudot veiksmes stāstu ar sekmīgu eksportpreci – bērnu rotaļlaukumu, esam raduši iespēju to piedāvāt arī pašmāju pircējiem,» paziņojis SIA Wendi Toys valdes loceklis un rīkotājdirektos Ivars Upmalis.

Bērnu rotaļlaukumu cenas Latvijas pircējiem būs zemākas – atbilstošas pirktspējai, «lai gan produkts būs pat labāks nekā eksportam,» apgalvo I. Upmalis.

DB jau iepriekš rakstīja, ka uzņēmuma ražotie rotaļlaukumi ir saliekami un kompakti iepakoti, kas ļauj tos ietilpināt arī vieglās automašīnas bagāžniekā.

Uzņēmuma rīkotājdirekotrs iepriekš vaicāts, vai ideja ir patentēta vai kā citādi aizsargāta, norādīja: «Ir divi veidi, kā sevi pasargāt. IKEA aizsargāšanas princips ir zemākā pašizmaksa. Vēl efektīvāks veids ir būt soli priekšā. Labākais piemērs rotaļlietu pasaulē - Brio pirmie izdomāja koka vilcieniņus, kas brauc pa sliedēm. Viņus kopē visa pasaule, arī IKEA, bet viņi par to neuztraucas un ir soli priekšā - katrā izstādē parāda ko jaunu un notirgo vairāk nekā jebkurš no kopētājiem. Patentēt, manuprāt, nozīmē, samaksāt lielu naudu par iespēju tiesāties.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

FOTO: Jelgavā radītās rotaļlietas pieprasītas pasaulē

Monta Glumane, 21.01.2020

Bērnu rotaļlietu ražotāja "Tu Tuu Toys" dibinātāji (no kreisās) Ivars Karnītis, Mārtiņš Eltermanis un Emīls Penēzis.

Foto: Ritvars Skuja/Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šajā gadā bērnu rotaļlietu ražotājs "Tu Tuu Toys" plāno uzsākt aktīvu tirdzniecību "Amazon" un "Ebay", kā arī radīt vismaz 4 - 5 jaunus produktus, kas būs ne tikai bērnu rotaļlietas, bet arī dizaina produkti.

"Tu Tuu Toys" ražo dažādas rotaļļietas bērniem no finiera.

Visvairāk "Tu Tuu Toys" radītās rotaļlietas aizceļo uz ASV, aptuveni 50%. Šobrīd produkti ir aizceļojuši uz vairāk nekā desmit valstīm pasaulē - Austrāliju, Vāciju, Angliju, Franciju, nedaudz uz Ķīnu, Singapūru, Apvienotajiem Arābu Emirātiem un citām. Samērā mazs pieprasījums ir no kaimiņvalstīm.

Uzņēmumam ir divu veidu klienti - juridiskas personas Latvijā, kas ir dažādi specializētie, latviešu ražotāju un rotaļlietu veikali, kā arī privātie klienti ārzemēs. Aptuveni 80% ir ārvalstu klienti, jo produkti šobrīd tiek tirgoti "Etsy" platformā.

"Rotaļlietu nišai Latvijā ir milzīgs potenciāls. Ir divi veidi – vai nu uzražot vēl labāk to, kas jau ir, vai arī kaut ko nebijušu. Ir potenciāls izdomāt kaut ko jaunu gan Latvijā, gan pasaulē. Mēs strādājam pie tā, lai varētu iet pie izplatītājiem, bet vēl ir jāiegulda diezgan daudz," atklāj "Tu Tuu Toys" līdzdibinātājs Emīls Penēzis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Veikalu tīkla Lāčuks īpašnieki plāno attīstīt ekorotaļlietu ražošanu

NOZARE.LV, 12.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmums Foboss Viens, kam pieder bērnu rotaļlietu veikalu tīkls Lāčuks, plāno attīstīt ekorotaļlietu ražošanas līniju, pastāstīja SIA Foboss Viens izpilddirektors Jānis Jurģelis.

Ražošanas sākšanai nepieciešamās investīcijas ir aptuveni 120 000 latu.

«Lai gan ekorotaļlietas konceptuāli ir par 30% dārgākas, pieprasījuma pieaugums pēc koka rotaļlietām pērn bijis aptuveni 8%. Ekorotaļlietas plānots piedāvāt ne tikai Latvijā, bet arī eksporta tirgos Igaunijā, Lietuvā, Baltkrievijā un citās valstīs,» norādīja Jurģelis.

Patlaban Foboss Viens jau ražo dažādas spēles, lasītprasmes, skaitītprasmes palīglīdzekļus, galda spēles un citas preces no koka. Taču patlaban rotaļlietu ražošana veido nelielu īpatsvaru no apgrozījuma. Foboss Viens ražotās rotaļlietas veido aptuveni 50 000 latu apgrozījumu gadā, kas ir aptuveni 0,5% no kopējā apgrozījuma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Vācijas tautsaimniecības balvai rekordliels kandidātu skaits

, 29.12.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas-Baltijas Tirdzniecības kamera (AHK) izsludinājusi jau vienpadsmito gadu pēc kārtas konkursu „Vācijas tautsaimniecības balva Latvijā 2008“. Kā jau ziņots, balva tiks pasniegta vienam mazam / vidējam uzņēmumam, kā arī speciālbalva kategorijā kultūra.

Uz balvu šogad ir pieteicies rekordliels pretendentu skaits - 64 kandidāti. Žūrija pašlaik strādā pie kandidātu izvērtēšanas, lai līdz janvāra vidum noteiktu uzvarētājus abās kategorijās.

Balvas pasniegšana notiks 2009. gada 22. janvārī.

Uz balvu kategorijā mazs / vidējs uzņēmums par sasniegumiem Latvijas un Vācijas saimniecisko sakaru attīstībā pretendē 32 kandidāti: Automatizācija SIA, Baltās Naktis SIA, Baltic Textiles SIA, Baltijas Gumijas Fabrika SIA, CAD CAM SYSTEMS SIA, Domiņa SIA, Elk plus SIA, Ilgezeem SIA, Irbe SIA, Jaunpagasts Plus SIA, JZ Microphones SIA, KMM Metāls SIA, Krāsainie Lējumi AS, Krauklītis SIA, Kronus SIA, Lāči SIA, LMR Āzene SIA, Madara SIA, MOOZ! SIA, Mūzika Baltika SIA, Nexum Insurance Technologies SIA, Real Sound Lab SIA, Rikon AS, Ripo Fabrika SIA, Sāga SIA, Saldus pārtikas kombināts SIA, Servold SIA, SKH SIA, SWH SETS SIA, UNDA SIA, Varis Toys SIA, Veiters korporācija SIA.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

LTRK uzsākusi biedru produktu tirdzniecību Ebay Vācijā

Lelde Petrāne, 05.08.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas uzņēmēju biedrība Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) sadarbībā ar J&S Trading group GbR jūlija vidū Ebay vietnē Vācijā atklājusi veikalu, kur gan jauniem, gan pieredzējušiem uzņēmumiem ir iespēja realizēt savu produkciju. Pirmie darījumi jau notikuši un esot vērojama regulāra Vācijas Ebay apmeklētāju interese.

Projekta sākuma posmā sadarbībai pieteikušies vairāki LTRK biedri, piemēram, SIA Meduspils, SIA IR GROUP, SIA MG Factory ar skrejriteņiem DipDap un SIA WENDI TOYS.

Projekta loģistikas partneris ir SIA DB Schenker. Iepirkšanās vietnes neilgajā darbības laikā plašu interesi guvuši medus produkti, kā arī augstu novērtējumu no pircējiem saņēmušas SIA WENDI TOYS koka spēļu mājas. WENDI TOYS valdes loceklis Dzintars Jurševskis stāsta: «Mēs esam vairāk nekā pārsteigti par to, ka nedēļas laikā Ebay vietnē tika realizētas 5 spēļu mājas. Patiesībā, mēs nebijām to gaidījuši. Esam jau nosūtījuši realizēšanai nākamo spēļu māju partiju.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Koka klucīšu un citu rotaļlietu izgatavošanu savam bērnam Vizma Kigitoviča pārvētusi par pilnvērtīgu biznesa ideju , trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Rotaļlietu zīmols Bruno Toys nosaukts par godu Vizmas dēlam Bruno. Šobrīd viņam ir gandrīz pusotrs gads. Pirmās spēļmantas tapušas šī gada sākumā, kad mazais gribējis rotaļāties, un arī Vizmai kā mammai gribējās darboties. Viņa ilgi domāja par nosaukumu, taču nekur tālāk par Bruno Toys netika, jo mazais Bruno šobrīd paņemot visas 24 stundas diennaktī. «Un es laikam tā arī gribēju – zīmols ir radies, pateicoties viņam, un ir saistīts ar viņu. Tas ir ģimenisks veidojums,» viņa saka.

Nav perfektas

«Es nemelošu un neteikšu, ka mums ir tikai koka rotaļlietas. No labiem draugiem esam saņēmuši mantu kalnus un būtu negodīgi pret bērnu, ja es viņam tos nedotu. Līdz ar to dozētās devās viņš tiek pie skanošām mantiņām, pie plastmasas rotaļlietām. Ja es nolieku blakus dziedošas spēļu klavieres un savu klucīti, iespējams, klavieres vinnēs, bet, ja mēs vienkārši spēlējamies ar koka klucīšiem vai koka auto, es zinu, ka man nav jāuztraucas, ka kaut kas nolūzīs, būs neveselīgs, jo zinu, no kurienes ir koks, kur esmu nopirkusi lineļļu. Es pati esmu dabas bērns un gribas kaut ko veidot un radīt pašai,» saka Vizma.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bērnu preču veikalu tīkls Toys R Us šā gada martā paziņoja, ka finansiālās situācijas dēļ slēgs visus veikalus ASV.

Pēdējām precēm tiek piemērotas ievērojamas atlaides, ko pircēji labprāt izmanto, tukšojot veikalu plauktus.

Kompānijai ASV teritorijā bija 881 veikals.

Tev varētu interesēt arī:

Toys R Us gatavo likvidācijas plānu

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Viedoklis: Krievijas ēna preču eksportā pamazām sarūk

Latvijas Bankas ekonomiste Daina Pelēce, 10.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augustā apritēja divi gadi, kopš Krievijas Federācija noteikusi sankcijas Eiropas Savienības, t.sk., Latvijas pārtikas produktiem. Vai divi gadi Latvijas eksportētājiem ir bijis pietiekošs laiks, lai kompensētu Krievijas tirgus zaudēšanu un atrastu jaunus noieta tirgus?

Kopējais Latvijas preču eksports 2015. gadā pieauga par 1,1%, kas vērtējams kā labs sniegums, ņemot vērā Krievijas noteikto embargo pārtikai un sarežģīto un nelabvēlīgo situāciju vairākos Latvijas eksporta tirgos. Diemžēl šogad Latvijas ārējās tirdzniecības rādītāji pārsvarā atrodas negatīvajā zonā, un šā gada astoņos mēnešos salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu preču eksports ir sarucis par 1,5%.

Nav šaubu, ka 2015. gadā Latvijas kopējo preču eksporta izaugsmi būtiski bremzēja eksporta kritums uz Krieviju, kas salīdzinājumā ar 2014. gadu saruka par 24%. Tomēr preču eksportu uz Krieviju nesamazināja tikai sekas, ko izraisīja 2014. gada 7. augustā Krievijas noteiktais embargo liellopu gaļai, cūkgaļai, augļiem, dārzeņiem, mājputniem, zivīm, sieram, pienam, piena produktiem un 2015. gada 4. jūnijā pasludinātais beztermiņa aizliegums visam Latvijas zvejas produktu eksportam uz Krieviju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noslēdzoties Eksporta un inovācijas balvai 2010, par Latvijas eksporta čempionu atzīts uzņēmums AS Grindeks. Par eksportspējīgāko uzņēmumu lielo un vidējo komercsabiedŗibu grupā atzīta AS Valmieras stikla šķiedra, savukārt mazo uzņēmumu grupā – SIA Biosan.

Šā gada 9. decembrī jau sesto gadu pēc kārtas LR Ekonomikas ministrija sadarbībā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA) apbalvoja 33 veiksmīgākos un inovatīvākos Latvijas uzņēmumus dažādās kategorijās:

1. «Eksporta čempions».

2. «Eksportspējīgākais komersants» lielo/vidējo komercsabiedrību grupā;

3. «Eksportspējīgākais komersants» mazo komercsabiedrību grupā;

4. «Importa aizstājējprodukts»;

5. «Inovatīvākais produkts»;

6. «Rūpnieciskais dizains»;

Pirmo divu vietu ieguvējiem katrā kategorijā būs iespēja bez maksas piedalīties komersantu delegācijas sastāvā augstāko amatpersonu ārvalstu vizītēs, LIAA organizētajās tirdzniecības misijās vai individuālos darījuma braucienos. Pirmo trīs vietu ieguvēji katrā kategorijā un eksporta čempions varēs izmantot speciāli šim konkursam izveidoto zīmi (kvalitātes standarta zīmi) uz produktiem un informatīvajiem materiāliem. Informācija par VISIEM konkursa dalībniekiem tiks ievietota LIAA mājas lapā ar tiešsaisti uz uzņēmuma mājas lapu un publicēta speciālajos eksporta mārketinga materiālos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

5 miljoni par 7 burtiem

, 05.03.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rotaļlietu mazumtirgotājs ToysRUs samaksājis 5.1 miljonu ASV dolāru par interneta domēna nosaukumu toys.com, ziņo BBC.

Tirgus analītiķi lēš, ka krīzes dēļ šogad šī iespējams, būs lielākā summa, kāda samaksāta par interneta domēnu, taču, lai pārspētu 2007. gadā par14 miljoniem dolāru iegādāto sex.com un par 9.5 miljoniem dolāru iegādāto porn.com, toys.com vēl tāls ceļš ejams.

Lielbritānijas domēnu tirgotājs Sedo norādījis, ka šogad vērojama domēnu cenas samazināšanās. Atsevišķu domēnu cenas pat nokritušās par 50%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Studenti Maija Lāce un Niklāvs Muzikants, domājot par nākotni, sākuši biznesu – linu audumu rotaļlietu Abbu Toys izgatavošanu

Abbu Toys mīļmantiņu veidotāji Maija un Niklāvs no Rīgas pārcēlušies uz dzīvi Skujenes pagastā. Abi ir pēdējā kursa studenti Vidzemes augstskolā, kur apgūst tūrisma organizāciju. Ideja par rotaļlietu izgatavošanu radās Niklāvam, kurš vēlējās jau savlaicīgi pirms studiju beigām sākt attīstīt nelielu biznesu. «Man patīk darboties ar koku, bet Maijai tuva ir šūšana. Saliekot abu prasmes kopā, varam izgatavot rotaļlietas. Ideja man radās pagājušā gada augustā, un septembrī jau sākām veidot pirmo mantiņu prototipus, kas sākotnēji nemaz tik veikli un skaisti neizdevās,» atminas Niklāvs.

Maija šuj rotaļlietas un ada tām šalles un tauriņus, bet Niklāvs gatavo rotaļlietām koka kastītes jeb gultiņas, kā arī dažādas sīkas detaļas no koka, piemēram, pogas. Visas mīļmantiņas tiek pildītas ar griķu sēnalām, kas papildināti ar dažādiem aromātiem – lavandu, piparmētru, krustnagliņām, sarīvētu bišu vasku vai dabīgām ēteriskām eļļām, piemēram, ar greipfrūtu vai rožu aromātu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

LTRK apbalvojumi tiek SIA Krāsainie lējumi un SIA Wendi Toys

Jānis Rancāns, 23.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) apbalvojumi pasniegti metālizstrādājumu uzņēmumam SIA Krāsainie lējumi un mobilo bērnu koka rotaļlietu izgatavotājam SIA Wedni Toys.

SIA Krāsainie lējumi uz tādām valstīm kā Vjetnama, Taizeme, Malaizija, Izraēla, Indija, Bangladeša, Vācija, Austrija, Polija, Lietuva un Igaunija eksportējusi gan saražoto alumīniju un krāsaino metālu izstrādājumus, gan LED gaismekļus apdzīvotu vietu izgaismošanai diennakts tumšajā laikā.

Sauvukārt SIA WendiToys ir uzņēmums, kas dibināts 2009. gadā un nodarbojas ar mobilu bērnu koka spēļu laukumu izgatavošanu. Wendi Toys sasniegums eksporta tirgos ir ticis novērtēs, un sadarbību ar Latvijas uzņēmumu uzsācis pasaules rotaļlietu tirdzniecības milzis Toy Saras.

Krišjāņa Valdemāra balvai Latvji, brauciet jūriņā! 2012. gadā nominēti uzņēmumi: kosmētikas ražotājs SIA Attirance, mērinstrumentu, navigācijas instrumentu un rentgenfluorecēšanas iekārtu izgatavotājs SIA Baltic Scientific Instruments, biodīzeļdegvielas ražotājs SIA Bio-Venta, apdrošināšanas kompānija AS BTA, elektromateriālu, elektroiekārtu izgatavotājs AS Energofirma Jauda, alumīnija ražošanas un krāsaino metālu izstrādājumu ražotājs AS Krāsainie lējumi, kosmētikas produktu izgatavotājs SIA Madara Cosmetics, drukas pakalpojumu nodrošinātājs SIA Poligrāfijas grupa Mūkusala, saldumu ražotājs SIA Pure Chocolate, bezvadu datu pārraides iekārtu izgatavotājs AS SAF Tehnika, un piena pārstrādes uzņēmums AS Smiltenes piens.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tirdzniecības centra Mols 4.stāva autostāvvietā 29.augustā notiks tematiskā ballīte - salidojums tūnēto automašīnu un motociklu īpašniekiem un cienītājiem Men’s Toys.

Visi minēto auto un moto īpašnieki esot aicināti ierasties ar saviem spēkratiem un piedalīties parādē. Parāde sāksies plkst. 23:00 un ilgs līdz rītam.

Men’s Toys pasākuma laikā dalībnieki varēšot atpūsties, piedalīties dažādos konkursos, kā arī balsot par skaistāko tūnēto auto un motociklu.

Tūnēto spēkratu salidojuma idejas autors ir naktsklubs Colonnade, kas pasākumā nodrošinās mūziku.

Dalības maksa tūnēto auto īpašniekiem ir 10 Ls, motociklu īpašniekiem - 3 Ls. Ballītes dalībniekiem un parādes interesentiem - 2 Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Grūtībās nonākušo britu veikalu tīklu House of Fraser nopērk Sports Direct

LETA--AFP, 10.08.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finansiālās grūtībās nonākušo Lielbritānijas lielveikalu tīklu «House of Fraser» piektdien iegādājies britu sporta preču veikalu tīkls «Sports Direct».

Darījuma vērtība ir 90 miljoni sterliņu mārciņu (100 miljoni eiro). Par šo summu «Sports Direct» no Ķīnas investīciju kompānijas «Sanpower Group» iegādājies 89% «House of Fraser» akciju.

«Sports Direct» īpašniekam Maikam Ešlijam jau līdz šim piederēja 11% «House of Fraser» akciju.

Tikai dažas stundas pirms paziņojuma par šo darījumu «House of Fraser» pavēstīja, ka par uzņēmuma administratoru izvēlēta konsultāciju kompānija «Ernst & Young», lai veiktu kompānijas restrukturizāciju.

169 gadus vecā «House of Fraser» darbību negatīvi ietekmējusi sīvā interneta veikalu konkurence, īpašumu nomas maksu kāpums un mājsaimniecību ienākumu situācijas pasliktināšanās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grūtības piedzīvojošais ASV rotaļlietu ražotājs «Mattel» trešdien paziņoja, ka likvidēs 2200 darbvietas, ņemot vērā šā gada otrajā ceturksnī ciestos kārtējos zaudējumus.

Uzņēmums norādīja, ka likvidēt paredzēts 22% no aptuveni 35 000 darbvietu.

Tāpat kompānija ieplānojusi pārdot ražotnes Meksikā.

«Mattel» zaudējumi otrajā ceturksnī pieauguši līdz 240,9 miljoniem dolāru (206,07 miljoniem eiro), salīdzinot ar 56,1 miljonu dolāru (47,9 miljoniem eiro) attiecīgajā laika periodā pērn.

Tikmēr kompānijas tirdzniecības apjoms ceturksnī samazinājies par 13,7% - līdz 840,7 miljoniem dolāru.

Finanšu rezultātus negatīvi ietekmējis ASV bērnu preču veikalu tīkla «Toys R Us» bankrots un likvidēšana.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neveiksmju skartais ASV uzņēmums Toys R Us slēgs visus 100 Lielbritānijas veikalus, kas ir daļa no uzņēmuma likvidācijas plāna, informē Bloomberg.

Tādējādi darbu zaudēs aptuveni 3000 darbinieku.

Otrdien Bloomberg rakstīja, ka ASV māteskompānija nokavēja maksājumus vairākiem piegādātājiem, jo arī ASV uzņēmums visdrīzāk dodas likvidācijas virzienā.

CNBC raksta, ka anonīmas, bet uzņēmumam tuvu stāvošas personas ziņojušas, ka slavenais ASV mazumtirgotājs patlaban izstrādā likvidācijas plānu, ko iesniegt tiesā. Tā rezultātā visdrīzāk varētu tikt slēgti visi 800 veikali ASV.

Ja uzņēmums tiks slēgts, tas būs trieciens rotaļlietu industrijai ASV, jo uzņēmums nodrošināja darbu daudziem piegādātājiem. Toys R Us veidoja aptuveni 15-20% no kopējiem ASV rotaļlietu pārdošanas apjomiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Grib Latvijas bekonu

Sandra Dieziņa, Vēsma Lēvalde, Db, 11.06.2009

LCAA direktors Varis Sīmanis: «Miķelāni bija pirmie, kas sāka dzīvo cūku eksportu, un šogad eksportējošo saimniecību skaits sasniedzis jau 12.» (Foto: Ritvars Skuja, DB)

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas cūku audzētāji šogad paredz būtiski palielināt dzīvu cūku eksportu uz Krieviju. Ražotāji šo tirgu uzskata par perspektīvu, jo tas ļauj saņemt lielākus ienākumus, kā arī stabilizēt situāciju vietējā tirgū.

Šonedēļ SIA Vaiņodes bekons, kas apsaimnieko vienu no lielākajiem cūkkopības kompleksiem Latvijā, sācis bekona eksportu uz Krieviju. «Mēs nekad neesam vēl strādājuši Krievijas tirgū, tāpēc uzskatām to par labu izaicinājumu,» Db atzina SIA Vaiņodes bekons īpašnieks Andris Griģis.

Uzņēmējs norādīja, ka vēlas atjaunot Latvijas kādreizējās bekona eksporta tradīcijas. Plānots, ka no cūkkopības kompleksa Vaiņodes pagasta Smaidās mēnesī uz Krieviju eksportēs vismaz tūkstoš bekoncūku. Pašreiz kompleksā vienlaikus tiek apkopta 15 000 līdz 16 000 galvu liela cūku saime.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Brent naftas cenu pēdējā laikā uz leju velk pesimistiskais skats uz pasaules ekonomiku. ASV naftas krājumi turpina kristies, bet Ķīnas krājumi ir sezonāli zemā līmenī. Tikmēr strauji tuvojas ES finanšu pakalpojumu aizliegums Krievijas jūras naftas pārvadāšanai 5. decembrī.

Pastāv risks, ka tiks traucēta Krievijas naftas plūsma līdz 3,2 milj. barelu apjomā. Pagaidām decembrim ir rezervēts ļoti maz Krievijas naftas kravu un sāk pieaugt ne-Krievijas naftas prēmijas.

Pagājušās nedēļas pirmajā pusē Brent naftas cena pieauga līdz ar plašu riska noskaņojuma pieaugumu, taču nedēļas beigās cenas samazinājās. Brent slēgšanas cena piektdien bija 95,77 USD. Šorīt tā atkāpās par 1.3% līdz USD 94.5 USD kopsolī ar Ķīnas akciju un industriālo metālu cenu samazināšanos.

Brent naftas tirdzniecība šajās dienās varētu atspoguļot plaša mēroga riska apetītes samazināšanos, kas pēc laika atkal atgriezīsies, dzenot cenas uz augšu. Naftas tirgus pamatā ir saspringts. ASV krājumi turpina rukt, kas apstiprina globālā deficīta priekšnosacījumu. Priekšā mums ir ES sankcijas attiecībā uz jūru piegādājamo Krievijas naftu un naftas produktiem, kas stāsies spēkā attiecīgi 5. decembrī un 5. februārī. Tāpat drīzumā jānoslēdzas ASV SPR (Strategic Petroleum Reserves) nonākšana tirgū, kas ir radījis nedaudz maldīgu priekšstatu par patieso situāciju tirgū.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

(Labots) Eksperta viedoklis: Enerģētika – politiķu jājamzirdziņš bez īpašas izpratnes par realitāti

Ivars Zariņš, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas vadītāja p.i., 08.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Enerģētika kļuvusi par vienu no apspriestākajām tēmām sabiedrībā un arī par daudzu politiķu jājamzirdziņu. Tagad katram, kuram nav slinkums, ir tieksme par to izteikties, atrast ko īpašu - ar ko varētu izcelties, diemžēl, bieži bez īpašas izpratnes par to, kas tiek pateikts: izraujot no konteksta visdažādākos faktus bez spējas tos objektīvi izvērtēt, vai arī apzināti manipulējot ar tiem, lai to iebarotu sabiedrībai ar savtīgu interesi un tādejādi ievāktu sev dividendes - materiālā formā, vai vienkārši, vairojot atpazīstamību un popularitāti.

Tas viss ir radījis diezgan lielu jūkli,par kura ķīlniekiem aizvien vairāk un vairāk pamazām kļūstam mēs visi. Dārgi maksājot par to un riskējot savai tautsaimniecībai uzlikt tādu slogu, ko tā nespēs iznest nezaudējot savu konkurētspēju.

Ar nepārdomātu energopolitiku sabiedrība tiek dzīta tādā saistību jūgā, kas pamazām jau sāk līdzināties tam, ko esam uzņēmušies pret starptautiskiem aizdevējiem. Un tas ir nopietni.

Piemēram, esošajos MK noteikumos "Par elektroenerģijas ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus (AER)" paredzēto atbalsta apjomu izmantošana (ja visas noteikumos atvēlētās kvotas tiek izmantotas) nozīmētu valsts garantētu obligāto ikgadējo iepirkumu no realizētajiem AER projektiem aptuveni 180 miljonu latu apmērā, kas pie esošajām elektrības tirgus cenām mūsu tautsaimniecībai nozīmētu ikgadēju papildus maksājumu slogu par elektrību, vairāk kā 130 miljonu LVL apmērā!

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rietumi varēja darīt vairāk, lai ierobežotu Krievijas agresīvo politiku

Māris Ķirsons, 02.03.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nedrīkst pret visiem cilvēkiem, kuri Krievijā ir veiksmīgi attīstījuši biznesu, attiekties kā pret noziedzniekiem (iekļaut sankciju sarakstos), kuri veicinājuši, atbalstījuši pašreizējo režīmu un tā iebrukumu Ukrainā, jo tas neatbilst patiesībai.

To intervijā Dienas Biznesam stāsta Krievijas opozīcijas (Sojuz pravih sil) politiķis Leonīds Gozmans, kurš bija apcietināts par savu pozīciju – iestāšanos pret Krievijas iebrukumu Ukrainā, kas ilgst jau gadu.

Kāpēc Krievijas biznesa elites vidū nav vienprātības, daži atbalsta vai klusē, bet citi neatbalsta Krievijas iebrukumu Ukrainā, bet nenosoda to? Vai tie, kas nosoda karu Krievijā, vienkārši nezaudēs savu biznesu?

Jautājums ir ne tikai par to, vai uzņēmējiem, kuri kritizē karu, netiks atņemti uzņēmumi (aktīvi), kurus viņi daudzus gadus ir lolojuši, bet arī tas, vai tie netiks iznīcināti. Tāpat kā uzņēmējiem citās pasaules valstīs, arī Krievijas uzņēmējiem ir atbildības apziņa par saviem darbiniekiem, par viņu radīto rūpnīcu, veikalu. Es nedomāju, ka ir daudz uzņēmēju, kas apzināti atbalstītu karu. Gluži pretēji - bizness mīl mieru, nevis karu. Jā, varbūt ir cilvēki, kas gūst labumu no kara, jo karš viņiem ir izdevīgs, bet es nedomāju, ka šī kategorija veido ievērojamu uzņēmēju daļu. Daudzi uzņēmēji šādā situācijā dod priekšroku klusēšanai un vienkārši publiski neizpauž savu negatīvo attieksmi pret karu. Galu galā aktīva pretkara nostājas izpaušana var novest pie īpašuma konfiskācijas vai gadu gaitā radītā iznīcināšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Latvijas un Krievijas biznesa attiecības: ogļūdeņražu vietā graudi un produkti

Jeļena Šaldajeva, 05.08.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uz Latvijas un Krievijas biznesa attiecībām vajadzētu skatīties cerīgi, neskatoties uz "ledus laikmetu" Latvijas un Krievijas politiskajās attiecībās. Līdz ar pandēmijas neparedzamo attīstību, ilgtermiņa ekonomiskā attīstība lielā mērā atkarīga no spējas vest sarunas ar kaimiņiem.

Dzīve uz kredīta, kad ir iespējams nopelnīt, tranzīta pakalpojumu sniegšana, nenozīmē neko citu, kā pakļaut ekonomiku jaunam riskam un dažādu nozaru speciālistu ekonomiskās migrācijas vilnim. Lai izprastu radušos situāciju tirdzniecības un ekonomiskās attiecībās ar Krieviju, "Dienas Bizness" uzdeva dažus jautājumus Krievijas - Latvijas Biznesa padomes (RLDS) izpilddirektoram Vladimiram Van Žanam.

RLDS birojs atrodas Pleskavā, kura ir viena no Jaunā laika Hanzas savienības dalībniecēm. Šobrīd Hanzas savienība apvieno 192 pilsētas no 16 Eiropas valstīm.

Ne tikai politika negatīvi ietekmē Latvijas un Krievijas biznesa sadarbību. Saskaņā ar Krievijas Federālā muitas dienesta statistiku, sakarā ar pandēmiju 2020. gadā, salīdzinot ar 2019. gadu, preču eksports samazinājās par 21% (338,2 miljardiem ASV dolāru), atgriežot eksporta nozari pie 2015. – 2017. gada rādītājiem. Lielākais Krievijas eksporta apjoma samazinājums bija ogļu rūpniecībā (-30,6%), mašīnbūvē (-23,2%), transporta un loģistikas nozarē (-23,1%), naftas un gāzes rūpniecībā (-14,2%). Kāda ir Krievijas preču eksporta dinamika uz Latviju?

Komentāri

Pievienot komentāru