Atzīmējot alus darītavas astoņu gadu jubileju, Valmiermuižas alus uzsāk pusmiljonu vērtu ieguldījumu projektu, lai izveidotu Alus darbnīcu. Tajā tiks brūvētas ekskluzīvas alus garšas mazās partijās.
Valmiermužas alus saimnieks Aigars Ruņģis saka, ka Alus darbnīca ir nozīmīgs attīstības posms.
Esošajā Valmiermuižas alus darītavā turpinās brūvēt klasiskās Valmiermuižas alus garšas. Savukārt Alus darbnīcu varēs pielīdzināt alus ateljē, kur pēc individuāla pasūtījuma tiks radītas jaunas un ekskluzīvas garšas.
Alus darbnīcas katli tiek kalti Vācijā, bet alus mucas meistarotas Nīderlandē. Paredzēts, ka viena jaunās darbnīcas alus partija būs 2 000 pudeļu, kas ļaus gadā izbrūvēt vien 100 000 litru alus. Tas ir 20 reizes mazāk nekā esošajā alus darītavā.
Plānots, ka pirmos Alus darbnīcas brūvējumus tirgū laidīs septembra beigās. Ieguldījumi tiek finansēti no iepriekšējo gadu uzkrātās peļņas, piesaistot arī Lauku atbalsta dienesta līdzfinansējumu. Ieguldījumus plānots atpelnīt astoņu gadu laikā.
Novērots, ka alus nozare Rietumeiropā un Latvijā piedzīvo nozīmīgas izmaiņas patēriņa ieradumos. Alus baudītājus arvien biežāk mēdz salīdzināt ar vīna cienītājiem, uzsverot, ka tie priekšroku dod tieši garšas piedzīvojumam. Viesu piesaistīšanai bāros un restorānos arvien nozīmīgāks kļūst ne vien plašs vīna, bet arī daudzveidīgs alus garšu piedāvājums, stāsta A. Ruņģis.
Pērn Valmiermuižas alū kopumā izbrūvēts par 4,4% vairāk alus nekā gadu iepriekš, sasniedzot 2,053 miljonus litru. Savukārt eksporta tirgos kāpums ir 155% - pārdots divarpus reizes vairāk alus nekā 2015. gadā. Valmiermuižā darītais alus nonāk Igaunijā, Zviedrijā, Lietuvā un Šveicē. Šā gada sākumā uzsākts eksports arī uz Somiju un Lielbritāniju.