Priekšrocība, veidojot kafejnīcu mazā pilsētā, ir tā, ka var atļauties ilgāku testēšanas un meklēšanas posmu, kas Rīgā nav iespējams, jo tur ir augsta nomas maksa un liela konkurence
«Visa mūsu ģimene ir lielvārdieši un diezgan lieli patrioti. Lai ko mēs darītu, vienmēr domājam, kaut tas jel kādā mērā būtu labi pilsētai,» saka Māris Lambergs, Zeme Cafe (SIA Zeme zeme) īpašnieks. Jau devītajā klasē viņš aizdomājās par to, ka vēlētos savu uzņēmumu, turklāt tieši Lielvārdē. Vēlāk viņš studējis Valmierā un strādājis Rīgā, taču nekad nav pametis Lielvārdi. «Ar vienu kāju visu laiku esmu bijis Lielvārdē,» teic Māris. Viņa brālis Aldis ir metālmākslinieks un pirms dažiem gadiem abi izveidoja SIA Zeme zeme, lai nodarbotos ar metālapstrādi. Nākamais solis bija kafejnīcas atvēršana, kas izdarīts pirms pusotra gada. «Mazākās pilsētās ir iespējams veidot veiksmīgu kafejnīcu. Kāpēc būtu jābrauc uz Rīgu, lai saņemtu kaut ko atšķirīgu, ne tikai frī kartupeļus un karbonādi? Latvijā ir daudz kafejnīcu, tomēr ārpus Rīgas ir samērā maz netradicionālu ēdināšanas vietu,» spriež Māris.
Sākt un neapstāties
Māris nedomā apstāties pie vienas kafejnīcas, iespējams, uzņēmuma profilu papildinās kāds jauns virziens. Atverot kafejnīcu, brāļi sprieduši – varbūt tai blakus izveidot arī velodarbnīcu, tomēr kafejnīcas izveide paņēma daudz enerģijas un laika. «Manuprāt, uzņēmējdarbībā ir trīs grūtākie posmi – sākt un tikt pāri pirmajiem šķēršļiem. Otrs – noturēt to visu, nenolaist, nekļūt pārāk ambiciozam, nepadoties. Trešais – kad viss labi, neatstāt novārtā,» savu pārliecību pauž Māris.
«Ar pavāriem ārpus Rīgas ir grūti. Ir atšķirība, vai pavārs gatavo pēc receptēm vai pats rada receptes, strādā ar piegādātājiem, veido kalkulācijas. Es arī esmu pavārs, varu pēc receptes uztaisīt, bet neesmu šefpavārs. Šobrīd mums ir savs pavārs un piesaistām šefpavāru no Rīgas, kurš izstrādā ēdienkarti, ievieš jaunumus, apmāca mūsu speciālistu. Taču tas nav ilgtermiņa risinājums,» saka Māris.
Visu rakstu Ceļ kafejnīcu kvalitātes latiņu ārpus Rīgas lasiet 19. februāra laikrakstā Dienas Bizness.