Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

62 tūkstoši kilogramu zirga gaļas Latvijā pērn tika ievesti no ārzemēm. 146 tūkstošus kilogramu ieguva pašmāju kautuvēs, nokaujot 519 zirgus. Ne viens vien gaļas produktu ražotājs apgalvo, ka mūsu zemē pircējus ar zirga gaļu drīzāk varot nobaidīt nekā ieinteresēt, tomēr šie nogalēto bērīšu kilogrami, pārstrādāti desās vai pelmeņos, tiek apēsti tepat, Latvijā, vēsta laikraksts Latvijas Avīze.

Zirga gaļu Latvijā galvenokārt pārstrādā desās un pelmeņos. Akciju sabiedrība Rīgas miesnieks to izmanto auksti kūpinātās desas Itāļu salami ražošanā, stāstījusi uzņēmuma mārketinga vadītāja Juliāna Juškeviča. Receptūrā zirga gaļa tiekot izmantota kā tipiska Ziemeļitālijas salami receptes sastāvdaļa. Rīgas miesnieks iepērk Itālijā audzētus zirgus, no kuriem, kā skaidrojusi J. Juškeviča, var iegūt augstas kvalitātes gaļu.

«Zirga gaļa, kuru izmantojam pārtikā, ir audzēta analoģiski kā liellopu gaļa. Tā nav darba vai sporta zirgu gaļa,» lai nerastos pārpratumi, piebildusi uzņēmuma pārstāve. Vienā gadā Rīgas miesnieks pārstrādājot līdz desmit tonnām zirga gaļas, kas ir mazāk nekā viens procents no kopējā uzņēmuma ražošanas vajadzībām iepirktās gaļas apjoma.

Rēzeknes gaļas kombināts zirga gaļu izmanto «halal» pelmeņu un Stepes desas ražošanā, stāstījis pārtikas tehnologs Mairis Trupavnieks. Izejvielas ievedot no Spānijas un Itālijas.

Nākotnē kombināts iecerējis ražot arī citus produktus ar «zirga gaļas klātbūtni».

Vairāki gaļas pārstrādātāji atzinuši, ka ražošanā zirga gaļu labprāt izmantotu lielākos apjomos, taču pircēju attieksmes dēļ neesot vērts to darīt. «Tagad zirga gaļu izmantojam ļoti reti, jūs jau zināt, ka Latvijā cilvēkus tā pat biedē,» skaidrojusi SIA Servilat ražošanas daļas vadītāja Dana Nuruļļina. Uzņēmums lietojot tikai Latvijas zirgu gaļu. «Mums pašiem ir sava kautuve – paši kaujam un pārstrādājam. Zirgus mums piegādā vietējie zemnieki, taču pēdējā laikā saņemam ļoti maz dzīvnieku. Tikko jūlijā vienu atveda,» stāstījusi D. Nuruļļina. No zirga gaļas Servilat ražo auksti kūpināto sudžuka desu, kuras sastāvā ir ap 80% šīs gaļas.

«Neviens to neēdīs, bet visi par to runās,» uz jautājumu, vai viņa restorāna ēdienkartē atrodami ēdieni no zirga gaļas, atbildējis pavārs Mārtiņš Rītiņš un piebildis, ka runas būšot ne jau tās labākās.

«Man personīgi neviens nav jautājis,» arī pavārs Mārtiņš Sirmais apliecinājis, ka pieprasījums pēc zirga gaļas ēdieniem viņa restorānā nav manīts.

Komentāri

Pievienot komentāru