Finanses

Šveices Banka neļaus celties eiro cenai pret Šveices franku

, 17.09.2009

Jaunākais izdevums

Šveices Banka savā šodienas sanāksmē franka likmes nemainīja (palika 0.25 %) un paziņoja, ka tā turpinās īstenot ekonomikas sildošos pasākumus. Papildus Šveices CB paziņoja, ka tā turpinās iejaukties valūtu tirgū, lai neļautu eiro vērtībai pret Šveices franku pieaugt.

«Šī mutiskā intervence uz brīdi šodien pazemināja franka vērtību, tomēr vēlāk franks zaudēto atguva un rezultātā var teikt, ka Šveices CB sanāksme uz valūtu tirgu paliekošas sekas neatstāja. Vienīgi jāņem vērā, ka franka vērtības pieaugšanas potenciāls iespēju robežās no Šveices CB puses tiks ierobežots,» piebilst Nordea Markets analītiķis Andris Lāriņš.

Valdot šādam fonam, eiro cena šodien atradās pie 1.52 Šveices franku atzīmes.

Bankas amatpersonas arī paziņojušas, ka tās vēlas trīs mēnešu Šveices franku LIBOR likmi redzēt pie 0.25 % atzīmes. Pašlaik tā ir vairs tikai 0.3 %.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biežāk uzdotie jautājumi

Latvijas Banka / eiro.lv, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad Latvijā ieviesīs eiro?

Oficiālais eiro ieviešanas mērķa datums ir 2014. gada 1. janvāris. Šobrīd Latvijas valsts iestādes veic visus sagatavošanās darbus, kas nepieciešami eiro ieviešanas nodrošināšanai, un tā ieteicams rīkoties arī uzņēmējiem.

Kā naudas maiņu padarīt sev vieglāku un ērtāku?

Visērtākais veids - bezskaidras naudas maiņa. Tādēļ vēl pirms eiro ieviešanas ieteicams latu skaidrās naudas uzkrājumus pārskaitīt bankas kontā. Visa latu kontos noguldītā vai uzkrātā nauda eiro ieviešanas dienā automātiski un bez maksas tiks konvertēta eiro.

Vai saistībā ar latu nomaiņu pret eiro ir sagaidāma cenu celšanās?

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Šveices banku gigants UBS atkal pelnījis

, 09.02.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šveices banku gigants UBS paziņojis, ka pagājušā gada ceturtajā ceturknī nopelnījis 1.21 miljardu Šveices franku (1.12 miljardi ASV dolāru). Tajā pašā laika posmā pirms gada tas cieta 9.56 miljardu franku zaudējumus, ziņo MarketWatch.

Analītiķi bija paredzējuši daudz mazāku - 426 miljonu franku - peļņu.

Tomēr ceturtā ceturkšņa laikā no bankas aizplūduši 56.2 miljardi franku, kas, lai gan nav bijis tik daudz kā tajā pašā laika posmā pirms gada, kad aizplūda 85.8 miljardi franku, tomēr bijis vairāk nekā pagājušā gada trešajā ceturksnī, kad aizplūda 36.7 miljardi franku.

UBS eot pārliecināta, ka pasākumi, ko tā veic, lai novērstu klientu aktīvu aizplūšanu, būs efektīvi, bet tuvākajā nākotnē tā joprojām sagaida aktīvu aizplūšanu, kas negatīvi ietekmēs peļņu.

Klientu aktivitāte investīciju bankas vienībā janvārī bijusi augsta un šogad esot sagaidāms labāks sniegums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Eiropā pelnošākā baņķiera vadītā Credit Suisse peļņa aug

Ritvars Bīders, 22.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šveices banka Credit Suisse šā gada pirmo ceturksni noslēgusi ar 2,1 miljardu Šveices franku (1,03 miljardu Ls) lielu peļņu. Attiecīgajā laika periodā pirms gada banka nopelnīja 2 miljardus franku (0,98 miljardus Ls), ziņo AFP.

Bankas apgrozījums šā gada pirmajos trīs mēnešos sasniedzis 9,0 miljardus Šveices franku (4,41 miljardu Ls).

2009. gadā Credit Suisse atgriezās peļņā, gadu noslēdzot ar 6,7 miljardu franku (3,3 miljardu Ls) peļņu. 2008. gadā banka strādāja ar 8,2 miljardu franku (4,02 miljardu Ls) lieliem zaudējumiem.

Db.lv jau ziņoja, ka par vislabāk atalgoto bankas vadītāju Eiropā kļuvis Šveices bankas Credit Suisse izpilddirektors Breidijs Dugans. Pērn viņš nopelnījis 19,2 miljonus Šveices franku (9,6 miljonus latu).

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Šveices lielākā banka atgriezusies pie peļņas

Lelde Petrāne, 26.10.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šveices banka UBS pārspējusi analītiķu prognozes, šā gada trešajā ceturksnī nopelnot 1,66 miljardus Šveices franku (1,71 miljards ASV dolāru), ziņo TheStreet.

Tajā pašā laika posmā iepriekšējā gadā banka cieta 564 miljonu franku zaudējumus.

«Trešais ceturksnis bija neparasts ar to, ka bija ļoti zemi klientu aktivitātes līmeņi, kā arī Šveices franka nostiprināšanās pret vairākumu galveno valūtu. Tas ietekmēja visu mūsu biznesu,» sacījis vadītājs Osvalds J. Grūbels (Oswald J. Gruebel).

Analītiķi bija prognozējuši, ka bankas tīrā peļņa trešajā ceturksnī būs aptuveni 1,14 miljardi franku.

Šis bijis ceturtais ceturksnis pēc kārtas, kad UBS strādājusi ar peļņu.

Taču UBS investīciju bankas vienība darbojusies ar pirmsnodokļu zaudējumiem 406 miljonu franku apmērā. Šā gada otrajā ceturksnī tā strādāja ar 1,31 miljarda franku pirmsnodokļu peļņu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Poļi par franku kredītiem atbildību var likt uzņemties komercbankām, trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Pēc Šveices franka cenas revolūcijas janvāra vidū šīs valūtas attiecībās ar eiro ir iestājies nosacīts pamiers. Pašlaik eiro un franks turpina uzturēties paritātes rajonā (1 eiro = 1 franks), lai gan vēl nesen pasaule faktiski par kaut ko neizkustināmu uzskatīja gandrīz konstantu eiro cenas atrašanos pie 1,2 franku atzīmes. Protams, straujais franka vērtības kritums par labu nenāks Šveices eksportētājiem. Tāpat apdraudēts ir Šveices privātbanku sektors, kuram liela daļa ieņēmumu ir ārvalstu valūtās, bet izdevumu – frankos (visticamāk, sagaidīsim ziņas par darbinieku skaita apciršanu no Šveices banku puses). Tiesa gan, interesanti ir arī tas, ka straujais Šveices valūtas cenas pieaugums nestabilitāti var raisīt vairākās Austrumeiropas valstīs, kur populāri bijis ņemt kredītus šajā valūtā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pirms UBS īstenotas pārņemšanas no Credit Suisse izņemti 62,4 miljardi eiro

LETA--AFP, 24.04.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirms Šveices bankas UBS īstenotas pārņemšanas no "Credit Suisse" pirmajā ceturksnī izņemti 61,2 miljardi franku (62,4 miljardi eiro), teikts pirmdien publiskotajā "Credit Suisse" paziņojumā.

"Credit Suisse" norāda, ka līdzekļu aizplūšana no bankas jo sevišķi izteikta bijusi marta otrajā pusē, ņemot vērā paniku pirms UBS realizētas bankas pārņemšanas.

Vienlaikus banka paziņoja, ka tā pirmajā ceturksnī strādājusi ar 12,4 miljardu franku peļņu, ņemot vērā parādsaistību norakstīšanu bankas pārņemšanas darījumā.

Šis tiek uzskatīts par pēdējo "Credit Suisse" publiskoto finanšu pārskatu tās 167 gadus ilgušajā vēsturē.

Jau vēstīts, ka marta vidū UBS piekrita pārņemt grūtībās nonākušo "Credit Suisse" par trim miljardiem franku.

Šveices Centrālā banka atbalsta pārņemšanas darījumu ar 100 miljardu franku ārkārtas likviditātes palīdzību abām bankām. Vienlaikus centrālā banka ir atzinusi, ka tādas megabankas izveidošanās varētu radīt problēmas Šveicei, jo valstī lielākā banka UBS pārņems otru lielāko banku "Credit Suisse".

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz to, ka jau visai ilgi tiek runāts par skaidras naudas norietu, šī pandēmija atklājusi, ka pēc tās daudzviet Rietumu pasaulē saglabājas liels pieprasījums.

Tas zināmā mērā varētu būt pārsteigums, ja ņem vērā, ka pasaule Covid-19 laikmetā cik vien tas ir bijis iespējams pārslēgusies uz dzīvi tiešsaistē. Lai nu kā - pieprasījums pēc papīra naudas pandēmijā audzis, kur sevišķi liels tas ir bijis pēc lielāka nomināla banknotēm, ziņo, piemēram, Bloomberg.

Kā piemērs tiek izcelti Apvienotās Karalistes dati, kur papīra naudas vērtība apritē pagājušā gada trešajā ceturksnī palielinājusies līdz 78 miljardiem sterliņu mārciņām. Kopš pandēmijas pirmā viļņa martā tas esot pieaugums par 11,5%. Tādējādi kādas runās par papīra naudas norietu patiesībā daudzviet nemaz neatbilst realitātei. Tajā pašā Apvienotajā Karalistē kopš 2014. gadā skaidras naudas apjoms apgrozībā audzis par 40%, liecina pieejamie dati.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Šveices otra lielākā banka nopelnījusi mazāk nekā gaidīts

Lelde Petrāne, 10.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Credit Suisse Group paziņojusi par ceturtā ceturkšņa peļņu 841 miljona Šveices franku (876 miljoni ASV dolāru) apmērā. 2010.gadā kopumā banka pelnījusi mazāk nekā bija prognozējuši analītiķi, ziņo Bloomberg.

Ceturtajā ceturksnī Credit Suisse nopelnījusi vairāk nekā atbilstošajā laika periodā pirms gada, kuru Šveices otra lielākā banka noslēdza ar tīro peļņu 793 miljonu franku apmērā.

2010.gadā kopumā Cīrihē bāzētā banka strādājusi ar 5,1 miljarda franku (5,3 miljardi ASV dolāru) tīro peļņu, kas ir par aptuveni ceturtdaļu mazāk nekā iepriekšējā gadā.

8. februārī konkurente - Šveices banka UBS - paziņoja par tīro peļņu 7,2 miljardu Šveices franku (7,5 miljardi ASV dolāru) apmērā, ko tā guvusi 2010.gadā. Tā bija pirmā bankas gada peļņa kopš finanšu krīzes. 2009.gadā kredītiestāde strādāja ar 2,7 miljardu franku zaudējumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Roche pārdošanas apjomus negatīvi ietekmējis spēcīgais franks

Jānis Šķupelis, 13.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viens no pasaules vadošajiem veselības aprūpes uzņēmumiem Roche šodien paziņoja, ka kompānijas pārdošanas apjomi šā gada trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo periodu vēl pirms gada sarukuši par 14,5% līdz 9,82 miljardiem Šveices franku.

Kompānija ziņo, ka pārošanas apjomu samazinājums ir bijis galvenokārt dārgās Šveices vietējās valūtas dēļ. Jāpiebilst, ka kopējais Roche apgrozījums šā gada deviņos mēnešos sasniedzis 31,5 miljardus franku, kas ir par 13% mazāk nekā attiecīgajā periodā pērn.

Valdot šādam fonam, šodien Roche akcijas cena saruka par 3,3% līdz 142,6 Šveices franku atzīmei.

Roche, līdzīgi kā daudzām citām Šveices kompānijām, nākas cīnīties ar dārgā franka negatīvo ietekmi uz biznesu. Jāatgādina, ka šogad eiro un Šveices franka cena tik tikko sasniedza paritāti (vēl 2007. gadā viens eiro maksāja 1,678 frankus), jo franks masveidā tika pirkts tā drošā patvēruma statusa dēļ. Paritāti neļāva sasniegt Šveices centrālās bankas aktivitāte, veicot pretpasākumus, kas tika mērķēti uz rekorddārgā franka vērtības pazemināšanu. Šveices CB paziņoja, ka vairs neļaus franka cenai nonākt zem 1,2 eiro atzīmes. Tādējādi Šveices CB mēģina atvieglot dzīvi valsts ražotājiem un eksportētājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Astronomiskus monetāros eksperimentus ar zināmu riska devu veic arī Šveices centrālā banka

Vēsturiski Šveice tradicionāli tiek saistīta ar vienu no tām vietām, kur uz globālās skatuves finanšu ldzekļus glabāt ir visdrošāk. Lai gan šobrīd faktiski visas pasaules varenākās centrālās bankas piekopj riskantas bezprecedenta stratēģijas, kuru mērķis ir reanimēt ekonomiku, iespējams, vienu no vislielākajiem riskiem ir uzņēmusies Šveices centrālā banka. Minētā banka norādījusi, ka visiem spēkiem nepieļaus situāciju, kad Šveices franks kļūst pārlieku spēcīgs. Rezultātā minētā centrālā banka par sadrukātiem frankiem milzīgos apjomos pērk ārvalstu valūtas (pamatā eiro), tādējādi arī audzējot savas rezerves. Šis ir kārtējais eksperiments, kura rezultātu mēs varam tikai minēt, lai gan tas potenciāli var izraisīt strauju franka vērtības kritumu vai pat hiperinflāciju Šveicē. Savukārt tam jau var būt graujoša ietekme uz šīs valsts (un ne tikai) ekonomiku. Pagaidām gan neviena no pasaules varenajām centrālajām bankām hiperinflāciju izraisījusi nav – drīzāk pasaules ekonomikas ietekmīgākajos reģionos vērojama inflācijas samazināšanās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Šveices UBS lielākā peļņa pēdējo trīs gadu laikā

Ritvars Bīders, 04.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šveices lielākā banka UBS šā gada pirmajā ceturksnī strādājusi ar 2,2 miljardu Šveices franku (1,08 miljardu Ls) lielu peļņu. Attiecīgajā laika periodā pirms gada bankai bija 1,98 miljardu franku (0,97 miljardu Ls) lieli zaudējumi, ziņo Bloomberg.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Samazinoties pulksteņu pārdošanas apjomiem, sarūk Swatch Group peļņa

, 09.02.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Swatch Group pagājušā gada peļņa samazinājusies līdz 759 miljoniem Šveices franku (708 miljoni ASV dolāru) no 834 miljoniem franku iepriekšējā gadā, bet pārdošanas apjomi sarukuši līdz 5.14 miljardiem franku no 5.68 miljardiem franku, ziņo MarketWatch.

Dow Jones Newswires aptaujātie analītiķi bija prognozējuši nedaudz zemāku - 700 miljonu franku peļņu.

2010.gada perspektīvas esot «izcilas», jo nupat aizvadīts otrais labākais janvāris grupas vēsturē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Valūtu kursi

Var pieaugt Šveices franka cena

Jānis Šķupelis, 27.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV dolāra cena Šveices frankos jau tuvākajā laikā var sasniegt jaunu vēsturiski zemāko līmeni, raksta Reuters.

Jānorāda, ka šodien dolāra cena atradās pie 0,983 franku atzīmes (tādējādi ASV dolārs par Šveices franku maksā mazāk jau ceturto dienu pēc kārtas). «Domāju, ka daudzi tirgus dalībnieki šonedēļ mēģinās testēt ASV dolāra cenas līmeni pie 0,963 franku atzīmes (vēsturiski kursa zemākais līmenis),» norāda Informa Global Market analītiķis Tonijs Nūmans (Tony Nyman).

Tikmēr vienas no lielākajām Šveices bankām Credit Suisse analītiķi paredz, ka dolāra cena pēc trīs un 12 mēnešiem atradīsies pie attiecīgi 0,96 un 0,95 franku atzīmēm.

Daudzi eksperti norāda, ka arī eiro cena Šveices frankos var atsākt doties zemākos līmeņos. «Joprojām uzskatām, ka eiro cena Šveices frankos ir potenciāli zemāka. Šveices frankam var palīdzēt tā droša patvēruma statuss un, ņemot vērā to, ka eirzonas ekonomika arī nav tajā labākajā stāvoklī, eiro cena var atkal atslīdēt zem 1,30 Franku atzīmes,» tā T. Nūmans. Jāpiebilst,ka šodien eiro cena atradās pie 1,326 fanku atzīmes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nevajadzīga slepenība un izvairīšanās no tūlītēji konkrētu atbilžu sniegšanas nekādi nevairo uzticēšanos ministriju paustajam

Kad Valsts vides dienests (VVD) augusta beigās paziņoja, ka vēsturiski piesārņoto vietu sanācija Sarkandaugavas teritorijā Rīgas brīvostā jau pusē un projekts «norit saskaņā ar darbu un laika plānu», Dienas Bizness uzdeva VVD, Finanšu ministrijai (FM) un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) pāris jautājumus par projekta finansējumu un iespējamiem riskiem pazaudēt Šveices līdzfinansējumu. Tobrīd DB rīcībā gan nebija nekādu faktu, kas liecinātu, ka nozīmīgajā vides attīrīšanas projektā kaut kas nebūtu kārtībā. Vien nelāga pēcgarša pēc šī projekta virzības atspoguļojuma iepriekš, kad iesaistīto skaidrojumi par to, kam no Latvijas puses jāpiešķir līdzfinansējums un kādas tam var būt sekas, radikāli atšķīrās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atkal valūtu tirgū atgriezies sapnis par eiro un ASV dolāra paritāti, otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Šis gads pasaules valūtu tirgū ir bijis ļoti raibs, kur par dažādām tendencēm joprojām rūpējas vairāku centrālo banku īstenotā politika. Šis gads iesākās ar pamatīgiem satricinājumiem valūtu tirgū, kurus visai pēkšņi sagādāja Šveices centrālā banka, kas atteicās no savas iepriekšējās politikas iegrožot vietējā franka vērtības pieaugumu.

Vēl janvāra sākumā Šveices CB viceprezidents klāstīja, ka franka cenas kāpuma ierobežošanai ir jāpaliek par vienu no iestādes monetārās politikas pīlāriem. Šādas franka cenas izmaiņas raisīja pārdomas par mūsdienu finanšu sistēmas veselību un piemērotību ierindas investoram. Bija pārsteidzoši, ka tik stoiska centrālā banka samērā ilgi turētus solījumus atmet tik īsā laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šveices banka UBS iegādāsies banku "Credit Suisse", svētdien paziņojis Šveices prezidents Alēns Bersē.

Bersē norādīja, ka vairs nav iespējams atjaunot uzticību "Credit Suisse", un "ātrs un stabilizējošs risinājums bija absolūti nepieciešams".

Šveices Centrālā banka atbalstīs pārņemšanas darījumu ar 100 miljardu franku (101,4 miljardu eiro) ārkārtas likviditātes palīdzību abiem aizdevējiem.

"Credit Suisse" ir starp 30 bankām pasaulē, kas uzskatāmas kā pārāk lielas, lai ļautu tām bankrotēt.

"Credit Suisse" akcijas cena trešdien nokritās līdz rekordzemam līmenim, ceturtdien atguvās, bet piektdien atkal nokritās.

"Credit Suisse" aizņēmās no valsts centrālās bankas 50 miljardus franku (51,4 miljardi eiro), bet tas nespēja atjaunot uzticību bankai.

Šveices otrās lielākās bankas "Credit Suisse" nonākšana valsts lielākā bankas īpašumā ir nozīmīgākā banku apvienošanās Eiropā kopš finanšu krīzes pirms 15 gadiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Šveices bankai UBS turpinās zaudējumu ēra

, 03.11.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šveices lielākā banka UBS šā gada trešo ceturksni strādājusi ar 564 miljoniem Šveices franku (373 milj. eiro) lieliem zaudējumiem, raksta Bloomberg.

Jāpiebilst, ka tādējādi UBS cietusi zaudējumus jau ceturto ceturksni pēc kārtas.

Minētā Šveices banka arī nav spējusi mazināt klientu vēlmi izņemt no bankas savus līdzekļus. Tā trešā ceturkšņa laikā no UBS klienti izņēmuši aktīvus 36.7 miljardu Šveices franku (24.3 miljardi EUR) apmērā un kopējais no bankas izņemtais aktīvu apjoms pirmajos 9 mēnešos sasniedzis jau 91.1 miljardu Šveices franku (60.1 miljardi EUR).

Naudas aizplūšana īpaši aktīva bijusi no ASV klientu puses pēc tam, kad UBS šā gada augustā piekrita ASV varas iestādēm atklāt informāciju par 4.45 tūkst. savu klientu kontiem (sakarā ar nodokļu krāpniecību).

Valdot šādam fonam, šodien par 9 % saruka arī UBS akcijas cena (straujākais UBS akcijas cenas kritums pusgada laikā), tā Bloomberg.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Apvienojoties Credit Suisse un UBS, varētu tikt likvidēti 36 000 darbavietu

LETA/AFP, 03.04.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apvienojoties Šveices bankām "Credit Suisse" un UBS, šo banku struktūrvienībās pasaulē varētu tikt likvidēti līdz 36 000 darbavietu, vēsta Šveices laikraksts "SonntagsZeitung".

Laikraksts, atsaucoties uz kādiem anonīmiem informācijas avotiem bankās, norāda, ka UBS vadība apsver iespēju likvidēt aptuveni 20%-30% darbavietu jeb 25 000-35 000 darbavietu.

Šveicē darbu varētu zaudēt līdz pat 11 000 strādājošo.

Pirms apvienošanās "Credit Suisse" un UBS nodarbināja attiecīgi aptuveni 50 000 un 72 000 cilvēku.

Jau vēstīts, ka marta vidū UBS piekrita pārņemt grūtībās nonākušo "Credit Suisse" par trim miljardiem franku (3,02 miljardi eiro).

Šveices Centrālā banka atbalsta pārņemšanas darījumu ar 100 miljardu franku (101,4 miljardu eiro) ārkārtas likviditātes palīdzību abām bankām. Vienlaikus centrālā banka ir atzinusi, ka tādas megabankas izveidošanās varētu radīt problēmas Šveicei, jo valstī lielākā banka UBS pārņems otru lielāko banku "Credit Suisse".

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Raud franka mijēji; zūd uzticība Šveices Centrālās bankas teiktajam , pirmdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Šveices Centrālajai bankai pēkšņi par 180 grādiem mainot savu nostāju saistībā ar franka cenas kāpuma ierobežošanu, daudzi tirgus dalībnieki palikuši neizpratnē. Jau rakstīts, ka Šveices centrālā banka pagājušās nedēļas laikā attiecās no eiro cenas uzturēšanas pie 1,2 franku atzīmes, kas līdz šim tika uzskatīts par iestādes monetārās politikas stūrakmeni. Eiro cena frankos pēc minētā Šveices Bankas paziņojuma dažu minūšu laikā (no 1,2 franku atzīmes) saruka par 30% – līdz 0,85 franku atzīmei, lai pēc tam atkal pieaugtu līdz paritātei (1 eiro = 1 Šveices franks).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Cūku gripa ļauj Tamiflu ražotājam cerīgāk skatīties uz nākotni

, 15.10.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Roche Holding AG, kas ir pasaulē lielākais zāļu, ko izmanto vēža ārstēšanā, ražotājs, paziņojis par 9.7% pieaugumu trešā ceturkšņa ieņēmumos un paaugstinājis zāļu Tamiflu, ko izmanto cūku gripas ārstēšanā, pārdošanas apjomu prognozi, ziņo Bloomberg.

Kompānijas pārdošanas apjomi trešajā ceturksnī pieauguši līdz 12.4 miljardiem Šveices franku (12.2 miljardi ASV dolāru) no 11.30 miljardiem franku pirms gada, šodien paziņojis Šveicē bāzētais uzņēmums. Par gūto peļņu Roche informāciju nesniedz.

Pieprasījums pēc kompānijas ražotajām zālēm Tamiflu pieaudzis kopš cūku gripas uzliesmojuma aprīlī. Roche paziņojis, ka tagad tas sagaida - zāļu, kuras atvieglo cūku gripas simptomus un samazina slimības ilgumu, pārdošanas apjomi šogad sasniegs 2.7 miljardus franku (iepriekšējā prognoze bija - 2 miljardi franku).

Līdz ar cūku gripas izplatīšanos ieņēmumi no Tamiflu pieauguši gandrīz desmitkārtīgi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šveices banka UBS paziņojusi par tīro peļņu 7,2 miljardu Šveices franku (7,5 miljardi ASV dolāru) apmērā, ko tā guvusi 2010.gadā. Tā ir pirmā bankas gada peļņa kopš finanšu krīzes, ziņo BBC.

2009.gadā kredītiestāde strādāja ar 2,7 miljardu franku zaudējumiem.

«Lai arī mēs esam guvuši ievērojamus panākumus 2010.gadā, mēs pilnībā apzināmies, ka mums ir jāturpina uzlabot mūsu rezultātus,» norādījis bankas vadītājs Osvalds Grūebels (Oswald Gruebel).

Šveices banka arī paziņojusi, ka tā par 10% samazinās savu prēmiju portfeli - no 4,8 miljardiem franku līdz 4,3 miljardiem.

UBS gada peļņa seko trīs gadiem pēc kārtas, kad tā cieta zaudējumus.

Tā pēdējoreiz bija ziņojusi par tīro gada peļņu 12,6 miljardu franku apmērā 2006.gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Valūtu kursi

Eiro vērtība Šveices frankos sasniedz rekordzemu līmeni

Jānis Šķupelis, 22.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiro cena šodien noslīdēja līdz 1,249 Šveices franku atzīmei, kas ir jauna zemākā šo divu valūtu attiecība vēsturē.

Pēdējos triecienus Eiropas kopējai valūtai devuši starptautisko reitingu aģentūru paziņojumi. Tā piemēram, Moody's ziņojusi, ka apsver iespēju kredītreitingu samazināt Portugālei, savukārt Fitch brīdinājusi, ka varētu vēl vairāk samazināt Grieķijas kredītreitingu. Tikmēr Šveices frankam palīdz tā tradicionālais drošā patvēruma statuss (turklāt Šveices ekonomika salīdzinot ar eirozonu ir samērā labā stāvoklī).

Šobrīd tirgus dalībnieki norāda, ka eiro kursam svarīgi pārvarēt barjeras pie 1,25 franku atzīmes. Pēc tam jau īstermiņā iespējams kursa kritums līdz 1,23 franku atzīmei. Savukārt ilgākā termiņā eiro cena varētu noslīdēt līdz par 1,17 franku līmenim, tā Reuters norāda tehniskie analītiķi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

To sešu politisko partiju lokomotīvju materiālais stāvoklis, kuras pēc pēdējām aptaujām varētu iekļūt 10. Saeimā, ir ļoti atšķirīgs, bet lielākoties - labs.

Lielākajai daļai ir gan uzkrājumi skaidrā naudā, gan noguldījumi bankās, ir arī lielākas un mazākas parādsaistības, tie līdztekus darbībai politikā ieņem amatu arī privātos uzņēmumos, kuros mēdz būt arī līdzīpašnieki, daudziem pieder vairāki nekustamie īpašumi. Gandrīz visiem, izņemot diviem, ir augstākā izglītība, kas iegūta gan Latvijā, gan ārvalstīs. Tiesa, ir arī izņēmumi - dažiem tomēr nav nedz uzkrājumu, nedz arī kas pieder.

LD/DB apkopotā informācija par partiju lokomotīvēm Rīgā, Vidzemē, Latgalē, Kurzemē un Zemgalē liecina, ka Saskaņas centra lokomotīvju kopējais skaidras un bezskaidras naudas uzkrājumu apjoms ir ap 45,2 tūkst. latu, bet uzņemtas parādsaistības aptuveni par 164,9 tūkst. latu. Vienotības lokomotīvju naudas uzkrājumu apjoms veido aptuveni 288,8 tūkst. latu, bet parādsaistības - ap 84,6 tūkst. latu. Jāpiebilst, ka tās savukārt ir citiem aizdevušas kopumā 147,2 tūkst. latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

UBS ceturtajā ceturksnī strādājusi ar 260 miljonu eiro zaudējumiem

LETA--AFP, 06.02.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šveices banka UBS pērnā gada ceturtajā ceturksnī strādājusi ar 279 miljonu dolāru (260 miljoni eiro) zaudējumiem, kas radušies saistībā ar konkurenta "Credit Suisse" pārņemšanu, teikts otrdien publiskotajā bankas paziņojumā.

Taču šie zaudējumi bijuši mazāki par trešajā ceturksnī reģistrētajiem zaudējumiem 785 miljonu dolāru apmērā, kā arī par analītiķu prognozētajiem gandrīz 500 miljonu dolāru zaudējumiem.

Tikmēr pērn kopumā UBS strādājusi ar 29 miljardu dolāru tīro peļņu.

UBS norādīja, ka apvienošanās procesu ar "Credit Suisse" paredzēts pabeigt līdz šī gada otrā ceturkšņa beigām, bet abu banku Šveices struktūrvienību apvienošanu plānots noslēgt līdz trešā ceturkšņa beigām.

Kā ziņots, UBS pērn jūnija vidū pabeidza "Credit Suisse" pārņemšanu, paverot ceļu vērienīgajam šo abu banku apvienošanās procesam.

Marta vidū UBS piekrita pārņemt grūtībās nonākušo "Credit Suisse" par trim miljardiem franku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Papildināta - PNB Bankas klientiem garantētās atlīdzības sāks izmaksāt 22.augustā

Žanete Hāka, 17.08.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) pieņēmusi lēmumu par garantēto atlīdzību izmaksu kārtību AS «PNB Banka» klientiem, sākot ar 22. augustu, uzticot garantēto atlīdzību izmaksu veikt AS «Citadele banka».

Tādējādi garantēto atlīdzību izmaksas AS «PNB Banka» klientiem tiks uzsāktas piektajā darbadienā kopš noguldījumu nepieejamības iestāšanās, kuru FKTK konstatēja ar 15.augusta lēmumu.

Saskaņā ar likumu garantētajai atlīdzībai ir jābūt pieejamai bankas klientiem, sākot ar astoto darbdienu pēc dienas, kad konstatēta noguldījumu nepieejamība. Katram AS «PNB Banka» klientam tiks izmaksāta garantētā atlīdzība līdz 100 000 eiro. Garantēto atlīdzību izmaksai AS «PNB Banka» klientiem ir nepieciešami aptuveni 279 miljoni eiro.

Garantētās atlīdzības izmaksas pilnībā veiks no Latvijas Noguldījumu garantiju fonda (NGF), un šim mērķim nebūs nepieciešami līdzekļi no valsts budžeta. 99,2% AS «PNB Banka» klientu garantētās atlīdzības veidā saņems savus noguldījumus pilnībā. No tiem 95% ir iekšzemes klientu, savukārt tikai 4,2% - ārvalstu klientu.

Komentāri

Pievienot komentāru