Bankas

Pētījums: Kredītņēmēju noskaņojums uzlabojas

Žanete Hāka, 08.06.2010

Jaunākais izdevums

Pieaudzis to iedzīvotāju skaits, kas novērtē, ka viņu ienākumi ir pietiekami lieli un stabili, lai neizjustu spriedzi, atmaksājot mājokļa kredītu - tā apgalvo 13% aptaujāto, liecina SEB bankas regulāri veiktais esošo un potenciālo kredītņēmēju noskaņojuma pētījums.

Vēl 2009. gada beigās šādu iedzīvotāju īpatsvars sasniedza 5%.

Pēdējo divu pētījumu dati rāda, ka nelielu samazinājumu uzrāda arī vērtējums par finansiālās spriedzes izjušanu – ja 2009. gada jūlijā gandrīz 20% atzina, ka tiem nepietiek līdzekļu ikmēneša kredīta maksājumiem, tad šī gada maijā šādu vērtējumu pauž nedaudz vairāk nekā 15% kredītņēmēju.

«Jaunākā noskaņojuma pētījuma dati uzrāda, ka kredītņēmēju noskaņojums kļūst optimistiskāks, jo piecu mēnešu laikā vairāk kā 2,5 reizes ir pieaudzis to respondentu skaits, kas šobrīd jūtas finansiāli stabili un neizjūt grūtības veikt ikmēneša kredīta maksājumus,» skaidro SEB bankas sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis.

Tie iedzīvotāji, kuriem kredītsaistības pārsniedz 40% no kopējiem ģimenes ienākumiem, veido 29% no kredītņēmējiem. Šādā situācijā Latvijas iedzīvotāji nonākuši, samazinoties to ikmēneša ienākumiem, tā atzīst tie 76% respondentu, kuru kredītsaistības pārsniedz 40% no ienākumiem.

Minimāli, bet pieaug iedzīvotāju skaits, kas jūtas pietiekoši finansiāli stabili, lai ņemtu jaunu kredītu. 20% no kopējā respondentu skaita izsaka gatavību nepieciešamības gadījumā uzņemties jaunas kredītsaistības, tai pat laikā tikai 5% to plāno arī darīt.

Joprojām kā galvenais iemesls kredīta atmaksas grūtībām tiek minēts pārāk optimistiskais skatījums uz nākotni. Vairāk nekā 50% kredītņēmēju norāda, ka iemesls grūtībām veikt kredītmaksājumu ir neadekvāti lielais kredīts cerībā uz labākiem apstākļiem nākotnē. Tā šī gada maijā norāda 53% kredītņēmēju, turpretim divus iepriekšējos gadus, šādu viedokli izteica 47%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Atbalsts mājokļu kredītņēmējiem sagaidāms no 200 līdz pat 1200 eiro apmērā

Db.lv, 22.01.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mājokļu kredītņēmēji šogad saņems valsts atbalstu, lai mazinātu straujā Euribor likmju kāpuma potenciāli negatīvo ietekmi uz mājsaimniecību ienākumiem un spēju segt kredītsaistības.

Aprēķini rāda, ka izmaksājamais atbalsta apmērs var variēt no aptuveni 200 līdz 270 eiro aizdevumiem 50 tūkstošu eiro apmērā, aizdevumiem 150 tūkstošu eiro apmērā atbalsts sagaidāms no 630 līdz 740 eiro, bet kredītiem 250 tūkstošu eiro vērtībā izmaksājamā atbalsta summa par pirmo ceturksni būs no 1000 līdz 1240 eiro. Svarīgi, ka kredītņēmējiem atbalsta saņemšanai pašiem nekas nav jādara – atbalsta apjoms tiks aprēķināts un izmaksāts automātiski. Pirmās kompensācijas kredītņēmēji saņems līdz 30. aprīlim, tās izmaksās Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Atbalsts aizņēmējiem tiks maksāts tikai par veiktajiem procentu maksājumiem (nevis par kredīta pamatsummu). Atbalsts apmērs ir 30% no veiktajiem procentu maksājumiem, bet ne vairāk kā 2 procentpunkti no periodam noteiktās kopējās aizņēmuma likmes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Kredītņēmēju atbalstam bankas iemaksājušas vairāk nekā 24 miljonus eiro

LETA, 14.02.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts noteikta banku atbalsta hipotekārajiem kredītņēmējiem kopsumma pirmajā ceturksnī būs vairāk nekā 24 miljoni eiro, šodien Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē pavēstīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Baiba Šmite-Roķe.

Jaunā VID vadītāja deputātus informēja, ka kredītiestādes ir iemaksājušas minēto summu valsts budžetā, un no 10.aprīļa līdz 30.aprīlim kredītņēmējiem tiks aprēķinātas un izmaksātas kompensācijas.

Mājokļu kredītņēmēji šogad saņems valsts atbalstu, lai mazinātu straujā EURIBOR likmju kāpuma potenciāli negatīvo ietekmi uz mājsaimniecību ienākumiem un spēju segt kredītsaistības. Asociācijas aprēķini rāda, ka izmaksājamais atbalsta apmērs var variēt no aptuveni 200 līdz 270 eiro aizdevumiem 50 000 eiro apmērā, aizdevumiem 150 000 eiro apmērā atbalsts sagaidāms no 630 līdz 740 eiro, bet kredītiem 250 000 eiro vērtībā izmaksājamā atbalsta summa par pirmo ceturksni būs no 1000 līdz 1240 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizņemšanās no viena kredītdevēja, lai segtu citus aizņēmumus, ir biežāk izplatītā kļūda, kā rezultātā kredītņēmēji nonāk grūtībās, atklājot izglītojošo kampaņu Aizņemies prātīgi! uzsver Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas un Patērētāju tiesību aizsardzības centra pārstāvji.

Tādēļ ar televīzijas klipu un drukātās reklāmas starpniecību divu nedēļu garumā tiks veikta kredītņemēju izglītošana par atbildīgas aizņemšanās pamatprincipiem.

Kampaņas autori aicina kredītņēmējus padomāt divreiz, ja kredīts tiek ņemts, lai segtu citas saistības, piemēram, izmantotu īstermiņa kredītu, lai veiktu hipotekārā kredīta maksājumu. Tāpat īstermiņa kredīti nav piemēroti ilgtermiņa finanšu problēmu risināšanai. Kampaņas ietvaros tiek uzsvērts, ka nebanku kredītus nav ieteicams izmantot neapdomīgu tēriņu veikšanai.

Pirms lēmuma pieņemšanas par aizņemšanos, kredītņēmēji tiek aicināti vēlreiz apdomāt, vai nauda tiešām ir nepieciešama, izvērtēt, vai noteiktajā laikā aizdevumu varēs atdot, kā arī pārliecināties, lai kredīta maksājumi nepārsniegtu 40% no ikmēneša ienākumiem. Tāpat tiek aicināts aizņemties tieši tik daudz, cik nepieciešams.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Aizdevumu ar nolikto atslēgu principu izvēlējušies vien nedaudz vairāk kā 50 kredītņēmēji

Dienas Bizness, 22.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pusgada laikā, kopš Latvijā ir spēkā kārtība, ka hipotekārā kredīta ņēmējs var izvēlēties slēgt aizdevuma līgumu ar t.s. «nolikto atslēgu» principu, to piecās bankās izvēlējušies vien nedaudz vairāk kā 50 kredītņēmēji, kas uz kopējā hipotekāro kredītņēmēju skaita nieks vien ir, secinājusi Latvijas nekustamo īpašumu darījumu asociācija (LANĪDA).

Banku pārstāvji uzsver: tieši nepietiekama pirmā iemaksa, kā arī valstī pastāvošā ēnu ekonomika, kas neļauj pierādīt savus ieņēmumus, ir šķēršļi, kas ierobežo mājsaimniecību iespējas saņemt hipotekāro kredītu. Tāpēc eksperti aicina domāt par risinājumiem, kā mazināt šīs barjeras. Par to liecina banku pārstāvju teiktais LANĪDA.

Jāatgādina, ka Saeima pērn, septembra nogalē, neilgi pirms vēlēšanām, nobalsoja par nolikto atslēgu principu, kas nozīmēja, ka parādniekam pēc nodrošinājuma mantas pārdošanas nebūtu nekādu saistību pret kreditoru. Vēl toreiz eksperti norādīja, ka nolikto atslēgu princips nebūs pa kabatai lielākajai Latvijas iedzīvotāju daļai, jo pirmā iemaksa tādiem kredītiem ir uz pusi lielāka, nekā kredītiem, par kuriem kredītņēmējs nes pilnu atbildību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kaut arī banku pievienotās procentu likmes pēdējā laikā nav būtiski mainījušās, latu un eiro starpbanku likmju kritums ir veicinājis vidējās aizdevuma likmes kritumu gan uzņēmumiem izsniegto, gan privātpersonu patēriņa un mājokļu kredītiem.

Tomēr ilgi likmju kritumu nevarēšot vērot, paredz banku pārstāvji.

Kaut arī ar sarūkošajām starpbanku likmēm nav apmierināti tie, kuri vēlas naudu noguldīt, jo par latu un eiro depozītu lielākajā daļā banku nevar saņemt vairāk par pāris procentiem gadā, par kritumu priecājas kredītņēmēji, jo par aizdevumu jāmaksā mazāk.

Zemākas likmes gan nenozīmē, ka aizdevumu vieglāk saņemt, jo bankas pēdējā laikā kreditēšanas nosacījumus nav mainījušas, un potenciālie kredītņēmēji joprojām tiek stingri izvērtēti, nereti aizdevumu atsakot, tomēr tiem, kas finansējumu ir saņēmuši, par to jāmaksā mazāk nekā pirms gada vai diviem, liecina Latvijas Bankas apkopotie dati.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Skaitliski hipotekāro kredītu daudzums 2022. gadā samazinājies par 7%, bet vidējā kredīta summa pieaugusi par nepilniem 6%, liecina AS Kredītinformācijas birojs (KIB) apkopotie dati.

67% pieaugums septiņos gados2021. gadā izsniegto mājokļu kredītu skaits atgriezās pirmspandēmijas līmenī, taču pērn tas atkal nedaudz saruka.

“Strauji augošā inflācija un mājokļu cenu pieaugums ir atstājis iespaidu uz kreditēšanas tirgu, un dati liecina, ka izsniegto hipotekāro kredītu skaits 2022. gadā ir mazāks nekā gadu iepriekš. Tomēr pastāvīgs vidējās izsniegtās summas pieaugums vismaz pēdējo 7 gadu laikā liecina, ka mājokļu cenas turpina augt un pamazām tuvojas ES vidējam līmenim. Ja 2016. gadā vidējā izsniegtā summa bija aptuveni 48 tūkstoši eiro, 2021. gadā - 76 tūkstoši eiro, tad pērn jau 80 tūkstoši eiro. Tas ir pieaugums par aptuveni 67% septiņu gadu laikā,” secina AS Kredītinformācijas birojs valdes loceklis Intars Miķelsons.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Vai ir īstais laiks fiksēt procentu likmes?

Mārtiņš Āboliņš, bankas "Citadele" ekonomists, Fiskālās disciplīnas padomes loceklis, 29.09.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Straujais procentu likmju pieaugums pēdējā pusotra gada laikā ir izrādījies nepatīkams pārsteigums daudziem kredītu ņēmējiem Latvijā, kam ir būtiski palielinājušies kredītu maksājumi.

Laikā, kad iedzīvotāju maciņi jau ir kļuvuši plānāki augstās inflācijas dēļ un banku peļņa aug, procentu likmju kāpums sabiedrībā ir radījis neizpratni un jautājumus gan par likmju kāpumu pamatotību, gan par to kāpēc tas ietekmē jau esošos kredītus. Publiski ir izteikti priekšlikumi ar likumu fiksēt vai pat samazināt procentu likmes. Galvenais iemesls procentu likmju kāpumam ir augstā inflācija un Eiropas Centrālās bankas cīņa ar to. Ceļot procentu likmes, aizņemšanās kļūst dārgāka, savukārt uzkrāšana izdevīgāka, un ECB bāzes procentu likmes mazāk kā pusotra gada laikā no 0% ir pārsniegušas pat 2008. gada augstāko līmeni.

Kāpēc pieaug kredītu maksājumi arī esošajiem kredītņēmējiem?

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pieņemot lēmumu par 50% atlaidi hipotekāro kredītu procentu likmēm, tiks ietekmēta kreditēšana nākotnē

LETA, 09.10.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Politiķiem pieņemot lēmumu par 50% atlaidi hipotekāro kredītu procentu likmēm, tiks ietekmēta kreditēšana nākotnē, pirmdien intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja Finanšu nozares asociācijas vecākais juridiskais padomnieks Edgars Pastars.

Viņš atzīmēja, ka, veicot grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā un paredzot 50% atlaides piemērošanu hipotekāro kredītu konsolidētajām procentu likmēm uz vienu gadu, ir saskatāmi būtiski tiesvedību riski.

"Nevar mazināt cenas iepriekš noslēgtiem līgumiem jebkurā nozarē. Ja mēs gribētu uz priekšu regulēt to, kā veidojas procentu likmes, cik tās ir mainīgas, tas ir cits jautājums, kuram mēs esam atvērti diskusijai," sacīja Pastars.

Vienlaikus viņš gan uzsvēra, ka arī šādu tiesvedību gadījumā bankas nevērsīsies pret kredītņēmējiem. "Kredītņēmēji var būt mierīgi - viņu mājoklis ir drošībā. Bankām nav mērķis izlikt viņus no mājokļiem, vēl jo vairāk piedzīt zaudējumus par nepamatotiem, populistiskiem politiķu lēmumiem. Par tiem atbild politiķi," sacīja Pastars.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

20% kredītņēmēji jūtas pārliecināti par savu ienākumu stabilitāti nākotnē

Žanete Hāka, 27.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

20% kredītņēmēju norāda, ka viņu ienākumi ir stabili un pietiekami lieli, lai šobrīd vai nākotnē nerastos problēmas ar mājokļa kredītu atmaksu, liecina SEB bankas un pētījumu aģentūras Mindscan veiktā Latvijas iedzīvotāju aptauja.

Pēdējo trīs gadu laikā par 12 procentpunktiem pieaudzis to kredītņēmēju skaits, kuri jūtas pārliecināti par savu ienākumu stabilitāti un pietiekamību nākotnē.

Salīdzinājumā pa reģioniem visstabilāk jūtas Rīgas reģionā un Vidzemē dzīvojošie kredītņēmēji, kur attiecīgi 24% un 17% respondentu snieguši pozitīvu atbildi par savu ienākumu stabilitāti un pietiekamību nākotnē.

Vislielākās grūtības izjūt Zemgales kredītņēmēji, no kuriem tikai 11% respondentu norāda uz ienākumu stabilitāti, bet turpat katrs ceturtais atzīst, ka nepietiek līdzekļu ikmēneša kredīta maksājumiem.

Lai gan Latgalē un Kurzemē, līdzīgi kā Zemgalē, ir salīdzinoši mazs kredītņēmēju skaits, pēc kuru domām viņu ienākumi ir stabili un pietiekami lieli (Latgalē - 11% un Kurzemē - 10%), tomēr šajos reģionos ir salīdzinoši mazāk to kredītņēmēju, kuri izjūt līdzekļu nepietiekamību savu kredītsaistību segšanai – Latgalē 17% un Kurzemē 20%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Swedbank sāk dzēst klientiem iepriekšējās krīzes hipotekāro kredītu parādus

LETA, 06.10.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Swedbank" sākusi dzēst klientiem 2008.gada krīzes hipotekāro kredītu parādus, kopumā paredzot dzēst saistības apmēram 3100 klientiem vismaz 110 miljonu eiro apmērā, pavēstīja bankā.

"Swedbank" pārstāvji atzīmēja, ka, pateicoties šovasar veiktajām izmaiņām Kredītiestāžu likumā, banka ir sākusi 2008.gada krīzes neatrisināto parādu dzēšanu. Šis solis ļaus atbrīvoties no parāda tiem kredītņēmējiem, kuru īpašumi jau sen kā ir pārdoti, taču saistības ir palikušas.

"Šīs likuma izmaiņas ir nozīmīgs solis, lai palīdzētu ekonomiskajā apritē atgriezt tos, kuri savulaik nonāca ēnu ekonomikas varā. Bankas 2008.gada krīzes parādus jau sen ir norakstījušas zaudējumos, tomēr tikai ar izmaiņām likumdošanā mums ir dota iespēja parādsaistības dzēst arī klientiem - lai saistības vairs nekarātos kā Damokla zobens virs tās sabiedrības daļas, kura objektīvu iemeslu dēļ nespēja tikt ar tām galā," pauda "Swedbank" valdes priekšsēdētājs Reinis Rubenis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

LD aktuālais jautājums: vai uz krīzes fona nav jāuztraucas, ka dārgāki kļūs kredīti?

Ieva Nora Fīrere, 19.02.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sandra Rasnača, Nordea bankas pārdošanas centra vadītāja

Kamēr globālās ekonomikas atveseseļošanās neiegūs stabilitāti un pazīmes, ka tā tāda būs ilgtermiņā, Eiropas Centrālā banka eiro likmes turēs zemas. Šobrīd trīs mēnešu Euribor ir 0,7%. Gada beigās analītiķi prognozē nelielu izaugsmi, skatoties, kas notiek ar ES ekonomiku, t.sk. situāciju Grieķijā un pārējās valstīs.

Nordea banka šogad neplāno celt pievienotās likmes. Joprojām Nordea turpina izsniegt kredītus klientiem, kuri spēj saprātīgi aizņemties un pierādīt savus ienākumus. Zinot, ka banku ienākumus lielākoties veido procentu ieņēmumi no kredītiem, pieļauju atsevišķu banku vēlmi cīnīties par tirgus pārdali, jaunām tirgus daļām, kā rezultātā banku pievienotās likmes varētu samazināties, it sevišķi tad, kad atdzīvosies nekustamā īpašuma tirgus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kredītu “atlaides” negatīvās sekas – kāpēc bankas nedrīkst klusēt?

Edgars Pastars, Finanšu nozares asociācijas vecākais padomnieks juridiskajos jautājumos, zvērināts advokāts, 24.11.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeimas deputātu iecerētā “atlaižu” piešķiršana hipotekāro kredītu ņēmējiem nesasniegs iecerēto mērķi, bet radīs negatīvas sekas.

Finanšu nozares asociācija (Asociācija) atkārtoti aicina parlamentu izmantot tās atbalsta iespējas, ko sniedz šī brīža nodokļu režīms, neradot jaunu, neloģisku, neproporcionālu birokrātiskā sloga radošu nodevu. Bankas šajā situācijā primāri aizstāv nevis savas, bet kredītņēmēju intereses, jo tieši kredītņēmēji nākotnē saskarsies ar šīs “atlaides” negatīvajām sekām, it īpaši jau minēto birokrātisko procesu, lai to izmantotu.

Problēmas ir dažiem, tās nav sistēmiskas un tiek risinātas

Atsevišķu politiķu virzīto likumprojektu “Grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā”, kas paredz ieviest jauna veida nodevu bankām, un iegūtos līdzekļus novirzīt “atlaides” segšanai hipotekāro kredītu ņēmējiem, pavada pārmetumi bankām plašā amplitūdā. Sākot ar to, ka bankām savā starpā nav konkurences, līdz tam, ka bankas pašas neko nedarot kredītņēmēju atbalstam. Tas neatbilst patiesībai. Asociācija ir vairākkārt norādījusi uz patieso ainu kredītmaksājumu statistikā, pamatojot to ar banku rīcībā esošajiem datiem. Piemēram, to, ka pēdējo trīs mēnešu laikā no 3476 izskatītajiem iedzīvotāju iesniegumiem komercbankām par ikmēneša kredīta maksājumu vai likmju pārskatīšanu, reālas maksātspējas grūtības fiksētas vien 57 gadījumos. Nedz arī tas, ka pēdējo trīs mēnešu laikā 2 082 mājsaimniecībām ir samazināta bankas procentu likme, 54 gadījumos veikta pamatsummas atlikšana, 51 gadījumā pagarināts kredīta atmaksas termiņš, bet 10 gadījumos nofiksēta procentu likme (šāda iespēja vairāk tika izmantota gada sākumā). Vienlaikus šajā laikā hipotekārās kreditēšanas apjomi nav būtiski sarukuši, dažos mēnešos (piemēram, 2023.gada jūnijā) tie pat bijuši līdzvērtīgi vai lielāki nekā pirms Eiropas Centrālās bankas (ECB) sāka celt procentu likmes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Banku likmes

Trīs mēnešu Euribor nedēļu sācis pie 1,174%

Jānis Šķupelis, 14.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien Latvijas kredītņēmēju vidū populārās trīs mēnešu termiņa starpbanku likmes Euribor vērtība atradās pie 1,174% (piektdien pie 1,173%).

Jāpiebilst, ka pēc tam, kad Eiropas Centrālā banka paziņoja, ka jau aprīlī varētu tikt celta eiro bāzes procentlikme, Euribor likmes piedzīvoja samērā strauju kāpumu. Tomēr pagājušās nedēļas laikā likmju kāpums apstājās, jo atkal uzmanības centrā nonāca eirozonas perifēro valstu parādu krīzes jautājums un tika ziņots, ka reģiona bankas no ECB aizņēmušās vairāk līdzekļu (papildu ECB nodrošinātā likviditāte eirozonas banku sektoram šobrīd tiek lēsta 40 miljardu eiro apmērā).

Valdot šādam fonam, šodien sešu mēnešu un gada termiņa Euribor likmes saruka līdz attiecīgi 1,487% un 1,94%.

Jāpiebilst, ka šobrīd zemākas par eiro likmēm ir latu likmes. Trīs un sešu mēnešu Rigibor šobrīd atrodas pie attiecīgi 0,87% un 1,39% atzīmēm. Būtībā zemāks Rigibor šobrīd pat būtu izdevīgāks, lai par kredīta valūtu izvēlētos latus, jo tos vairākums Latvijas iedzīvotāju saņem algā, un tādējādi varētu izvairīties no lata/eiro kursa svārstībām un nepārmaksāt ik mēnesi par eiro iegādi. Eksperti norāda, ka lai gan latu likmes kļuvušas pievilcīgas, tomēr kredītņēmēji īsti netic latu likmju stabilitātei. Vēsturiskie dati norāda uz samērā būtiskām valūtu likmju atšķirībām starp latiem un eiro, tāpat latu likmes piedzīvojušas arī ievērojami lielākas svārstības nekā eiro likmes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pērn 250 iedzīvotāji pieteikušies pakāpeniskai ātro kredītu atmaksai

Žanete Hāka, 02.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītajā gadā nedaudz vairāk kā 250 grūtībās nonākuši kredītņēmēji izmantoja Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas izveidoto bezmaksas vidutāja pakalpojumu pakāpeniskai parādu atmaksai, informē asociācija.

Savukārt iespēju iekļaut sevi sarakstā, kam asociācijas biedri uz noteiktu laiku neizsniedz aizdevumu, izmantoja 141 iedzīvotājs.

Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas vadītāja Baiba Fromane prognozē, ka pieprasījums pēc vidutāja pakalpojuma pakāpeniski samazināsies, jo nozare ir sakārtojusi jautājumu par pienācīgu klientu maksātspējas vērtēšanu.

«Nebanku kredītdevēji ir izdarījuši visu, lai sakārtotu šo jautājumu – asociācijas biedri savā starpā apmainās ar datiem gan par aktīvajām saistībām, gan parādiem. Tāpat ar šo gadu stājās spēkā Patērētāju tiesību aizsardzības centrā apstiprinātā kārtība klientu maksātspējas vērtēšanai, kurā precīzi noteiktas prasības, kas nozares uzņēmumiem jāīsteno,» norāda B. Fromane.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Viedoklis: Citadeles IPO ir pozitīva ziņa Latvijas un Baltijas kapitāla tirgum

Daiga Auziņa-Melalksne, Nasdaq Riga, AS valdes priekšsēdētāja, 26.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Birža ir valsts ekonomikas spogulis, jo tajā atspoguļojas visi valsts un arī reģiona tautsaimniecībā notiekošie procesi. Latvijas valsts galvenie izaicinājumi ir ekonomiskā izaugsme un jaunu darbavietu radīšana. Kapitāla tirgus attīstīšana ir veids, kā sekmēt ekonomisko izaugsmi un vairot darbavietas, jo attīstīts kapitāla tirgus paver uzņēmumiem plašākas finansējuma piesaistes iespējas sava biznesa attīstīšanai ne tikai Latvijā, bet arī ārvalstīs.

Bankas Citadele lēmums veikt akciju publisko piedāvājumu jeb IPO ir nozīmīgs brīdis Latvijas kapitāla tirgus vēsturē. Šajā ziņā joprojām esam attīstības ceļa sākumā, jo iepriekš Rīgas biržā IPO notika pirms 11 gadiem, kad IPO veica telekomunikāciju iekārtu ražotāja SAF Tehnika, piesaistot 23.8 milj. eiro. Tomēr Baltijas biržās kopumā ir vairāk uzņēmumu, kas veikuši IPO Baltijā un piesaistījuši kapitālu attīstībai. Piemēram, Tallink Grupp piesaistīja 166.3 milj. eiro; Olympic Entertainment Group – 71.8 milj. eiro; un Linas Agro Group – 28 milj. eiro.

Augošu, ambiciozu uzņēmumu kotēšana biržā palīdz ne tikai piesaistīt kapitālu tālākai izaugsmei, bet sniedz arī pozitīvus blakusefektus ekonomikā, rādot piemēru citiem un uzskatāmi demonstrējot, ka biržā kapitālu var piesaistīt ne tikai teorētiski kaut kur citur pasaulē, bet arī praktiski vietējā tirgū. Tādējādi izveidojot alternatīvu finanšu ekosistēmu banku kredītiem. Tas ir izdevīgi visiem tirgus dalībniekiem, jo uzņēmumi, kas ir nostiprinājuši pašu kapitālu, ir interesantāki bankām kā potenciālie kredītņēmēji. Riska kapitāla un privātie fondi, kas ir ieguldījuši dažādos uzņēmumos, var izmantot biržu kā platformu, lai izietu no savām investīcijām uzņēmumu akcijas pārdodot biržā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izvēloties kredītu, kredītlīniju vai jebkuru citu finanšu pakalpojumu, ir jāvelta laiks, lai iepazītos ar katra aizdevēja nosacījumiem un izvēlētos piemērotāko risinājumu, taču liela daļa šo pakalpojumu izmantotāju attiecīgajām darbībām nepievērš pietiekami daudz uzmanības. Rezultāts? Ievērojami lielāki izdevumi ilgtermiņā. Šī iemesla dēļ Latvijā darbību uzsācis Somijas uzņēmums Sortter, piedāvājot dažāda veida kredītpakalpojumu salīdzināšanu.

Kredītsaistības Latvijā ir izplatītas

Kā vēsta Latvijas Bankas Kredītu reģistra statistika, vismaz vienas kredītsaistības ir apmēram 50% ekonomiski aktīvajā vecumā esošajiem Latvijas iedzīvotājiem (15-74 gadi). Iecienītākie kredītsaistību veidi ir patēriņa kredīti, kredītkartes un overdrafti, kā arī kredīti automašīnu (auto līzings/kredīts) un mājokļu iegādei (hipotekārais kredīts). Vidējais aizņēmuma apmērs savukārt ir ~7600 eiro; privātpersonu kopējā aizņēmumu summa ir 5,36 miljardi eiro, bet kredītņēmēju skaits – nedaudz lielāks par 736 tūkstošiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Mančinskis: kredītņēmēju atbalsta programma ir novēlota un vairs nav nepieciešama

BNS, 24.02.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kredītņēmēju atbalsta programma tādā formā, kādā tā ir plānota pašlaik, ir novēlota un vairs nav nepieciešama, atzinis Latvijas Swedbank valdes priekšsēdētājs Māris Mančinskis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Par banku virspeļņas nodevām: kurš kuram šauj kājā?

Arnis Blūmfelds, “ERST Finance” izpilddirektors, 27.11.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir pagājis vairāk nekā pusotrs gads, kopš Latvija, tāpat kā daudzas citas Eiropas valstis, cīnās ar pieaugušo inflāciju.

Eiropas Centrālā banka pērnā gada 21. jūlijā uzsāka EURIBOR likmju celšanu, cenšoties bremzēt inflācijas kāpumu, tomēr šis lēmums ir radījis arī blakusefektus. Procentu likmju kāpuma rezultātā būtiski palielinājušās kredītu apkalpošanas izmaksas, kā arī neproporcionāli strauji auguši komercbanku sektora peļņas rādītāji. Daudz apviļātais “karstais kartupelis” valsts līmenī šobrīd tiek “risināts” ar likumprojektu par hipotekāro kredītu procentu likmju samazināšanu, bet kā ir patiesībā?

Kurš kuram šauj kājā?

Kredītņēmēji ir pakļauti procentu likmju svārstībām un hipotekārā kredīta prasīgajiem maksājumiem vienlaikus. Kā zināms, EURIBOR ir starptautiski atzīts cenošanas mehānisms kredītiem, savukārt banku pievienotās likmes kredītiem ir pašu banku izvēle un, rūpējoties par ekonomikas ilgtspējīgu attīstību, bankas var brīvprātīgi samazināt savas pievienotās likmes negaidīti augstas peļņas apstākļos. Lielais jautājums – vai bankām ir šādi jānāk pretī?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sagaidāmais eiro procentu likmju kāpums būtiski palielinās kredītu maksājumus, otrdien vēsta laikraksts Dienas bizness.

Saistībā ar augošo inflāciju pasaulē eksperti izsaka pieļāvumu, ka iepriekšējais eiro bāzes procentu likmes pieaugums līdz 1,25% ir tikai sākums un iespējams, ka šogad eiro bāzes procentu likmes var pieaugt līdz 2%. Neapšaubāmi, inflācijas dinamika, eiro bāzes likmes palielinājums un to pavadošais Euribor likmju kāpums tiešā veidā ietekmē arī Latvijas ekonomiku, palielinot ikmēneša maksājumus esošajiem kredītņēmējiem un pastiprinot arī potenciālo kredītņēmēju piesardzību attiecībā uz kredītsaistību uzņemšanos, norāda Latvijas krājbankas Investīciju pārvaldes galvenā analītiķe Olga Ertuganova. Salīdzinājumā ar zemāko punktu pagājušā gada martā Euribor likme pieaugusi vairāk nekā divas reizes un patlaban sasniedz 1,395%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Laikraksta Dienas biznesa epasta adresē iekrita visai vilinošs piedāvājums no mistiska aizdevēja aizņemties naudu ar pievilcīgām procentu likmēm, un nolēma pārbaudīt, vai tiešām aizdevumu ir tik vienkārši saņemt, kā tiek solīts.

DB novēroja, ka sludinājumu ar līdzīgu tekstu var atrast arī portālos, kur apgrozās kredītņēmēji un cilvēki, kas jautā padomu saistībā ar aizdevumiem, un par šo piedāvājumu nereti izrāda interesi. Tādēļ arī DB nolēma pārbaudīt, kas piedāvā šos aizdevumus, kādi ir nosacījumi un vai piedāvājumā neslēpjas kāds āķis. Jo tā kā bankās ne vienmēr iespējams saņemt nepieciešamo aizdevumu un ātro kredītu likmes mērāmas vairākos simtos procentu gadā un daudzi cilvēki jau ir aizņēmušies un meklē alternatīvus veidus, kā segt savas saistības, šāds aizdevums kādam varētu šķist labs risinājums, ja vien to patiešām varētu saņemt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Reverta Valsts kasei samaksājusi 18,3 miljonus eiro

Lelde Petrāne, 08.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atbilstoši 2014. gada plānam, akciju sabiedrība Reverta aprīlī Valsts kasei ir pārskaitījusi 12,6 miljonus eiro valsts ieguldījuma pamatsummas atmaksai. Papildu tam februāra mēnesī Reverta veica arī kārtējo procentu maksājumu 5,7 miljonu eiro apmērā. Līdz ar to Valsts kasei šogad ir samaksāti 18,3 miljoni eiro, informeja Revertas pārstāve Marita Ozoliņa.

Ievērojamie naudas līdzekļi, kas nepieciešami valsts ieguldījuma atmaksai, pamatā ir atgūti un akumulēti no kredītu restrukturizācijas un nekustamo īpašumu portfeļa sekmīgas realizācijas, viņa skaidroja.

«Plānojam, ka saskaņā ar noslēgto vienošanos nākamo maksājumu 5,5 miljonu eiro apjomā veiksim šā gada maijā,» norādīja Solvita Deglava, Reverta valdes priekšsēdētāja.

«Šobrīd mūsu portfelī ir palikusi vissarežģītākā problemātisko aktīvu daļa. Pārsvarā tie ir kredītņēmēji, kuru primārais mērķis ir pretdarbības ceļā kredītu neatdot. Tiek vilcināts laiks, izmantojot visus iespējamos nelikumīgos un likumīgos līdzekļus, tostarp normatīvo aktu nepilnības un tiesu sistēmas gausumu. Tā, piemēram, tiesvedība ar SIA Delfīns partneri un saistītajām personām par 45 miljonu eiro kredīta atmaksu ilgst jau kopš 2010. gada un rada valstij ievērojamus zaudējumus,» skaidroja S. Deglava.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodienas lēmums samazināt depozītu likmi par 0,1% līdz mīnus 0,3% un pagarināt paplašināto aktīvu pirkšanas programmu vismaz līdz 2017.gada martam lika tirgiem vilties, jo prognozes bija pesimistiskākas – depozītu likmes samazināšana par vismaz 0,15% un vērtspapīru pirkšanas apjoma palielināšana vismaz par 10 miljardiem eiro mēnesī, saka Nordea bankas ekonomikas eksperts Gints Belēvičs.

Līdzšinējie pasākumi pagaidām nav bijuši pietiekami efektīvi ekonomikas izaugsmes stimulēšanā, jo iepludinātā likviditāte nepietiekamā apjomā nonāk reālajā ekonomikā. Saglabājoties nelabvēlīgai investīciju videi, bankas ir piesardzīgas aizdot, savukārt potenciālie kredītņēmēji nesteidzas ar aizņemšanos. Šodien pieņemtais lēmums ir vairāk kā signāls tirgiem, ka ECB ir gatava iet vēl tālāk, lai veicinātu izaugsmi un radītu inflāciju eirozonā, saka eksperts.

Nenoliedzami, ir nepieciešams ilgāks laiks, lai izvērtētu ECB monetārās politikas efektu uz reālo ekonomiku. Visticamāk, šīs programmas izdošanos varēs vērtēt tikai pēc aptuveni pusgada. Pēdējie dati no Eiropas gan liecina, ka kreditēšana mazliet sāk atkopties, ekonomika sāk augt straujāk nekā prognozēts, savukārt inflācijai vajadzētu normalizēties jau 2016.gada sākumā, uzsver G. Belēvičs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bankām šā gada pirmais ceturksnis kredītu kvalitātes jomā bija nedaudz vājāks kā iepriekšējie ceturkšņi, apliecinot, ka, noslēdzoties dažādiem atvieglojuma periodiem, atsevišķiem klientiem rodas problēmas nokārtot saistības.

Tā trešdien intervijā Latvijas Radio sacīja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētāja Santa Purgaile.

"Šā gada pirmais ceturksnis kredītu kvalitātes jomā kopumā bija nedaudz vājāks kā iepriekšējie ceturkšņi, kas liecina, ka, beidzoties dažādiem atvieglojuma periodiem, klientiem šādas tādas problēmas tomēr rodas," teica FKTK vadītāja.

Vienlaikus viņa pauda, lai arī būs klienti, kuriem būs problemātiski nokārtot saistības, nav prognozējams, ka kopumā problēmas būs nopietnas. "Mēs nedomājas, ka problēmas būs nopietnas vai masīvas. Protams būs klienti, kuriem būs problēmas, bet arī bankas, restrukturizējot kredītus ir pretimnākošas klientiem," sacīja Purgaile.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Mančinskis: bankām par savām kļūdām jāmaksā, strādājot ar zaudējumiem

Dace Skreija, 07.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pie šodienas banku problēmām ir vainīgas tās pašas. Banka — tas ir bizness un par savām kļūdām tās atbild, šodien strādājot ar zaudējumiem, intervijā laikrakstam Bizness & Baltija teic Swedbank valdes priekšsēdētājs Māris Mančinskis.

«Kredītiestādes iepriekšējos gados ir pieļāvušas vairākas kļūdas, piemēram, pārāk pozitīvi vērtēja Latvijas makroekonomikas attīstības tendences. Tomēr ikviena banka varēja «piebremzēt» un uzņemties mazāku risku. Bankas arī kļūdījās, uzskatot, ka kredītņēmēji līdz galam izprot savas finanšu iespējas. Bet ja runā par Latvijas ekonomikas problēmām, tad par tām atbildīga ir Latvijas valdība — tieši tāpat kā par uzņēmumu ir atbildīgi to īpašnieki un vadītāji,» skaidro M. Mančinskis.

Tāpat bankas vadītājs norāda, ka nauda ir jāmeklē ne tikai bankās. «Bankas ir tikai viens no daudziem finansēšanas avotiem. Agrāk tas bija galvenais un visdrīzāk arī turpmāk būs viens svarīgākajiem avotiem, tomēr proporcionāli ar mazāku nozīmi,» tā M. Mančinskis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

ECB apšauba Saeimas pieņemtos likuma grozījumus mājokļu kredītņēmēju atbalstam

LETA, 18.12.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Centrālā banka (ECB) iesaka Saeimas nu jau pieņemtos, bet Valsts prezidenta vēl neizsludinātos Patērētāju tiesību aizsardzības likuma grozījumus papildināt ar rūpīgu analīzi attiecībā uz iespējamām negatīvām sekām banku nozarē, liecina ECB atzinums par hipotekārā kredīta ņēmēju aizsardzības pagaidu nodevu kredītiestādēm.

ECB atzinumu publicējusi 11.decembrī, norādot, ka jau 6.decembrī grozījumi pieņemti Saeimā, tādēļ netika dots apspriedēm ar ECB vajadzīgais laiks. Iesniegumu no Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas ECB saņēma 30.novembrī.

Atzinumā kritizēts, ka, lai gan likumprojekta īstenošana Latvijas banku sektoram radīs finanšu izmaksas, komisija nav iesniegusi ietekmes uz banku nozares rentabilitāti, kapitalizāciju un turpmāko kreditēšanas spēju novērtējumu.

Tostarp ECB skaidro - lai gan tiek lēsts, ka aptuveni 13% kredītņēmēju Latvijā varētu saskarties ar finanšu grūtībām cenu un procentu likmju pieauguma dēļ, procentu likmju pieauguma ietekme uz mājsaimniecību vispārējo maksātspēju būs mērena. Lielāku ietekmi radīšot patēriņa cenu kāpums.

Komentāri

Pievienot komentāru