Saldskābmaizes konkursā, ko Jelgavā Piena, maizes un medus svētku laikā Latvijas Maiznieku biedrība (LMB) organizēja sadarbībā ar Mārketinga padomi, lai izceltu labākās Latvijas saldskābmaizes, pieteicās 12 Latvijas maizes ceptuves un kopā tika vērtēti 23 saldskābmaizes paraugi, informē Latvijas Maiznieku biedrība.
Ņemot vērā, ka Latvijā ražo divu veidu saldskābmaizes, t.i., no rudzu un kviešu miltiem, tad komisijas arī vērtēja abus veidus. Tomēr kā vienām, tā otram saldskābmaizes veidam nedrīkstēja būt piedevas: rieksti, žāvēti augļu utml. Atšķirībā no citiem gadiem, šogad pirmo reizi konkursa vērtēšanā piedalījās divas komisijas: patērētāju un ekspertu. Patērētāju komisija bija apmeklētāji, kuri veica izstādīto maizes šķirņu degustāciju.
Savukārt ekspertu komisija sastāvēja no Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU), Latvijas Amatniecības kameras (LAK), LMB un MP pārstāvjiem. Līdz ar to saldskābmaizei bija divas nominācijas: patērētāju atzītākā saldskābmaize un ekspertu novērtētākā saldskābmaize.Pēc patērētāju vērtēšanas tika saņemtas vairāk kā 600 degustētāju lapiņas, kas bija aizpildītas ar vērtējumu. Rezultātā nebija nevienas tādas konkursa dalības maizes, kas nebūtu saņēmusi no kāda degustētāja 1.vietu. Ekspertu komisija vērtēja maizes sensoros kvalitātes rādītājus – garšu, smaržu, maizes mīkstuma īpašības, formu un maizes garozu. Katrai maizei tomēr ir savas garšas nianses, bet tā kā galvenie rādītāji ir garša un smarža, tad liela nozīme bija maizes svaigumam.
Pēc ekspertu komisijas lēmuma diplomus par labākajām saldskābmaizēm saņēma Kuldīgas un Madonas maizes ceptuves, SIA Lāči, Dona un N.Bomja maiznīca Lielezers, ko pasniedza LMB valdes loceklis Kārlis Zemešs. Savukārt diplomus par patērētāju atzītākajām saldskābmaizēm pasniedza Jelgavas Domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš. Rudzu saldskābmaizes grupā pirmo atzinību ieguva SIA Lāči, otro - Kuldīgas maizes ceptuve un trešo - SIA N.Bomja maiznīca Lielezers. Kviešu saldskābmaizes grupā augstāko novērtējumu saņēma Madonas maizes ceptuve, otrajā vietā atstājot SIA Lāči, un trešajā - SIA N.Bomja maiznīca Lielezers. Tomēr ekspertu komisija atzīst, ka visas konkursa dalības maizes bija ar augstu kvalitāti un katrai no tām bija savi piekritēji gan no ekspertiem, gan patērētājiem. Par to liecina arī konkursa rezultāti, jo uzvarētāji bija tikai ar dažu punktu vai balsu pārsvaru.