Foto

Miljoniem musulmaņu apmeklē ikgadējo Hadžu

Jānis Rancāns, 25.10.2012

Svētceļojuma jeb Hadža pirmās fāzes ietvaros musulmaņi septiņas reizes iet apkārt Kābai.

Foto: AP/Scanpix

Jaunākais izdevums

Islāma svētajā pilsētā Mekā, Saūda Arābijā, ieradušies miljoniem musulmaņu ticīgo, lai piedalītos ikgadējā svētceļojumā. Saskaņā ar Saūda Arābijas varasiestāžu aprēķiniem, svētceļojumu šogad varētu apmeklēt trīs miljoni cilvēku.

Svētceļojuma jeb Hadža pirmās fāzes ietvaros musulmaņi septiņas reizes iet apkārt Kābai, kas islāmticīgajiem ir ļoti nozīmīgs reliģijas centrs.

Nākošajās dienās musulmaņi atkārto pravieša Muhameda gaidas Mekas apkārtnē. Svētceļojums sākas islāma kalendāra pēdējā mēneša 7. dienā un beidzas 12. dienā.

Hadža katram musulmanim ir jāveic vismaz vienu reizi mūžā. Svētceļojums ir viena no vislielākajām cilvēku masveida kustībām uz zemeslodes.

Milzīgais cilvēku pieplūdums svētceļojuma laikā licis Saūda Arābijas varasiestādēm ieviest stingrus drošības pasākumus. Iepriekš Hadža laikā pūlī tikuši sabradāti daudzi desmiti cilvēku. Tā 2006. gadā līdz nāvei pūlī tika sabradāti 346 svētceļnieki.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Miljoniem musulmaņu ieradušies Saūda Arābijā, lai uzsāktu tradicionālo, ikgadējo svētceļojumu Hadžu. Šogad daudzus islāmticīgos no piedalīšanās svētceļojumā atturējušas bažas par elpceļu vīrusa izplatību Arābijas pussalā.

Pēdējā gada laikā Saūda Arābijā SARS līdzīgs vīruss izraisījis piecdesmit cilvēku nāvi. Lai izvairītos no situācijas sarežģīšanās, Saūda Arābija šogad nav izsniegusi vīzas gados vecākiem svētceļniekiem, sievietēm ar grūtniecību un ar hroniskām kaitēm sirgstošajiem. Līdz šim starp svētceļniekiem gan neesot fiksēts neviens slimības gadījums.

Svētceļojumā ikvienam musulmanim jādodas vismaz reizi mūžā un tas ilgst četras dienas, kuru laikā tiek veikti dažādi rituāli islāma svētajā pilsētā Mekā un tās apkārtnē. Saskaņā ar aplēsēm šogad Hadžā piedalās aptuveni divi miljoni ticīgo, tostarp arī Turcijas prezidents Abdullahs Gils, kurš tādējādi kļuvis par pirmo šīs valsts prezidentu, kas svētceļojumā devies esot vēl amatā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Februāra sākumā ar ģimeni aizbraucām noķert vasaras sajūtu brīnišķīgajā Marokā. Brīnišķīga un krāsaina valsts, kurā aizbēgt no pelēkās un drūmās ziemas.

«Daudz laimes dzimšanas dienā,» es pasniedzu tētim aploksni, iedodu buču un nepacietīgi dīdos, kamēr gaidu reakciju no vecākiem, kad tētis būs atvēris aploksni. Iekšā ir lidmašīnas biļešu dāvanu kartes.

Lielāko dzīves daļu mani vecāki ir pavadījuši, lai izaudzinātu mani un māsu par labiem cilvēkiem un nav aizrāvušies ar ceļošanu. Igaunija, Lietuva, Vācija - tāds standartiņš. Tagad, kad, cerams, esmu izaugusi par labu cilvēku un varu pateikt vecākiem paldies par visu, ko man devuši, kā vienu no variantiem sava «paldies» pateikšanai izvēlējos uzdāvināt tēva apaļajā jubilejā vecākiem iespēju kaut kur aizlidot. Atpūsties. Tajā brīdī vecāki vēl nenojauš, ka deviņus mēnešus vēlāk lidos uz Maroku, bet smejoties saka, ka aizlidos kaut kur tepat, kur viss pazīstams – Ukrainu, Baltkrieviju..

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Ēķis: mediju vide ir lielo pārmaiņu priekšā – viss vēl juks un bruks

LD, 23.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mediju vide Latvijā ir lielo pārmaiņu priekšā. LNT un MTG apvienošanās būs tikai sākums – vēl daudz kas notiks. Nevar būt tā, ka televīzija un internets strādā atsevišķi, LNT un MTG apvienošanās būs tikai sākums – vēl daudz kas notiks.

Tā intervijā biznesa žurnālam LD norāda LNT šefs Andrejs Ēķis, sakot - «te vēl viss juks un bruks. Viss ies pa gaisu!»

Ēķis gan neuzskata, ka lielo pārmaiņu rezultātā kādam no Latvijas medijiem no tirgus būtu jāaiziet. «Mediji, kam ir sekotāji, nekrīt. Ja iznāk medijs, un tam ir 1000 sekotāju – tam ir jākrīt. Bet medijam, kam ir daudz sekotāju, īslaicīgas finansiālās grūtības nav nekāda lielā problēma. Mediju biznesā ir kā reliģijā – ja nav draudzes, reliģija krīt. Tāpēc jau gan katoļi, gan luterāņi, gan musulmaņi cīnās par sekotājiem. Medijos ir tāpat – jāmāk sludināt noteiktas vērtības. Šobrīd nevis kāds pazūd, bet gan notiek grupēšanās un segmentēšanās. Ja pazūd mazie, to tāpat neviens nepamana. Bet lielie nepazūd – tie pārgrupējas,» tā Ēķis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Alkohola grandi izšķiras par biznesa ceļiem; vērā tiek ņemta kā dzērāju gaume, tā nedzērāju pieaugums, piektdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Šonedēļ notikuši vairāki alkohola tirgus milžu ilgtermiņa stratēģijas darījumi. Par alus globālo M&A intrigu noslēgumu vērtējams pasaulē lielākā alus darītāja beļģu Anheuser-Busch InBev 106 mljrd. USD apjomīgais darījums, pārņemot britu-dienvidafrikāņu SABMiller.

Turpmāk katrs trešais pasaulē pārdotais alus būs jaunā superražotāja produkts un ienesīs īpašniekiem apmēram pusi no globālās alus industrijas peļņas.

Alkohola patēriņa pasaules dati pēdējā desmitgadē no ražotāju viedokļa nav sevišķi spoži, un tādi tie nesolās būt arī nākotne. Viens iemesls tam ir prognoze, ka 2050. gadā septiņās no desmit lielākajām pasaules valstīm būtiska minoritāte vai pat vairākums būs musulmaņi. Ražotāju stratēģija attiecīgi ir vai nu augoša klātbūtne tirgū, vai arī augstākas pievienotās vērtības produktu radīšana, kā tas, piemēram, alus industrijā notiek ar amatnieku jeb craft alus segmentu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Politika

Pakistāna pilnībā atvērusi gaisa telpu

LETA, 16.07.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pakistāna otrdien pilnībā atvērusi savu gaisa telpu visam civilajam aviotransportam, izbeidzot vairākus mēnešus spēkā bijušos ierobežojumus, kas ietekmēja nozīmīgus starptautiskos gaisa satiksmes maršrutus, arī no Indijas.

Ierobežojumi tika noteikti pēc tam, kad sadursmes abu kaimiņvalstu starpā tās bija novedušas līdz kara slieksnim.

«Pakistānas gaisa telpa ir atvērta visa veida civilajam transportam,» pavēstīja Pakistānas Civilās aviācijas dienests.

Atvērta arī gaisa telpas austrumu daļa, kas atrodas līdzās robežai ar Indiju, apliecināja dienesta pārstāvis sakariem ar presi.

Pakistāna pilnībā slēdza gaisa telpu februārī, saasinoties attiecībām ar Indiju, kas gandrīz vai noveda pie abu kodolieročiem bruņoto valstu kara. Mēnesi vēlāk daži ierobežojumi tika atcelti, tomēr līdzās robežai ar Indiju tie tika saglabāti.

Gaisa telpas slēgšana ietekmēja lidojumus no Indijas rietumu virzienā, Pakistānas nacionālā lidsabiedrība «Pakistan International Airlines» bija spiesta atcelt vairākus lidojumus, tika slēgti vairāki svarīgi maršruti no Islamabadas un Lahoras.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kādu palestīniešu izcelsmes amerikānieti ierodoties Izraēlas starptautiskajā lidostā sagaidīja nepatīkams pārsteigums, kad drošības dienesta aģents licis viņai atvērt pārbaudei Gmail pastkastīti, vēsta AP.

Aģents uzskatījis, ka Sandra Tamari bijusi saistīta ar palestīniešu aktīvistiem un vēlējies viņas privātajā e-pastā atrast tam pierādījumus. Kad amerikāniete atteikusies piekrist šādai pārbaudei, viņai liegts ierasties valstī.

Tomēr šāda pieredze neesot unikāla, norāda aģentūra – pēdējā laikā Izraēla sākusi likt «aizdomīgiem» ceļotājiem atvērt savas personīgās pastkastītes, lai valsts drošības dienesti varētu tās pārbaudīt. Ar šādām pārbaudēm visbiežāk saskaras musulmaņi vai arābi, un tās galvenokārt vērstas pret tiem iebraucējiem Izraēlā, kuri iepriekš bijuši saistīti ar palestīniešu aktīvismu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien Rīgas Lutera draudzes rīkotajā svētku mielastā piedalījās ap 70 cilvēku no patvēruma meklētāju izmitināšanas centra Mucenieki.

Kā sacīja draudzes mācītājs Linards Rozentāls, pasākums tiek rīkots, lai mazinātu atšķirību starp konfesijām un iepriecinātu cilvēkus kuri ir ļoti grūtā un neierastā situācijā.

«Šīs ir pateicības pusdienas. Šādu pasākumu rīkojam ceturto gadu. Iepriekš tas bija veltīts galvenokārt trūcīgiem cilvēkiem, bet šogad, ņemot vērā bēgļu tēmas aktualitāti, nolēmām, ka labākie viesi šajā pasākumā būs patvēruma meklētāji, kuri izmitināti Muceniekos. Un nav pretrunas saistībā ar to, ka šie cilvēki, lielākoties ir musulmaņi. Esam pārliecināti, ka pēc iespējas jācenšas mazināt atšķirības starp konfesijām, izceļot cilvēcības, labestības un līdzjūtības faktoru,» sacīja mācītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Irānā cenzē Google meklētāju un Gmail

Gunta Kursiša, 24.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Irāna ierobežojusi pieeju Google meklētājam, kā arī kompānijas e-pasta pakalpojumam Gmail, vēsta BBC.

Irānas valdības noteikumi jau līdz šim paredzēja vairāku Rietumvalstu interneta vietņu pieejas aizliegumu, savukārt pēdējie ierobežojumi Google un Gmail lietošanā noteikti vienlaikus ar pret islāma ticību veidoto video, kas tika ievietots Google video dalīšanās vietnē YouTube. Jau rakstīts, ka skandalozā ASV uzņemtā filma Musulmaņu šķīstums (Innocence of Muslims), kurā izsmiets pravietis Muhameds, izraisījusi vardarbīgus protestus visā pasaulē. 11. septembrī nemieru laikā protestētāji iebruka ASV vēstniecībā Lībijā, kur tika nogalināts ASV vēstnieks Kristofers Stīvenss. Protestētāju sadursmes ar drošības spēkiem notikušas arī citās musulmaņu valstīs, kā arī valstīs, kurās dzīvo ievērojams daudzums islāma piekritēju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kādreizējais modes magnāts Pjērs Beržē trešdien nopēlis modes dizainerus, kuri ražo musulmaņu apģērbus un galvassegas, jo tie piedaloties «sieviešu paverdzināšanā».

Franču uzņēmējs savulaik bija modes leģendas Īva Senlorāna biznesa partneris.

Viņš kritizē modes zīmolus, kas sākuši ražot īpaši musulmaņu tirgum paredzētus apģērbus, sekojot itāļu modes nama Dolce&Gabbana paraugam.

«Es esmu sašutis,» viņš norāda intervijā franču radiostacijai Europe 1. «Māksliniekiem nevajadzētu būt nekādai darīšanai ar islāma modi. Dizaineru darbs ir padarīt sievietes skaistākas, dot viņām brīvību, nevis sadarboties ar diktatūru, kas uzspiež tādu riebīgu lietu, kas sievietes paslēpj un liek viņām dzīvot slepenu dzīvi.»

«Atsakieties no naudas un saglabājiet principus,» aicina uzņēmējs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Al Qaeda līderis aicina nolaupīt rietumniekus

Gunta Kursiša, 29.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Al Qaeda līderis Aimans az Zavahiri (Ayman al-Zawahiri) aicinājis musulmaņus nolaupīt rietumniekus, ziņo ASV ekstrēmistu grupējumu uzraudzības organizācija SITE Intelligence.

Savā aicinājumā viņš piesauc amerikāņa Varena Vainšteina (Warren Weinstein) nolaupīšanas Pakistānā «veiksmes stāstu».

«Visvarenais dievs apbalvoja mūs ar veiksmi sagūstīt amerikāņu ebreju Varenu Vainšteinu,» pagājušajā nedēļā video norādīja teroristu grupējuma Al Qaeda vadītājs, informē SITE Intelligence. A. az Zavihiri pauda, ka dievs palīdzēs nolaupīt arī citus to valstu pilsoņus, kas ir pret musulmaņiem.

Aptuveni divus stundu garajā video A. az Zavahiri arī kritizē Ēģiptes valdību, paužot, ka prezidents no musulmaņu brālības ir korumpēts un Ēģiptē musulmaņi cīnās ar laicīgo minoritāti, kas vēlas vadītāja likumu ieviešanu. Al Qaeda vadītājs pauž, ka «ikviena musulmaņa pienākums» ir atbrīvot no ieslodzījuma ēģiptiešu šeihu Omaru Abdelrahamnu, kas atrodas cietumā saistībā ar Ņujorkā notikušo sprādzienu 1993. gadā. Tāpat musulmaņiem jāpanāk Gvantanamo cietumnieku atbrīvošana.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2017. gads zeltam sācies ar spēcīgu lēcienu – gada pirmajos trīs mēnešos zelta cena pārliecinoši pakāpās par 10%. Sasniedzot augstāko līmeni četru mēnešu laikā, zelta cena februārī pārsniedza 1 260 USD par Trojas unci. „Kaut arī divus mēnešus ilgušais kāpums apstājās martā, kopējās cenas izmaiņas skaidri rāda, kādi ir galvenie zelta cenu nosakošie faktori,“ norāda Konrāds Bjalass, finanšu mākleru uzņēmuma TMS Europe galvenais ekonomists.

Viņaprāt, politiskā nenoteiktība novērojama abās Atlantijas okeāna pusēs. Amerikas Savienotajās Valstīs jaunievēlētais prezidents Donalds Tramps modināja cerības, ka tiks ieviesta jauna, biznesam labvēlīga fiskālā politika. Kā apgalvo eksperts, „iesākumā tas skubināja investētājus cerēt, ka Federālā rezervju banka (FED) palielinās procentu likmes,“ taču viņš piebilst – Trampa prezidentūras sākums parādīja, ka vadīt valsti no Ovālā kabineta ir grūtāk nekā pārvaldīt uzņēmumu no Trampa debesskrāpja Trump Tower augšējā stāva.

Tā kā Trampam neizdevās savākt pietiekami daudz balsu, lai tiktu apstiprināts viņa veselības aizsardzības reformu likuma projekts, prezidentam var būt sarežģīti īstenot ambiciozos vēlēšanu kampaņas solījumus. Vēl lielākas bažas raisa Klusā okeāna reģiona partnerības (angl. Trans-Pacific Partnership (TPP)) līgums, par kuru pašlaik noris sarunas. Šis brīvās tirdzniecības līgums, kas tika sagatavots, tiecoties arī saskaņot Amerikas Savienoto Valstu un Meksikas intereses, ir nonācis briesmās, kopš Tramps paziņoja par izstāšanos no šīs partnerības.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Irānas glābšanas un palīdzības dienestu darbinieki ir gatavi doties uz Ņujorku, lai palīdzētu ar viesuļvētras Sendija seku likvidēšanu, pavēstījis Irānas Sarkanais Pusmēness.

«Mēs esam gatavi palīdzēt cietušajiem ASV iedzīvotājiem,» sacīja Irānas Sarkanā Pusmēness vadītājs Mahmuds Mozafars (Mahmud Mazaffar), uzsverot, ka organizācijas darbinieki ir gatavi doties uz ASV jebkurā brīdī, gadījumā ja šāda palīdzība būs vajadzīga.

ASV varasiestādes Irānas piedāvājumu pagaidām nav komentējušas.

ASV laikraksts The New York Times vēsta, ka Irānas Sarkanais Pusmēness ir ļoti pieredzējis palīdzības sniegšanā, jo Irānu bieži vien piemeklē plūdi un zemestrīces. Tomēr organizācija ir arī cieši saistīta ar Irānas valdību. ASV varasiestādes uzskata, ka atsevišķi Sarkanā Pusmēness darbinieki, palīdzot ar dabas katastrofu seku likvidāciju ārvalstīs, nereti nodarbojas ar spiegošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Indijas nacionālās lidsabiedrības Air India pasažieriem visos ekonomiskās klases iekšzemes reisos tiks pasniegtas tikai veģetāras maltītes, paziņojusi aviokompānija.

Air India skaidroja, ka šis lēmums palīdzēs samazināt izmaksas un uzlabot ēdināšanas servisu.

«Šīs soļa mērķis ir samazināt izmaksas, kā arī lidmašīnas salona svaru un ļaut mūsu apkalpei nodrošināt labāku apkalpošanu lidmašīnās,» norādīja aviokompānijas pārstāvis.

2016.gadā Air India pārgāja uz pilnībā veģetārām maltītēm ekonomiskās klases reisos īsajos maršrutos, kuros lidojums ilgst līdz 90 minūtēm.

Daudzi hinduisti, kas veido Indijas iedzīvotāju vairākumu, ir veģetārieši, taču musulmaņi un citas minoritātes ēd gaļu, tādēļ aviokompānijas lēmumu daudzi dēvē par diskriminējošu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gambijas prezidents Jahia Jamehs ir izsludinājis četru dienu darba nedēļu valsts amatpersonām, padarot piektdienu par brīvdienu, lai dotu iedzīvotājiem mazajā Rietumāfrikas valstī vairāk laika lūgšanām un lauksaimniecībai, ziņo Reuters.

Paziņojumā Jamehs norādījis, ka šāds lēmums pieņemts, uzklausot sabiedrību. Īsā darba nedēļa būs spēkā no 1. februāra.

Jaunais sabiedriskā sektora darba laiks Gambijā būs no pirmdienas līdz ceturtdienai no 8 rītā līdz 6 pēcpusdienā.

«Šī jaunā kārtība ļaus Gambijas iedzīvotājiem veltīt vairāk laika lūgšanām, sociālajām aktivitātēm un lauksaimniecībai - atgriezties pie zemes, lai audzētu to, ko mēs ēdam, un ēstu to, ko mēs audzējam, veselīgai un turīgai tautai,» teikts prezidenta paziņojumā.

Gambijas iedzīvotāji pārsvarā ir musulmaņi. Jamehs varu šajā valstī ieguva 1994. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas Bundestāga deputāti, kas pārstāv «lielo koalīciju» trešdien paziņojuši, ka apsver iespēju ieviest «mošeju nodokli», ar kuru apliktu musulmaņus, līdzīgi tam, kā kristieši tiek aplikti ar baznīcas nodokli.

Torstens Frejs, kas pārstāv kristīgos demokrātus (CDU) sarunā ar laikrakstu «Die Welt» norādījis, ka mošeju nodoklis būtu «svarīgs solis», kas ļautu «islāmam Vācijā atbrīvot sevi no ārvalstīm».

Vācijā praktizējoši katoļi un protestanti tiek aplikti ar baznīcas nodokli, kas tiek izmantots baznīcu darbības finansēšanai. Šo nodokli iekasē valsts, kas pēc tam to nodod reliģiskajām iestādēm.

Tas, ka musulmaņi netiek aplikti ar līdzīgu nodokli, padara mošejas atkarīgas no ziedojumiem un vairo bažas par iespējamo finansējuma saņemšanu no ārvalstu organizācijām vai valdībām, kuras izplata islāma fundamentālisma ideoloģijas.

Piemēram, Vācijā pieņemas spēkā satraukums par Ankaras kontrolētās Turku islāma reliģisko lietu savienības (DITIB) ietekmes pieaugumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pakistāna savā gaisa telpā virs tās kontrolētās Kašmiras daļas trešdien notriekusi divas Indijas gaisa spēku lidmašīnas, paziņojis armijas pārstāvis, piebilstot, ka viens indiešu lidotājs ir sagūstīts.

Tikmēr Indijas mediji vēsta, ka Indijas kontrolētajā Kašmiras daļā lidostas slēgtas civilajai satiksmei.

«PAF (Pakistānas gaisa spēki) Pakistānas gaisa telpā notrieca divas indiešu lidmašīnas,» tviterī paziņojis ģenerālmajors Asifs Ghafūrs.

Viņš piebildis, ka viena no notriektajām lidmašīnām nogāzusies Pakistānas kontrolētās Kašmiras daļas teritorijā, bet otra - robežas Indijas pusē.

Ghafūrs arī apstiprināja, ka Pakistānas karavīri sagūstījuši Pakistānas kontrolētās Kašmiras daļā notriektās lidmašīnas pilotu.

Tikmēr Kāda augsta ranga amatpersonas Indijas pārvaldītās Kašmiras daļas administrācijā aģentūrai AFP pavēstījusi, ka Pakistānas iznīcinātāji virs Kašmiras trešdien pārkāpuši Indijas gaisa telpu, taču tikuši atspiesti atpakaļ pār «de facto» robežu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Intervija: Cilvēks, kurš savienojis ramadānu ar Coca-Cola lietošanu un spējis islāmticīgajiem likt iemīlēt skotu viskiju

Dāvis Landorfs, speciāli DB, 28.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Katrai sabiedrībai piemīt kāda patiesība, kas ir dziļāka par politisko vai ticības uzskatu nesaskaņām. Mūsu kā reklāmas speciālistu uzdevums ir mēģināt tai piekļūt pēc iespējas tuvāk,» pauž turku reklāmas speciālists, aģentūras Leo Burnett Istanbul radošais direktors Oktars Akins

Iespējams, ka pirmajā acu uzmetienā šī atziņa var šķist banāla un vispārīga. Taču, ja ņemam vērā, ka to pauž cilvēks, kurš savulaik radījis veidu, kā savienot svēto mēnesi ramadānu ar Coca-Cola lietošanu, un spējis valstij, kuru apdzīvo 97% islāmticīgo, likt iemīlēt skotu viskiju, tajā kļūst vērts ieklausīties. Ieguvis multiplikācijas filmu veidotāja izglītību, strādājis Tālajos Austrumos, kā žūrijas loceklis pieprasīts Eiropas lielākajos reklāmas festivālos, O. Akins sarunā ar Dienas Bizness pastāstīja par rietumu zīmolu centieniem kļūt uzticamiem, izvairīšanos no asinskāriem futbola faniem un to, kāpēc idejām pārpilnas komandas jākomplektē ar dzelzs tvērienu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Papildināta - FOTO: Traģēdija Mekā: drūzmā dzīvību zaudējuši 717 svētceļnieki

LETA, 24.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Minas pilsētā Saūda Arābijā, netālu no Mekas, akmeņu mešanas rituāla laikā drūzmā dzīvību zaudējuši vismaz 717 svētceļnieki, ziņo Saūda Arābijas civilās aizsardzības dienests.

Vēl vismaz 805 cilvēki guvuši savainojumus, vēsta amatpersonas.

«Ārkārtas dienesta komandas novirza svētceļniekus pa alternatīviem maršrutiem tālāk nost no negadījuma vietas,» teikts dienesta paziņojumā.

Ikgadējo svētceļojumu laikā šāda apjoma traģēdija nebija pieredzēta divus gadu desmitus.

Traģiskā drūzmēšanās izraisījusies vietā, kur saplūst divi ceļi, kas ved Džamaratu - vairākstāvu struktūru, kur svētceļnieki met akmeņus, šādi simboliskā veidā ar akmeņiem nomētājot velnu.

Traģēdijas vietā, kas tika norobežota no pārējās apkārtnes, ieradušās 220 ātrās palīdzības automašīnas un 4000 glābšanas dienestu darbinieku.

Komentāri

Pievienot komentāru