Linda un Arnis Blaževiči internetā izpētījuši, kā ražot karameles, un uzsākuši savu biznesu. Pagaidām apgūts pašmāju tirgus, bet nākotnē tiek cerēts attīstīt arī eksportu.
SIA Madonas Karameles ir ģimenes uzņēmums, kas darbību aizsāka 2013. gadā mājas virtuvē. «Pirmo gadu karameļu konfektes taisījām mūsu mājas virtuvē, bet tad mūs uzrunāja Madonas pašvaldība un ieteica pieteikties biznesa ideju konkurā Madona var labāk, kur ieguvām līdzfinansējumu. Ar finansējuma palīdzību varējām iekārtoties ražotnes telpās un pieņemt darbā cilvēkus. Tā nu viss aizsākās ar mani un vīru, bet tagad esam deviņi strādājošie,» biznesa portālam db.lv stāsta L. Blaževiča.
«Ideja par karameļu konfektēm noteikti neradās Latvijā. Ideju aizguvām no dažādiem pasaules interneta portāliem. Mēs skatījāmies, kā taisa šīs konfektes, un mums tas šķita ļoti interesanti un neparasti. Viss sākās hobija līmenī, bet tagad tas ir mūsu pamatdarbs,» teica L. Blaževiča.
Uzņēmuma īpašnieki akcentē, ka ražošanas procesā netiek izmantotas sintētiskās izejvielas. Sortimentā ir dažādu augļu un ogu garšas, kuras papildina arī ķiploku un ingvera karameles. «Šobrīd konkurence ir milzīga, bet mēs atšķiramies. Mēs liekam akcentu uz kvalitāti, nevis kvantitāti. Katra konfekte ir roku darbs. Katra diena ir interesanta, jo mēs visu laiku eksperimentējam ar garšām. Receptes lielākoties ir aizgūtas internetā, bet mēs tās arī pārveidojam pēc savas gaumes,» stāsta A. Blaževičs. Izejvielas ražošanas vajadzībām tiek iepirktas no Francijas un Vācijas.
SIA Madonas Karameles galvenokārt ražo karameļu konfektes, taču piedāvā arī želejkonfektes.
«Iesākumā mēs dienā spējām saražot 8 kilogramus karameļu konfekšu, bet šobrīd - jau ap 36 un vairāk kilogramiem,» teic A. Blaževičs. Madonas karameles var iegādāties gan Rimi Klēts stendos, gan citās tirdzniecības vietās Latvijā.
Uzņēmums atvēris arī karameļu darbnīcu, kur ikviens var izveidot pats savu konfekti.
Nākotnē tas plāno attīstīt eksportu, bet par konkrētām valstīm vēl pāragri runāt, atzīst īpašnieki.
KOMENTĀRS
SIA Karameļu darbnīca valdes locekle Ilze Priževoite:
«Mēs konkurenci tirgū īpaši nejūtam. Šajā biznesā spilgta tendence ir tā, ka Ziemassvētku laikā ievērojami palielinās pasūtījumu skaits. Mēs sākām īstenot savu ideju 2013 gadā, taču to, kurš Latvijā bija pirmais šajā nišā, es nemācēšu teikt. Laikā, kad sākām veidot mūsu uzņēmumu, neko par uzņēmumu Madonas Karameles nebijām dzirdējuši. Uzzinājām tikai vēlāk. Pieļauju, ka tomēr bijām pirmie. Pavisam noteikti pirmie, kas atvēra atklāta tipa darbnīcu, kur interesenti var iepazīties un būt klāt karameļu veidošanas procesam. Ideja radās ar ziņkārību, ar jautājumu, kā top karameles? Meklējot atbildes, šī ideja attīstījās. Par pasaules iekarošanu - ja ir pareizā koncepcija un godīga attieksme, pavisam noteikti var izdarīt visu, ko vēlies.»