#Ja visi dodas attīstītās Eiropas virzienā, mēs dodamies uz otru pusi.
SIA N. Bomja maiznīca Lielezers aug pašu mājās un atver jaunu ražotni Ukrainā, pirmdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.
Limbažu maiznīca Lielezers Latvijas tirgū darbojas jau kopš 1991. gada un vairāk pazīstama kā rudzu un saldskābās maizes ražotājs. Pirms desmit gadiem Lielezera saimnieks Normunds Bomis izveidoja maizes ražotni Krievijā, netālu no Maskavas – Ivanovas apgabalā, kas joprojām veiksmīgi darbojas, un nule kā pienākusi kārta Ukrainai.
Eksportē zināšanas
Kad DB ierodas Limbažos, maiznīcas īpašnieks ir biznesa komandējumā, tāpēc sarunājamies ar Lielezera ražošanas ceha vadītāju Valteru Kanopu. Viņš zina teikt, ka Krievijas tirgū ar biznesu sokas labi, lai gan ģeopolitisko notikumu rezultātā (pēc Krimas krīzes) mainījās iedzīvotāju pirktspēja, sadārdzinājās izejvielas, tika ieviesti muitas ierobežojumi. Tomēr kopumā sava vieta tirgū ir iekarota. «Tur cieņā ir vieglā saldskābmaize un lavašs, kas ir populārs īpaši Gavēņa laikā un vasarā pie gaļas ēdieniem. Pavisam maza ceptuvīte izveidota arī Sanktpēterburgā,» stāsta V. Kanopa.
Šogad izveidota ceptuve netālu no Kijevas, kas ir mērķtiecīgs solis biznesa attīstībā. V. Kanopa stāsta, ka jaunā ceptuve ir kopuzņēmums ar Ukrainas biznesa partneriem. Pirmie rezultāti liecina, ka šāds lēmums bijis pareizs. «Ja visi dodas attīstītās Eiropas virzienā, mēs dodamies uz otru pusi. Eiropā šīs maizes vairs nepatērē, tur vairāk ir pieprasītas bagetes, ciabatas. Ukrainā kā postpadomju valstī īsta rudzu maize joprojām ir lielā cieņā. Tur tirgus specifika ir savādāka un redzam, ka varam tur strādāt,» atzīst maiznieks. Faktiski tādējādi tiek eksportētas Lielezera maiznieku zināšanas un lielā pieredze šajā jomā.
Visu rakstu Lielezers startē Ukrainā lasiet 26. februāra laikrakstā Dienas Bizness.