Latvijas uzņēmēji ir gardēži, kuri gan lietišķās tikšanās reizēs, gan atpūtas brīžos vēderpriekus bauda izsmalcinātos restorānus
Visu 2014. gadu DB ik piektdienas atpūtas rubrikā uzņēmēji izcēluši un ieteikuši virkni restorānu, kurus labprāt izvēlas biznesa pusdienām, kur ietur svētku maltītes vai mēdz iegriezties atpūtas brīžos kopā ar ģimeni un draugiem. Tāpat DB aptaujātie uzņēmēji atklāja, uz kurām kafejnīcām dodas malkot kafiju un risināt nesteidzīgas sarunas, kā arī dalījās pieredzē par to, kādus restorānus, krodziņus un kafejnīcas atklājuši ārpus Rīgas. Kopumā DB uzklausījis 46 dažādu nozaru profesionāļu sniegtās atbildes un apkopojis datus par biežāk nosauktajiem ēdināšanas uzņēmumiem. Interesanti, ka izceltie restorāni lielā mērā sakrīt ar starptautiskās žūrijas izveidoto apkopojumu Ekselence 30 labākie restorāni Latvijā 2014.
Uzticas ieteikumiem
Ar restorānu izvēli lietišķās tikšanās reizēs riskēt neesot prātīgi, tādēļ uzņēmēji visbiežāk izvēloties pārbaudītas vērtības, turklāt svarīga esot arī restorānu atmosfēra, kas ir pietiekami mājīga, bet tai pašā laikā nenovērš uzmanību no sarunas temata. «Uzskatu, ka biznesa pusdienas nav produktīvas, jo ēdot cilvēka interese koncentrējas uz gastronomisko garšu, nevis uz garīgo darbību, kas ir svarīga biznesa jautājumu apspriešanā. Tikšanās restorānos lieti noder, lai dibinātu kontaktus vai atsvaidzinātu attiecības, bet par nopietniem biznesa jautājumiem pusdienās runāt nevajadzētu,» savus uzskatus atklāja LMT prezidents Juris Binde.
Vairāki aptaujātie atzina, ka ir konservatīvi, gastronomiskiem priekiem nododas restorānos, kam ir teicama reputācija. «Esmu konservatīvs un dodu priekšroku labi zināmām vietām, tādām, kas gadu gadiem saglabājušas nemainīgi labu kvalitāti. Esmu itāļu virtuves cienītājs, turklāt neesmu eksperimentētājs, tādēļ pirms atsauksmju uzzināšanas uz jaunatvērtiem restorāniem nedodos. Ar draugiem esmu iecienījis restorānu Portofino. Man statuss nav tik svarīgs, tādēļ nemeklēju kādus godalgotus restorānus, un ļoti labi jūtos arī Andalūzijas sunī vai Lidojošajā vardē,» stāstīja Nordea bankas vadītājs Latvijā Jānis Buks.
Ne tikai galvaspilsētā
Protams, netrūkst arī eksperimentētāju, kas nebaidās meklēt, atklāt un izmēģināt jaunas vietas gan Rīgā, gan citās pilsētās. Gaumīgās un mājīgās kafejnīciņas uzņēmēji atklājuši arī ārpus Rīgas. «Ar sievu bieži dodamies uz Liepāju, kur konditorejā Boulangerie brīvdienās pasniedz vēlās brokastis, un šeit noteikti ieteiktu pacienāties ar gardajām kūciņām un bulciņām. Jūrmalā esam atklājuši restorānu MaMa, kurā saimnieko viena no labākajām Latvijas šefpavārēm Terēze Kondrāte,» garšas ceļojumu pieredzē dalījās pasākumu aģentūras Chocolate events līdzīpašnieks Jānis Spinga. Savukārt Latvijas balzama ģenerāldirektors Guntis Āboltiņš - Āboliņš atzinis, ka bieži iegriežoties Braslas krogā, kas atrodoties Straupes pagastā, jo tur netālu dzīvojot. Šajā krogā esot «līdz kaulam» izturēts latvisko ideju stils – no interjera līdz ēdienu piedāvājumam. Tur vēl aizvien neesot nopērkama koka kola. Stendera līdzīpašnieks Jānis Bērziņš atklājis, ka Cēsīs esošajā kafejnīcā Zaļā zāle varot mieloties ar garšīgiem burgeriem.
Savukārt kafijas cienītājiem vērts ielūkoties DB apkopotajā tabulā, kurā sarindotas tās kafejnīcas, kurās uzņēmēji mēdz biežāk iegriezties, lai baudītu kafiju. Accenture Latvija izpilddierektors Maksims Jegorovs ir espresso cienītājs un ir atradis dažas vietas, kurās to pagatavojot viņam pa prātam – Index Cafe, Innocent Cafe, tomēr, izcilāko espresso pasniedzot All Cappuccino.
Paši pie plīts
Daudzi augstākā līmeņa vadītāji Latvijā ir gardēži, cilvēki ar izsmalcinātu gaumi. Vairāki arī atzinās, ka paši mājās nemet līkumu virtuvei, bet ļaujas kulinārijas eksperimentiem. Kādam vislabāk izdodoties kūku cepšana, kāds cits dod priekšroku Āzijas ēdienu pagatavošanai. «Idejas receptēm smeļos dažādos interneta portālos. Vislabāk man garšo austrumu tipa ēdieni. Piemēram, nesen izmēģināju pagatavot marokāņu ēdienu, kura pamatā ir burkāni un medus. Cepu arī mafinus un reiz man gana garšīgi izdevās pagatavot parafē,» stāstīja komunikācijas profesionālis Ansis Egle. Savukārt a/s Spodrība direktore Baiba Merge-Ansviesule mājās bieži gatavojot jēru un zivis islandiešu gaumē, kas esot īstens piedzīvojums garšas kārpiņām. «Vai zinājāt, ka islandieši kūkas ēd ar putukrējumu, kuram nav pievienots cukurs? Lai arī sākumā pretstatā latviski ierastajam tas varētu šķist dīvaini, pamēģiniet, jums iepatiksies!» viņa mudināja.
Ekselences labākie restorānu saraksts
Vincents
Bibliotēka No.1
Tam labam būs augt
Kaļķu vārti
Riviera
Bergs
Renomme
Kilimanjaro
Vīna studijas restorāns
36.līnija
Mālpils muižas restorāns
Koya
Ostas skati
Neiburgs
Le Dome
Valtera restorāns
Burkāns
Pinot
Elements
Osiris
Dikļu pils
Tinto
Monterosso
Alberta 13
Portofino
Uzbekistāna
Aqua Luna
Olive Oil
Salve
Mio
DB aptauja
Biznesam un atpūtai
Bibliotēka No.1
Riviera
Tam labam būs augt
Koya
Kafetērija Gastronome
Vincents
Kid*
Le Dome
Fazenda
Vīna Studija
Elements
Cafe Mio
Māja
Gutenbergs
Amarone
Aqua Luna
Osiris
Kafijotavas
Innocent Cafe
All Capuccino
Index Cafe
Costa Coffee
Ārpus Rīgas
36. Līnija (Jūrmala)
32. augusts (Mārupe)
Braslas krogs (Straupes pag.)
Rātes Vārti (Valmiera)
AitiņLauvas (Rīgas-Liepājas šosejas 22.km)