Jaunākais izdevums

Valsts kredītreitinga iekļaušana spekulatīvajā kredītreitinga līmenī varētu mazināt jaunu ārvalstu tiešo investīciju ieplūšanu Latvijā, kā arī ārvalstu aizdevumus Latvijā, t.sk bankām un uzņēmumiem.

Tā uzskata Finanšu ministrija, reaģējot uz ziņām par Latvijas kredītreitinga samazināšanu Standard&Poor’s. Finanšu ministrija gan sola, ka sliktais Standard&Poor’s kredītreitinga novērtējums neietekmēšot ekonomikas stabilizācijas un izaugsmes atjaunošanas programmas realizāciju.

«Jau šobrīd situācija starptautiskajos finanšu tirgos ir radījusi apstākļus, kuros zema reitinga valstīm ir sarežģīti un dārgi veikt sekmīgu resursu piesaisti, līdz ar to reitinga samazinājums vēl vairāk ietekmē valsts spēju veikt aizņēmumus starptautiskajā finanšu tirgū. Tāpēc Latvija ir izvēlējusies jau laikus vērsties pie tādiem aizdevējiem kā Starptautiskais Valūtas fonds, Eiropas Komisija, kuriem valsts kredītreitings nav noteicošais faktors aizdevuma nosacījumiem, kā tas ir kapitāla tirgus investoriem,» norāda Finanšu ministrijas valsts sekretārs Mārtiņš Bičevskis. Finanšu ministrija uzsver, ka kredītreitinga samazinājums neietekmēs ekonomikas stabilizācijas un izaugsmes atjaunošanas programmas realizāciju un starptautiskā atbalsta saņemšanu no starptautiskajiem finanšu sniedzējiem.

Tomēr Finanšu ministrija vērš uzmanību, ka Latvijas iekļaušana spekulatīvajā līmenī mazinās valdības iespējas aizņemties starptautiskajā finanšu un kapitāla tirgū un vēl vairāk pastiprinās starptautiskās finanšu krīzes radīto ietekmi uz valsts aizņēmumu veikšanu. Latvijai līdz šim bijis investīcijām drošas valsts reitings, kas kalpojis kā laba rekomendācija ieguldītājiem.

Jau ziņots, ka starptautiskā reitingu aģentūra Standard&Poor's pazemināja Latvijas kredītreitingu uz BB+, savukārt aģentūra Fitch savu vērtējumu atstāja nemainīgu. Fitch akcentēja riskus, kas saistīti ar Ministru kabineta atkāpšanos pirms budžeta grozījumiem un nepieciešamo pasākumu pieņemšanas, lai samazinātu valsts izdevumus. Fitch arī brīdināja, ka jaunās valdības veidošana nedrīkstētu ieilgt, jo tas varētu izkavēt jaunu ekonomikas stabilizācijas pasākumu ieviešanu. Neskatoties uz šiem riskiem, aģentūra nolēma atstāt līdzšinējo vērtējumu bez izmaiņām.

Turpretī aģentūra Standard&Poor's bija piesardzīgāka savās prognozēs un pazemināja Latvijas kredītreitingu no BBB- uz BB+. Aģentūras lēmums tiek skaidrots ar ekonomiskās perspektīvas pasliktināšanos un valdības ekonomikas programmas ieviešanas risku. Analītiķi norāda, ka kritums ir saistīts ar izaicinājumiem, kas radušies ekonomikas nelīdzsvarotības dēļ uzplaukuma gados. Aģentūrā savā paziņojumā min, piemēram, būtisku iekšzemes kopprodukta samazināšanos un izsaka gaidas par jaunās valdošās koalīcijas darbu, īpaši strādājot pie stingras fiskālās politikas realizēšanas.

Standard&Poor's prognozē, ka jaunajai Latvijas valdībai būs jāturpina izdevumu samazināšanas un fiskālās disciplīnas uzturēšana, tādējādi izpildot vienošanos ar Starptautisko Valūtas fondu un par 2009. gada valsts budžeta deficīta ierobežošanu.

Latvijas kredītreitingu nosaka dažādas starptautiskās kredītreitingu aģentūras. Pašreizējo valsts kredītreitingu ilgtermiņa saistībām ārvalstu valūtā ir piešķīrušas sekojošās lielākās aģentūras: Moody's Baa1, Fitch BBB-, Standard&Poor's BB+ un R&I (Japānas reitingu aģentūra) BBB+. Savukārt Latvijas reitings īstermiņa saistībām ārvalstu valūtā noteikts B līmenī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra "Fitch Ratings" ("Fitch") apstiprinājusi Latvijas kredītreitingu esošajā "A-" līmenī, saglabājot pozitīvu kredītreitinga nākotnes novērtējumu, liecina Valsts kases publiskotā informācija.

"Fitch" starp būtiskākajiem faktoriem, kas uztur Latvijas kredītreitingu pašreizējā līmenī, min zemu valsts parāda un parāda apkalpošanas izmaksu līmeni salīdzinājumā ar līdzīga kredītreitinga valstu rādītājiem, uzticamu politikas veidošanu, ko atbalsta dalība Eiropas Savienībā (ES) un eirozonā, kā arī mērenu privātā sektora parāda līmeni.

Tajā pašā laikā Latvijas mazā ekonomika, iekšzemes kopprodukts (IKP) uz vienu iedzīvotāju, kas ir zemāks nekā līdzīga kredītreitinga valstīm, kārtējo maksājumu konta deficīts un neto ārējā parāda rādītāji, kas ir augstāki nekā līdzīga kredītreitinga valstīm, joprojām ierobežo kredītreitinga turpmāko izaugsmi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra "Fitch Ratings" ("Fitch") apstiprinājusi Latvijas kredītreitingu esošajā "A-" līmenī, saglabājot pozitīvu kredītreitinga nākotnes novērtējumu, liecina Valsts kases informācija.

Kā būtiskākos faktorus, kas uztur Latvijas kredītreitingu pašreizējā līmenī, aģentūra min zemu valsts parāda un parāda apkalpošanas izmaksu līmeni salīdzinājumā ar līdzīga kredītreitinga valstu rādītājiem, uzticamu politikas veidošanu, ko atbalsta dalība Eiropas Savienībā (ES) un eirozonā, un mērenu privātā sektora parāda līmeni.

Tomēr Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) uz vienu iedzīvotāju, kas ir zemāks nekā līdzīga kredītreitinga valstīm, tekošā konta deficīta un neto ārējā parāda rādītāji, kas ir augstāki nekā līdzīga kredītreitinga valstīm, kā arī nelabvēlīga demogrāfiskās situācijas attīstība joprojām ierobežo kredītreitinga turpmāko izaugsmi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Latvijā pērn uzsākts lielākais tiešo investīciju projektu skaits pēdējo desmit gadu laikā

Db.lv, 11.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā pagājušā gada laikā uzsākti 53 jauni ārvalstu tiešo investīciju projekti, salīdzinot ar 38 gadu iepriekš, liecina jaunākais EY (agrāk Ernst & Young) investīciju piesaistes pētījums Attractiveness Survey Europe 2018.

Latvijas 53 jaunie tiešo investīciju projekti ir mazāk nekā Lietuvā, kurā pērn uzsākti 74 projekti, bet vairāk kā Igaunijas 38 investīciju projekti. Tiešo investīciju projekti 2017. gadā Latvijā radījuši 2690 jaunas darba vietas .

Jaunākais EY (agrāk Ernst & Young) investīciju piesaistes pētījums Attractiveness Survey Europe 2018, kas vērtē ārvalstu tiešo investīciju piesaisti Eiropas valstīs, parāda, ka kopumā pērn Eiropā uzsākti 6 653 jauni ārvalstu investīciju projekti, kas ir par 10 % vairāk kā 2016. gadā. Visvairāk investīciju projekti pērn uzsākti Lielbritānijā (1205), kurai seko Vācija (1124) un Francija (1019). EY pētījums tiek valstīts uz publiski pieejamu, dažādu reģistru un datu bāžu datiem un parāda investīciju projektu un to radīto darba vietu skaitu, taču neatspoguļo ieguldījumu vērtību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra "Fitch Ratings" ("Fitch") apstiprinājusi Latvijas kredītreitingu "A-" līmenī, saglabājot stabilu kredītreitinga nākotnes novērtējumu, ziņo Valsts kase.

Latvijas kredītreitinga saglabāšanu "A-" līmenī aģentūra pamato ar valdības īstenotās politikas ietvaru, Latvijas dalības Eiropas Savienībā un eirozonā, kā arī salīdzinājumā ar citām līdzīga kredītreitinga līmeņa valstīm zemo valsts parāda līmeni.

Valsts kase arī norāda, ka kredītreitinga stabilais nākotnes novērtējums liecina par aģentūras pārliecību, ka Latvijas ekonomika turpinās uzrādīt noturību pret Covid-19 pandēmijas radītajiem izaicinājumiem un valdība izvēlēsies tādu politikas virzienu, kas nodrošinās valsts finanšu ilgtspēju.

Vienlaikus kā kredītreitinga palielinājuma ierobežojošos faktorus aģentūra minējusi zemo ienākumu līmeni, iekšzemes kopprodukta (IKP) rādītāja svārstīgumu un relatīvi lielu ārējā parāda īpatsvaru kopējā parāda apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Investīcijas – atskats un perspektīva

Latvijas Bankas ekonomisti Gintars Bušs un Ieva Opmane, 14.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2017. gads noslēdzies ar Latvijas tautsaimniecības izaugsmi, kur svarīgu lomu ieņem investīciju aktivitātes pieaugums. Kādēļ līdzšinējos gados investīciju aktivitāte ir bijusi zema?

Vai šis ir īstermiņa uzrāviens, vai arī sākums straujākai attīstībai ilgtermiņā? Lai atbildētu uz šiem jautājumiem, apskatīsim investīciju struktūru un tendenci, noteiksim galvenos uzņēmumu investīciju ietekmējošos faktorus, t.sk. Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu lomu investīciju dinamikā.

1. Pamatfakti par investīcijāmInvestīciju dinamika Latvijā atgādina amerikāņu kalniņus - strauju izaugsmi pirmskrīzes periodā nomainīja vēl straujāks kritums recesijas periodā. Tam sekoja palēciens 2011. gadā, mērens kritums 2013.-2016. gadu periodā un atkal uzrāviens pagājušajā gadā (1. attēls).

Lai saprastu šo izmaiņu cēloņus, pētīsim investīciju struktūru. Vispirms pirmskrīzes mājokļu burbuļa dēļ bruto pamatkapitāla veidošanā [1] no pārējām investīcijām nodalīsim investīcijas mājokļos. Redzam, ka investīcijas mājokļos svārstās vidēji 2-3% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP), izņemot mājokļu burbuļa periodu, kad šis īpatsvars trīskāršojās (2. attēls). Pēckrīzes periodā mājokļu investīciju īpatsvars ir bijis stabils; pieprasījumu pēc mājokļiem daļēji uzturēja valdības atbalsta programmas (atbalsts ģimenēm ar bērniem [2] un iespēja ārvalstniekiem iegūt uzturēšanās atļauju par ieguldījumiem nekustamajā īpašumā [3]).

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

S&P Global paaugstina Latvijas kredītreitinga nākotnes novērtējumu

Žanete Hāka, 25.09.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reitingu aģentūra S&P Global paaugstinājusi Latvijas kredītreitinga nākotnes novērtējumu, informē Valsts kase.

S&P Global norāda, ka galvenais faktors nākotnes novērtējuma paaugstināšanai ir Latvijas ekonomikas straujā izaugsme.

Kredītreitinga attīstību veicina pieaugošais iekšzemes kopprodukta (IKP) rādītājs uz vienu iedzīvotāju, lai gan tas vēl atrodas zem vidējā līmeņa līdzvērtīgo eirozonas valstu grupā, un sagaidāms, ka IKP izaugsme varētu nodrošināt uzlabojumus arī darba tirgus sektorā. Eiropas Savienības fondu finansējums sekmējis mērenu tekošā konta deficītu.

Latvijas kredītreitingu esošajā līmenī uztur veiksmīga politikas veidošana un piesardzīga fiskālās politikas ievērošana. Ja Latvijas ārējais un neto valsts parāds turpinās samazināties un Latvijas tautsaimniecības izaugsme notiks ātrāk nekā prognozēts, neradot bažas par ekonomikas pārkaršanu, S&P Global varētu paaugstināt arī kredītreitinga līmeni.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Komentāru sniedz SEB galvenais ekonomists Roberts Bergkvists (Robert Bergqvist).

Fakts, ka ASV ir pazaudējusi augstāko kredītreitingu no vienas no trim galvenajām kredītreitinga aģentūrām, un arī turpmākā prognoze negatīva, ir kārtējais apstiprinājums nestabilajam globālajam līdzsvaram un Rietumu lielajam parāda līmenim, kas prasa daudz laika, lai to atrisinātu un ietekmē ekonomisko izaugsmi unpolitiku.

Lēmums ir acīmredzami negatīvs no šī brīža globālā ekonomiskā, finanšu un politiskā skatu punkta. Amerikāņiem tas nozīmē pieaugošu plaisu ASV tēlam kā dominējošajai ekonomiskajai lielvalstij, kā arī samazinājumu viņu ģeopolitiskajā ietekmē.

Tomēr kredītreitinga samazinājumu nevajag pārspīlēt. ASV valdības vērtspapīru un ASV dolāra globālās pozīcijas nav apdraudētas. Vairāk uztraukuma rada fakts, ka ASV ekonomikā sāk parādīties izaugsmes samazinājuma pazīmes, bet Obamas administrācijas un Federālo rezervju sistēmas rīcībā gandrīz nav ekonomiskās politikas sviru, lai cīnītos ar jaunu recesiju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Valsts uzņēmumi kapitāla tirgū – kas, kā un kāpēc

Jānis Goldbergs, 01.08.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augstsprieguma tīkla (AST) zaļās obligācijas jau tiek kotētas biržā, Latvenergo jau bijuši vairāki obligāciju laidieni, savukārt valsts finanšu institūcijas Altum obligācijas tirgū ir kopš 2017. gada, uzsākot savu ceļu regulētos kapitāla tirgos ar zaļo obligāciju emisiju. Kopumā šo uzņēmumu pieredze ir labākais piemērs pārējiem, kā strādāt pareizi un veiksmīgi.

Kāda tā ir, un kādi ir galvenie secinājumi, Dienas Bizness jautāja Altum obligāciju emisiju vadītājai Elīnai Salavai, AS Augstsprieguma tīkls valdes priekšsēdētājam Rolandam Irklim un AS Latvenergo valdes loceklim Guntaram Baļčūnam.

Pēdējā laikā aizvien biežāk izskan viedokļi, ka, valsts un pašvaldību kapitāla sabiedrībām ieejot kapitāla tirgū, tās noteikti iegūs papildu attīstības grūdienu, būs lielāks apgrozījums, parādīsies starptautiskie investori u.tml. Esat šīs kustības aizsācēji un insaideri, jau saistīti ar kapitāla tirgu. Vai varat pateikt priekšnoteikumus, pie kādiem valsts kapitāla sabiedrībai ir vērts un ir arī lietderīgi startēt kapitāla tirgū?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra "S&P Global Ratings" ("S&P") samazinājusi Latvijas kredītreitingu no "A+" līmeņa līdz "A" līmenim, vienlaikus nosakot stabilu kredītreitinga nākotnes novērtējumu, liecina Valsts kases publiskotā informācija.

Aģentūra lēmumu pazemināt Latvijas kredītreitingu pamato ar to, ka Krievijas-Ukrainas karš un reģionālie ģeopolitiskie riski vidējā termiņā turpinās ietekmēt Latvijas fiskālos rādītājus, ekonomikas izaugsmi un starptautisko konkurētspēju, lai gan šīs ietekmes apmēru joprojām ir grūti precīzi novērtēt.

Aģentūra atzīmē, ka Latvijas ekonomikas un fiskālie rādītāji līdz šim kopumā ir bijuši noturīgi pret netiešo Krievijas-Ukrainas kara ietekmi, taču ekonomikas ātrāku izaugsmes atjaunošanos un valsts budžeta deficīta līmeņa samazināšanos var aizkavēt izdevumu pieaugums prioritārām jomām - valsts drošībai un aizsardzībai.

Tāpat aģentūra norāda, ka Latvijas kredītreitingu "A" līmenī atbalsta īstenotās politikas uzticamība un dalība eirozonā, kā arī mērens valsts parāda līmenis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Investīciju bilance - par 287 miljoniem lielāka

Māris Ķirsons, Db, 20.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn tiešo investīciju uzņēmumu pamat- kapitālā uzkrātais apjoms salīdzinājumā ar 2007. gadu audzis par 13.52% jeb 287.1 miljonu latu. To rāda SIA Lursoft pēc LR Uzņēmumu reģistra informācijas apkopotie dati.

Viņš uzsver, ka tiešās akumulētās (ienākošas - izņemtās) investīcijas uzņēmumu pamatkapitālā sasniedza 2.22 miljardus Ls, kas ir augstākais rādītājs Latvijas vēsturē. Tiešo uzkrāto investīciju pamatkapitālā aprēķinos tiek uzskaitītas ne tikai ienākušās investīcijas, bet arī izejošās, jo tiek pieņemts, ka gadījumos, ja uzņēmums tiek likvidēts, tiek samazināts ārvalstu kapitāla apjoms vai ārvalstnieka kapitāla daļas pārpērk Latvijas rezidenti un investīcijas aizplūst no valsts. "Aprēķinos zināmu kļūdu (dažu procentu robežās) var veidot akciju sabiedrībās veidotās investīcijas, jo daudzas slēgtās akciju sabiedrības nepilda normatīvo aktu prasības attiecībā uz akcionāru sastāva izmaiņu reģistrāciju," norāda A. Brūvelis. 2008. gadā ārvalstu investīcijas komercsabiedrību pamatkapitālos bijušas lielākas nekā vietējās investīcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

FM: eiro ieviešana nozīmīga kopējam Latvijas ekonomikas atveseļošanās procesam

Lelde Petrāne, 30.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiro ieviešana ir nozīmīga kopējam Latvijas ekonomikas atveseļošanās procesam, jo tā ieviešana pamudinātu vadošās pasaules reitingu aģentūras paaugstināt valsts kredītreitingu, kas savukārt nozīmētu to, ka tiktu veicināta labvēlīgāka investīciju vide un labākas aizņemšanās iespējas gan valstij, gan privātajiem aizņēmējiem, norāda Finanšu ministrija.

«Labvēlīgas, valsts kredītreitingam atbilstošas aizņēmumu likmes ierobežos valdības parāda apkalpošanas izmaksu pieaugumu nākamajos gados, atvieglojot budžeta līdzekļu pieejamību citām jomām, kurām nepieciešams valsts finansējums – izglītībai, zinātnei, veselības aprūpei, infrastruktūrai un citām iedzīvotāju labklājībai svarīgām jomām,» skaidro finanšu ministrs Andris Vilks.

Ministrija atgādina, ka valsts aizņemas iekšējā un starptautiskajos finanšu tirgos galvenokārt tāpēc, lai nodrošinātu resursus kopējās finansēšanas nepieciešamības segšanai – valsts budžeta deficīta finansēšanai, valsts parāda atmaksai un valsts aizdevumu izsniegšanai. Valsts parāda pieaugumu ilgtermiņā galvenokārt nosaka nepieciešamība finansēt valsts budžeta deficītu. Procentu maksājumi par aizņēmumiem tiek veikti no valsts pamatbudžeta un procentu izdevumu apjoms ir tieši atkarīgs no veikto aizņēmumu apjoma un procentu likmēm, par kurām finanšu tirgus dalībnieki (investori) ir aizdevuši resursus valstij.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Viedoklis: Manam draugam eiroskeptiķim – 4 gadi ar eiro

Egils Kaužēns un Ginters Bušs, Latvijas Bankas ekonomisti, 11.01.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājuši nu jau 4 gadi, kopš Latvija ir eirozonā un mūsu nauda ir eiro. Iespējams, daudziem jau būs aizmirsies, cik «karstas» diskusijas sabiedrībā bija pirms eiro ieviešanas.

Tajā laikā Latvijas Bankas pārstāvji plašākai sabiedrībai skaidroja eiro ieviešanas ietekmi uz tautsaimniecību, iespējamos riskus un gaidāmos ieguvumus, kuri tika izteikti precīzi izmērāmos skaitļos. Diskusija notika arī par emocionālām lietām, tostarp kolēģis Gundars Dāvidsons uzrakstīja vēstuli eiroskeptiķim, kurā skaidroja savu atbalstošo pozīciju.

Tagad ir pienācis laiks atskatīties uz to, kā tad Latvija ir izmantojusi eiro radītās priekšrocības, kā arī – vai ir piepildījies kas no tā, par ko pirms Eiropas vienotās valūtas ieviešanas brīdināja eiroskeptiķi.

Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka cilvēki ir novērtējuši ieguvumus no eiro ieviešanas. Vienlaikus joprojām šad un tad izskan eiroskeptiķu kritika. Tāpēc šajā rakstā:

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Uzkrāto ārvalstu tiešo investīciju apjoms sarucis par 56,14 miljoniem eiro

Zane Atlāce - Bistere, 26.01.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Lielākie klupšanas akmeņi ir nemainīgi – tiesas, maksātnespējas administrēšana, ēnu ekonomika un korupcija.

Pēc tam, kad 2015.gadā ārvalstu tiešo investīciju uzkrājums sasniedza savu visu laiku augstāko punktu, pēdējie divi gadi iezīmējušies ar lejupejošu tendenci, liecina Lursoft apkopotā informācija.

Pagājušajā gadā uzkrātais ārvalstu tiešo investīciju apjoms Latvijas uzņēmumu pamatkapitālos samazinājies par 56,14 milj.eiro, sarūkot līdz 7,23 miljardiem eiro.

Statistikas dati liecina, ka laika posmā kopš 2008.gada ārvalstu tiešo investīciju uzkrātais apjoms pieaudzis par 86,56% jeb vidēji par 4,01% gadā, 2008. un 2009. gadā sasniedzot pat 16,26% un 27,13% kāpumu. Savukārt 2016.gadā akumulēto investīciju apjoms saruka par 3,19%, bet pērn – vēl par 0,82%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Fitch: Latvijas IKP rādītājs uz vienu iedzīvotāju kavē kredītreitinga palielināšanu

Žanete Hāka, 16.04.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien, 12. aprīlī, starptautiskā kredītreitingu aģentūra Fitch paziņoja par Latvijas kredītreitinga apstiprināšanu esošajā A- līmenī, nosakot stabilu nākotnes novērtējumu (outlook).

Fitch informē, ka Latvijas kredītreitingu A- līmenī uztur sekmīgi īstenotā valsts finanšu un institucionālā pārvaldība, kā arī stabilais politikas kurss, ko nodrošina Latvijas dalība Eiropas Savienībā un eirozonā.

Aģentūra pozitīvi novērtē zemo vispārējās valdības parāda līmeni, kas ir viens no zemākajiem līdzīga kredītreitinga valstu vidū, kā arī nelielo budžeta deficītu. Ekonomikas izaugsme 2018. gadā bijusi 4,8 %, un sagaidāms, ka tuvākajos gados tā saglabāsies vidēji 3,1 % apmērā. Fitch prognozē, ka mērenāka ekonomikas izaugsme un algu pieaugums tuvāko divu gadu laikā atvieglos ietekmi uz darba tirgu, samazinot ekonomikas pārkaršanas risku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

“Lendiscore” intelektuālā kredītreitinga izvērtēšana

Sadarbības materiāls, 29.11.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vietējiem uzņēmumiem un starptautiskām kompānijām, kuru pamatdarbība ir saistīta ar finanšu pakalpojumiem, nozīmīgs stūrakmens ir klientu kredītreitinga izvērtēšana. Lai veiktu visaptverošu un daudzpusīgu datu analīzi atbilstoši mūsdienu tendencēm, SIA “Lendiscore” apvieno nozares ekspertus un piedāvā skrupulozus kredītreitinga izvērtēšanas pakalpojumus.

Pārdomātā un mērķtiecīgā uzņēmējdarbībā gan stratēģiski, gan operatīvi lēmumi jāpieņem, balstoties uz sistemātisku datu analīzi. Tā dēvētie “big data” biznesa vidē šodien pielīdzināmi tādiem jēdzieniem kā “jaunais zelts” vai “jaunā nafta”, taču datu kopu sistematizācija veido vien nelielu īpatsvaru no komplicētāka procesa. Svarīgākais solis ir precīza un korekta datu interpretācija, nepieļaujot izplatītas kļūdas, piemēram, “ogošanu” datos. Tāpēc “Lendiscore” inovatīvā pieeja palīdz izvairīties no selektīvi atlasītas informācijas, kas apstiprina konkrētu sakarību vai pierāda iepriekš izvirzītu hipotēzi, bet nav reprezentatīva. Gadījumos, kad klients iepriekš saņemtos aizdevumus ir laikus atmaksājis, rodas priekšstats, ka arī perspektīvā plānotās saistības persona vai uzņēmums izpildīs laikā. Taču šis priekšstats var būt maldīgs, ņemot vērā pasaulē neparedzamas izmaiņas, kas ievieš korekcijas arī maksātspējā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Fitch Ratings kredītreitinga novērtējums neietekmēšot stabilizācijas programmu

Atis Rozentals, 08.04.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Fitch Ratings trešdien, 8. aprīlī, pazemināja Latvijas kredītreitingu uz BB+, savukārt īstermiņa reitingu uz B.

Finanšu ministrija uzsver, ka kredītreitinga samazinājums neietekmēs darbu pie ekonomikas stabilizācijas un izaugsmes atjaunošanas pasākumiem, un tā turpinās sarunas ar starptautiskajiem aizdevējiem.

Fitch akcentē riskus, kas saistīti ar nepieciešamajiem pasākumiem, lai samazinātu valsts budžeta deficītu, ņemot vērā IKP prognozēto samazinājumu, norādīja LR Finanšu ministrijas Komunikācijas departamenta direktora vietnieks Aleksis Jarockis.

Fitch pazemināja Latvijas kredītreitingu no BBB- uz BB+. Aģentūras lēmums tiek skaidrots ar ekonomiskās perspektīvas pasliktināšanos un valdības ekonomikas stabilizācijas un izaugsmes atjaunošanas programmas ieviešanas risku. Aģentūras bažas par tālāku programmas izpildi ir palielinājušās, jo valdības maiņa un līdz ar to kavēšanās ar starptautisko aizdevēju programmas ieviešanu, aizkavē tālākus starptautisko aizdevēju maksājumus. Vienlaikus Fitch norāda, ka tekošā konta deficīts un inflācijas rādītājs uzlabojas, taču to attīstība būtiski iespaido ekonomiku, radot ietekmi uz nekustamā īpašuma cenām, banku aktīvu kvalitāti un pieaugošo bezdarbu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja nepatraucēs nekas negaidīts, 6. jūnijā ECB varētu “nogriezt” nelielu daļiņu no eiro procentu likmēm nost. Tas būtu pirmais eiro procentu likmju pazeminājums kopš 2019. gada rudens. 2019. gada septembrī ECB pazemināja eiro depozīta procentu likmi no -0,40% uz -0,50%, bet pēc tam no 2022. gada jūlija sekoja 10 likmes paaugstinājumi kopumā par 450 bāzes punktiem.

Kas atbalsta likmju pazemināšanas ideju? Pēc ECB vārdiem: “Nākamajos mēnešos gaidāms, ka inflācija svārstīsies aptuveni pašreizējā līmenī un pēc tam samazināsies līdz mūsu mērķa līmenim nākamajā gadā. To noteiks vājāks darbaspēka izmaksu kāpums, mūsu ierobežojošās monetārās politikas seku izpausme, kā arī enerģijas krīzes un pandēmijas ietekmes mazināšanās.”

Bet pie horizonta ir arī negaisa mākoņi – piegādes ķēžu izaicinājumi, kari un energoresursu cenu kāpums (naftas cena aprīlī pakāpās virs 90 dolāriem par barelu), kaut arī mērenāks, tomēr algu kāpums un joprojām augstais pakalpojumu cenu kāpums (martā šajā segmentā gada inflācija 4%).

Tirgus dalībniekus bažīgus dara arī ASV inflācijas rādītāji, pēc kuru publicēšanas 10. martā pakāpās gan dolāra vērtība, gan ilgtermiņa procentu likmes abās okeāna pusēs. Lai arī ECB pieņem lēmumus neatkarīgi, rūpējoties par eiro zonas monetāro politiku, notikumi ASV ar laiku var veicināt inflācijas importu, ja turpināsies dolāra vērtības kāpums (sadārdzinot izejvielu un citu lietu, kurām pasaulē cenas nosaka dolāros, importa vērtību).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reitingu aģentūra Standard & Poor’s Ratings Services (S&P) uzlabojusi Latvijas kredītreitinga nākotnes vērtējumu, nosakot to pozitīvu - kredītreitings ilgtermiņa saistībām ārvalstu valūtā noteikts BB+ līmenī, bet īstermiņa saistībām ārvalstu valūtā B līmenī, informē Finanšu ministrija.

Kredītreitinga novērtējums uzlabots, novērtējot ekonomiskās atkarības mazināšanos no ārējā finansējuma un valdības pausto stingro īstenot fiskālo konsolidāciju.

Ekonomikas ministrs Artis Kampars jau paudis gandarījumu par reitingu aģentūras Standard & Poor’s paziņojumu, ka ir uzlabots Latvijas kredītreitinga nākotnes vērtējums.

«Jau piecus ceturkšņus pēc kārtas iekšzemes kopprodukta (IKP) apjomi Latvijā pakāpeniski palielinās, palielinās arī eksports, ražošanas apjomi, iekšējais patēriņš, investīcijas un nodarbinātība. Tas liecina, ka grūtais valsts stabilizēšanas etaps ir beidzies un šobrīd ir laiks pāriet uz nākamo posmu - attīstību» tā A. Kampars.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvenergo cieš valdības ekonomikas programmas dēļ

Līva Melbārzde, Db, 08.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc tam, kad starptautiskā kredītreitingu aģentūra Moody's Investors Service samazinājusi Latvijas valsts reitingu saistībām ārvalstu un vietējā valūtā no A3 uz Baa1, par iemeslu šādam lēmumam minot strauju pasliktinājumu Latvijas ekonomikā, cietis arī Latvenergo koncerna kredītreitinga vērtējums.

"Jau iepriekš Moody’s bija norādījuši, ka samazinājums valstij noteiktajā kredītreitingā izsauks samazinājumu arī energouzņēmumam noteiktajā kredītreitingā. Negatīvu nākotnes vērtējumu Latvijas valsts reitingam Moody's pamato ar risku, kas saistīts ar valdības ekonomikas programmu," Db norādīja a/s Latvenergo Ārējo komunikāciju nodaļas vadītājs Andris Siksnis.

Latvenergo ir vienīgais uzņēmums Latvijā, kuram ārpus banku sektora piešķirts respektablā Moody's Investors Service investīciju pakāpes reitings.

Latvenergo pēdējos gados ir ieguldījis ievērojamas summas energosistēmas modernizācijā. Lielu daļu no šī apjoma veido piesaistītie finanšu resursi, veidojot aizņēmumu portfeļa pakāpenisku pieaugumu līdz 486 miljoniem latu 2008.gada beigās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Gudru valdības investīciju loma ekonomikas attīstībā

Latvijas Bankas ekonomiste Linda Oliņa, 28.08.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mūsdienu mainīgajā pasaulē investīcijām ir ļoti liela loma efektīvas, jaudīgas un ienesīgas tautsaimniecības attīstības nodrošināšanai. Tās ir nozīmīgs faktors ražošanas sekmēšanai un nodarbinātības veicināšanai, tādējādi stiprinot valsts ekonomisko attīstību, t.sk. konkurētspēju. Izaugsmes gados privātais sektors investē aktīvāk, savukārt krīzes laikā privātās investīcijas kļūst piezemētas pastāvošās nenoteiktības dēļ.

Tādā laikā tautsaimniecības stimulēšanai ļoti svarīgas ir investīcijas no valdības puses. Ierasti tās aptver sabiedrībai tādas nozīmīgas jomas kā transporta infrastruktūra, aizsardzība, izglītība, veselība un arī kultūra, kur privātā sektora investīcijas piesaistīt ir problemātiski.

Biznesa vidē investīcijas tiek veiktas, lai balstītu un attīstītu uzņēmējdarbību, investējot jaunās, uzlabotās ražošanas iekārtās vai pakalpojumu sniegšanas aprīkojumā, darbinieku profesionalitātes paaugstināšanā. Savukārt valdības investīciju mērķis ir nodrošināt ērtu, kvalitatīvu infrastruktūru un valsts nozīmes pakalpojumus nodokļu maksātājiem un sabiedrībai kopumā. Turklāt attīstīta infrastruktūra ir svarīgs priekšnosacījums jaunu privāto investīciju piesaistīšanā. Parasti publiskās investīcijas galvenokārt veic tādās jomās, kur privātās investīcijas nenonāk, piemēram, ceļu un tiltu būvēšanai, izglītības iestāžu un ārstniecības iestāžu būvniecībai un uzturēšanai, un tās izpaužas gan valsts, gan pašvaldību līmenī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kredītreitingu aģentūra "S&P Global" ("S&P") apstiprinājusi Latvijas kredītreitingu "A+" līmenī, saglabājot negatīvu kredītreitinga nākotnes novērtējumu, informē Valsts kasē.

Aģentūra Latvijas kredītreitinga saglabāšanu "A+" līmenī pamato ar Latvijas valdības rīcībspēju, dalību eirozonā un mērenu valsts parāda līmeni.

"S&P" prognozē, ka šogad Latvijas ekonomikā gaidāms kritums par 0,3%, kuru noteiks iekšējā patēriņa un investīciju samazinājums, kā arī ārējā pieprasījuma samazināšanās Latvijas galvenajās tirdzniecības partnervalstīs eirozonā.

Savukārt nākamajā gadā, pēc aģentūrā prognozētā, iekšējā pieprasījuma pieaugums veicinās Latvijas ekonomikas atkopšanos, ekonomikas izaugsmei sasniedzot 2%, kā arī samazināsies inflācijas spiediens. Aģentūra sagaida, ka valsts politiskais kurss turpināsies, valsts drošībai saglabājoties kā galvenajai prioritātei politiskajā dienaskārtībā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Fitch Ratings samazinājusi Latvijas nākotnes novērtējumu no pozitīva uz stabilu.

Aģentūra apstiprinājusi arī kredītreitingu ilgtermiņa ārvalstu un vietējās valūtas ieguldījumiem attiecīgi BBB- un BBB, savukārt īstermiņa ārvalstu valūtas ieguldījumiem - F3. Valsts kopējais kredītreitings ir noteikts BBB+, aģentūru LETA informēja Finanšu ministrijā.

Fitch pārstāvis Mikele Napolitano norādījis, ka Latvijas kredītreitinga nākotnes novērtējuma samazinājums līdz stabilam atspoguļo ārējās izaugsmes un finanšu vides straujo pasliktināšanos - ekonomiskās situācijas pasliktināšanās eirozonas dalībvalstīs negatīvi ietekmēs eksportu.

«Diemžēl negatīvie notikumi eiro zonā ir ietekmējuši arī Latvijas izredzes paaugstināt kredītreitingu tuvākajā laikā. Taču ļoti būtiski, ka Latvijas kredītreitings tiek saglabāts investīciju kategorijas līmenī, ņemot vērā Latvijas paveikto, lai līdzsvarotu valsts ekonomiku,» komentē finanšu ministrs Andris Vilks (V).

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Fitch Ratings paaugstina Latvijas kredītreitingu

Lelde Petrāne, 10.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viena no lielākajām starptautiskajām reitingu aģentūrām Fitch Ratings pieņēmusi lēmumu paaugstināt Latvijas kredītreitingu par vienu pakāpi, nosakot stabilu reitinga nākotnes prognozi. Mūsu valsts novērtējums ilgtermiņa un īstermiņa saistībām vietējā un ārvalstu valūtā ir paaugstināts no BBB uz BBB+ ar stabilu reitinga prognozi nākotnē (Outlook Stable).

«Kredītreitinga paaugstināšana ir secīgs notikums Eiropas Savienības (ES) Ekonomisko un finanšu jautājumu (ECOFIN) padomes sanāksmē apstiprinātajam galīgajam lēmumam par Latvijas pievienošanos eirozonai. To apstiprina arī iepriekšējās prognozes par to, ka, tiklīdz Latvija saņems akceptu eiro ieviešanai, kredītreitings tiks paaugstināts. Šis valstij ir ļoti nozīmīgs novērtējums, kas saistāms ar tautsaimniecības attīstību un valsts reputāciju ārvalstu investoru acīs. Kredītreitinga paaugstināšana ir arī starptautisks pierādījums, ka joprojām varam sevi parādīt kā uz attīstību un konkurētspēju orientētu valsti,» norāda finanšu ministrs Andris Vilks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Reitingu aģentūra Moody’s uzlabo Latvijai kredītreitinga nākotnes vērtējumu

Dienas Bizness, 06.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reitingu aģentūra Moody's Investors Service (Moody’s) uzlabojusi Latvijas kredītreitinga nākotnes vērtējumu no stabila uz pozitīvu, saglabājot stabilu kredītreitingu iepriekšējā līmenī (Baa3).

«Tas, ka valsts kredītreitinga nākotnes novērtējums ir uzlabots no stabila uz pozitīvu ir ļoti nozīmīgs un gaidīts signāls gan valsts vērtspapīru investoriem, gan privātā sektora investoriem, un sniegs atbalstu investīciju piesaistes veicināšanā Latvijas ekonomikā. Šis novērtējums ir nozīmīgs Latvijas ekonomiskās attīstības potenciālam, jo norāda, ka aģentūra atzinīgi novērtē valdības līdz šim paveikto. Taču, lai jau tuvākajā nākotnē mēs varētu sagaidīt arī kredītreitinga uzlabojumus, valdībai ir jāvienojas par konkrētiem un kvalitatīviem budžeta konsolidācijas pasākumiem», uzsver finanšu ministrs Andris Vilks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Fitch atkārtoti apstiprinājusi Latvijas kredītreitingu «A-» līmenī

Db.lv, 29.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra Fitch šogad atkārtoti apstiprinājusi Latvijas kredītreitingu «A-» līmenī, nosakot stabilu nākotnes novērtējumu (outlook).

Fitch norāda, ka kredītreitingu «A-» līmenī uztur veiksmīgā valsts finanšu vadība, spēcīgā institucionālā pārvaldība un uzticams politikas kurss, ko nodrošina Latvijas dalība Eiropas Savienībā un eirozonā.

Aģentūra pozitīvi novērtē valsts parāda līmeni, kas ir zemāks kā līdzīgvērtīga kredītreitinga līmeņa valstu parāds. Fitch prognozē, ka vispārējās valdības parāda līmenis 2019. gadā samazināsies līdz 37,2 % no IKP, kas ir zem «A» grupā esošo valstu vidējā parāda līmeņa – 47,3 % no IKP. Parāda līmeņa izmaiņas saistītas ar Valsts kases sekmīgi realizēto priekšfinansēšanās politiku.

Fitch atzinīgi novērtē veiktos pasākumus ārvalstu sektora apkalpojošo banku darbības regulēšanai. Aģentūra uzmanību pievērš arī valdības veidošanas procesam pēc š. g. 6. oktobrī notikušajām Saeimas vēlēšanām un prognozē, ka būtiskas izmaiņas ekonomikas politikā nav sagaidāmas.

Komentāri

Pievienot komentāru