Pasaulē

Izglābtais ASV apdrošinātājs AIG, pateicoties aktīvu pārdošanai, pelnījis

Lelde Petrāne, 25.02.2011

Jaunākais izdevums

AIG, izglābtais ASV apdrošinātājs, pagājušā gada pēdējos trīs mēnešos strādājis ar tīro peļņu 11,2 miljardu ASV dolāru apmērā. Peļņa gūta, pateicoties aktīvu pārdošanai, kas saistīta ar pārstrukturēšanu, ziņo Financial Times.

Tomēr, izstrīpojot ieņēmumus no AIA Group Limited sākotnējā publiskā piedāvājuma un American Life Insurance Company pārdošanas, AIG reģistrējis pēcnodokļu zaudējumus 2,2 miljardu ASV dolāru apmērā. Mazāki zaudējumi liecina par ievērojamu situācijas uzlabošanos, salīdzinot ar laiku pirms diviem gadiem, kad kompānija reģistrēja rekordlielus ceturkšņa zaudējumus vairāk nekā 60 miljardu ASV dolāru apmērā.

Tikmēr valdības pārvaldībā esošajā hipotekāro kredītu kompānijā Freddie Mac bijis vērojams vien neliels progress.

Freddie Mac paziņojusi, ka tā pagājušā gada ceturtajā ceturksnī zaudējusi 113 miljonus ASV dolāru, un pieprasīs vēl 500 miljonus dolāru kā palīdzību no ASV Valsts kases. Zaudējumi gan bijuši mazāki nekā iepriekšējā ceturksnī, kad kompānija zaudēja 2,5 miljardus ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

2010. gads: liekot pamatus nākotnei

Pāvels Šnejersons, uzņēmumu attīstības vadības kompānijas Core Management vadošais partneris, 21.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gada sākums ierasti ir laiks, lai atskatītos uz iepriekšēja gada spilgtākajiem notikumiem un pamēģinātu izdarīt secinājumus nākotnei. Kaut arī pasaules ekonomiskās krīzes dziļākais punkts bija 2009. gadā, arī pagājušajā gadā netrūka interesantu notikumu uzņēmumu restrukturizāciju un darbības atjaunošanas laukā gan ārzemēs, gan Latvijā. Šajā blogā centos aprakstīt (protams, visnotaļ subjektīvu) spilgtāko notikumu apkopojumu šajā jomā.

2010. gada janvārī notika neiedomājamais, bet sen gaidītais: Japānas lielākā aviosabiedrība Japan Airlines (JAL) pieteica savu maksātnespēju. Bankrots Japānas biznesa vidē tiek uzlūkots sakāpināti emocionāli , it īpaši, ja runā par nacionālo aviopārvadātāju. Tomēr zaudējumi 100 miljardu jenu apmērā vienā ceturksnī (apmēram 1.2 miljardi ASV dolāru) bija pārāk daudz. Decembrī tiesa apstiprināja restrukturizācijas plānu, kurš paredz samazināt darbinieku skaitu par trešdaļu, norakstīt parādus 520 miljardu jenu apjomā ($ 6.3 miljardi) un saņemt 350 miljardu ($4.2 miljardi) lielu valsts ieguldījumu kapitālā. Vai ar to būs gana? Gaisa pārvadājumu industrija ir mūžīgajā restrukturizācijā. Liels fiksēto izmaksu īpatsvars (kas stimulē par katru cenu aizpildīt tukšas vietas), «rumbas un spieķu» (hub and spoke) sistēma, kas ir domāta aviolīniju, nevis pasažieru ērtībām, «nacionālo pārvadātāju» uzturēšana - visa «vērtības iznicināšanas» nozares struktūra garantē darbu restrukturizācijas speciālistiem gadiem uz priekšu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Apdrošināšana

Viedoklis: Pasaulē pazīstams apdrošinātājs pamet Latvijas tirgu

Latvijas Profesionālo apdrošināšanas brokeru asociācija, 20.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šoriez Latviju visai klusi atstāj viens no pasaules lielākajiem dzīvības apdrošinātājiem - Metlife. Uz modernās biroja ēkas K.Ulmaņa gatvē 86F jau kādu laiku stāv paziņojums par telpu izīrēšanu. Te vietā ir jautājums – kāpēc? Kas notiek Latvijā? Metlife lēmums likvidēt savu Latvijas filiāli nav reakcija ne uz Ukrainas konfliktu, ne uz Krievijas sankcijām, bet gan tā ir citu apstākļu izsaukta attīstība.

Šis varenais ASV dzīvības apdrošinātājs no saviem pirmsākumiem ASV ilgus gadus bija apdrošinājis ASV karavīrus invaliditātes un citiem gadījumiem, Pasaules kara laikā Metlife bija lielākais privātais ASV kara aktivitāšu finansētājs, bet tagad nākas atzīt, ka Latvijā tas ir cietis neveiksmi. Iespējams, tas saistīts ar īpašuma formas maiņu – Metlife salīdzinoši nesen no savstarpējā apdrošinātāja kļuva par akciju sabiedrību, un sekojoši sākās arī Metlife stratēģijas maiņa. Nesen Metlife augstākā vadība par savu Raison d'être – eksistences galveno mērķi, pasludināja peļņas gūšanu un atdevi no kapitāla, kurai būtu jāsasniedz vismaz 12%, bet jāmērķē vismaz uz 14%. Zaudējumus nesošas operācijas nelielā valstī acīmredzami neiederējās šajā jaunajā globālā uzņēmuma darbības koncepcijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Apdrošināšana

Noslēdzies darījums par ALICO iegādi

Elīna Pankovska, 02.11.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apdrošināšanas koncerns MetLife no apdrošināšanas giganta American International Group (AIG) iegādājies kompāniju American Life Insurance Company (ALICO). Darījuma kopējā vērtība 16,2 miljrd. ASV dolāru (8,13 miljrd. Ls).

«Līdz ar ALICO pievienošanu mūsu kompānijai, MetLife ir kļuvis par vadošo pasaules dzīvības apdrošināšanas un darbinieku motivācijas programmu pakalpojumu nodrošinātāju,» tā paziņojis MetLife prezidents, priekšsēdētājs un vadītājs Roberts Henriksons.

Viņš arī norāda, ka šis darījums uzlabos uzņēmuma globālās izaugsmes stratēģijas, ievērojami paaugstinot MetLife starptautisko nozīmīgumu. «Šī darījuma rezultātā mums ir lieliskas iespējas, sasniegt peļņas un pašu kapitāla atdeves rādītāju pieaugumu,” piebilst R.Henriksons.

Atlīdzība, ko MetLife samaksāja AIG par ALICO iegādi, kopā ir 7,2 miljrd. ASV dolāru skaidrā naudā un 9 miljrd. ASV dolāru MetLife akcijās un citos vērtspapīros, kas tiks precizēti darījuma noslēguma pielikumos. Vērtspapīru daļa kopējā iegādes cenā sastāvēja no 78,2 milj. MetLife parastajām akcijām, 6,9 milj. pārstāvību akcijām un 40 milj. pamatkapitāla daļām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Fannie Mae un Freddie Mac glābšana varētu izmaksāt pat 400 miljardus

Lelde Petrāne, 22.10.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja ASV mājokļu tirgus turpinās drupt, nodokļu maksātāju kopējās izmaksas par hipotekāro kredītu sniedzēju Fannie Mae un Freddie Mac glābšanu līdz 2013.gadam pārsniegs 400 miljardus ASV dolāru, atsaucoties uz Federālās mājokļu finanšu aģentūras aplēsēm, vēsta nypost.com.

Tas vairāk nekā dubultotu 148 miljardu ASV dolāru summu, kas jau iepludināta šajās valsts īpašumā esošajās kompānijās.

Tik liela nepieciešamās naudas summas pieauguma pamatā būtu slikto kredītu pieaugums un gausā ekonomikas izaugsme.

ASV Valsts kase pārņēma kontroli Fannie un Freddie vairāk nekā pirms gada.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Dod zaļo gaismu Eiropas otras lielākās aviosabiedrības izveidei

Ritvars Bīders, 29.11.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gan Lielbritānijas aviokompānijas British Airwajs, gan Spānijas lidsabiedrības Iberia akcionāri atbalstījuši abu kompāniju apvienošanos, kā rezultātā tiks radīta otra lielākā Eiropas aviokompānija International Airlines Group (IAG), ziņo BBC.

Atsevišķi no IAG saglabāsies arī aviokompāniju British Airways un Iberia darbība ar līdzšinējiem zīmoliem. Taču jau no nākamā gada Londonas biržā vairs netiks kotētas British Airways akcijas.

Abu aviokompāniju apvienošanās apstiprināta arī visās nepieciešamajās varas iestādes.

Jaunizveidotās aviokompānijas AIG akciju kontrolpakete (56%) būs British Airways īpašumā, savukārt Iberia kontrolēs 44% jaunizveidotās kompānijas akciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Viedoklis: Konkurences samazināšanās turpinās paaugstināt OCTA un citas apdrošināšanas cenas

Profesionālo apdrošināšanas brokeru asociācijas valdes priekšsēdētājs Agris Auce, 19.12.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar vakar noslēgtā līguma par «Seesam Insurance» akciju pārdošanu VIG grupai, strauji turpina samazināties konkurence Latvijas apdrošināšanas tirgū.

Kā jau zināms, tad austriešu uzņēmumam «Vienna Insurance Group» (VIG) Latvijā jau pieder trīs apdrošinātāji – BTA Baltic, Compensa un Interrisk, kas agrāk bija pazīstams kā AAS Baltikums. Nav noslēpums, ka drīz vien VIG grupai piederošais Interrisk beigs pastāvēt kā patstāvīga vienība un pievienosies Latvijas vienai no lielākajām (arī VIG grupai piederošajām) apdrošināšanas sabiedrībām - BTA Baltic.

Apdrošinātāju savstarpējās sadarbības biedrība LTAB (Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs) var turpināt stāstīt par to cik lielus zaudējumus cieš OCTA nozare Latvijā, bet OCTA cenu straujais kāpums 2017.gadā sākās tieši pēc tam, kad Latvijā bija noslēdzies būtisks konkurences samazināšanās etaps – VIG grupas rokās nonāca trīs līdz tam neatkarīgi apdrošinātāji, kā arī noslēdzās Baltas un PZU apvienošanās. Varbūt tā ir nejauša sakritība. Tāpat kā 2017.gada laikā apdrošinātāju būtiski samazinātās brokeru komisijas OCTA apdrošināšanas veidā arī var izrādīties gluži nejauša sakritība, nevis apdrošinātāju savstarpēji saskaņota rīcība.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Internetkompānija Google ir atzīta par cienījamāko uzņēmumu ASV, izriet no tirgus izpētes uzņēmuma Harris Interactive aptaujas.

Aptaujā 30 tūkstošiem ASV iedzīvotāju tika lūgts sagrupēt pēc divdesmit dažādiem atribūtiem sešdesmit lielākās ASV kompānijas. Uzņēmumi tika sagrupēti pēc finanšu snieguma, sociālās atbildības, vadības u.c.

Google aptaujā ieņem pirmo vietu, saņemot 84,05 punktus no 100 iespējamajiem. Otrajā vietā ar 83,13 punktiem ir Johnson & Johnson, trešajā vietā ir kalnrūpniecības uzņēmums 3M (82,58 punkti), ceturtajā – finanšu konglomerāts Berkshire Hathaway (82,3 punkti) un piektajā Apple (82,05 punkti).

Saraksta lejasgalā atrodas apdrošināšanas uzņēmumi, bankas un naftas kompānijas. Apdrošinātājs AIG ir ieguvis pēdējo vietu (47,77 punkti), bet iepriekšpēdējo -skandalozu slavu ieguvusī naftas kompānija BP (49,82 punkti).

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Viedoklis: Delavēras Citadele un Rotšildu talants

Sandris Točs, speciāli DB, 16.05.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Delavēras štatā reģistrētā RA Citadele Holdings LLC nav vientuļa. Vēl ir vairāk nekā 700 000 kompāniju, ko ir reģistrējis aģents The Corporation Trust Company. Kompānijas statuss raksturots kā «nezināms». Mēs zinām, ka tas ir Latvijas bankas Citadele īpašnieks, kas savukārt pieder Citadeles padomes priekšsēdētāja Timotija Kolinsa kompānijai Ripplewood Advisers LLC, kas arī reģistrēta Delavērā.

Kāpēc Delavēra? Šīs jurisdikcijas galvenā priekšrocība ir anonimitāte, šeit reģistrēto kompāniju dalībnieki neatkarīgi no daļu skaita līgumos var noteikt jebkādus nosacījumus peļņas sadalei savā starpā, patiesā labuma guvēji paliek publiski nezināmi. Tieši Delavēras štatā ir reģistrētas vairāk nekā puse no ASV lielākajām un veiksmīgākajām 500 «Fortune» kompānijām. Ofšoru štatā var atrast arī Citigroup Inc., bet Citadeles korespondentbanka ASV ir Citibank. Taču tieši Latvijai vairāk par visiem vajag apkarot «ofšorus» un «čaulas».

Savulaik liela uzmanība ir bijusi pievērsta tam, kādos iespējamos interešu konfliktos Citadeles pārdošanas procesā atrodas mūsu politiķi un amatpersonas, bet nekad - kādos ārvalstu konsultants un pircēji. Taču notikumi atklāj, ka starp Citadeles pārdošanas konsultantu Societe Generale un tās pircēju T. Kolinsu ir izsekojamas ļoti iespējamas darījumu attiecības. Ir zināms, ka T.Kolinsam piederošais Ripplewood holdings RHJ International, mainot nosaukumu uz BHF Kleinwort Benson Group, ir pārdots sākumā Oddo&Cie un tūlīt pat Amundi un Societe Generale. Savukārt 2016.gadā ir izveidota Societe Generale piederoša privāta banka Kleinwort Hambros.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Paziņos Rīgas pils interjera metu konkursa rezultātus

Ingrīda Drazdovska, 22.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir noslēdzies Rīgas pils Priekšpils rekonstrukcijas – restaurācijas metu konkurss, kura rezultātus plānots paziņot nākamnedēļ, 27. septembrī.

Atklātajam arhitektu konkursam iesniegti 13 darbi, kuru autori vēl «slēpjas» zem šifrētiem nosaukumiem. Db.lv jau ziņoja, ka valsts a/s Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) bija izsludinājusi konkursu, kura godalgu apmērs ir paredzēts 20 tūkst. latu apmērā. Konkursa rīkošanai tā piesaistīja Latvijas Arhitektu savienību.

Konkursa mērķis bija iegūt laikmetīgi, emocionāli un mākslinieciski spilgtus ideju priekšlikumus interjera risinājumiem Rīgas pils Priekšpilī. Piedāvājumam bija jāatbilst valsts un nācijas reprezentācijas mērķiem, kā arī valsts nozīmes kultūras pieminekļa saglabāšanas nosacījumiem, tāpat jāievēro Rīgas pils Priekšpils rekonstrukcijas – restaurācijas skiču projekta un tehniskā projekta prasības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Bezmaksas porno filmu vietā datorvīruss

Lelde Petrāne, 10.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visā pasaulē savus upurus šobrīd meklē epasti, kas sola bezmaksas porno filmas, bet patiesībā satur datorvīrusu, atsaucoties uz interneta drošības firmu sniegto informāciju, vēsta BBC.

Ļaunprātīgie e-pasta ziņojumi satur tekstu: «Šeit ir» («Here you have»), un Web saiti, kas izskatās tā it kā tā novestu uz PDF dokumentu. Tā vietā tā ved uz tīmekļa vietni, kur atrodas vīruss.

Kad instalēts, tārps mēģina izdzēst drošības programmatūru un izsūta savas kopijas uz visām e-pasta adresēm, ko tas var atrast.

Vīruss internetā izplatoties arī citos veidos. Ar šo vīrusu šorīd cīnoties, piemēram, NASA, AIG, Disney, Procter & Gamble un Wells Fargo, kuru e-pasta kastes ir pārpludinātas ar simtiem e-pasta ziņojumu, kas satur saiti uz vīrusu.

Centieni ierobežot vīrusu rezultējušies panākumiem, kad 9. septembra vakarā slēgta mājaslapa, kur «mitinās» tārps. Taču drošības firmas paredz jaunu tārpa variantu parādīšanos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Manuprāt notikumi ar AAS Balva Latvijas apdrošināšanas kontekstā un mediju telpā ir pelnījuši lielāku ievērību, nekā šis process patlaban tiek atspoguļots. Kāpēc? Tāpēc, ka notikušais, pie nelabvēlīga scenārija var ietekmēt visus – gan apdrošinājuma ņēmējus, gan apdrošinātājus. Kā arī tas liek uzdot divus apdrošināšanas tirgum nepatīkamus jautājumus. Pirmais – vai var uzticēties apdrošināšanas kompānijām, kuras nepieder globālam apdrošinātāju tīklam? Otrs – ko darīt klientam, ja apdrošināšanas uzņēmums bankrotē vai tiek likvidēts?

Bankrotēt [,] nav iespējams [,] pastāvēt

Profesionālā aktuāru literatūrā nereti ir lasāms, ka apdrošināšanas kompānijām teorētiski nav iespējams bankrotēt vai pārtraukt savu darbību. Tomēr aizvadītos gados šī aksioma ir apgāzta. Obligāti nav pat jāskatās uz tāliem, lieliem un svešiem uzņēmumiem, kā, piemēram, AIG vai Conesco, kas cieta 2008. gada finanšu krīzē. Arī tepat mūsu mājās ir piedzīvoti līdzīgi piemēri. 2002. gadā bankrotēja pašmāju apdrošinātājs AK Alianse , 2010. gadā pa likvidācijas ceļu aizgāja Rīgas Slimokase jeb RSK . Savukārt 2007. gadā AAS Baltikums maksātnespējas rezultātā zaudēja meitas uzņēmumu Lietuvā. Šobrīd ir uzsākts AAS Balva likvidācijas process.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

ASV tiesa atceļ Bank of America noteikto 1,27 miljardu dolāru naudassodu

LETA--AFP, 24.05.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV apelāciju tiesa pirmdien atcēla bankai Bank of America noteikto 1,27 miljardu dolāru (1,1 miljarda eiro) naudassodu, secinot, ka tā nav veikusi krāpniecību mājokļu tirgus sabrukuma laikā.

Federālās tiesas lēmums atceļ 2013.gada oktobrī pieņemto tiesas spriedumu, ka Countrywide īstenotā tā dēvēto slikto kredītu pārdošana hipotekāro kredītu kompānijām Freddie Mac un Fannie Mae atbilst krāpniecībai.

Pēc tam tiesa bija nolēmusi Bank of America, kas iegādājās Countrywide 2008.gadā, piemērot 1,27 miljardu dolāru naudassodu.

Bank of America apelācijā bija noliegusi, ka Countrywide darbības uzskatāmas par krāpniecību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Romnijs: pie ASV reitinga samazināšanas vainojams Obama

Jānis Rancāns, 09.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par ASV kredītreitinga samazinājumu visa vaina ir jāuzņemas prezidentam Barakam Obamam, paziņojis kandidāts republikāņu nominācijai ASV prezidenta vēlēšanās Mits Romnijs.

«[ASV] reitinga samazinājums ir kārtējā prezidenta izgāšanās,» uzstājoties Ņūhempšīrā, klāstīja Mits Romnijs. «Prezidentam vajag atjaunot Amerikas finanšu pamatu un uzticību mūsu finansiālajām spējām, lai uzlabotu ekonomiku,» skaidroja M. Romnijs.

«Jūs esat prezidents. Mēs esam pārliecināti, ka jums ir jābūt pavisam citā līmenī – jāveic darījumi augstākā līmenī. Tomēr es esmu pārliecināts, ka savas dzīves laikā neesmu redzējis nosodāmāku prezidentūru,» uzsvēra M. Romnijs.

Savukārt demokrātu senators Džons Kerijs norādīja, ka par ASV reitinga samazinājumu atbildība ir jāuzņemas Pārstāvju palātas konservatīvajam spārnam, kas nevēlējās atbalstīt nekādus kompromisus haotisko parāda griestu sarunu laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visās pasaules malās no ilgākas snaudas pandēmijā pamodās inflācijas pūķis. Ir skaidrs, ka tam vēl nežēlīgāk sabiedrību dzīves līmeni un sakrātā vērtību liks papostīt Krievijas karš Ukrainā.

Attiecīgi ir arī centieni kaut ko likt pretī šim pamodinātajam pirmatnējam ekonomikas spēkam.

Nupat ASV Federālās rezervju sistēmas (FRS), kas no centrālajām bankām tiek uzskatīta par proaktīvāku – tādu, kuras soļiem citi seko –, pārstāvji likuši noprast, ka ASV dolāru likmju pieaugums varētu būt straujāks.

FRS savas ASV dolāru procentlikmes par ceturtdaļprocentpunktu paaugstināja maijā, lai gan nu nostiprinās pieņēmums, ka savā nākamajā sanāksmē maijā FRS dolāru likmes palielinās uzreiz par pusprocentpunktu, bet līdz gada beigām – kopumā aptuveni par 2,25 līdz 3 procentpunktiem. FRS arī atklāja, ka mazinās savu dolāru drukāšanas rezultātā uzblīdušo deviņu triljonu bilanci par gandrīz 100 miljardiem dolāru mēnesī. Tas tiks darīts, pārstājot reinvestēt guvumus no sapirkto parādu kalna papīru termiņa iztecēšanas. Jānorāda, ka ASV inflācija martā sasniegusi 8,5%, kas ir jauns 40 gadu rekords.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Bank of America iesūdzēta tiesā par iespējamu krāpšanu

Gunta Kursiša, 25.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bank of America piedzīvo viena miljarda ASV dolāru vērtu tiesvedību par iespējamu krāpšanu, vēsta BBC.

Civilo tiesvedību ierosinājis ASV jurists Prīts Barara (Preet Bharara), viens no labākajiem Manhetenas federālajiem prokuroriem. Viņš izteicis apsūdzību, ka Countrywide Financial, ko Bank of America iegādājās 2008. gadā, pārdevusi tūkstošiem tā dēvēto «toksisko» jeb vērtību zaudējušo mājokļu kredītu Fannie Mae (Federal National Mortgage Association) un Freddie Mac (Federal Home Loan Mortgage Corporation) – valsts aģentūrām, kas izveidotas, lai atbalstītu ASV hipotekāro kredītu tirgu.

Bank of America pašlaik apsūdzību vēl nav komentējusi.

Komentāri

Pievienot komentāru