Lielo ogu – arbūzu – var izaudzēt arī Latvijas klimatiskajos apstākļos, pārliecina zemnieki, kuri to pieradinājuši. Rucavnieks Artis Ķūsis ar arbūziem vēlas bagātināt mūsu pierasto produktu klāstu un ķeras tiem klāt ar vērienu, vēsta reģionālais laikraksts Kursas Laiks.
Tagad ir īstais laiks stādīt ārā, par siltumnīcā izlolotajiem arbūzu dēstiem pagājušajā nedēļā sacīja Artis Ķūsis. Eksotiskās ogas viņš audzē trešo gadu. Sākumā veikta izpēte. «Papētīju un sapratu, ka Latvijā to var izdarīt, un kāpēc ne?» Ideja bijusi jau sen, «bet ne tādos apmēros». «Redzu, ka Latvijā pašmāju produkcija ir dikti ierasta, visu laiku viens un tas pats.» Tāpēc nobriedusi vēlme pameklēt ko jaunu.
Par pašu galveno labas ražas nosacījumu Artis teic: jāmāk tikt pie smukiem, veselīgiem stādiem. «Ja stādi ir pašvaki, tad tur nekas nav.» Tos divās siltumnīcās audzē pats no Francijā pasūtītām sēklām. Sēj aprīļa beigās, un viss maijs paejot darbos siltumnīcā.
Ar šķirnēm Artis eksperimentējis mazos daudzumos un sapratis, kuras Latvijā ir vērts audzēt. Būtiski, lai ražo kvalitatīvi, nevis tikai kvantitatīvi. «Nekvalitatīva prece lielā daudzumā nevienam nav vajadzīga.» Īpašu vērtību Arta arbūziem piešķir fakts, ka tie tiek audzēti bioloģiskajā saimniecībā. Viņš spriež, ka konvencionāli audzētajiem nebūtu ne kvalitātes, ne cenas, tie nevarētu konkurēt plašajā importa klāstā. Tāpēc «mums jāražo kaut kas cits – ar lielāku pievienoto vērtību». Pircēji atšķirību jūtot pēc garšas – «uzreiz var pateikt».