Šajā piektdienā portāls db.lv saviem lasītājiem piedāvā ielūkoties Food Union ražotnē Rīgā, Bauskas ielā, kur top piena dzēriens Rasēns ar arbūzu garšu.
Latvijā vadošais piena pārstrādes uzņēmums Food Union pērn rudenī paplašināja bērnu iecienītā zīmola Rasēns sortimentu ar jaunu produktu – arbūzu pienu 200 ml iepakojumā.
Jaunajā Rasēns sastāvā ir Latvijā ražots piens un arbūzu piedeva.
Kā liecina dati, 2018. gadā, salīdzinot ar 2017. gadu, Food Union palielinājis kopējo Rasēns piena dzērienu noietu Latvijas tirgū par 15%. Vislielākais pieaugums ir vērojams Rasēns pieniem ar šokolādes un zemeņu garšu – 2018. gadā patērētāju pieprasījums pēc tiem audzis par 17%. Pieprasījums pēc Latvijā ražotiem piena dzērieniem audzis arī kaimiņvalstīs – Lietuvā un Igaunijā, jo īpaši liels pieprasījums ir pēc zemeņu Rasēna, pārdošanas apjomam pieaugot par 19%.
Rasēns zīmola sortimentā ir 5 kategoriju produkti – ultrapasterizēts jeb UHT piens, raudzēti piena dzērieni, jogurti, biezpiena krēmi, saldējums. Kopumā Rasēns produktu sortimentā ir 19 produkti: piens (6 veidi), raudzēti piena produkti un jogurti (9 veidi), biezpiena krēmi (2 veidi) un saldējums (2 veidi).
Rasēna UHT piens ir pieejams ar sešām garšām: arbūzu, zemeņu, banānu, šokolādes, karameļu un klasiskais piens bez piedevām, kas ir galvenais «Skolas piens» programmas produkts.
Galerijā augstāk iespējams aplūkot produkta tapšanas procesu!
#1/32
Arbūzu Rasēns piens tapis pēc veiktās fokuss grupas pētījuma bērnu vidū (5-14 gadu jauna mērķauditorija), kas sniedza savus komentārus. Uzņēmuma pārstāvji novērojuši, ka jaunā paaudze biežāk izvēlas tieši netradicionālas garšas, kas ir eksotiskākas un jaunas Latvijas tirgum.
#2/32
Galvenā Rasēns piena sastāvdaļa ir piens, tas tiek pakļauts ultra termiskai apstrādei (Ultra High Temperature).
#3/32
Tas nozīmē, ka piens pasterizācijas procesā tiek uzkarsēts līdz 135°-140° uz 2-4 sekundēm.
#4/32
Tādējādi produktam ir paaugstināta drošība, higiēna un uzturvērtību saglabāšanas spēja, piens ilgāk saglabā garšu un svaigumu, un to var uzglabāt istabas temperatūrā ilgāku laiku.
#5/32
Viss ražošanas process ir slēgts, un tajā nav iespējama cilvēciskā faktora iejaukšanās.
#6/32
Ražošanas procesu kontrolē dators, un tiklīdz kāds parametrs iziet ārpus noteiktām robežām, ražošanas process apstājas un tas tiek noregulēts. Pēc nepieciešamības iekārtas tiek mazgātas, stāsta Food Union piena virziena ražošanas vadītājs Ilgvars Tamanis.
#7/32
Produkts tiek iepildīts, safasēts un marķēts īpašā 4 slāņu iepakojama materiālā Tetra Pak
#8/32
Tetra Pak aseptiskais kartona iepakojums tiek ražots no trīs izejmateriāliem.
#9/32
Katrs materiāls nodrošina īpašu funkciju - papīrs (75%) nodrošina izturību un blīvumu, polietelēns (20%) nodrošina mitruma necaurlaidību un kalpo kā barjera mikroorganismiem, alumīnija folija (5%) aizsargā produktu no gaisa, gaismas un no aromātiem, būtībā pasargā no visām iedarbībām, kas var izraisīt produkta bojāšanos.
#14/32
Visu ražošanas procesu kontrolē ar datora palīdzību, cilvēks tikai uzrauga šos procesus.
#15/32
Rasēns piena sastāvā ir 1,7% tauku saturs, bet pievienotais cukurs - 4,9 grami.
#16/32
Ņemot vērā, ka Rasēns pienu ražo ar dažādām garšām, iekārtā ir speciāla piedevu pievienošanas padeve.
#17/32
Kad piedevas ir pievienotas, laboratorija nosaka ķīmiskos rādītājus, un tikai tad sniedz atļauju produktu fasēt.
#19/32
Ja dienā tiek ražotas 30 tonnas piena, tad laboratorija paraugus paņem ap 100 reizēm un testē tos. Testēšana notiek ne tikai uzreiz pēc produkta saražošanas, bet arī pēc derīguma termiņa beigām, lai uzņēmums varētu izpētīt, kā pilnveidot receptūru.
#20/32
Rasēns ražošanas iekārta uzstādīta 2008.gadā, taču 2012.gadā tā tika modernizēta.
#31/32
Sagatavotu Rasēns produktu 10 dienu laikā testē uzņēmuma laboratorijā, mākslīgi veidojot iespējamo mikroorganismu veidošanos noteiktās temperatūrās.