Zemnieku saimniecībā Līvi apgrozījums 2017. gadā audzis par 20%, bet šogad tā plāno apgrozījumu kāpināt par 15%
Madonas novada zemnieku saimniecībā Līvi ir viens no lielākajiem kazu ganāmpulkiem Latvijā. Kazkopība ir nozare ar milzīgu perspektīvu un potenciālu, uzskata saimniecības īpašnieks Raimonds Melderis.
«Lai gan sākotnēji viegli negāja, šobrīd sūdzēties nevaru. Tagad cilvēki meklē kaut ko eksotiskāku, un tas ir tas, ko mēs piedāvājam, – kazas piena produktus. Šie produkti ir citādāki, un nevar salīdzināt, kas ir veselīgāks vai garšīgāks. Pieprasījums pēc šiem produktiem aug, un esmu laimīgs par to,» atzīst R. Melderis.
ZS Līvi ganāmpulkā ir vairāk kā 400 kazu – 260 no tām ir slaucamās, bet 150 kazas ir paredzētas gaļai. Uzņēmums ražo dažāda veida kazas piena sierus. No vienas kazas gadā var iegūt vidēji 600 litru piena. Kazu šķirnes ir dažādas – Anglo, Alpu, Vācu baltā un brūnā, Tīringas. Uz jautājumu, kādi ir saimniecības produkcijas realizācijas apjomi, saimnieks vien nosaka – pietiekami.
Līvi savulaik saražoto kazas sieru eksportēja uz Zviedriju, Lietuvu un Igauniju. Taču šobrīd eksports vairs nenotiek, jo cena loģistikas izmaksu dēļ gala patērētājam sanākusi pārāk augsta. Saimnieks stāsta: «Mums Latvijā arī vēl ir daudz, ko darīt. Pieprasījums pēc kazas piena ir lielāks nekā piedāvājums, līdz ar to uzskatu, ka eksporta tirgū mēs «nelīdīsim»».
Zemnieku saimniecība strādā HoReCa segmentā, piegādājot savu produkciju sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem, restorāniem, viesnīcām, kā arī realizē to tirdzniecībā. «Tirgus aug un attīstās, taču tā ir tiesa, ka bez veikalu tīkliem mēs būtu nekas, jo īstenībā esam ļoti «sīciņi»,» atzīst R. Melderis.
Kādreiz saimniecībā ražots arī fetas tipa siers un divu veidu t.s. pelējuma sieri, taču šobrīd tas vairs nav pieejams, jo pieprasījums pēc tiem bijis pavisam neliels. Šobrīd zemnieku saimniecība izgatavo svaigo sieru vakuuma iepakojumā un svaigā siera bumbas; produkcija tiek piedāvāta ar zīmolu Labrīt. Tāpat nelielā daudzumā tiek izgatavoti gaļas konservi. Saimniecība piedāvā arī ekskursijas. Savukārt nākotnē ir plānots attīstīt kazas krēmsiera ražošanu un paplašināt kazas gaļas konservu tirdzniecību, atklāj R. Melderis. Viņš atzīst, ka konkurenci galvenokārt veido rūpnieciski ražotie sieri.
Zemnieku saimniecība Līvi mērķtiecīgi turpinās strādāt pie kazkopības biznesa attīstīšanas, sakārtojot esošo saimniecību un ar laiku palielinot esošo ganāmpulku. Taču tad būs nepieciešams piesaistīt papildu darbaspēku, kuru šobrīd nav tik viegli atrast.