Latvijas Ārstu biedrība aicina Latvijas amatpersonas sekot Dānijas, Islandes un Šveices paraugam un noliegt transtaukskābju lietošanu uzturlīdzekļos.
Tauki ir vajadzīgi ikdienas uzturā, taču daļa no taukiem ir kaitīgi, jo veicina aterosklerozes attīstību, līdz ar to paaugstinot infarkta un insulta risku, paziņojusi Latvijas ārstu biedrība(LĀB). Pēc biedrības vadības paustā, vislabākie tauki esot zivs tauki, ļoti labi tauki – olīveļļa, labi tauki – kvalitatīva rapšu eļļa un citas augu eļļas.
Pie sliktajiem taukiem LĀB min dzīvnieku un piena taukus, kas uzturā būtu jāsamazinā. Taču vissliktākie tauki esot transtauki, kas veidojas augu eļļu apstrādē, notiekot nepilnīgai hidrogenizācijai un tie maksimāli jāizslēdz no uztura. LĀB norāda, ka pārtikas rūpniecībā plaši lietotie transtauki ir ražoti no palmu eļļas dehidrogenizācijas procesā un ir ļoti kaitīgi veselībai. Lai pārstātu spekulācijas ap un pret vienas vafeļu markas sastāvā konstatēto pārmērīgo transtaukskābju daudzumu, bet plašāk runātu par principu – ka Latvijas iedzīvotāji ir pelnījuši veselīgu uzturu kā veselīgas, garas un pilnvērtīgas dzīves pamatu – Latvijas Ārstu biedrība vēstulē aicina Ministru prezidentu, zemkopības ministru un veselības ministru no 2013. gada visiem produktiem ieviest prasības marķējumam, kurā tiek norādīts tauku sastāvs, izteikts procentos, gramos un kalorijās (norādot kopējo tauku daudzumu un paskaidrojot tauku veidu proporcionālo sadalījumu: piesātinātie tauki, mononepiesātinātie tauki, polinepiesātinātie tauki, transtauki) 100 gramos produkta.
Tāpat biedrība aicina norādīt vārāmā sāls – NaCl – daudzumu - gan 100 gramos produkta, gan aprēķināts vienā porcijā. Sākot no 2013. gada Latvijā vajadzētu atļaut tikai tādu produktu ievešanu, pārdošanu un izmantošanu, kuros transtaukskābes ir <2% no kopējā tauku daudzuma. Tāpat no 2013. gada būtu jāievieš Ministru kabineta apstiprinātu tekstu, kas izmantojams uz produkta iepakojuma: Sāli nesaturošs produkts – Tavas sirds veselībai; Transtaukskābes nesaturošs produkts – Tavas sirds veselībai. Plašāku informāciju par transtaukskābēm un to pretmetu – veselīgām, Latvijā gatavotām eļļām LĀB plāno sniegt ceturtdien preses konferences laikā.
DB jau ziņojis, ka Latvijas pārtikas rūpnieki ir satraukti par Veselības ministrijas centieniem noteikt stingrākas prasības pašmāju ražotājiem. Jāatgādina, ka satraukumu radīja d''anu profesora Stēna Stendera paziņojums par paaugstināto transtaukskābju saturu Laimas vafelēs. Sākotnēji profesors pavēstīja, ka vafeles satur 44 % transtaukskābes, taču vēlāk šis cipars tika koriģēts uz 9 %. Laboratorijas Bior veiktā analīze gan rāda, ka šis cipars ir 1,55 %.