Latvijas ogu audzētāji atzīst, ka uzvarēt konkurences cīņā var tikai ar kvalitāti, nevis cenu, ceturtdien raksta laikraksts Diena.
Latvijā pilnā sparā rit ogu sezona. Par zemeņu bagātību var pārliecināties Rīgas tirgos un lielveikalos, kur Latvijas sārtvaidzes ieraugāmas līdzās poļu zemenēm. Importētās zemenes Latvijā nonāk galvenokārt tieši no Polijas, vien ļoti nelielā apjomā – no Lietuvas.
Lielā konkurence nāk par labu pircējiem, savukārt mūsu zemeņu audzētāji atzīst – konkurēt tirgū var tikai ar kvalitāti, nevis cenu, jo mūsu dienvidu kaimiņu audzētās ogas ir stipri lētākas. Vēl pagājušajā nedēļā zemākā cena par kilogramu Latvijas zemeņu Rīgas Centrāltirgū bija divi eiro un piecdesmit centu, savukārt dārgākā – seši eiro kilogramā, savukārt Polijas zemenes var iegādāties pat par vienu eiro un trīsdesmit centiem kilogramā. Vidēji Latvijas zemenes pašlaik – sezonas augstākajā punktā – maksā ap trim eiro kilogramā, tātad teju par pusotru eiro dārgāk nekā importa zemenes. Jāpiebilst, ka jūnija sākumā pirmās Latvijas zemenes, kas audzētas siltumnīcā, maksāja no sešiem līdz astoņiem eiro kilogramā, kamēr Polijas zemenes bija nopērkamas par trim līdz četriem eiro kilogramā.
Kā Dienai apliecināja vairāki aptaujātie zemeņu pircēji, sezonas sākumā parasti tiek izvēlētas lētākās poļu zemenes. Kā atzina kāda pircēja, dārgās Latvijas zemenes par astoņiem eiro kilogramā viņa esot pirkusi tikai nelielos daudzumos, lai cienātu savu gadu veco bērniņu, taču pārējie ģimenes locekļi ēduši importētās ogas. Pašlaik, kad zemeņu sezona ir pilnbriedā un cenas starpība ar importa ogām ir vidēji pusotra līdz divu eiro robežās par kilogramu, daudzi pircēji priekšroku tomēr dod pašmāju ogām.
Zemeņu audzētāja no Iecavas Vizma Teilāne, kas savas zemenes tirgo Rīgas Centrāltirgū, stāsta, ka bizness sokas samērā labi, tomēr poļu zemenes esot spēcīgas konkurentes tieši lētākās cenas dēļ. «Es pie labākās gribas nevaru izaudzēt zemenes tik lēti, lai spētu cenas ziņā konkurēt ar Polijas ogām. Man zemeņu sezona ilgst aptuveni trīs nedēļas, dienā mēs novācam ap 50 kilogramiem ogu, vidējā sezonas cena ir divi eiro kilogramā. Tātad zemeņu sezonā ietirgojam vidēji ap 2000 eiro. Manā saimniecībā gan vēl ir arī gurķi, salāti, dilles un citi dārzeņi un garšaugi, ar kuriem tirgojamies. Cita biznesa man nav, tā ka faktiski ziemas mēnešos pārtieku no tās naudas, kuru nopelnu, tirgojoties no maija līdz septembrim,» stāsta Vizma.
Saimniece arī teic, ka tirgot ogas pašai esot daudz izdevīgāk nekā nodot pārtikas produktu ražotājiem, piemēram, Pure Food vai Spilva. «Ražotāju noteiktās cenas ir zemākas nekā tās, par kurām varu pārdot tirgū, turklāt viņiem ir savas prasības, kādām ogām ir jābūt. Tā ka viennozīmīgi tirgū pārdot ir labāk.»
Plašāk lasiet rakstā Ar poļu zemenēm konkurēt grūti ceturtdienas, 2.jūlija laikrakstā Diena (8.,9.lpp)!