Secieša Dzintara Kazakeviča saimniecībā šogad jauna zemeņu raža ienāksies ne tikai jūlija vidū, bet arī vēlā rudenī — laukā iestādīti saldētie jeb «frigo» zemeņu stādi, bet siltumnīcās podos aug remontantās zemenes. No tām ražu var iegūt līdz rudens salnām, un svaigas zemenes ēstas vēl pat Skolotāju dienā oktobrī, vēsta reģionālais laikraksts Staburags.
Dzintara Kazakeviča un viņa sievas Leldes saimniecībā zemenes gan nav vienīgais rūpals — audzē arī dārzeņu un puķu stādus, gurķus un tomātus, arī kartupeļus, kāpostus, sīpolus un ķiplokus.
«Uzskatu, ka zemeņu audzēšana būtu izdevīgs bizness, ja vien Latvijas tirgu tik ļoti nepārpludinātu no Polijas ievestās ogas,» atzīst saimnieks. «Tāpēc jāmeklē veidi, kā iegūt bagātīgāku ražu un paildzināt zemeņu laiku.» Viens no eksperimentiem ir remontanto zemeņu audzēšana — atšķirībā no tradicionālajām vasaras zemenēm tās ražo vairākas reizes līdz pat rudens salnām, tādējādi būtiski pagarinot ogu vākšanas laiku.
Jaunums nelielajā saimniecībā ir saldēto jeb «frigo» zemeņu stādījumi. Šos stādus rudenī pēc salnām novāc, sašķiro un ievieto saldētavā mīnus 1,5 grādu aukstumā. Stādu «apmāna», it kā tas būtu jau pārziemojis, un ļoti agri pavasarī var stādīt laukā. Dzintara laukos «frigo» stādi šogad iestādīti maija beigās, tie sāk ražot apmēram pusotru mēnesi pēc izstādīšanas. Tagad zemeņu lauks ir vienos ziedos, bet jau pēc nedēļas plānots ievākt pirmo ražu.
Dzintars bilst, ka rudenī cilvēki lāgā neticot, ka zemenes ir tepat Latvijā audzētas, ekoloģiski tīras.
Šogad mēģinājuši podos audzēt piparmētras, ne vien klasiskās, bet arī ar šokolādes, mentola un ābolu-ananasu garšu.