Aizputes pilsmuižas velvētajos pagrabos top vīna pagrabi ar degustācijas zāli, uzglabāšanas telpām un speciālām telpām vīndaru meistarklasēm, pirmdien ziņo laikraksts Dienas bizness.
Piesaistot citus vietējo produktu ražotājus, SIA Eko vīns dibinātājs Mārtiņš Sants veido savdabīgu tūrisma piedāvājumu. Nepilnus 24 gadus vecais aizputnieks studējis kultūras vadību Rīgā, pēc tam sācis strādāt Kultūras pārvaldē Liepājā, līdz radusies doma par uzņēmējdarbību padarīt ilggadēju ģimenes tradīciju - mājas vīnu izgatavošanu. «Ideja par vīna darītavu dzima 2010. gada beigās, tad sāku meklēt piemērotu pagrabu, skaidroju, kā nodibināt firmu, un janvārī jau reģistrēju SIA Eko vīns,» stāsta Mārtiņš.
Piemēroti pagrabi atradās pašvaldības īpašumā - Aizputes pilsmuižā. Kad deputāti bijuši pārliecināti par idejas dzīvotspēju, drīz ar pašvaldību noslēgts nomas līgums līdz 2021.gadam par gandrīz 200 m2 plašo pagrabu restaurēšanu un piemērošanu iecerētajam projektam.
Sākot remontēt plašās pagraba telpas, radusies doma, ka vajadzētu apvienot tos Kurzemes pārtikas ražotājus, kam tuvas ekoloģisku produktu idejas. Paralēli uzņēmuma dibināšanai SIA Eko vīns pavasarī sācis piedalīties dažādos tūrisma mārketinga sarīkojumos, rīkot degustācijas, lai pārliecinātos, vai aizputnieku vīni garšo arī citiem. Kopā ar citiem novadniekiem Mārtiņš piedalījās arī izstādē Balttour. Tieši tur dzimusi ideja par biedrības veidošanu. Šā gada 17. martā reģistrēta biedrība Kurzemes vietējie produkti, par kuras valdes priekšsēdētāju ievēlēts Mārtiņš. Biedrībā kopā ar SIA Eko vīns aktīvi darbojas arī SIA Durbes veltes, kas ražo dārzeņu konservus un arī mājas vīnus, un SIA ELPA - piena pārstrādes uzņēmums, kas projektā piedalās ar sieriem.
«Doma ir rīkot vīndaru meistarklases, degustācijas,» stāsta Mārtiņš. Viņš iecerējis saaicināt cilvēkus, kam patīk darināt vīnu, tad visi kopā vienošoties - šogad taisām, piemēram, upeņu vīnu. Varētu dalīties ar receptēm, pieredzi. «Sveci zem pūra neturēšu,» sola jaunais vīndaris. Pēc gada, kad vīns būs gatavs, entuziasti tiksies atkal, degustēs un noteiks gada vīndari. Vienojošais būs ekoloģiskā ideja - dabiskas izejvielas, tradicionālas receptes.