«Esmu par restorānu daudzumu ierobežošanu Rīgā. Tas nav tāpēc, ka man gribētos, lai to ir mazāk - šeit ir stāsts par to, ka ir ļoti daudzi, kas mēģina atvērt restorānus un sabojā tirgu,» uzskata restorāna «KOYA» īpašnieks Māris Kreilis.
Video skatāms raksta beigās!
Viņaprāt, daļa atver restorānu, neizprotot procesus līdz galam. «Viņi rada sajūtu, ka ēdināšanas biznesā viss ir skaisti un visi dzīvo cepuri kuldami. Patiesībā tas ir ļoti smalks, sarežģīts un smags bizness, jo ir daudz un dažādi faktori, kas to ietekmē. Tur nav jāizdomā jauns divritenis. Francija, Spānija, Itālija – tie ir piemēri, kas nosaka, ka uz iedzīvotāju daudzumu attiecīgā kvartālā ir arī noteikts restorānu daudzums. Šeit nav runa par to, ka jāslēdz esošie. Drīzāk, vai atļaut atvērt jaunus un kam,» uzskata M.Kreilis.
Uzņēmējam pieder arī kafejnīca, bārs «Andalūzijas suns», kā arī bārs «Herbārijs».
Viņš novērojis, ka draugu lokā bieži vien kāds saka: «Man mājās sanāk ļoti labs kebabs, atvēršu kafejnīcu un visi ēdīs.» Uz ko M.Kreilis atbild: «Uztaisām draugiem vasaras ballītē, kurā piedāvājam šos kebabus un tad paskatāmies, ko viņi saka par to.» Uzņēmējs iesaka laiku pa laikam pamēģināt šādā veidā un nevērt uzreiz vaļā restorānu.
«Restorāns ir galējais solis un tad tie, kas atver, sūdzas, ka politika slikta, jāmaksā tas un tas. Jā, tās ir izmaksas, ar ko ir jārēķinās, nerunājot pat par naudu, kas jāiegulda investīcijās. Restorānu skaits būtu jāierobežo līdzīgi kā aptiekas. Uz iedzīvotāju skaitu ir konkrēts aptieku skaits. Tieši to pašu iesaku darīt arī ar restorāniem un kafejnīcām, lai veidojas godīgāka vide. Ko redz piegādātāji, bankas, VID - viens aizveras, otrs, un ne jau bez parādiem, un kādam tas atkal ir jākompensē. Tā ir smagā bagāža, kas nāk līdzi tiem, kuri paliek tirgū. Tiem, kas aizveras ir tā – nu jā, nesanāca, sorry džeki. Ēna uz pārējiem restorāniem, kuri mēģina strādāt, ir ļoti liela. Es esmu nepopulāra lēmuma piekritējs, jo salīdzinoši ilgi esmu restorānu tirgū, saprotu, kā tas veidojas un redzu, kā tas visu ietekmē,» komentēja M.Kreilis.
Vaicāts, vai uzņēmējs plāno atvērt vēl kādu ēdināšanas vietu, M.Kreilis atbildēja: «Mans mērķis nav veidot tīklu, atvērt milzīgi daudz restorānus. Katra vieta, kas man pieder, ir organiski citāda un nākusi ar dziļo domu. Šobrīd nav plānā nekas jauns un ar sievu jau ģimenē apspriedām, ka neko jaunu vairs nevajag, bet es nevaru tā pateikt. Man ir svarīgi, lai katra vieta ar kaut ko atšķiras. Tas nav mans sports – vērt vietu pēc vietas, viss ir atkarīgs no pieprasījuma. Bet jebkurā gadījumā, ja mūza kādā brīdī atlidos, tad man būs pārdomu periods, lai saprastu, ka tiešām to vajag. Šobrīd man ir grūti atrast kaut ko tādu, kas vēl vairāk varētu atšķirties no tā, kas jau ir.»