Bordo pilsēta ir viens no populārākajiem tūristu galamērķiem Francijā, taču Latvijas tūristu popularitāti šī vieta iemantojusi tikai nupat, jūnijā, kad airBaltic ieviesa tiešo reisu Rīga-Bordo.
Akvitānijas reģions, okeāna tuvums, slavenais bordo vīns un austeres katrai gaumei – tas viss sola neaizmirstamu ceļojumu, taču visdrīzāk atmiņā tas visvairāk paliks tieši ar gastronomiskajiem piedāvājumiem. Bordo apmeklēja arī DB redaktore.
Galvenās Bordo tirdzniecības ielas nosaukums ir Rue Saint-Catherine, un tā ir garākā gājēju iela Francijā. Uz tās atrodas gan veikali, gan restorāni, gan vīna bāri, gan citas tirdzniecības vietas, un saskaņā ar gida teikto, kopējais to skaits pārsniedz 250. Bordo saviem viesiem piedāvā plašu preču klāstu, taču, lielākoties uz šo Francijas pilsētu tūristi dodas tieši gastronomijas piedāvājuma dēļ. Reģions popularitāti pasaulē guvis tieši, pateicoties vīnam. Bordo ūdens pudeli ir grūtāk iegādāties nekā pudeli vīna. Šī vīna cena ir, sākot no 15 eiro, taču iespējams atrast arī lētākus un dārgākus vīnus. Patīkami ir tas, ka lielākoties visur vīnu iespējams degustēt, tādējādi tūrists iegādāsies tieši to vīnu, kurš viņam vislabāk garšo. Starp citu, lai labāk izprastu vīnu, iespējams apmeklēt arī Vīna skolu blakus Lielajam teātrim, kur degustācijas laikā par vīnu izstāstīs visu. Tāpat iespējams doties uz vīna dārziem, kuru šeit ir ne mazums, un iegādāties vīnu tieši no vīndariem.
Otrs gardums, ko piedāvā Bordo, protams, ir jūras veltes. Pavadot tikai aptuveni 50 minūtes vilcienā, nokļūsiet pie okeāna, kas nozīmē, ka zivis un jūras produkti, ko piedāvā restorāni, ir ļoti svaigi. Austeres, mīdijas, zivis un citi jūras produkti šeit pieejami plašā klāstā, un austeru cena ir, sākot no 1 eiro gabalā.
Trešais ir franču siers, to restorānā iespējams pasūtīt pat deserta vietā. Šarls de Golls reiz teica: kā ir iespējams pārvaldīt valsti, kurā ir 246 siera šķirnes? Patiesībā šķirņu ir vēl vairāk.
Ja vēlaties aplūkot, kā aug austeres, var apmeklēt arī austeru fermas, piemēram, Arkašonas pilsētā. Šī ir īsta austeru karaļvalsts, kurā iespējams arī tās nodegustēt.
Tāpat neaizmirstiet nodegustēt arī fua-gra – pīļu aknu pastēti un vietējos saldumus – canela.
Vidējā cena, par kādu viens cilvēks var paēst Bordo restorānos, ir, sākot no 20 eiro, un šajā cenā iekļauta arī glāze vīna, kas ir gandrīz neatņemama franču gastronomijas paradumu sastāvdaļa. Visiecienītākās Bordo vīnu šķirnes ir Malbec, Merlot, Muscadelle, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Semillon, baltais Sauvignon un Petit Verdot. Gaļas ēdienu vidū visiecienītākie Bordo ir pīles vai truša gaļas ēdieni. Zivju ēdienu cena sākas no 15 eiro, taču piedāvājumā iespējams atrast arī ēdienu par 15 eiro kopā ar glāzi vīna. Visur maize ar sviestu un ūdens tiek piedāvāts bez maksas.
Galerijā augstāk – Bordo fotogrāfijās!