Latvijas Restorānu biedrība (LRB), LIAA Starptautiskās konkurētspējas veicināšanas (SKV Tūrisms) atbalsta programmas ietvaros, uzsāk informatīvo kampaņu Somijā un Zviedrijā, lai popularizētu Latvijas labāko restorānu piedāvājumu un garšu daudzveidību Latvijas ēdināšanas uzņēmumos.
Kampaņa uzsākta lai veicinātu tūristu interesi par Latviju kā galamērķi un aicinātu ne tikai iepazīt dažādās kultūras un vēsturiskās apskates vietas Latvijā, bet arī baudīt autentiskus un gardus ēdienus.
Kampaņas ietvaros notiks mērķauditorijas uzrunāšana Somijā un Zviedrijā caur digitālajiem kanāliem. Tika izvēlētas un atlasītas pilsētas, no kurām ceļošana uz Latviju ir ērta un viegli pieejama.
"Latvijas dati ir vieni no sliktākajiem Eiropā attiecībā uz tūrisma plūsmas atjaunošanos pēc pandēmijas. Krievijas uzsāktais karš Ukrainā negatīvi ietekmējis arī tūristu plūsmu uz Baltijas reģionu. Tūristi no Ziemeļvalstīm šobrīd ir tie, kas turpina apmeklēt Baltiju, pareizi izvērtējot apstākļu drošību reģionā. Tādēļ arī šī kampaņa tiek vērsta uz Somijas un Zviedrijas iedzīvotāju intereses rosināšanu par bagātīgo garšu piedāvājumu mūsu valstī, kas ir kā papildus bonuss ceļošanai. Nozares asociāciju ieskatā būtu nepieciešams arī aktīvāks Latvijas mārketings, mūsu prioritārajos tirgos ārvalstīs, skaidrojot Latvijas piedāvājumu un to, ka apmeklēt reģionu ir droši, " norāda Jānis Jenzis, Latvijas restorānu biedrības prezidents.
LIAA Starptautiskās konkurētspējas veicināšanas (SKV Tūrisms) atbalsta programmas ietvaros, ir izstrādāta mājaslapa, kas tika izveidota tā, lai ārvalstu gastro-tūristiem būtu vieglāk orientēties Latvijas gastronomijas piedāvājumā, kā arī uzzināt par dažādiem jaunumiem, restorānu piedāvājumiem. Šī mājaslapa kalpos kā labs pamats, kur nedaudz neparastā veidā pievērsīs uzmanību Latvijai kā brīnišķīgam galamērķim tieši gastronomijas tūristiem. Pēc Pasaules Tūrisma organizācijas informācijas gastronomijas tūrisms ir viens no visstraujāk augošajiem tūrisma veidiem - cilvēki apmeklē galamērķi ar domu nobaudīt, uzzināt, iepazīt gan tradicionālo, gan moderno reģiona virtuves piedāvājumu.
Kā skaidro J.Jenzis, šāds solis tiek sperts, mēģinot pašu spēkiem piesaistīt vairāk tūristus no ārvalstīm. J.Jenzis norāda, ka nozarei šobrīd klājās smagi, kaut arī nozares apgrozījuma rādītāji ir krietni pieauguši, tas ir noticis tikai energoresursu sadārdzinājuma un inflācijas rezultātā. Pie lielāka apgrozījuma ir reģistrēts mazāks apmeklētāju skaits, kas liecina par to, ka jau šobrīd cilvēki arvien mazāk izvēlas ēst ārpus mājas," skaidro J.Jenzis.
Kā jau LRB ir informējusi iepriekš, šobrīd nozarei ir reģistrēts visu laiku lielākais nodokļu parāds, kas ir 44,2 miljoni un ir par 79% lielāks, kā 2020.gada sākumā (pirms pandēmijas).
LRB ir vairākkārt aicinājusi valdību noteikt samazināto 12% PVN likmi ēdināšanas pakalpojumiem, kas būtu milzīgs atbalsts nozarei un dotu iespēju atgūties pēc smagajiem gadiem.