Mazais bizness

Eklērnīca Fat Cat pārceļ virtuvi uz Kalnciema ielu

Laura Mazbērziņa,25.02.2019

Jaunākais izdevums

Lai apmierinātu augošo pieprasījumu, eklērnīca Fat Cat ir pārcēlusi savu virtuvi no Vecrīgas uz Kalnciema ielu. Saimnieki biznesa portālam db.lv stāsta, ka paši ikdienā aktīvi iesaistās biznesā un eklēru cepšanā pat nakts stundās, līdz ar to gulēšanai atliek vien dažas stundas.

Eklērnīca Fat Cat ir paplašinājusies un šobrīd atrodas ne tikai Vecrīgā, Mazajā Jaunielā, bet arī Kalnciema ielā daudzdzīvokļu mājas pirmajā stāvā. Tajā saimnieko Līga un Uģis Lancmaņi, kā arī Uģa brālēns Māris Lancmanis. Fat Cat tiek piedāvāti ne tikai saldie eklēri, bet arī cepumi, kūkas, eklēru kūkas, mini un sāļie eklēri, kas iecienīti korporatīvajos pasākumos.

Ilgi nedomāja

Pirmā Fat Cat eklērnīca Vecrīgā tika atvērta 2017. gada 1. aprīlī, un jau jūlijā tika atrastas Kalnciema ielas telpas. Iekārtošanās process tajās gan ievilkās, jo bija nepieciešams izveidot elektrības pieslēgumu, kā arī telpās veikt remontu. Savulaik šajās telpās atradās Skrīveru Saldumu veikals, bet eklērnīcai bija nepieciešama lielāka elektrības jauda. Remonts tika pabeigts jau 2018. gada maijā, bet eklērnīca atvērta vien 2019. gada februārī. «Mēs ilgi nedomājām par vēl vienas eklērnīcas atvēršanu, jo jau no paša sākuma mums veicās ļoti labi. Lielā pieprasījuma dēļ mēs meklējām jaunas telpas, kur būtu lielāka virtuve. Tagad eklēri abām eklērnīcām top tikai Kalnciema ielā, savukārt, Vecrīgā virtuves vietā ir noliktava,» sacīja L. Lancmane. Viņas vīram U. Lancmanim pieder arī būvniecības uzņēmums un visi darbi tika paveikti pašu spēkiem, nealgojot papildu strādniekus.

Atverot jauno eklērnīcu, īpašnieki vēlējās uzrīkot ballīti, ne tikai sev, bet arī draugiem un klientiem, jo pirmo eklērnīcu viņi atvēra klusu un mierīgi. «Par mūsu Vecrīgas eklērnīcu nezināja ne vecāki, ne draugi. Toreiz, kad atvērāmies pirmo reizi, bija 1.aprīlis, un mēs ar sievu vienkārši uzaicinājām mūsu draugus un ģimeni uz jaunu kafejnīcu paēst. Kad viņi atbrauca un saprata, ka tā ir mūsu eklērnīca, bija pārsteigti. Nojauta gan bija, ka mēs ar sievu kaut ko plānojam, jo visiem šķita aizdomīgi, ka mums ir ļoti maz laika un naktīs vienmēr strādājam. Tas bija tāpēc, ka viss pašu spēkiem bija jāizveido,» atceras U. Lancmanis.

Kalnciema iela tika izvēlēta, jo īpašnieki paši dzīvo Pārdaugavā un Āgenskalnu saskata kā labu biznesa vietu ar milzīgu potenciālu.

Ikdienā viņi paši dara visu, kas nepieciešams, gan apkalpo klientus, gan cep eklērus. «Pēc iespējas biežāk cenšamies strādāt uz vietas paši un parunāties ar saviem ciemiņiem, mums tas ļoti patīk. Pie mums strādā arī jaukas meitenes, kuras studē, tādēļ ļaujam viņām saplānot savu darba grafiku. Līdz ar to visbiežāk ir tā, ka paši strādājam tad, kad viņām vajadzīgas brīvas dienas. Pati reizēm arī cepu kūkas, lai gan pēc profesijas neesmu konditore. Uģis, savukārt, vairāk atbild par dažādām tehniskajām lietām. Ārpakalpojumu izmantojam tikai grāmatvedībai,» saka L. Lancmane. Eklērnīcas saimnieki atzīst, ka guļ maz - vien trīs, četras stundas, bet, ja izdodas izgulēties sešas stundas, jūtas laimīgi. «Man būtu grūti iedomāties, ka es strādāju kopā ar kādu citu. Mēs savā starpā ļoti labi saprotamies un papildinām viens otru. Galvenais ir tas, ka mēs varam pilnībā uzticēties viens otram, jo uzticība un godprātība mūsdienās ir ļoti reti sastopamas īpašības,» teic U. Lancmanis.

Vegānisko eklēru šobrīd nebūs

Fat Cat radīti 200 dažādi saldie eklēri un 30 sāļie eklēri - ar kazenēm, iebiezināto pienu, popkorna, rafaello, lavandas u.c. garšām. Ikdienā uz vietas tiek piedāvātas vidēji 20-25 dažādas garšas, kuras katru dienu mainās. Idejas saimnieki gūst it visur – kā pirmās 150 garšas esot uzrakstītas tās, kas ienākušas prātā, apsēžoties un kārtīgi padomājot, taču papildinātas, iedvesmojoties gan no dažādiem produktiem un to kombinācijām, ceļojumiem, citu pasaules valstu konditorejām, gan arī dažādās sezonās aktuāliem produktiem un garšām. Eklēri tiek gatavoti no dabīgām izejvielām – mīklai tās ir olas, sviests, milti un piens, no šīm pašām izejvielām tiek gatavots arī vārītais krēms, kas ir pamatā lielākajai daļai piedāvāto eklēru. Arī pildījumiem tiek izmantotas vien dabīgas izejvielas, kā, piemēram, ogas, kas ziemas periodā ir saldētas, bet vasarā saimnieki paši dodas uz tirgu. Pēc pasūtījuma tiek cepti arī bezglutēna eklēri. Mēģināts cept arī vegāniskos, bet pašiem tie nav gājuši pie sirds, tāpēc šāda produkcija vismaz tuvākajā laikā netiks piedāvāta. Vienlaikus saimnieki nākotnē neizslēdz iespēju vēl eksperimentēt.

Eklēri Fat Cat tiek cepti naktīs, lai katru dienu tos piedāvātu svaigus. Uz jautājumu, kur nonāk tie eklēri, kuri dienas beigās ir palikuši pāri, U. Lancmanis atbild: «Tos eklērus, kuri netiek izpirkti, otrajā dienā vairs nepārdodam. Ja paliek pāri, apzvanām draugus un cenšamies atrast kādu, kurš tos apēdīs. Eklērs ir viena fantastiska kūciņa, kurā var sajaukt kopā visu iespējamo. Tas ir pateicīgs dažādiem eksperimentiem. Mums ir izveidota sava statistika, kad ir lielākais eklēru noiets un, sekojot šai statistikai, nav tā, ka daudz paliek pāri. Eklērs ir universiāla kūka, kura vienmēr būs aktuāla. Eklēru «bums» nav beidzies un nebeigsies. Šobrīd mēs pat neapsveram iespēju ļaut savus eklērus tirgot citur, jo tādā gadījumā nevarēsim būt simtprocentīgi pārliecināti, ka tie netiks pārdoti arī otrajā vai pat trešajā dienā.»

Pimsākumi - ģimenes pasākumā

Uzņēmuma pirmsākumi meklējami 2016. gada oktobrī kādā ģimenes pasākumā, kur Līga, Uģis un Māris kopīgi sēdējuši un runājuši par darbu. Tolaik M. Lancmanis eklērus cepa Raunas dārzā, taču viņš tur juties nenovērtēts, tāpēc pameta darbu. «Ir jāpatīk tam, ko dara, citādi nav dzīves piepildījuma sajūtas. Tā mēs nolēmām atvērt savu eklērnīcu un ļaut Mārim saimniekot pašam savā virtuvē, nevis kāda cita labā,» atceras L. Lancmane. Biznesā ir ieguldīti savi finanšu līdzekļi. Precīzu summu uzņēmēji gan neatklāj.

Eklērnīcas nosaukums Fat Cat radies par godu viņu baltajam persiešu kaķim, kura patiesais vārds ir Mango. Par Mango viņu ikdienā nesauc - visbiežāk dēvē par Kupenu, Mākoni, Resno un citos vārdos. Izvēloties nosaukumu, saimnieki arī vēlējušies, lai visās valodās to var viegli izrunāt, saprast un nosaukums paliktu atmiņā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Mīļie draugi! Mums ir arī kāda ne tik priecīga ziņa - Kalnciema ielas kafejnīca ir slēgta," sociālajā tīklā "Facebook" informē eklērnīca "Fat Cat".

Kafejnīca Kalnciema ielā tika slēgta janvāra beigās.

"Kopš rudens ēkas fasāde Kalnciema ielā 32A tiek remontēta, un apkārt ir stalažas, kas traucē pamanīt, ka pirmajā stāvā vispār kaut kas ir - kas ne tikai neļāva iegūt jaunus klientus, kas citādi būtu mūs pamanījuši, braucot vai ejot garām, bet arī radīja iespaidu esošajiem un potenciālajiem klientiem, ka viss ir slēgts un iekšā nekas nenotiek. To noskaidrojām dažādās situācijās ar klientiem, kuri tomēr mēģināja pie mums iekļūt un viņiem tas izdevās," stāsta "Fat Cat" saimniece Līga Lancmane.

Viņa norāda, ka "Fat Cat" ir mazs ģimenes uzņēmums, un, lai atvērtu pirmo kafejnīcu Vecrīgā, tika ieguldīti visi personīgie iekrājumi un līdzekļi. Savukārt, lai atvērtu kafejnīcu Kalnciema ielā, tika ieguldīti visi līdzekļi no Vecrīgas kafejnīcas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonedēļ durvis vēra ceturtā "Raunas dārzs" eklērnīca, kas no citām atšķiras ar to, ka saldie našķi tiek pārdoti tikai līdzņemšanai

Jaunā formāta tirdzniecības vieta atrodas Teikā, Gustava Zemgala gatvē, blakus ražotnei. Vietas izvēlē būtisku lomu spēlēja tuvumā esošie biroji, piemēram, "Jaunā Teika" un "Latvijas Mobilais Telefons", atzīst "Raunas dārzs" saimniece Egija Jansone.

SIA "Raunas dārzs", kas veic eklērnīcu saimniecisko darbību, bija iecerējusi saldos našķus Teikā sākt tirgot jau šī gada martā, taču krīze ieviesa korekcijas. Uzņēmums savu darbību sāka ar eklērnīcu Raunas ielā, laika gaitā biznesu paplašinot, saldummīļus pulcējot arī tirdzniecības vietās Mārupē un Kārļa Ulmaņa gatvē.

Sekojot idejai: Eklērnīcas Raunas dārzs īpašnieks gaida pokiju bumu  

Atvērtas vēl divas Raunas dārzs eklērnīcas un turpat astoņkāršots apgrozījums, ieviests jauns...

Šobrīd "Raunas dārzs" produktu portfelī ir aptuveni 100 dažādi eklēri, bet ikdienā tiek gatavoti 40. E. Jansone lēš, ka eklēri joprojām ir modē. "Ēdienam galvenais ir kvalitatīvas izejvielas un īpašas garšas – tad tas būs pieprasīts vienmēr," teic eklērnīcu saimniece. Viņa stāsta, ka nepārtraukti tiek radīti jauni produkti. "Mums būs pāris jaunumi, kas garšos debešķīgi, bet pagaidām tas ir noslēpums," sola E. Jansone.

Krīzes laikā klientu plūsma eklērnīcās samazinājās, tāpēc uzņēmums veica piegādes un aktīvi strādāja ar "Wolt". Lielā mērā izdzīvot palīdzēja pastāvīgie klienti, kādi uzņēmumam ir ne tikai Rīgā, bet arī citviet Latvijā.

2019. gadā SIA "Raunas dārzs" apgrozījums bija 455,9 tūkstoši eiro, bet peļņa pēc nodokļu nomaksas – 66,6 tūkstoši eiro.

TEVI VARĒTU INTERESĒT ARĪ:

Eklērnīca Fat Cat pārceļ virtuvi uz Kalnciema ielu 

Lai apmierinātu augošo pieprasījumu, eklērnīca Fat Cat ir pārcēlusi savu virtuvi no...

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Konditoreja ir kā juvelierizstrādājumi: kāpēc eklēri un macaron nevar būt lēti?

Anda Asere,02.08.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konditorejas 21 October īpašniece Aleksandra Nozdračeva gatavo tikai to, kam konkrētajā dienā ir iedvesma, un paziņo par piedāvājumu sociālajā tīklā Instagram – kurš vēlas, tas brauc pakaļ, un pārsvarā salonā līdz vakaram nekas pāri nav palicis

Viņa uzskata, ka konditoreja ir kā juvelierizstrādājumi, tāpēc arī pareizi pagatavoti eklēri ar īstu vaniļu vai franču cepumi macaron nebūt nav lēti.

Fragments no intervijas, kas publicēta 2. augusta laikrakstā Dienas Bizness:

Kāds ir jūsu vērtējums par konditorejām Rīgā?

Ja godīgi, es pavisam reti iznāku no savas laboratorijas. Tāpēc es nevaru atbildēt. Bija Belétage Lāčplēša ielā, bet nesen to slēdza, jo grūti atrast darbiniekus. Neviens negrib veltīt tik daudz laika un strādāt tā, kā vajag, – kā strādā cilvēki konditorejās Francijā. Negrib mācīties, negrib saprast.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konditoreja "Bezē" meklē jaunas telpas, lai attīstītu piedāvājumu - konditorejas izstrādājumu klāstu papildinās arī kulinārijas sortiments, plānos ir sadarbība ar e-veikaliem, informē uzņēmumā.

Marta sākumā konditoreja "Bezē" Brīvības ielā svinēja piecu gadu pastāvēšanas jubileju, bet kopš 25.marta tā ir slēgta ārkārtas stāvokļa un ēdināšanas biznesā noteikto ierobežojumu dēļ. Tas uzņēmumam radīja apgrozījuma samazinājumu par 30%. Konditorejas ienākumi svārstījušies jau kopš 16.marta.

"Nebija iespējams neko plānot. Lai nebūtu jāizmet saražotā produkcija, lielāko daļu nācās tirgot ar 50% atlaidi, kas ir vēl papildus zaudējumi.Tāpat ļoti liela spriedze bija darbinieku vidū, kas saasinājās pēc 20.marta, kad viena no darbiniecēm saslima ar gripu. Daļa darbinieku atteicās nākt uz darbu, jo cilvēkiem vienkārši bija bail," stāsta Indra Nīkrence, konditorejas "Bezē" vadītāja un līdzīpašniece.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konditoreja ir neatņemama svētku sastāvdaļa! Saldi našķi iet pie sirds kā lieliem, tā maziem gardumu baudītājiem. Kādi konditorejas izstrādājumi iederēsies uz galda dažādās dzīves situācijās un kā zināt, kur atrodama pati labākā beķereja? Par to lasi un uzzini vairāk šajā rakstā!

Konditoreja – kad tai ir vieta uz galda?

Dzīvē ir visdažādākās situācijas, kad vairāku veidu konditorejas izstrādājumi ir nepieciešamība, ko likt uz galda. Ja ir atrastas piemērotas uzkodas un našķi, ar ko cienāt viesus vai ko vienkārši baudīt nesteidzīgā pēcpusdienā, tad diena ir izdevusies! Kādiem konditorejas izstrādājumiem vislabāk dot priekšroku šajās dzīves situācijās? Turpinājumā lasi ieteikumus svētku cienastam un ikdienas pauzēm, kā arī uzzini par vietni, kur atrast kāroto!

  1. Dzimšanas diena. Tajā lieliski iederēsies viena liela torte vai kūka. Mūsdienās aktuāli ir arī mazāki gardumi, piemēram, vairākas nelielas kūciņas, mafini, arī eklēri. Tāpat lieliski papildinājumi būs nelielas smalkmaizītes, ko katrs ciemiņš var notiesāt pēc sirds patikas.
  2. Bērnu ballīte. Mazajiem ķipariem saldi kārumi ir gluži kā nepieciešamība. Bez kārtīgas svētku tortes diena nebūs izdevusies, tāpēc to no kulinārijas pasaules nepieciešams izcelt īpaši, ņemot vērā bērna intereses un ballītes tematiku.
  3. Kolēģu jubileja. Šādās situācijās lieliska alternatīva būs kliņģeris – to ir viegli transportēt un ērti sadalīt, lai pasniegtu visiem darbiniekiem. Arī mazas kūkas vai mafini labi iederēsies kā uz kopējā svētku galda, tā uz katra kolēģa darba galda.
  4. Pēcpusdiena ar draugiem. Ja nesen atklāta kāda jauna beķereja, to noteikti jādodas novērtēt. Baudot atmosfēru un kafijas tasi, lieliski papildinājums ir tādi konditorejas izstrādājumi kā bulciņas, kūkas gabaliņš vai cita smalkmaizīte.

Komentāri

Pievienot komentāru