Lai apmierinātu augošo pieprasījumu, eklērnīca Fat Cat ir pārcēlusi savu virtuvi no Vecrīgas uz Kalnciema ielu. Saimnieki biznesa portālam db.lv stāsta, ka paši ikdienā aktīvi iesaistās biznesā un eklēru cepšanā pat nakts stundās, līdz ar to gulēšanai atliek vien dažas stundas.
Eklērnīca Fat Cat ir paplašinājusies un šobrīd atrodas ne tikai Vecrīgā, Mazajā Jaunielā, bet arī Kalnciema ielā daudzdzīvokļu mājas pirmajā stāvā. Tajā saimnieko Līga un Uģis Lancmaņi, kā arī Uģa brālēns Māris Lancmanis. Fat Cat tiek piedāvāti ne tikai saldie eklēri, bet arī cepumi, kūkas, eklēru kūkas, mini un sāļie eklēri, kas iecienīti korporatīvajos pasākumos.
Ilgi nedomāja
Pirmā Fat Cat eklērnīca Vecrīgā tika atvērta 2017. gada 1. aprīlī, un jau jūlijā tika atrastas Kalnciema ielas telpas. Iekārtošanās process tajās gan ievilkās, jo bija nepieciešams izveidot elektrības pieslēgumu, kā arī telpās veikt remontu. Savulaik šajās telpās atradās Skrīveru Saldumu veikals, bet eklērnīcai bija nepieciešama lielāka elektrības jauda. Remonts tika pabeigts jau 2018. gada maijā, bet eklērnīca atvērta vien 2019. gada februārī. «Mēs ilgi nedomājām par vēl vienas eklērnīcas atvēršanu, jo jau no paša sākuma mums veicās ļoti labi. Lielā pieprasījuma dēļ mēs meklējām jaunas telpas, kur būtu lielāka virtuve. Tagad eklēri abām eklērnīcām top tikai Kalnciema ielā, savukārt, Vecrīgā virtuves vietā ir noliktava,» sacīja L. Lancmane. Viņas vīram U. Lancmanim pieder arī būvniecības uzņēmums un visi darbi tika paveikti pašu spēkiem, nealgojot papildu strādniekus.
Atverot jauno eklērnīcu, īpašnieki vēlējās uzrīkot ballīti, ne tikai sev, bet arī draugiem un klientiem, jo pirmo eklērnīcu viņi atvēra klusu un mierīgi. «Par mūsu Vecrīgas eklērnīcu nezināja ne vecāki, ne draugi. Toreiz, kad atvērāmies pirmo reizi, bija 1.aprīlis, un mēs ar sievu vienkārši uzaicinājām mūsu draugus un ģimeni uz jaunu kafejnīcu paēst. Kad viņi atbrauca un saprata, ka tā ir mūsu eklērnīca, bija pārsteigti. Nojauta gan bija, ka mēs ar sievu kaut ko plānojam, jo visiem šķita aizdomīgi, ka mums ir ļoti maz laika un naktīs vienmēr strādājam. Tas bija tāpēc, ka viss pašu spēkiem bija jāizveido,» atceras U. Lancmanis.
Kalnciema iela tika izvēlēta, jo īpašnieki paši dzīvo Pārdaugavā un Āgenskalnu saskata kā labu biznesa vietu ar milzīgu potenciālu.
Ikdienā viņi paši dara visu, kas nepieciešams, gan apkalpo klientus, gan cep eklērus. «Pēc iespējas biežāk cenšamies strādāt uz vietas paši un parunāties ar saviem ciemiņiem, mums tas ļoti patīk. Pie mums strādā arī jaukas meitenes, kuras studē, tādēļ ļaujam viņām saplānot savu darba grafiku. Līdz ar to visbiežāk ir tā, ka paši strādājam tad, kad viņām vajadzīgas brīvas dienas. Pati reizēm arī cepu kūkas, lai gan pēc profesijas neesmu konditore. Uģis, savukārt, vairāk atbild par dažādām tehniskajām lietām. Ārpakalpojumu izmantojam tikai grāmatvedībai,» saka L. Lancmane. Eklērnīcas saimnieki atzīst, ka guļ maz - vien trīs, četras stundas, bet, ja izdodas izgulēties sešas stundas, jūtas laimīgi. «Man būtu grūti iedomāties, ka es strādāju kopā ar kādu citu. Mēs savā starpā ļoti labi saprotamies un papildinām viens otru. Galvenais ir tas, ka mēs varam pilnībā uzticēties viens otram, jo uzticība un godprātība mūsdienās ir ļoti reti sastopamas īpašības,» teic U. Lancmanis.
Vegānisko eklēru šobrīd nebūs
Fat Cat radīti 200 dažādi saldie eklēri un 30 sāļie eklēri - ar kazenēm, iebiezināto pienu, popkorna, rafaello, lavandas u.c. garšām. Ikdienā uz vietas tiek piedāvātas vidēji 20-25 dažādas garšas, kuras katru dienu mainās. Idejas saimnieki gūst it visur – kā pirmās 150 garšas esot uzrakstītas tās, kas ienākušas prātā, apsēžoties un kārtīgi padomājot, taču papildinātas, iedvesmojoties gan no dažādiem produktiem un to kombinācijām, ceļojumiem, citu pasaules valstu konditorejām, gan arī dažādās sezonās aktuāliem produktiem un garšām. Eklēri tiek gatavoti no dabīgām izejvielām – mīklai tās ir olas, sviests, milti un piens, no šīm pašām izejvielām tiek gatavots arī vārītais krēms, kas ir pamatā lielākajai daļai piedāvāto eklēru. Arī pildījumiem tiek izmantotas vien dabīgas izejvielas, kā, piemēram, ogas, kas ziemas periodā ir saldētas, bet vasarā saimnieki paši dodas uz tirgu. Pēc pasūtījuma tiek cepti arī bezglutēna eklēri. Mēģināts cept arī vegāniskos, bet pašiem tie nav gājuši pie sirds, tāpēc šāda produkcija vismaz tuvākajā laikā netiks piedāvāta. Vienlaikus saimnieki nākotnē neizslēdz iespēju vēl eksperimentēt.
Eklēri Fat Cat tiek cepti naktīs, lai katru dienu tos piedāvātu svaigus. Uz jautājumu, kur nonāk tie eklēri, kuri dienas beigās ir palikuši pāri, U. Lancmanis atbild: «Tos eklērus, kuri netiek izpirkti, otrajā dienā vairs nepārdodam. Ja paliek pāri, apzvanām draugus un cenšamies atrast kādu, kurš tos apēdīs. Eklērs ir viena fantastiska kūciņa, kurā var sajaukt kopā visu iespējamo. Tas ir pateicīgs dažādiem eksperimentiem. Mums ir izveidota sava statistika, kad ir lielākais eklēru noiets un, sekojot šai statistikai, nav tā, ka daudz paliek pāri. Eklērs ir universiāla kūka, kura vienmēr būs aktuāla. Eklēru «bums» nav beidzies un nebeigsies. Šobrīd mēs pat neapsveram iespēju ļaut savus eklērus tirgot citur, jo tādā gadījumā nevarēsim būt simtprocentīgi pārliecināti, ka tie netiks pārdoti arī otrajā vai pat trešajā dienā.»
Pimsākumi - ģimenes pasākumā
Uzņēmuma pirmsākumi meklējami 2016. gada oktobrī kādā ģimenes pasākumā, kur Līga, Uģis un Māris kopīgi sēdējuši un runājuši par darbu. Tolaik M. Lancmanis eklērus cepa Raunas dārzā, taču viņš tur juties nenovērtēts, tāpēc pameta darbu. «Ir jāpatīk tam, ko dara, citādi nav dzīves piepildījuma sajūtas. Tā mēs nolēmām atvērt savu eklērnīcu un ļaut Mārim saimniekot pašam savā virtuvē, nevis kāda cita labā,» atceras L. Lancmane. Biznesā ir ieguldīti savi finanšu līdzekļi. Precīzu summu uzņēmēji gan neatklāj.
Eklērnīcas nosaukums Fat Cat radies par godu viņu baltajam persiešu kaķim, kura patiesais vārds ir Mango. Par Mango viņu ikdienā nesauc - visbiežāk dēvē par Kupenu, Mākoni, Resno un citos vārdos. Izvēloties nosaukumu, saimnieki arī vēlējušies, lai visās valodās to var viegli izrunāt, saprast un nosaukums paliktu atmiņā.