Kamēr neatbrauca profesors Stenders, mēs tikai klusi šļupstējām par transtaukskābēm un to kaitīgumu.
To Uztura padomes sēdē sacīja Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) prezidents Pēteris Apinis. Jāatgādina, ka dāņu profesors Stēns Stenders bija tas, kurš cēla trauksmi par augsto transtaukskābju līmeni Selgas vafelēs, izpelnoties kritiku par šī zīmola nomelnošanu. P. Apinis arī atzina, ka mediķi un uztura speciālisti par transtaukskābēm runājuši jau sen, taču līdz šim mediji nelabprāt teikto atspoguļojuši, bet Stendera paziņojums uzreiz izpelnījies lielu ievērību. P. Apinis pat izteicās, ka šī nonākšana mediju uzmanības lokā Laimai bijusi kā laba reklāma. Viņš aicina domāt par sirdsveselību un raudzīties, kādu uzturu cilvēki lieto. Tieši transtauki esot viskaitīgākie veselībai, jo ražoti augu eļļu apstrādē, notiekot nepilnīgai hidrogenizācijai un tie maksimāli jāizslēdz no uztura, uzskata LĀB, aicinot mazināt to lietošanu uzturā.
Ņemot vērā transtaukskābju negatīvo ietekmi uz iedzīvotāju veselību, kardiologs Gustavs Latkovskis aicina pārtikas ražotājus ierobežot transtaukskābju daudzumu taukos līdz 2 %, attiecinot to arī uz importēto pārtiku, jau no 2013. gada, kas sākotnēji varētu notikt uz brīvprātības principa. Izklāstot savus argumentus, dāņu profesors Stēns Stenders uzsvēra, ka kopš transtaukskābju ierobežošanas Dānijā 2003. gadā būtiski samazinājusies saslimstība ar kardiovaskulārajām slimībām. Tiesa, pagaidām viennozīmīgi nevarot pateikt, ka tas ir tikai šī lēmuma rezultāts, jo ieviesti arī citi pasākumi. Profesors teica, ka 5 grami transtaukskābju dienā par 25% palielina sirds un asinsvadu saslimšanas risku. Latvijā šī saslimstība ir viena no augstākajām Eiropā, un Veselības ministrija uzskata, ka steidzīgi jārīkojas, tāpēc iniciēs grozījumus izmaiņu veikšanai valdības noteikumos.