Gārsa, pieneņu lapas, nātres, kosas, virza, madaras, dadži, ceļmallapas un citi zaļumi kādam šķiet pļavas vai meža rota, citam – vērtīga vitamīnu «bumba»
Superbarības (superfood) popularitāte uzņēm apgriezienus, turklāt Latvijas ēdāji sāk novērtēt ne tikai ārvalstu brīnumproduktus, bet interesējas par vietējām dabas veltēm. Latvijas daba ir ļoti dāsna.
Nezāļu kokteilis
«Pirmos pavasara saulītē parādījušos nezāļu zaļumus var izmantot kā veselīgu hlorofila devu, kas pēc savas būtības ir fotosintēzes rezultātā pārstrādāta tīra saules enerģija. Nezālēs ir daudzveidīgas bioloģiski aktīvās vielas (ogļhidrāti, organiskās skābes, vitamīni, fitoncīdi, minerālvielas),» stāsta veikala Uz zaļa zara valdes locekle Inese Psarjova. Pirms diviem gadiem viņa sāka lolot sapni par savu zaļo lietu veikalu, taču tagad tas ir sācis darbību. Uz zaļa zara gatavo arī zaļos kokteiļus, piegādā tos uz darbavietām un mājām. Tajos ir gan pirmie pavasara zaļumi, gan jaunās aveņu un upeņu lapas. Vēlāk – kliņģerīšu lapiņas un ziedi. Labs garastāvoklis ir obligāts nosacījums zaļo kokteiļu pagatavošanai. Uz zaļa zara iegriežas cilvēki, kas ikdienā nevar paspēt sarūpēt sev un savai ģimenei ekoloģiski tīrus un daudzveidīgus augļus, dārzeņus, zaļumus, tomēr rūpējas par veselību un apzinās svaigo zaļumu lomu ēdienkartē, vēlas pēcpusdienas kafijas devu aizvietot ar kaut ko veselīgu.
Veikala Unce eko un dabas lietas līdzīpašniece Madara Kārkliņa teic, ka jebkura mode, arī ēšanas ziņā, dod pienesumu biznesam. Līdzās zaļajiem kokteiļiem popularitāti iemanto arī lēni spiestās sulas. «Zaļumus ir jāapēd ļoti daudz, lai veselībai būtu praktisks efekts. Visticamāk, nevienam nebūs pacietība izēst spaini ar zāli, tādēļ sula ir labs veids, kā «apēst» vērtīgās nezāles lielā apjomā,» viņa spriež. Pagaidām Uncē Latvijas dabā augušās nezāles netiek piedāvātas, bet doma par šādu sortimenta papildināšanu gan ir. «Man pagaidām nav laika pašai iet dabā un vākt zaļumus. Ir svarīgi zināt, kāda nezālēm ir izcelsme. Ja gārsa aug grāvī līdzās kanalizācijas notekūdeņiem, tad tā noteikti nevar būt vērtīga,» prāto M. Kārkliņa. Protams, vērīgiem jābūt, arī iegādājoties ārvalstu superfūdus. Populāro godži ogu izcelsmes valsts ir Ķīna. Latvijas veikalos nopērkamas gan bio sertifikātu ieguvušās godži ogas, gan tās, kurām šāds apstiprinājums nav. Ķīnā ir plaši izplatīta ķīmisko rūpnīcu darbība, un godži ogas, kas augušas to tuvumā, veselīgas nevarētu būt.
Visu rakstu Apēd dabu lasiet 24. aprīļa laikrakstā Dienas Bizness.