Darba aizsardzības prasības zvejniecības nozarē tiek ievērotas sliktāk kā konditorejas uzņēmumos, veicot pārbaudes konstatējusi Valsts darba inspekcija. To varot izskaidrot arī tādējādi, ka zvejniecības, zivju pārstrādes un konservēšanas uzņēmumos šāda veida pārbaudes veiktas pirmo reizi.
Tā zvejniecības nozarē nelaimes gadījumu skaits ir divas līdz četras reizes lielāks, nekā vidēji visos citos ES rūpniecības sektoros. Galvenokārt nelaimes gadījumi ir saistīti ar pārkrišanu pār bortu, kritieniem sapinoties tīklos, kā arī sitieniem ar kustīgiem objektiem zvejas tīklu ievilkšanas laikā.
Savukārt pārtikas produktu ražošanas uzņēmumos notikušie nelaimes gadījumi darbā Latvijā ieņem trešo vietu starp visiem apstrādes rūpniecības nozarē notikušajiem nelaimes gadījumiem. Tie galvenokārt ir saistīti ar savainojumiem no asa darba aprīkojuma, fiziskām pārslodzēm un paslīdēšanu uz mitras, slidenas grīdas.
Inspekcija atzīmē, ka vissliktākā situācija darba aizsardzībā ir mazajos uzņēmumos, kuri ir nesen nodibināti. Tajos attieksme pret darba aizsardzības jautājumiem bieži vien esot formāla.
Pārbaužu laikā konstatēti 762 lielāki un mazāki darba aizsardzības pārkāpumi, par kuriem piemēroti astoņi administratīvie sodi – trīs brīdinājumi un pieci naudas sodi par kopējo summu 2,65 tūkst. Ls. Administratīvie sodi tika piemēroti par darba vietā notikušu nelaimes gadījumu slēpšanu, par nereģistrētu personu nodarbināšanu, instruktāžas neveikšanu un obligātās veselības pārbaudes neveikšanu nodarbinātajiem, kā arī par darba vides riska novērtējuma neveikšanu uzņēmumā.
Izsniegti arī divi brīdinājumi par objekta darbības apturēšanu, jo iekārtām nebija norobežotas kustīgās daļas, kas apdraudēja darbinieku drošību.
Šī gada aprīlī Valsts darba inspekcija kopumā apsekojusi 155 uzņēmumus.