Paplašinot bezalkoholisko dzērienu klāstu, Valmiermuižas alus šoruden iepirks 20 tonnas Latvijā augušu ogu un augļu – 10 tonnas meža brūklenes, kuru ražas ievākšana sākas šobrīd, un septembrī-oktobrī arī 10 tonnas bioloģiski audzētas cidonijas, informē uzņēmums.
No to sulas Valmiermuižas alus gatavos zelterus Gardu Muti. Zelteru gatavošanā ieguldīti 500 tūkstoši eiro.
«Zelteri jeb bezalkoholiskas limonādes ir likumsakarīgs Valmiermuižas alus attīstības solis, kur saskatu tikpat lielu potenciālu kā savulaik alū. Tos var iegādāties kopš pavasara. Atgriezt uz svētku galda reiz tik iecienītos zelterus mūs pamudināja vietējie zemnieki, ar kuriem garškopju kustības Gardu Muti ietvaros sadarbība norit jau vairāk nekā trīs gadus. Nākamgad plānojam dažādot Latvijā augušo ogu un augļu iepirkuma klāstu un kāpināt apjomus, piedāvājot arvien jaunas zelteru garšas,» saka Valmiermuižas alus saimnieks Aigars Ruņģis.
Līgums par brūkleņu piegādi noslēgts ar Kurzemes uzņēmumu SIA Ice Berry, kas veic Latvijas meža brūkleņu iepirkšanu visā Latvijā. «Šogad brūkleņu lasīšana sākas tikai tagad - nedēļu vēlāk nekā citus gadus. Vienlaikus šogad prognozējam lielāku ražu nekā pērn,» saka Emīls Kantors, Ice Berry valdes loceklis.
«No Latvijas meža ogām gatavotiem dzērieniem un citiem gardumiem Latvijā ir plašas attīstības iespējas. No valstīm, kuru iedzīvotāji izvēlas veselīgu dzīvesveidu, ir liels pieprasījums gan pēc saldētām ogām, gan sulām, ievārījumiem un citiem produktiem. Taču mēs aizvien lielāko daļu Latvijas mežos salasīto ogu realizējam eksporta tirgos, Polijā, Lietuvā. Pievienoto vērtību pirms tālākas eksportēšanas visā pasaulē, Latvijas ogām rada tur. Taču pēdējā gada divu laikā aug tepat Latvijā pārdoto meža ogu apjoms. Tas norāda, ka veidojas izpratne par pašu kapitālu – kā veselību, tā dabas veltēm, un prasme tās apsaimniekot. Valmiermuižas alus ideja gatavot zelterus no Latvijas ogām un augļiem ir lielisks piemērs un iedvesmas avots,» viņš piebilst.
Savukārt bioloģiski audzētas cidonijas no zemniekiem visā Latvijā Valmiermuižas alus uzdevumā iepirks Vidzemes uzņēmums Leatus. Zemnieku saimniecības Lejaskārkli saimnieks Viktors Bušs stāsta, ka plāno cidoniju stādījumu platību teju dubultot, jo pēdējo trīs gadu laikā pieprasījums pēc cidoniju augļiem ir ievērojami audzis.
«Vēl pirms pieciem gadiem paši spiedām sulu un meklējām, kur to realizēt. Braucām uz tirdziņiem, skolām un bērnu dārziem. Turpretī tagad visu izaudzēto pārdodam pārstrādātājiem, un savas zināšanas un spēkus varam veltīt tikai audzēšanai. Ir redzama perspektīva,» saka V. Bušs.
Zelteri Gardu Muti tiek gatavoti pēc tradicionālās metodes - ogas saberž un pārber ar cukuru, tad sulai, kas izveidojas, pievieno gāzētu ūdeni.