Skrīveru pārtikas kombināts saņems Latvijas kultūras zīmi Latviskais mantojums. To piešķir uzņēmumiem, kuros var pierādīt sendienu tradīciju saglabāšanu, vēsta reģionālais medijs Daugavas balss.
Kā izdevies saglabāt ražošanu uzņēmumā, kurš daudziem jau šķita neglābjami zudis, portālam daugavasbalss.lv stāsta tā īpašnieks Aigars Lūsis.
«Protams, vairums saldummīļu zina, ka Skrīveros darbojas uzņēmums Skrīveru saldumi, kurā arī ražo piena konfektes. Tomēr tas ir jauns uzņēmums, kurš savu vēsturi vēl tikai veido, izmantojot Skrīveru vārdu. Savukārt mēs esam pārņēmuši senās konfekšu vārīšanas tradīcijas, kuras Skrīveru pārtikas kombinātā izveidotas teju pirms sešdesmit gadiem. Te konfektes Gotiņa tiek vārītas pēc receptēm, kuras radītas pagājušā gadsimta vidū.
Lai arī konfektes sastāvdaļas nav tik liels noslēpums, kā savulaik Atlantijas okeāna pretējā krastā radītajam dzērienam, recepte tomēr jāsargā un senie dokumenti noglabāti drošā vietā. Interesanti, ka laiku pa laikam kāds to mēģina izvilināt. Pēdējo reizi tas bija kāds jauns vīrietis no Pleskavas Krievijā. Pēc vairāku stundu sarunas viņš lūdz parādīt gan receptes, gan sīki izskaidrot vārīšanas procesa nianses. Tajā mirklī man visvairāk bija žēl izniekotā laika — ekskursija pa ražotni, kas pie mums pieejama ikvienam, nebija viņa īstais ciemošanās iemesls.
Esam savākuši vēstures liecības — dokumentus un albumus kopš 1956. gada kad te, Dīvajas upītes krastā tika dibināts Ogres augļu un dārzeņu pārstrādes kombināts. Ļoti daudzi kolekcionāri mums vaicā, kur Ogrē bija vieta, kur ražoja konfekti Gotiņa. Taču ražotne bija šeit, Skrīveros. Tikai pēc pieciem gadiem — 1961. gadā uzņēmums ieguva Skrīveru pārtikas kombināta nosaukumu.
Patiesības labad gan jāsaka, ka te jau kopš seniem laikiem notikusi ražošana. Pagājušā gadsimta trīsdesmitajos te bijis pat apkaimē lielākais spirta brūzis, kas ar elektrību nodrošinājis gandrīz visus Skrīverus. Pēckara gados vieta bija pamesta un grupa entuziastu ieguldīja lielu darbu, lai izveidotu ražotni. 1957. gadā pirmo reizi šeit tika vārītas piena konfektes Gotiņa. Tikai pēc četriem gadiem līdzīgas konfektes sāka ražot Saldus pārtikas kombinātā, kā arī citās mazākās pienotavās.
Skrīveru pārtikas kombināta «ziedu laikos» gadā tika saražots pat 700 tonnu konfektes Gotiņa un ar darbu nodrošināja 250 cilvēku. Kad skrīverieši brauca ciemos, vairāk par viņiem radi bieži vien gaidīja svaigas Gotiņas. Tiesa gan pēc receptūras tikko ietītajiem saldumiem vismaz desmit dienu «jāatpūšas» vēsumā, lai tās varētu iztīt no iesaiņojuma.
Šobrīd ražojam klasisko Gotiņu bez piedevām un Gotiņu ar lazdu riekstiem. Uz Ziemassvētkiem būs lielkonfekte Gotiņa ar piparkūkām un rudzu maizi.
Gatavojamies arī gotiņmasas krēma ražošanai. To varēs likt uz maizes vai našķoties ar karotīti. Uz Ziemassvētkiem ražosim arī purva dzērvenes pūdercukurā.»