Šajā piektdienā biznesa portāls db.lv piedāvā ielūkoties SIA «Skrīveru pārtikas kombināts» ražotnē, kur top konfektes «Gotiņa» ar kaņepēm.
SIA «Skrīveru pārtikas kombināts» ir dibināts 1956. gadā un ir pirmā vieta Latvijā, kur vairāk nekā pirms 60 gadiem sāka ražot konfektes «Gotiņa». Tagad SIA «Skrīveru pārtikas kombināta» ēkās un uzņēmumā saimnieko skrīverieši Baiba un Aigars Lūši. Tas ir ne tikai viņu ģimenes bizness, bet arī viņu sirdsdarbs jau trešajā paaudzē. Aigaram Skrīveru Pārtikas Kombināts savulaik bija pirmā darba vieta - tāpat kā viņa vecākiem un tagad pašu bērniem.
Konfekšu receptūra gadu gaitā ir mainījusies un pilnveidota, Skrīveru «Gotiņas» ir ražotas «Skrīveru pārtikas kombinātā». Šobrīd konfektes tiek ražotas pēc uzņēmuma 70. - 80.gadu autentiskās receptūras un tehnoloģijas .
«Pasaulē šobrīd daudzi ražotāji meklē jaunas vēsmas un idejas kā padarīt savu produkciju populārāku. Jau kādu laiku domājām ko interesantu pamainīt vai pievienot konfektei, nezaudējot tās bērnības garšu. «Gotiņa» ar kaņepēm divus gadus atpakaļ tapusi diezgan amizantā veidā, pateicoties ekskursantu autobusa šoferim, kurš ieminējās par kaņepju audzētājiem «Adzelviešiem» un skursteņslauķim, kurš ieminējās par melnu «Gotiņu» ar kaņepēm. Tā ar laiku tapa abas kaņepju «Gotiņas» - viena parastā, otra - melnā krāsā. Lai konfekte iegūtu melnu krāsu, tiek izmantots 100% dabīgs augu izcelsmes pulveris - augogle. Dabīgā krāsa ir ar neitrālu garšu un smaržu, tā piešķir intensīvu melnu toni konfektei,» komentē Baiba Lūse, «Skrīveru pārtikas kombināta» saimniece.
Kaņepes tiek iegūtas Ziemeļvidzemē, netālu no Burtnieku ezera, Adzelviešu sētā.
2015. gada 27. novembrī Kultūras ministrijā, SIA «Skrīveru Pārtikas Kombināts», saņēma kultūras zīmi «Latviskais mantojums». Zīme izveidota pēc «Lauku ceļotāja» iniciatīvas, lai godinātu un rādītu latviskās kultūras un sadzīves mantojumu, kas dzīvo mūsdienās. Pēc šīs zīmes iespējams atpazīt vietas, kur saimnieki apmeklētājiem ir gatavi rādīt un stāstīt, cienāt ar latviskiem ēdieniem, mācīt amatus un prasmes.
Katru gadu «Skrīveru pārtikas kombināts» kāpina apgrozījumu par 15% līdz 20%, pakāpeniski atgriežot ražošanā pēc sendienu receptūrām tapušos produktus.
Biznesa fakti:
Atrašanās vieta: Skrīveri, Daugavas iela 2
Uzņēmuma valdes loceklis un īpašnieks: Aigars Lūsis
Apgrozījums: 113,3 tūkstoši eiro (2017. gadā)
Peļņa: 27 eiro (2017. gadā)
Strādājošo skaits: 10 (2017. gadā)
Nozare: Kakao, šokolādes, konfekšu un citu cukuroto konditorejas izstrādājumu ražošana
Apmaksātais pamatkapitāls: 181,7 tūkstoši eiro
(Avots: Lursoft)
#3/37
Ražošanā tiek izmantots sviests, ko iepērk Lazdonā. Lazdonas sviestam ir 82% tauku un tā derīguma termiņš ir 20 dienas. Lielākais sviesta patēriņš ir dzesēšanas un tīšanas procesā.
#4/37
Agrāk iebiezināto pienu «Gotiņu» ražošanai iepirka Rēzeknes piena kombinātā, taču tagad tas ir slēgts, tādēļ izejviela tiek vesta no Lietuvas. «Šobrīd tas tiek vests no Lietuvas, taču iebiezinātā piena sākumpunkts ir mūsu mammas govis. Mammai Skrīveros ir saimniecība pie kuras katru dienu piebrauc piena mašīna. Šī piena mašīna pienu transportē uz Lietuvu un pēc tam no Lietuvas tiek atvests jau iebiezinātais piens,» stāsta Baiba Lūse, SIA «Skrīveru piena kombināts» īpašniece. Iebiezinātajam pienam pievieno cukuru, sviestu, kaņepes un visu masu ielej speciālā katlā. Vārīšanas process ir divas stundas ilgs un tajā temperatūra ir, sākot no 110 grādiem.
#5/37
«Lai pagatavotu «Gotiņu», ir jāzina pareizs vārīšanas ilgums. Ja masu neizvāra līdz galam, tad konfektes nevar ietīt papīrā, bet ja pārvāra, tās kļūst cietas,» komentē B. Lūse.
#6/37
Gatavo masu ielej speciālās veidnēs, kurās ieklāj sviesta papīru. Pēc tam gatavā masa tiek dzesēta vienu stundu.
#8/37
Sviests tiek likts iekšā ne tikai konfektē, bet arī visas tīšanas paplātes tiek ietaukotas ar sviestu.
#9/37
«Gotiņu» nedrīkst mīcīt, citādāk masa sacukurosies. Katra konfekte ir roku darbs.
#12/37
Katrai «Gotiņu» tinējai ir savs rokraksts, kā ietīt konfekti. Vienas konfektes tīšanas process ir 4 sekundes.
#19/37
Kad konfektes ir iesaiņotas, tās ievieto iepakojumā un nosver. Viena konfekte sver 16 gramus.
Noliktava ir maza un tajā neglabājas daudz konfekšu.
#20/37
Kad SIA «Skrīveru pārtikas kombināts» apritēja 60 gadi, bērni zīmēja un veidoja savas konfekšu etiķetes.
#24/37
Albumi, kuros atspoguļotas SIA «Skrīveru pārtikas kombināts» vēstures liecības.
#27/37
SIA «Skrīveru pārtikas kombināts» ir saglabājis kastīti no pirmsākumiem.
#28/37
Uzņēmuma telpas veidotas retro stilā. Tajās izvietoti autentiski priekšmeti no senākiem laikiem.
#30/37
Uzņēmuma telpās katru dienu notiek ekskursijas, kur ir iespēja izzināt uzņēmuma vēstures līkločus, apskatīt konfekšu «Gotiņa» papīrīšu kolekcijas un sendienu darbarīkus.
#33/37
Uzņēmums ir ieguvis kultūras zīmes apliecinājumu «Latviskais mantojums», kas tika piešķirta 2015. gada nogalē. To pasniedz uzņēmējiem, kuri saglabā un daudzina latvisko kultūras mantojumu, rādot to apmeklētājiem.
#34/37
Zīme izveidota pēc «Lauku ceļotāja» iniciatīvas, lai godinātu un rādītu latviskās kultūras un sadzīves mantojumu, kas dzīvo mūsdienās.