Šveices lauksaimniecības nozares uzņēmumu nākotne ir diezgan neskaidra – kā vienu no iemesliem var minēt citas Eiropas Savienības (ES) valstis, kurās ražošanas izmaksas un lauksaimniecības zemes cenas ir ievērojami zemākas. Taču tajā pašā laikā pēdējo desmit gadu laikā nozares eksporta apjomi ir auguši, un ražotāji koncentrējušies uz kvalitāti, raksta Reuters.
Ziņu aģentūras Reuters fotogrāfs Deniss Belibeuss (Denis Balibouse) vasaras garumā fotogrāfijās iemūžināja darbu Murithu (Murith) ģimenes uzņēmumā, kas ražo sieru Gruyères apgabalā, no kura nāk tāda paša nosaukuma siers.
Muritu ģimene laikā no maija vidus līdz oktobra vidum strādā 15 stundas dienā, septiņas dienas nedēļā, savā blogā raksta fotogrāfs. 65 gadus vecais Žake Murits (Jacques Murith) drīzumā grasās doties pensijā un biznesu uzticēt savam 23 gadus vecajām dēlam Aleksandram Muritam (Alexandre Murith). Žake siera gatavošanu nav mācījies skolā, un zināšanas par to, kā jāvāra garšīgs siers, nākušas strādājot, raksta Reuters fotogrāfs.
Viens siera ritulis sver no 25 līdz 40 kilogramiem. Atkarībā no gadalaika vienā dienā var saražot vienu vai divus siera rituļus. Pēc rituļa izgatavošanas tam vēl ir jānostāvas vismaz sešus mēnešus. Atkarībā no siera kvalitātes šis laiks var ilgt līdz 18 mēnešiem. Muritu ģimene ik gadu saražo aptuveni 200 siera rituļus no pašu ganāmpulka govju piena. Sieru ģimenes uzņēmums neeksportē, un to var nopirkt, pašiem dodoties uz viņu fermu.
Kopumā 35% no Šveicē saražotā piena 2012. gadā tika pārstrādāts sierā, un tikai 4,58% no šī siera tika eksportēti. Šveicē tiek ražots 450 dažādu veidu siers. Pērn eksporta apjomi, salīdzinot ar 2011. gadu, pieauga par 3,7%. Siera eksports aug katru gadu, kopš 2005. gada, savukārt lielākā daļa – 70% - no eksportētā Šveices siera nonāk Rietumeiropas valstīs – Vācijā, Francijā, Itālijā.
Šveices iedzīvotāji ir lieli siera mīļotāji, un 2011. gadā viens šveicietis apēda 21,4 kilogramus siera, kas ir divas reizes vairāk par Šveicē apēsto šokolādes daudzumu. Kopumā Šveicē dzīvo astoņi miljoni iedzīvotāju.
#1/35
Siera vārīšanā milzu katlā. Viens gatavs siera ritulis sver 25 - 40 kilogramus.
#31/35
Pēc rituļa izgatavošanas tam vēl ir jānostāvas vismaz sešus mēnešus. Atkarībā no siera kvalitātes šis laiks var ilgt līdz 18 mēnešiem.