Citas ziņas

Sakoptākais Latvijas pagasts 2008 Pierīgā -Mālpils

, 25.07.2008

Jaunākais izdevums

Ceturtdien, 24. jūlijā, noslēdzās konkursa Sakoptākais Latvijas pagasts 2008 vērtēšana Pierīgā, kur kopvērtējumā sīvā cīņā ar Pūri par šā gada sakoptāko pagastu tika atzīts Rīgas rajona Mālpils pagasts.

Mālpils ir uzvarējis sešās nominācijās:

1) Zemkopība un lauku vide (ZM, LLKC un LOSP),

2) Izglītība un sports (IZM);

3) Kultūrvides veidošana pašvaldībā (Kultūras ministrija);

4) Sociālais darbs pašvaldībā (LM),

5) Stipra pilsoniskā sabiedrība lauku apvidos (ĪUMSIL sekretariāts)

6) E-pārvaldes ieviešana Latvijas pagastos (ĪUMEPL sekretariāts).

Tukuma rajona Pūres pagasts uzvarējis sešās nominācijās:

1) Pagasta attīstības iespējas (vērtē un apbalvo RAPLM);

2) Mežs un sabiedrība (ZM, Valsts meža dienests, a/s Latvijas valsts meži un Latvijas Kokrūpniecības federācija);

3) Vides aizsardzība (Vides ministrija);

4) Ceļi un ielas (Satiksmes ministrija);

5) Sakoptākā uzņēmējdarbības vide (EM)

6) Dialoga meistari.

Limbažu rajona Vidrižu pagasts uzvarējis trīs nominācijās:

1) Par veselības aprūpes pieejamības nodrošināšanu pagasta iedzīvotājiem (Veselības ministrija);

2) Civilā aizsardzība un ugunsdrošība pagastā (Iekšlietu ministrijas VUGD)

3) Bērnam un ģimenei draudzīgs pagasts (Bērnu un ģimenes lietu ministrija).

Līdz konkursa noslēguma pasākumam vērtēšanas komisija neizpauž īpašās balvas – Pagasta odziņas – ieguvēju.

Šogad konkurss notiek jau 14. reizi un tā devīze ir Sakopts pagasts – dāvana Latvijai!

Reģionu vērtēšanas komisijas vērtē rajonu izvirzītās pašvaldības pa reģioniem no 14. jūlija līdz 1. augustam. Vērtēšana jau ir pabeigta arī Kurzemē, kur par sakoptāko pagastu ir atzīta Talsu rajona Lauciene, un Zemgalē, kur par sakoptāko pagastu ir atzīta Jelgavas rajona Glūda.

2007. gadā Zemgalē par sakoptāko pagastu kļuva Bauskas rajona Vecumnieku pagasts, Latgalē — Daugavpils rajona Višķu pagasts, Vidzemē — Valkas rajona Trikātas pagasts, Pierīgā — Limbažu rajona Limbažu pagasts un Kurzemē — Talsu rajona Rojas pagasts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns parakstījis rīkojumus par 13.11 miljonu LVL dotācijas piešķiršanu novadus veidojošajām pašvaldībām infrastruktūras attīstībai, Db.lv informēja reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra preses sekretāre Dace Kārkliņa.

Ar ministra rīkojumu 200 000 latu piešķirti Aizputes novadu veidojošajam Kalvenes pagastam, kas valsts atbalstu izmantos pamatskolas sakārtošanai, pagasta padomes ēkas rekonstrukcijai, kultūras nama remontam un ielu apgaismojuma ierīkošanai.

712 000 latu dotācija piešķirta Krustpils novadu veidojošajām pašvaldībām. Kūku pagasts valsts atbalstu izmantos autobusa iegādei skolēnu pārvadāšanai, siltumtīklu rekonstrukcijai, Vīpes pagasts remontēs kultūras manu, labiekārtos pakalpojumu sniegšanas punktu, veiks dažādus remontdarbu pamatskolā, Mežāres pagasts renovēs iedzīvotāju pakalpojumu punktu, sakārtos pašvaldības ielas, Variešu pagasts renovēs kultūras manu, Atašienes pagasts nomainīs jumtu vidusskolai, veiks pasākumus siltumenerģijas zudumu mazināšanai un ūdensapgādes uzlabošanai. Visas pašvaldības daļu no finansējuma izmantos novada administratīvās ēkas celtniecībai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Satversmes tiesā ierosina 9 lietas par pašvaldību reformu

Atis Rozentāls, Db, 30.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Satversmes tiesa ierosinājusi kopumā deviņas lietas par teritoriālās reformas atbilstību Satversmei. Visas lietas ierosinātas pēc fizisku personu sūdzībām.

Lietas attiecas uz šādām pašvaldībām: Amatas pagasts, Drabešu pagasts, Baložu pilsēta, Brīvzemnieku pagasts, Inčukalna pagasts, Jersikas pagasts, Skrīveru pagasts, Bēnes pagasts, Baltinavas pagasts, Codes pagasts, Gailīšu pagasts, Īslīces pagasts, Mežotnes pagasts, Vecsaules pagasts, Kauguru pagasts, Glūdas pagasts, Līvbērzes pagasts, Priekuļu pagasts, Maltas pagasts, Allažu pagasts, Ģibuļu pagasts, Lībagu pagasts, Strazdes pagasts, Pūres pagasts, Mores pagasts, Kocēnu pagasts, Tārgales pagasts, Lapmežciema pagasts, Siguldas pilsēta, Siguldas pagasts, Valgundes novads.

Lietas ierosinājuši attiecīgo pašvaldību iedzīvotāji. Kā viens no argumentiem apstrīdēto noteikumu iespējamai antikonstitucionalitātei minēta iedzīvotāju viedokļa neuzklausīšana. Iesniedzēji norāda, ka teritoriālā reforma neatbilst Satversmes 1. pantam, kas nosaka, ka Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika, kā arī 101.pantam, kurā noteiktas tiesības piedalīties valsts un pašvaldību darbībā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Novadu veidojošajām pašvaldībām piešķir 4.64 milj. LVL

, 17.06.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra Edgara Zalāna rīkojumiem deviņu novadu veidojošajām pašvaldībām piešķirti 4.64 miljoni LVL infrastruktūras attīstībai, ko pilsētas un pagasti paredzējuši izmantot izglītības iestāžu, kultūras un sporta būvju, siltumapgādes un kanalizācijas sistēmu un citu iedzīvotājiem nepieciešamu objektu sakārtošanā, kā arī autobusu iegādei skolēnu pārvadāšanai, informē Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija.

1.6 miljoni LVL ar ministra rīkojumiem piešķirti Ogres novadu veidojošajām pašvaldībām. Ķeipenes pagasts valsts atbalstu izmantos apkures sistēmu un ūdenssaimniecības infrastruktūras sakārtošanai, pamatskolas renovācijai un tautas nama rekonstrukcijai. Lauberes pagasts finansējumu ieguldīs pamatskolas un pagasta padomes ēkas energoefektivitātes paaugstināšanai, sociālās iestādes durvju un logu nomaiņai, kā arī kultūras nama renovācijai un ūdensapgādes sistēmas attīstībai. Madlienas pagasts līdzekļus ieguldīs pirmsskolas izglītības iestādes un vidusskolas energoefektivitātes paaugstināšanai, bet Mazozolu pagasts – ūdensapgādes sistēmas renovācijā. Meņģeles pagasts valsts atbalstu izmantos pamatskolas un pirmsskolas izglītības energoefektivitātes paaugstināšanai, pagasta padomes un tautas nama renovācijai. Ogres novads nolēmis valsts atbalstu izmantot Meža prospekta rekonstrukcijai, Suntažu pagasts – vidusskolas energoefektivitātes paaugstināšanai, bet Taurupes pagasts – vidusskolas rekonstrukcijai un bibliotēkas remontam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Konkursā Sakoptākais Latvijas pagasts 2008 Zemgalē uzvar Glūda

Vēsma Lēvalde, 21.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien, 18.jūlijā, noslēdzās konkursa Sakoptākais Latvijas pagasts 2008 vērtēšana Zemgalē, kur kopvērtējumā visvairāk punktu ieguva un par šā gada sakoptāko pagastu tika atzīts Jelgavas rajona Glūdas pagasts.

Zemgales vērtēšanas komisiju vada Valkas rajona Trikātas pagasta padomes priekšsēdētāja Cilda Purgale.

Glūda ir uzvarējusi divās nominācijās:

1) Bērnam un ģimenei draudzīgs pagasts (vērtē un apbalvo Bērnu un ģimenes lietu ministrija) un

2) Stipra pilsoniskā sabiedrība lauku apvidos (ĪUMSIL sekretariāts).

Aizkraukles rajona Valles pagasts ir uzvarējis piecās nominācijās:

1) Mežs un sabiedrība (ZM, Valsts meža dienests, a/s „Latvijas valsts meži” un Latvijas Kokrūpniecības federācija);

2) Izglītība un sports (IZM);

3) Vides aizsardzība (Vides ministrija);

4) Sakoptākā uzņēmējdarbības vide (EM) un

5) Par veselības aprūpes pieejamības nodrošināšanu pagasta iedzīvotājiem (Veselības ministrija).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Konkursā Sakoptākais Latvijas pagasts 2008 Kurzemē uzvar Lauciene

Vēsma Lēvalde, 18.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien, 17.jūlijā, noslēdzās konkursa Sakoptākais Latvijas pagasts 2008 vērtēšana Kurzemē, kur kopvērtējumā visvairāk punktu ieguva un par šā gada sakoptāko pagastu tika atzīts Talsu rajona Laucienes pagasts.

Lauciene ir uzvarējuši sešās nominācijās:

1) Pagasta attīstības iespējas (vērtē un apbalvo RAPLM);

2) Izglītība un sports (IZM);

3) Vides aizsardzība (Vides ministrija);

4) Ceļi un ielas (Satiksmes ministrija);

5) Civilā aizsardzība un ugunsdrošība pagastā (Iekšlietu ministrijas VUGD) un

6) Stipra pilsoniskā sabiedrība lauku apvidos (ĪUMSIL sekretariāts).

Saldus rajona Lutriņu pagasts Laucienei min uz papēžiem ar nedaudz mazāku punktu skaitu kopvērtējumā, toties ar uzvaru veselās septiņās nominācijās:

1) Zemkopība un lauku vide (ZM, LLKC un LOSP);

2) Mežs un sabiedrība (ZM, Valsts meža dienests, a/s Latvijas valsts meži un Latvijas Kokrūpniecības federācija);

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūrmalā apsveikti ikgadējā konkursa Jūrmalas sakoptākais īpašums 2015 laureāti. Tādējādi tiek izteikta pateicība čaklākajiem privātmāju saimniekiem, iestāžu un daudzdzīvokļu namu teritoriju apsaimniekotājiem, kas rūpējas par sava īpašuma sakopšanu.

Apskatot konkursam pieteiktos īpašumus, konkursa komisija vērtēja pirmo iespaidu, kādu rada apskatāmais objekts un tā apkārtne, ēku ārējo izskatu, celiņu un laukumu sakoptību, apstādījumu saskaņotību, mazās arhitektūras formas dārzā, labiekārtojuma un apstādījumu dažādību, to piemērotību vietai, savstarpējo saderību u.c. aspektus, kas veido īpašuma kopskatu.

Šogad konkursā kopumā tika pieteikti 35 īpašumi.

Individuālo dzīvojamo māju grupā konkursam bija pieteikti 22 īpašumi, konkursa komisija godalgu 2015. gada Jūrmalas sakoptākais īpašums piešķīra septiņiem pretendentiem: Smilšu ielā 10 un 10a, Emīla Dārziņa ielā 5, Alejas ielā 16, Jēkabpils ielā 6, Mazā dzirnavu ielā 6, Caunu ielā 10 un Riekstu ielā 1a.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pašvaldības infrastruktūras attīstībai šogad saņēmušas 55.55 miljonus latu

, 31.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra Edgara Zalāna rīkojumiem 12 novadus veidojošajām pašvaldībām infrastruktūras attīstībai šonedēļ piešķirti 3.22 miljoni latu. Līdz ar to šogad valsts budžetā paredzētais atbalsts 55.55 miljonu latu apmērā pašvaldībām, kas vienojušās par novadu izveidi, ir izlietots. Kopumā kopš 2005.gada novadus veidojošās pašvaldības dažādu infrastruktūras objektu sakārtošanai saņēmušas valsts finansējumu 97.15 miljonu latu apmērā.

Šonedēļ ar ministra rīkojumu 100 000 latu atbalsts piešķirts Brocēnu novadu veidojošajam Remtes pagastam pamatskolas tehniskā projekta izstrādei, savukārt 200 000 latu piešķirti Ogres novadu veidojošajam Krapes pagastam pamatskolas sporta zāles tehniskā projekta izstrādei. 200 000 latu saņems arī Līvānu novadu veidojošais Rudzātu pagasts vidusskolas remontam un teritorijas labiekārtošanai, notekūdeņu attīrīšanas iekārtu izbūvei, apgaismojuma izbūvei, medpunkta telpu remontam un gājēju celiņa ierīkošanai.

200 000 latu valsts atbalsts ar ministra E. Zalāna rīkojumu piešķirts arī Priekules novadu veidojošajam Priekules pagastam ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmu renovācijai, kā arī autoceļu remontdarbiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Norvēģi vēlas būvēt cūku kompleksu Mālpils tuvumā, iedzīvotāji nemierā

Sanita Igaune, 29.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Norvēģiem piederošā SIA Baltic pork, kas jau audzē cūkas Allažos, iecerējusi nodarboties ar cūkkopību arī tiešā Mālpils tuvumā, ceturtdien raksta Latvijas Avīze.

Taču šā uzņēmuma radītās trīs jaunās darba vietas neatsver iedzīvotāju bailes no gaisa piesārņojuma.

Mālpils novada domes priekšsēdētājs Aleksandrs Lielmežs skaidroja, ka 1950 jauncūkām paredzētā kompleksa «Riemeņi 1» būvniecībai likumi neprasot ietekmes uz vidi novērtējumu, bet zinot, allažnieku neapmierinātību, novada būvvalde izsludinājusi jaunceļamā objekta publisko apspriešanu.

Uz apspriešanu 21.jūlijā sanākušajiem aptuveni 60 cilvēkiem SIA Baltic pork pārstāvji centušies pierādīt, ka jaunais komplekss viņiem nekādas neērtības neradīs, tomēr, šķiet, ka mālpiliešus uzņēmēju argumenti nav pārliecinājuši, un sākusies vērienīga parakstu vākšana pret cūku fermas būvniecību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Mālpils piensaimnieks katlu mājas avārijas dēļ Sudas upē nonāk 100 litri mazuta

Dienas Bizness, 01.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veicot SIA Mālpils piensaimnieks katlu mājas remontdarbus, Sudas upē ieplūdis mazuts. Avārija notikusi strādnieku neuzmanīgas rīcības rezultātā. Veicot remontdarbus pienotavas katlu mājā, naftas produkti nonākuši pienotavas attīrīšanas iekārtās un plūduši uz upi. Kopējais upē nonākušā mazuta apjoms – 100 litri, informē Valsts vides dienesta (VVD) pārtsāve Jūlija Ņikitina.

Par vides avāriju Mālpils pašvaldībai ziņojuši vietējie iedzīvotāji. VVD Lielrīgas reģionālā vides pārvalde uzsākusi administratīvo lietvedību par upes piesārņošanu un negadījuma neziņošanu atbildīgajiem dienestiem. SIA Mālpils piensaimnieks uzdots veikt upes attīrīšanas darbus. Upes zivju resursu zaudējuma aprēķināšanai VVD Lielīrgas RVP piesaistīs Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūtu BIOR.

Pārbaudes brīdī SIA Mālpils piensaimnieks direktors informēja, ka mazuta sūkņu telpā šā gada 30.jūnijā tika veikta filtra nomaiņa, tā kā mazuta sūkņu telpa ir tehniski saistīta ar notekūdeņu attīrīšanas iekārtām, tad mazuts ir nonācis attīrīšanas iekārtās ar izvadi Sudas upē. Pienotavas vadība VVD Lielrīgas RVP informēja, ka Sudas upē varētu būt nonākuši aptuveni 100 l mazuta. Mazuts sastājies upes krastos, kā arī nosēdies tās gultnē. VVD Lielrīgas RVP uzdevis SIA Mālpils piensaimnieks veikt vides piesārņojuma savākšanu un bīstamos atkritumus nodot attiecīgajam atkritumu apsaimniekotājam. Vides pārvalde ir uzsākusi lietvedību administratīvā pārkāpuma lietā par vides piesārņošanu un piesārņojošās darbības atļaujas nosacījumu neievērošanu. Pēc VVD speciālistu domām, šis piesārņojums ir būtisks un atstās sekas uz upes ekosistēmu, tāpēc Sudas upes zivju resursu zaudējuma aprēķināšanai VVD Lielīrgas RVP piesaistīs Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūtu BIOR.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izsludina konkursu Jūrmalas sakoptākais īpašums

, 06.06.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūrmalas pilsētā tradicionāli gadu no gada tiek rīkots konkurss Jūrmalas sakoptākais īpašums. Konkursa mērķis ir veicināt pilsētas sakoptību, kā arī noskaidrot skaistākos objektus.

Pretendentus dalībai konkursā Jūrmalas sakoptākais īpašums var pieteikt Apmeklētāju apkalpošanas centros domē, Jomas ielā 1/5, vai Kauguros, Raiņa ielā 110, 6. līdz 13. jūnijam. Ar konkursa nolikumu var iepazīties Jūrmalas pilsētas domes mājas lapā www.jurmala.lv, Db.lv informē Jūrmalas domes pārstāvis Aldis Bērziņš.

Žūrijas komisija var vērtēt un noteikt arī pilsētas Nesakoptāko īpašumu attiecīgajā rajonā.

Konkursam pieteikto pretendentu vērtēšana notiks no 16.līdz 20.jūnijam. Vērtēšana notiks šādās grupās:

1.grupa – individuālās dzīvojamās mājas, nosakot vienu uzvarētāju katrā pilsētas rajonā (kopā 6 uzvarētāji);

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Nekustamā īpašuma tirgus novadu reformas griežos

Ermīns Sniedze - «Latio» mājokļu tirdzniecības vadītājs, 02.10.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdztekus lielajai «novadu deķa sadiegšanai» ir būtiski realizēt arī citas reformas un risināt problēmas, kuras līdzšinējais reģionālais dalījums jau ir identificējis.

Administratīvi teritoriālā reforma Latvijā, kas paredz vairāk nekā trīs reizes – no pašreizējām 119 uz 36 – samazināt pašvaldību skaitu, rit pilnā sparā. Tikko valdība atbalstījusi šo Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) piedāvājumu, un atlikuši vien pāris mēnešu līdz decembrim, kad Saeimā jāiesniedz jauna Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma redakcija, nosakot jauno valsts administratīvi teritoriālo iedalījumu, to veidus un teritoriju izveidošanas kritērijus. Vai šis nav pēdējais brīdis, lai sāktu diskusiju arī par nekustamā īpašuma tirgu novadu reformas ietvaros? Administratīvi teritoriālās reformas gaitā biežāk dzirdētas pašvaldību vadītāju un iedzīvotāju balsis (gan bažas un noliegums, gan optimisms), retāk – uzņēmēju viedoklis. Šādu nozīmīgu pārmaiņu priekšvakarā rodas pārdomas: kādu ietekmi reforma atstās uz nekustamā īpašuma (NĪ) tirgu Latvijā, īpaši reģionos, kur tiek saražoti 49% no visas NĪ nozares pievienotās vērtības un kur ilgstoši bijusi diezgan bēdīga situācija. Pēdējās desmitgadēs retajā no pašvaldībām uzcelti jauni mājokļi un samilzt mājokļu pieejamība, uzņēmējiem ir saimnieciski izdevīgāk un ērtāk koncentrēt savu komercdarbību ap galvaspilsētu, jo reģionos ir ne tikai ievērojamas darbaspēka problēmas, bet arī trūkst labas infrastruktūras (ceļu, ražotņu, noliktavu u.c. objektu, kur izvērst savu biznesu).

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Vai Latvijā pastāv reģionu nevienlīdzība?

Ieva Strode, tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS sociālo un politisko projektu direktore, 13.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirms neilga laika sociālajos tīklos un citur tika apspriesta reģionu nevienlīdzība – apkopojot datus par IKP uz vienu iedzīvotāju (1), secināts, ka Rīgas reģionā (Rīgā un Pierīgā) šis rādītājs esot pat augstāks nekā Eiropas Savienībā kopumā. Tikmēr, izpētot un salīdzinot jaunākā DNB Latvijas barometra pētījuma datus par dažādu reģionu iedzīvotājiem, jāsecina, ka tur šādas krasas atšķirības nav vērojamas. To, ka situācija Latvijā kopumā attīstās pareizā virzienā, iedzīvotāji Rīgā (39%) atzina biežāk nekā kopumā (32%), bet Kurzemē (35%) un Zemgalē (33%) šis rādītājs nav daudz zemāks. Tikmēr Pierīgā (23%) tas ir zem vidējā līmeņa.

Pašreizējais valsts ekonomikas stāvoklis visos reģionos vienlīdz reti tiek atzīts par labu (3%-5%), bet par sliktu to Rīgā (50%) un Pierīgā (57%) iedzīvotāji atzīst pat biežāk nekā Vidzemē (42%), Zemgalē (43%) un Kurzemē (47%). Latgalē gan situācija par sliktu atzīta vēl biežāk (58%). To, ka ekonomiskā situācija tomēr uzlabojas, Rīgā (16%) un Pierīgā (17%) iedzīvotāji atzina aptuveni tikpat bieži kā Vidzemē (15%) un Kurzemē (16%). Mazāk pozitīvi noskaņoti bija cilvēki Zemgalē (12%) un Latgalē (10%), bet, prognozējot ekonomisko situāciju pēc gada, uzlabošanos par ticamāku biežāk nekā Rīgā (21%) atzīst Kurzemē (25%) un Zemgalē (23%), bet retāk – Pierīgā (17%), Vidzemē (16%) un Latgalē (16%). Jāpiebilst gan, ka šie dati tika iegūti tad, kad Grieķijas drāmā vēl nebija sasniegts pašreizējais punkts un tās negatīvā ietekme uz pārējo Eiropu publiski tika apspriesta retāk.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Lielākais kadastrālo vērtību pieaugums gaidāms jaunajiem dzīvokļiem un lauksaimniecības zemei

LETA, 15.07.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākais kadastrālo vērtību pieaugums no 2022.gada 1.janvāra gaidāms jaunajiem dzīvokļiem un lauksaimniecības zemei, liecina Valsts zemes dienesta (VZD) aprēķini par īpašumu kadastrālo vērtību izmaiņām pēc jauno kadastrālo vērtību stāšanās spēkā.

Kopumā jauno kadastrālo vērtību pieaugumu veidos vairāki faktori, trešdien mediju seminārā stāstīja VZD Nekustamā īpašuma vērtēšanas departamenta vecākā metodikas eksperte Elza Muraševa. Aptuveni 20% apmērā pieaugumu veido Saeimā 2017.gada 18.maijā pieņemtais likums "Grozījumi Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā", kas iepriekš noteica kadastrālās vērtības aprēķinā piemērot koeficientu 0,85 (85% atbilstība nekustamā īpašuma tirgus līmenim uz noteikto atskaites punktu laikā), bet tagad kadastrālajai vērtībai jāatbilst tirgus vērtībai par 100%.

Tāpat kadastrālo vērtību pieaugumu veido nekustamo īpašumu tirgus cenu kāpums kopš 2013.gada, kas novērots lauksaimniecības zemei visā Latvijā, dzīvokļiem un savrupmājām lielajās pilsētās un Pierīgā, komercēkām un ražošanas objektiem Rīgā un Pierīgā). Vērtību pieaugumu rada arī iepriekš pietiekamā līmenī nenovērtētie objekti - jaunās ēkas, kas būvētas pēc 2000.gada un īpaši vērtīga novietojuma apbūves zemes pie ūdeņiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Sniega vētras lielākie radītie postījumi bijuši Ziemeļu reģionā

, 28.11.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Spēcīgā vētra, kas 23. novembra naktī uz pirmdienu, izraisīja elektroenerģijas piegādes traucējumus un atstāja bez elektrības aptuveni 25 000 AS Latvenergo klientu, informē uzņēmums.

Visvairāk klientu bez elektroenerģijas bija palikuši AS Sadales tīkls Ziemeļu reģionā – Valkā, Strenčos un Vidzemes jūrmalā. Kopā bija bojātas 748 transformatoru apakšstacijas un traucēta elektroapgāde aptuveni 7 480 klientiem.

Ziemeļaustrumu reģionā 24. novembra rītā bez sprieguma bija 319 transformatoru apakšstacijas un elektrības piegāde traucēta aptuveni 3 200 klientiem. Visvairāk vētra bija plosījusies Alūksnes rajonā, t.i. Malienas, Mālupes, Liepnas, Annas, Jaunannas, Zeltiņu un Zaicevas pagastos. Saspīlēta situācija bija vērojama arī AS Sadales tīkls Rietumu reģionā – Užavas apkārtnē, Zaņas pagastā, Aizputē, kur bez elektrības bija 286 transformatoru apakšstacijas, nepiegādājot elektroenerģiju aptuveni 2 900 klientiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Tele2 modernizē sakaru tīklu Latgalē

Lelde Petrāne, 15.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mobilo sakaru operators Tele2 intensīvi modernizē sakaru tīklu visā Latgales teritorijā, uzstādot jaunās paaudzes bāzes stacijas, kā arī mainot esošo bāzes staciju aparatūru, informēja uzņēmumā.

Tele2 tehniskā direktore Līga Krūmiņa norāda: «Esam jau pabeiguši Tele2 tīkla modernizāciju Vidzemē un priecājamies, ka tuvāko nedēļu laikā arī Latgales iedzīvotājiem nodrošināsim jaunās paaudzes sakaru tīkla priekšrocības gan pilsētās, gan mazāk apdzīvotos pagastos un ciemos. Līdz šim esam uzstādījuši jau 20 jaunas trešās paaudzes jeb 3G bāzes stacijas, tajā skaitā arī vietās, kur līdz šim mobilais internets nebija pieejams.»

Apdzīvotās vietas, kurās pēc jaunu 3G bāzes staciju uzcelšanas Tele2 mobilais internets ir kļuvis pieejams vai arī tas tiek nodrošināts vēl ātrāks, ir sekojošas: Ciblas novada Pušmucovas pagasts, Dagdas novada Dagda, Daugavpils novada Demenes, Naujenes, Skrudalienas un Tabores pagasti, Ilūkstes novada Pilskalnes pagasts, Ludzas novada Brigu un Cirmas pagasti, Kārsavas novada Malnavas pagasts, Preiļu novada Saunas pagasts, Rēzekne (Noliktavu iela), Rēzeknes novada Gaigalavas, Nautrēnu un Silmalas pagasti, Riebiņu novada Rušonas pagasts, Varakļānu novada Varakļāni, Zilupes novada Zilupe un Zaļesjes un Lauderu pagasti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Tele2 Latgales tīkla modernizēšanā ieguldījis pusmiljonu Ls

Gunta Kursiša, 11.12.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sakaru operators par 500 tūkstošiem latu modernizējis sakaru tīklu Latgalē, tādējādi nodrošinot piekļuvi mobilajam internetam 82% Latgales iedzīvotāju.

Tīkla pārmaiņas Latgalē tika veiktas Tele2 daudzmiljonu projekta ietvaros, kura laikā uzņēmums modernizē sakaru tīklu visā valsts teritorijā.

Tīkla modernizācijas ietvaros Latgalē Tele2 mainīja aparatūru esošajās bāzes stacijās, kā arī uzbūvēja 29 jaunas trešās paaudzes jeb 3G bāzes stacijas. Apdzīvotās vietas, kurās pēc šo bāzes staciju uzcelšanas Tele2 mobilais internets ir kļuvis pieejams vai arī tas tiek nodrošināts vēl ātrāks, ir Ciblas novada Pušmucovas pagasts, Dagdas novada Dagda, Daugavpils, Daugavpils novada Demenes, Naujenes, Nīcgales, Skrudalienas un Tabores pagasti, Ilūkstes novada Pilskalnes pagasts, Ludzas novada Brigu un Cirmas pagasti, Kārsavas novada Malnavas pagasts, Preiļu novada Saunas pagasts, Rēzekne (Noliktavu iela), Rēzeknes novada Feimaņu, Gaigalavas, Nautrēnu, Rikavas un Silmalas pagasti, Riebiņu novada Rušonas pagasts, Varakļānu novada Varakļāni, Vārkavas novada Rimicānu un Upmales pagasti, Zilupes novada Zilupe un Lauderu, Pasienes un Zaļesjes pagasti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Patlaban saspringto situāciju izjūt lauksaimniecības nozare, rudenī to izjutīs arī pircēju maki

LETA, 29.06.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī gada zemeņu ražu nelabvēlīgi ietekmējusi gan pavasara salna, gan sausums, tomēr pieprasījums pēc Latvijā audzētām zemenēm ir nemainīgi augsts, pauda aptaujātie nozares eksperti.

Vienlaikus zemeņu audzētāji atzīst, ka par platību samazināšanu lielā mērā spriež tās saimniecības, kurās zemeņu audzēšana notiek klajā laukā un kurām ir problēmas piesaistīt darba spēku.

Zīmola "Augusta zemenes" agronoms Guntars Dzērve skaidroja, ka uzņēmumā zemenes tiek audzētas segtajās platībās, proti, siltumnīcās un tā dēvētajos tuneļos, tādējādi "Augusta zemenes" platības nav tik lielas un nav nepieciešams arī liels darbaspēks.

Vienlaikus viņš atzīmēja, ka saprot lielos zemeņu audzētājus, kuri zemenes audzē uz lauka un samazina platības.

Taujāts par šī gada ražu, Dzērve norādīja, ka "Augusta zemenes" pieejamas jau no maija beigām, un uzņēmumā audzēto ražu visvairāk ietekmējušas karstās pavasara dienas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Mālpilī gaida kara beigas

Raivis Bahšteins, 04.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viesu apkalpošana galvaspilsētas līmenī, aktīva kokapstrāde un potenciāls ģipša ieguvei – nelielajam Mālpils novadam ir laba apetīte uz ambīcijām , trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

«Mutvārdos figurējam kā Pierīgas novads, bet sevi par tādu neuzskatām, lai arī stundā var aizbraukt uz Rīgu, un daudzi to arī diendienā dara,» sarunu sāk Mālpils novada domes priekšsēdētājs Aleksandrs Lielmežs. No galvaspilsētas 60 kilometru attālā Mālpils ir viena no senākajām apdzīvotajām vietām Latvijā, hronikās tā pirmo reizi minēta pirms 807 gadiem.

Bagātības zem kājām

«Lepojamies tieši ar lielo dažādību uzņēmējdarbībā. Tā rada zināmu stabilitāti. Tradicionālās jomas novadā ir lauksaimniecība, mežsaimniecība un kokapstrāde, taču aktīvo zemnieku saimniecību skaits samazinās. Tam ir dažādi iemesli. Atbalsta maksājumi ir zemākie Eiropas Savienībā, arī piena iepirkuma cena ir zemākā,» stāsta A. Lielmežs. Katrs desmitais novadā dzīvojošais devies peļņā uz ārzemēm. Mālpilī nelielos apjomos jau notiek kūdras ieguve, plānots ražot sūnu siltinājumu, darbojas trīs mazās hidroelektrostacijas, bet uz laiku atlikts plāns iegūt ģipsi. Šim mērķim globālais koncerns Saint–Gobain pirms vairākiem gadiem iegādājies vairāk nekā 200 hektārus novada zemes, kuras sevī slēpj ģipša iegulas. Tagad projekts ir iesaldēts. «Bija paredzēts, ka ģipša rūpnīca ar celtniecības materiāliem apgādās Austrumeiropu, ieskaitot daļu Krievijas, Ukrainu un Baltkrieviju. Agrāk vai vēlāk iestāsies miers, pēc kara taču vajadzēs materiālus, ar ko atjaunot ēkas!» perspektīvu tālākā nākotnē pamato A. Lielmežs. Līdz tam iesaldētas arī simt darbavietas, ceļu izbūve un gāzesvads. «Žēl, jo viens no retajiem Latvijas resursiem guļ zem kājām, netiek izmantots un nodots tautsaimniecībā,» galvu nogroza A. Lielmežs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piena pārstrādes uzņēmuma Mālpils piensaimnieks produkcijas cenas šoruden Krievijas embargo dēļ ir samazinājušās par 20-30%, aģentūrai BNS pastāstīja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Imants Stepāns.

Viņš atzina, ka Krievijas noteiktais pārtikas produktu embargo būtiski negatīvi ietekmējis uzņēmuma darbību, tostarp kompānijai nācies samazināt produkcijas cenas. «Atkarībā no produktu veida [cenas šoruden ir samazinājušās] par 20-30%,» sacīja Stepāns, piebilstot, ka politiskās situācijas dēļ uzņēmums nākamgad nav iecerējis realizēt arī investīciju projektus.

Tāpat viņš norādīja, ka Latvijā piena iepirkumu cenas turpina kristies un pagaidām nav pamata domāt, ka cenas šogad varētu kāpt. «Pagaidām ir tendence, ka piena cenas var tikai kristies,» teica Stepāns.

Viņš arī minēja, ka uzņēmums īpaši necer uz atbalstu ne no valdības, ne arī Eiropas Komisijas (EK). «Nezinu, vai pienotavām būs kāds atbalsts. Visticamāk, ka nebūs,» sacīja Stepāns.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2021. gadā Latvijas premium nekustamo īpašumu tirgū tika noslēgti 1 135 darījumi par kopējo summu 304.8 miljoni eiro, strauji pietuvojoties rādītājiem, kas tika fiksēti laika posmā no 2006. līdz 2008. gadam jeb “treknajos gados”, liecina premium segmenta nekustamo īpašumu uzņēmuma Latvia Sotheby’s International Realty apkopote dati .

Uzņēmuma veicis pētījumu par darījumu aktivitāti 2021. gadā trijos apskatītajos reģionos un trijos premium īpašumu tirgus segmentos: dzīvokļi, privātmājas un apbūves zeme Rīgā, Jūrmalā un Pierīgā. Šis ir pirmais gads, kurā premium tirgus nozīmīgi pietuvojies vēsturiskajai latiņai, galvenokārt jaudu rodot Rīgā, kur tika noslēgti 756 mājokļu darījumi (t.sk. apbūvējamas zemes), kopējai vērtībai sasniedzot 188.2 miljonus eiro, kas bija par 43.3% vairāk nekā 2020. gadā.

Savukārt Jūrmalā pagājušajā gadā tika noslēgti 242 premium segmenta darījumi par kopējo summu 84.2 miljoni eiro, kas ir lielākais apjoms kopš 2014. gada.

Pierīgā 2021. gadā noslēgti 137 premium nekustamā īpašuma darījumi, kopējai vērtībai sasniedzot 32.4 miljonus eiro. Salīdzinot ar 2020. gadu, darījumu skaits ir audzis par 104.5%, veidojot par 70.5% lielāku investīciju apmēru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2023. gada sākumā Latvijā dzīvoja 1 milj. 883 tūkst. iedzīvotāju – par 7,3 tūkst. vairāk nekā pirms gada, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Iedzīvotāju skaits pērn pieauga par 0,39 % salīdzinājumā ar gadu iepriekš, tajā skaitā negatīva dabiskā pieauguma ietekmē tas samazinājās par 0,78 %, bet migrācijas dēļ palielinājās par 1,17 %. Pozitīvo migrācijas starpību galvenokārt veido 23,5 tūkstoši Ukrainas bēgļu, kuri tiek ieskaitīti patvērumu sniegušās valsts iedzīvotāju skaitā.

Dzimstības lejupslīde turpinās

Pagājušajā gadā Latvijā piedzima 15 954 bērni – par 1 466 bērniem jeb 8,4 % mazāk nekā 2021. gadā, kas ir zemākais rādītājs pēdējo simt gadu laikā, bet nomira 30 731 cilvēks – par 3 869 jeb 11,2 % mazāk nekā gadu iepriekš.

Pērn, mazinoties saslimstībai ar Covid 19, mirstība ir nedaudz samazinājusies, bet tā pārsniedz laiku pirms pandēmijas. Līdz ar mirstības kritumu arī negatīvais dabiskā pieauguma rādītājs ir nedaudz samazinājies (no −17,2 tūkstošiem 2021. gadā līdz −14,8 tūkstošiem pērn), bet joprojām ir tuvs 1996.–1998. gadā reģistrētajam. Savukārt starptautiskās ilgtermiņa migrācijas rezultātā iedzīvotāju skaits palielinājās par 22 028 cilvēkiem, kas nebija noticis kopš neatkarības atgūšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Rīgas uzņēmumiem sliktāki finanšu rezultāti nekā pārējo reģionu kompānijām

Žanete Hāka, 10.11.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas un Pierīgas uzņēmumu vidējais apgrozījums pēdējo trīs gadu laikā bijis zemāks nekā valstī vidēji, liecina Lursoft dati.

Piemēram, 2011.gadā, kad valstī viens uzņēmums apgrozījis vidēji 24,799 tūkstošus eiro, Rīgas un Pierīgas uzņēmumu apgrozījums bijis par 17,17% zemāks. Šāda tendence saglabājusies arī 2012. un 2013.gadā, tiesa gan, ar katru gadu valsts vidējā rādītāja pārsvars pār Rīgas un tās apkārtnes uzņēmumiem sarucis. Aizvadītajā gadā viens Rīgas un Pierīgas reģionā strādājošs uzņēmums apgrozījis vidēji 22,767 tūkstošus, kamēr valstī viens uzņēmums strādājis ar vidēji 26,221 tūkstoša eiro apgrozījumu.

Rīga un Pierīga jau tradicionāli pulcē valsts lielākos uzņēmumus, kas uzskatāmi atspoguļojas arī reģiona uzņēmumu kopējā apgrozījuma rādītājā. Analizējot Rīgas un Pierīgas uzņēmumu kopējo apgrozījumu pēdējo trīs gadu laikā, redzams, ka kopš 2011.gada reģiona uzņēmumu apgrozījums audzis par 13,38%, palielinoties no 36,761 miljarda eiro 2011.gadā līdz 41,681 miljardam eiro pērn.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Precizē Āfrikas cūku mēra riska zonas Latvijā

Dienas Bizness, 17.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien, 17.martā, valdība atbalstīja Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotos grozījumus noteikumos, kas nosaka Āfrikas cūku mēra likvidēšanas un draudu novēršanas kārtību. Grozījumi noteikumos sagatavoti, lai precizētu Āfrikas cūku mēra riska zonas Latvijas Republikā, Igaunijas Republikā un Lietuvas Republikā, informē ZM pārstāve Viktorija Kalniņa.

Ar šiem grozījumiem noteikumos tiek noteikts, ka Āfrikas cūku mēra I riska zonas teritorijā papildus jau noteiktajiem novadiem un pagastiem ietilpst Alūksnes novada Ilzenes, Zeltiņu, Kalncempju, Annas, Malienas, Jaunannas, Mālupes un Liepnas pagasts, kā arī Apes novada Virešu pagasts. Savukārt Āfrikas cūku mēra II riska zonas teritorijā papildus jau noteiktajiem novadiem un pagastiem ietilpst Alūksnes novada Veclaicenes, Jaunlaicenes, Ziemeru, Alsviķu, Mārkalnes, Jaunalūksnes un Pededzes pagasts, kā arī Apes novada Gaujienas, Trapenes un Apes pagasts. Izmaiņas Āfrikas cūku mēra riska zonu teritorijās izdarītas, lai ieviestu Eiropas Komisijas 2015. gada 13.februāra Īstenošanas lēmumā 2015/251/ES, ar ko groza Īstenošanas lēmumu 2014/709/ES par dzīvnieku veselības kontroles pasākumiem saistībā ar Āfrikas cūku mēri dažās dalībvalstīs, noteiktās prasības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Ašeradens uzdod nekavējoties veikt pārbaudes koģenerācijas staciju darbībā

Rūta Lapiņa, 16.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru prezidenta biedrs, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens Ekonomikas ministrijas kontroles grupai, kopā ar kompetento iestāžu pieaicinātajiem ekspertiem, ir uzdevis nekavējoties veikt pārbaudes, izbraucot uz konkrētajām vietām, informē Ekonomikas ministrapadomniece komunikācijas jautājumos Agita Baltbārde.

Pārbaužu laikā paredzēts pārliecināties klātienē par koģenerācijas staciju darbību atbilstoši licencei.

Vienlaikus Ašeradens uzdevis AS «Sadales tīkls» uzsākt iekšējo pārbaudi saistībā ar izdoto pārbaudes aktu par SIA «Rīgas enerģija» koģenerācijas stacijas darbību.

A. Baltbārde arī atzīmē, ka ekonomikas ministrs plāno vērsties Valsts policijā par pārbaudes uzsākšanu saistībā ar iespējamu krāpniecību SIA «Rīgas enerģija» darbībā.

Koģenerācijas stacijas, kurās pārbaides uzdevis veikt ekonomikas ministrs:

- SIA «Briedis būve» «Kriozes», Saldus pagasts, Saldus novads

- SIA «Madonas Eko» Cesvaines iela 18B, Madona, Madonas novads

- SIA «Tektus» Cecīļu iela 12, Ieriķi, Drabešu pagasts, Amatas novads

Komentāri

Pievienot komentāru