Liellopu gaļas trimmingā jeb atgriezumos, kurus Latvijas uzņēmums Kuršu zeme iegādājās no Polijas uzņēmuma FHU Mipol Sp.j. un izmantoja gaļas konservu ražošanā, konstatēti 87 % zirgu gaļas, liecina Lielbritānijas laboratorijā Genon veikto laboratorisko izmeklējumu rezultāti.
Kā informēja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāvji, dienests liellopu gaļas atgriezumu paraugu laboratoriskai izmeklēšanai nosūtīja pēc tam, kad veicot izejvielu izsekojamības pārbaudi uzņēmumā Kuršu zeme, netika gūti dokumentāli pierādījumi tam, ka uzņēmums būtu iegādājies un konservu ražošanā izmantojis zirgu gaļu. Tomēr, tā kā laboratoriski uzņēmuma ražotajā produkcijā tika konstatēta zirgu gaļas klātbūtne, PVD nolēma pārbaudīt no Polijas uzņēmuma iegādātās izejvielas sastāvu.
Par Polijas izcelsmes liellopu gaļas atgriezumiem, kuru sastāvā konstatēti 87 % zirgu gaļas, PVD informēs Polijas pārtikas uzraudzības dienestu un Eiropas Komisiju, jo, visticamāk, Polijas uzņēmums šādu viltotu liellopu gaļas izejvielu ir piegādājis uzņēmumiem arī citās Eiropas Savienības dalībvalstīs.
Zirgu gaļa virs 1 % laboratoriski konstatēta arī Lietuvas uzņēmuma Grimeda ražotās auksti kūpinātās desas Exclusive sastāvā (9%), Igaunijas uzņēmuma AS Nõo Lihatööstus (preču zīme Latvijā – Noo Cepeškungs) ražotās pilndūmu desas Parmezāna sastāvā (10%), Latvijas uzņēmuma Kuršu zeme ražotā konserva Sautēta liellopu gaļa sastāvā (15,6%), kā arī uzņēmuma Forevers ražoto kupātu, gaļas maizes un tējas desas sastāvā (attiecīgi – 4%, 14% un 3,2%).