Uzņēmums SIA "Asns Ingredient" tuvākā mēneša laikā plāno saņemt būvatļauju un sākt zirņu proteīna rūpnīcas būvdarbus, pastāstīja uzņēmuma valdes loceklis Edgars Ruža.
Viņš minēja, ka zirņu izolāta ražošanas process ir tehnoloģiski ļoti sarežģīts un investīciju ietilpīgs. Tostarp investīcijas rūpnīcas būvniecībā veidos 114 miljonus eiro. Taču papildus rūpnīcas izbūvei ārējie "Asns Ingredient" partneri attīstīs arī siltuma un enerģijas piegādi, ūdens attīrīšanu un biogāzes ražošanu, kas būs kā ārpakalpojumi. Tādējādi kopējās investīcijas projektā sasniegs vairāk nekā 150 miljonus eiro.
Ruža arī minēja, ka "Asns Ingredient" līdzīpašnieks lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība "Latraps" novembrī plāno izlaist publiskas obligācijas, lai projektam piesaistītu papildu finansējumu.
Viņš norādīja, ka projekta izstrāde patlaban norisinās pēc plāna, tostarp iekārtu projektēšanas, ražošanas un piegādes līgumi jau ir noslēgti ar noteiktiem termiņiem, bet ēku būvniecības publiskie iepirkumi ir noslēguma fāzē.
Rūpnīcas būvniecību plānots pabeigt 2026.gada beigās, sacīja Ruža, piebilstot, ka 2027.gads rūpnīcai būs ieskriešanās gads, testējot iekārtas un ražošanas tehnoloģisko procesu.
Viņš gan arī norādīja, ka tehnoloģiski "Asns Ingredient" zirņu proteīna rūpnīca maksimālās jaudas spēs sasniegt jau 2027.gada beigās, bet sākotnēji uzņēmumam būs jāiekaro tirgus, kas būs pakāpenisks process, kam atvēlēti aptuveni divi gadi.
"Asns Ingredient" valdes loceklis atzina, ka noteiktie termiņi ir ambiciozi, bet, lai tajos varētu iekļauties, ir daudz strādāts pie projekta sagatavošanas darbiem. Tāpat viņš uzsvēra, ka projektu nedrīkst iekavēt, jo šobrīd, tehnoloģiju straujās attīstības laikmetā, ir jāizmanto moderno tehnoloģiju priekšrocības, kamēr tās nav novecojušas.
Projekts ir tehnoloģiski sarežģīts, un tā izstrādes laikā bija daudzi izaicinājumi, kuri veiksmīgi atrisināti, atzīmēja Ruža. Līdz šim projektā veikta finanšu piesaiste, slēgti līgumi ar iekārtu piegādātājiem un veikti tehnoloģiski uzlabojumi. Visas tehnoloģiskās iekārtas ir speciāli projektētas rūpnīcai. Tās tika sakomplektētas no dažādiem iekārtu ražotājiem. Rūpnīcas tehnoloģijas izstrādi un būvniecību vada Vācijas inženierkompānija "Endeco".
Ruža minēja, ka projekta ideja radās 2019.gadā, un tās izstrādes laikā izpētīti daudzi tehnoloģiskie, ražošanas un produkcijas virzieni. Tehnoloģiju uzlabošanas darbi norisinājās līdz šā gada augustam, bet tagad tehnoloģijas izstrādes process ir noslēdzies un var sākties būvniecības darbi.
Viņš atzīmēja, ka projektam "Asns Ingredient" ir divi stratēģiskie partneri - Vācijas cukura un pārtikas ražotājs "Pfeifer & Langen" un Nīderlandes pārtikas izejvielu tirdzniecības uzņēmums "Royal Ingredients Group".
Turpmāk 50,1% "Asns Ingredient" daļu piederēs kooperatīvam "Latraps", aptuveni 48% - "Pfeifer & Langen International", bet aptuveni 2% - "Royal Ingredients Group". Šo kapitāldaļu sadalījumu nav plānots mainīt tuvāko desmit gadu laikā, skaidroja Ruža, piebilstot, ka vienošanās slēgtas tā, lai Latvijas lauksaimniekiem uzņēmumā paliktu kontrolējošā daļa.
Viņš norādīja, ka "Endeco" izstrādā zirņu proteīna rūpnīcas tehnoloģijas un garantē projekta rezultātu, "Pfeifer & Langen International" ar projektu plāno paplašināt biznesu augu valsts proteīnu produktu virzienā, savukārt "Royal Ingredients Group" nodarbosies ar rūpnīcas produkcijas izplatīšanu.
No rūpnīcā saražotās produkcijas sākotnēji 98% nonāks eksporta tirgos, sacīja Ruža, vienlaikus paužot cerību, ka nākotnē "Asns Ingredients" varēs būt tikai sākotnējo izejvielu ražotājs un līdztekus rūpnīcai izveidosies jauna pārtikas nozare, kurā ražotu augu valsts alternatīvas gaļas un piena produktiem, izmantojot zirņu proteīnu.
Tāpat "Asns Ingredient" valdes loceklis izteica pārliecību, ka, nozarei attīstoties, ienākot jauniem uzņēmumiem, no rūpnīcas saražotās produkcijas tiks radīti gala pārtikas produkti un Latvijas nākotnē varētu eksportēt produktus ar vēl augstāku pievienoto vērtību. Uzņēmums šobrīd sadarbojas ar Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāti, lai to iesaistītu nākotnes pārtikas nozares attīstībā un veidošanā.
"Asns Ingredient" pērn ieņēmumus no pamatdarbības neguva un cieta zaudējumus 160 038 eiro apmērā, liecina "Firmas.lv" informācija.
Kompānija "Asns Ingredient" reģistrēta 2020.gadā, un tās pamatkapitāls ir 9 425 051 eiro. "Asns Ingredient" kapitālā "Latraps" pieder 51,3%, "Pfeifer & Langen International" - 48,44%, lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajai sabiedrībai "Barkavas arodi" - 0,23%, bet lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajai sabiedrībai "Durbes grauds" - 0,02%.