Ražošana

Ventspilī sola uzbūvēt modernāko zivju konservu rūpnīcu Baltijā

Vēsma Lēvalde,23.03.2011

Jaunākais izdevums

Kompānija Baltic fishing corporation Ltd (BFC) plāno divu gadu laikā uzbūvēt jaunu zivju konservu ražošanas kompleksu Ventspilī, Ventspils Brīvostas teritorijā.

BFC uzskata, ka zivju produkcijas realizācijas iespējas ir ļoti perspektīvas gan austrumu tirgū, gan arī Rietumos, tāpēc nolemts investēt modernas ražotnes izveidē, lai nodrošinātu pieaugošo pieprasījumu pēc zivju produkcijas. Ražošanas kompleksa izveidei plānots piesaistīt Eiropas Savienības finansējumu, projekta kopējās izmaksas var sasniegt 10 miljonus ASV dolāru.

Moderna zivju ražošanas kompleksa izveide ir loģisks uzņēmuma biznesa attīstības turpinājums, uzskata BFC direktors Andrejs Bērziņš. Līdz šim BFC meitas uzņēmums SIA Baltic seafood trade esot veiksmīgi sadarbojies ar citiem Ventspilī un Kurzemē strādājošiem zivju ieguves un pārstrādes uzņēmumiem, vairākām zvejnieku firmām (Grifs, Bradava, Verģi), zivju konservu ražotājiem, kā arī ar kārbu piegādātājiem (Kalmeta, Gamma A).

Vājais posms, atzīst A. Bērziņš, ir modernas ražotnes trūkums. A.Bērziņš ir pārliecināts, ka Ventspils zivju konservu kombināts (VZZK) savus resursus ir izsmēlis, tāpēc nepieciešama jauna un moderna ražotnes izveide. Turklāt VZKK maksātnespējas process sarežģījot ilgtermiņa sadarbību un radot risku turpmākām investīcijām. Arī VZKK atrašanās vieta - blakus zilā karoga pludmalei un jahtu ostai, kā arī tā novecojušās iekārtas, kas nenodrošina ekoloģisku ražošanas procesu, liecinot par to, ka jaunas ražotnes izveide Ventspilī ir progresīvs risinājums.

Uzņēmums sola, ka projekts garantēs modernāko šāda veida ražošanas kompleksu Baltijā, kura ražošanas jauda būs aptuveni 5 miljoni konservu kārbu mēnesī. Iekārtas tikšot pielāgotas Eiropas Savienības prasībām, tādējādi nodrošinot ekoloģiskāku ražošanas procesu. Tiek plānots, ka jaunā ražotne nodrošinās darbu 300 cilvēkiem. Projektu plānots nodot ekspluatācijā 2013.gadā.

Kompānija BFC ir vērsusies Ventspils Brīvostas pārvaldē ar lūgumu izskatītu iespēju zemes gabala nomas piešķiršanai akvatorija tuvumā. Ražotni plānots aprīkot ar visām nepieciešamajām zivju apstrādes līnijām (cepšanas, kūpināšanas, u.c.), lai veiktu gan Baltijas jūras izejvielas (brētliņas, reņģes, mencas), gan okeāna izejvielas (siļķes, sardinellas, skumbrijas u.c.) apstrādi. Zivju konservu iepakojuma veids būs gan klasisks, gan arī Rietumu pieprasījumam atbilstošs.

BFC projekta sadarbības partneri ir firma Peruza Ltd (iekārtu ražotājs), kas nodrošinās jauno kompleksu ar atbilstoša līmeņa iekārtām, un Edo Consult, kas izstrādā projektu ES finansējuma piesaistei.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kā Latvijas zinātnieki var palīdzēt vietējai zivrūpniecībai

Mārtiņš Šabovics, Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes dekāns,17.12.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijai ir gandrīz 500 kilometru gara piekrastes josla. Latvijas ekonomiskā zona Baltijas jūrā rūpniecisko zivju ziņā ir viena no bagātākajām, bet Rīgas jūras līcis ir viens no Ziemeļu puslodes ražīgākajiem nozvejas rajoniem.

Mūsu valstij ir senas zivrūpniecības tradīcijas, un Latvijā šobrīd ir vairāk nekā 110 uzņēmumi, kas nodarbojas ar zvejas produktu apstrādi. Savukārt iedzīvotāji pārtikā zivis vidēji patērē vairāk nekā citās Eiropas valstīs – 24,9 kg uz vienu cilvēku. Tomēr, neskatoties uz to, zivsaimniecība Latvijā atrodas ļoti grūtā situācijā – tā piedzīvo vienu krīzi pēc otras, investīcijas ienāk salīdzinoši maz, kā arī gandrīz nav inovāciju un jaunu produktu.

Covid-19 zivrūpniekus skar atšķirīgi

Zivrūpniecības pamatu Latvijā veido divas lielas ražotāju grupas – konservu un citu zivju produktu ražotāji, un katru no šīm grupām Covid-19 ir skāris atšķirīgi. Lielākie svaigo/saldēto zivju pārstrādātāji cieta piegādes ierobežojumu dēļ, kā arī samazinājās pieprasījums pēc zivju pārstrādes produktiem, jo tiem ir īsāki uzglabāšanas termiņi un prece ir salīdzinoši dārga. Savukārt pieprasījums pēc zivju konserviem pieauga, un daudziem pat potenciāli radās iespēja paplašināt ražošanu. Tomēr, ņemot vērā to, ka konservu ražošanā ir liels roku darba īpatsvars, paaugstinājās arī saslimšanas riski darba kolektīvos. Vāja ražošanas procesu automatizācija un liela atkarība no viesstrādniekiem pandēmijas ierobežojumu apstākļos ir liels drauds daudzām ražotnēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Noraida shēmošanu Ventspils zivju kombinātā

Vēsma Lēvalde,30.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

DVM ir liels, eksportējošs uzņēmums un sadarbība ar Ventspils zivju konservu kombinātu (VZZK) bija pilnīgi likumīga, DB apgalvo SIA DVM pārstāvis Jagutils Abramovs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Vai pārtikas rūpniecība ietur diētu?

Latvijas Bankas ekonomiste Agnese Rutkovska,11.04.2019

1. attēls. Apstrādes rūpniecības kopā un tajā skaitā pārtikas produktu un dzērienu saražotās produkcijas apjoma un apgrozījuma indeksi (2000.g.=100%)

Avots: CSP, autores aprēķini

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apstrādes rūpniecības izlaide pēc pieklājīga izrāviena par 8,2% 2017. gadā pērn vairāk nekā uz pusi samazināja izaugsmes tempus, augot vien par 3.4%.

Bija nozares, kurām veicās labāk, piemēram, kokrūpniecībai, augsto tehnoloģiju nozarēm, un tādas, kurām šis nebija veiksmīgs gads. Viena no apakšnozarēm, kas lika visvairāk vilties, bija pārtikas produktu un dzērienu ražošana. Kādi šķēršļi stājās šīs nozares ceļā?

Šajā rakstā ieskatīsimies detalizētāk, soli pa solim palielinot un pietuvinot skatam dažādu pārtikas produktu grupu ražotāju sekmes un problēmas ilgākā laikā un tieši pēdējos gados.Pārtikas un dzērienu ražošanas pievienotā vērtība veido 21% no apstrādes rūpniecības jeb 2.5% no kopējās pievienotās vērtības. Tātad mēs runājam par gana nozīmīgu tautsaimniecības jomu. Ar šīs nozares produkciju mēs visi saskaramies ik dienu. Nemaz nerunājot par citiem aspektiem – pārtikas kvalitātes nozīmi mūsu veselībā, pārtikas ražošanas lomu valsts ekonomiskās neatkarības kontekstā utt. Tā teikt – var bez daudz kā iztikt, bet bez pārtikas nudien neiztiksim.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Lauksaimniecība – sentēvu tradīciju glabātāja vai nākotne ar plašām iespējām?

Latvijas Bankas ekonomiste Daina Pelēce,09.08.2018

1. attēls. Lauksaimniecības (augkopības, lopkopības, medniecības un zivsaimniecības) nozares īpatsvars kopējā pievienotajā vērtībā 2015. gadā, %

Avots: Eurostat

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lauku tēma latviešiem visos laikos ir bijusi aktuāla. Mediju telpā Latvija sevi visvairāk pozicionē kā zaļu valsti un latviešus kā tautu ar iedzimtu mīlestību uz zemi un zemes darbiem. Lauku tēma ir iecienīta arī daudzos televīzijas šovos, piemēram, «Izdzīvošana laukos», «Lauku sēta», «Saimnieks meklē sievu», «Špilkas un galošas» u.c. Arī klimata pārmaiņu radītās problēmas aktualizē diskusijas par lauksaimniecības nozari un tās izaicinājumiem.

Brīžiem lauksaimnieku darbošanās, kā arī centieni saglabāt un palielināt savas produkcijas apjomus, saskaroties ar dažāda veida izaicinājumiem, visai tuvu līdzinās televīzijas realitātes šovam, kam varētu dot nosaukumu «izdzīvošanas skola». Bet šoreiz ne par kaislībām televīzijas šovos, bet par aktuālo Latvijas lauksaimniecībā, lauksaimniecības produktu eksportā un nozares iespējām nākotnē.

Kas raksturo Latvijas lauksaimniecības nozari

Pirmkārt, lauksaimniecības nozare ir tā, kas apgādā mūs ar pārtiku. Ēst cilvēki gribēs vienmēr un visos laikos. Turklāt savā zemē saražotā pārtika ir augstvērtīgāka un veselīgāka salīdzinājumā ar importēto. Lauksaimniecības nozare sniedz resursus arī citām nozarēm: primārajām, piemēram, enerģētikas nozarei; sekundārajām, piemēram, pārtikas nozarei, kā arī terciārajām nozarēm, piemēram, transporta nozarei. Lauksaimnieki sakopj un saglabā lauku vidi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Latvijas uzņēmumi turpina ieguldīt zivju audzēšanā

Gunta Kursiša,23.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmumi SIA PK-Invest un SIA Mācību centrs plus noslēguši iepirkumu konkursus saistībā ar investīcijām zivju audzēšanā.

SIA Mācību centrs plus grasās ieguldīt 700 tūkstošus eiro, iegādājoties iekārtu kompleksu zivju audzēšanas fermas izveidei, savukārt SIA PK-Invest – 352 tūkstošus latu (500 tūkst. eiro) saldūdens zivju inkubācijas ceha projektēšanas darbos un tehnoloģisko līniju komplekta iegādē.

Daugavpilī reģistrētās SIA Mācību centrs plus, kuras pamatdarbības veids ir izglītības pakalpojumu sniegšana, konkursā uzvarēja uzņēmums SIA Largon. Savukārt SIA PK-Invest, kas ir Liepājas speciālās ekonomiskās zonas uzņēmējsabiedrība, konkursā par uzvarētāju atzīta SIA Regrand. SIA PK-Invest pamatdarbības veids ir zivju, vēžveidīgo un mīkstmiešu pārstrāde un konservēšana.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvija sevi pilnībā spēj apgādāt ar pārtiku, un paliek vēl pāri, ko realizēt ārvalstu pircējiem, vienlaikus joprojām esošais svaiga piena un graudu eksports ir labs pamats, lai investētu šo produktu pārstrādes jaudās.

Covid-19 pandēmijas ierobežošanai noteiktie pasākumi ir ietekmējuši dažādu nozaru piegāžu ķēdes, un šādos apstākļos lielākie ieguvēji ir tie, kuriem viss nepieciešamais ir pieejams pašu mītnes zemēs. Šis faktors ir būtisks tieši attiecībā uz pārtiku, bez kuras cilvēki nevar iztikt nekādos apstākļos.

Maciņu spogulis

Latvijas Lauksaimniecības universitātes profesore, Agroresursu un ekonomikas institūta vadošā pētniece Ingūna Gulbe uzsver, ka pārtikas galvenajās nozarēs Latvija ir pašpietiekama, jo eksportē vairāk, nekā importē. Protams, 100% pilnīgi visu pārtiku, ko patērējam, saražot Latvijā nav iespējams, jo klimatiskie apstākļi neļauj izaudzēt un realizēt pircēju iecienītos citrusaugļus, arī zemenes janvārī–aprīlī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zivju pārstrādes uzņēmums SIA Syfud uzsācis pirmo krabju nūjiņu partiju ražošanu jaunizveidotajā Liepājas rūpnīcā, informē uzņēmumā.

SIA Syfud zivju pārstrādes rūpnīca šobrīd ir otrā ražotne Latvijā, kurā tiek ražotas krabju nūjiņas gan vietējam, gan eksporta tirgiem.

“Latvija ir bagāta ar zivju pārstrādes tradīcijām, tomēr vietējie ražotāji tikai pamazām pārorientējas uz jauniem eksporta tirgiem. Mūsu mērķis jau no sākta gala primāri ir ražot jaunus un modernus zivju pārstrādes produktus, kas ir pieprasīti Eiropas un citu Rietumvalstu tirgos. Šobrīd esam tikai otrā zivju pārstrādes rūpnīca, kas Latvijā ražos krabju nūjiņas. Līdz ar to mēs nekonkurējam ar citiem tradicionālo zivju produktu pārstrādātājiem, bet gan specializējamies jaunu produktu ražošanā, pēc kuriem ir augošs pieprasījums eksporta tirgos. Plānojam ražot krabju nūjiņas gan ar savu zīmolu, gan arī privātā zīmola (private label) produktus dažādiem tirdzniecības tīkliem,” komentē SIA Syfud īpašnieks Sigits Ambrazevičs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūra ir uzsākusi kriminālprocesu par iespējamo krāpšanu Ventspils zivju konservu kombināta (VZKK) maksātnespējas procesā.

Kriminālprocess ierosināts, pamatojoties uz SIA Easy Open (viena no VZKK kreditoriem) valdes priekšsēdētāja T.Trankaļa iesniegumu. 2010.gada 27.decembra SIA Easy Open iesniegumā Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanai minēts, ka nu jau atstādinātā VZKK administratore Rita Skrinda un trešās personas organizētā grupā, sadalot savstarpēji pienākumus, ir organizējuši shēmu, lai krāpnieciskā ceļā izvairītos no kreditoru prasījumu samaksas vairāku simtu tūkstošu latu apmērā un lai vēlāk, izmantojot iegūto kontroli pār uzņēmuma naudas plūsmu, piesavinātos uzņēmuma īpašumtiesības, informē VZZK pašreizējā vadība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Atjauno shēmošanas upura Ventspils Zivju konservu kombināta maksātspēju

Gunta Kursiša,13.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ventspils tiesa pagājušās nedēļas beigās atjaunojusi Ventspils Zivju konservu kombināta (VZKK) maksātspēju, savukārt šīs nedēļas sākumā tika atjaunots kombināta uzņēmuma biedra statuss Latvijas Zivrūpnieku savienībā (LZS).

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

FOTO: Latviešu kūpinātās zivis piejūras ciematos iecienījuši lietuvieši

Laura Mazbērziņa,31.08.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piejūras ciematos - Bigauņciemā, Lapmežciemā un Ragaciemā šī vasara bijusi darbīga, tomēr zivju tirgotāji akcentē, ka lietuviešu pircēji bijuši vairāk nekā latviešu.

Db.lv viesojās zivju pārstrādes uzņēmumā SIA «Mauriņi-S», kurā saimnieko Silu ģimene un kas atrodas Engures novada Lapmežciema pagasta Ragaciemā. Emīls Sils, SIA «Mauriņi-S» direktors pastāstīja, ka zvejniecības māksla ir nodota paaudžu paaudzēs. Šobrīd gan zvejniecība ir tikai hobijs.

Zivis tiek iepirktas no 10 dažādiem piegādātājiem - foreles tiek iepirktas no Somijas, laši no Norvēģijas, brekši no Igaunijas. Savukārt uzņēmuma piedāvājumā no vietējām zivīm ir kūpinātas reņģes, butes, karpas. «Mani priecē tas, ka klienti stāsta, ka mūsu zivju produkcija kā ciemakukulis tiek vests uz tuvākām un tālākām ārzemēm. Taču interesanti ir tas, ka arvien izteiktāk ir jūtams tas, ka pie mums vairāk brauc lietuvieši nekā latvieši,» saka E. Sils.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājā atklāta zivju pārstrādes uzņēmuma SyFud rūpnīca, kuras infrastruktūrā un tehnoloģijās kopumā ieguldīti aptuveni 80 miljoni eiro un kuras ražošanas jauda ar laiku varētu sasniegt pat 250 miljonus eiro gadā.

Līdz ar jaunās SIA Syfud ražotnes Liepājā atklāšanu būtiski palielināsies un dažādosies Latvijas zivjrūpniecības nozares ražošanas un eksporta jauda.

SIA SyFud, kas strādā ar zīmolu Port Lite, 2020.gadā iegādājās bijušās Liepājas zivju konservu rūpnīcas zemi un sāka vērienīgu investīciju projektu, kas tika realizēts vairākās kārtās. Rezultātā uzņēmumā ir izbūvēti trīs ražotņu korpusi, kuros izvietotas jaunas, modernas iekārtas, kas garantē drošu, ekoloģisku un efektīvu zivju produkcijas ražošanas procesu.

"Latvijā un jo īpaši Liepājā ir senas un stabilas zivjrūpniecības tradīcijas, tādēļ mēs vienlaikus lepojamies darboties šajā nozarē un pilsētā, un vienlaikus tā ir arī liela atbildība. Mūsu mērķis, plānojot Liepājas ražotni, bija ražot jaunus un mūsdienīgus zivju pārstrādes produktus, kas ir pieprasīti Eiropas un citu rietumvalstu tirgos. Mēs nekonkurēsim ar citiem Latvijas tradicionālo zivju produktu pārstrādātājiem, bet gan specializējamies jaunu produktu ražošanā, dodod pienesumu Liepājai, nozarei un Latvijas ekonomikai kopumā," saka uzņēmuma īpašnieks Sigits Ambrazevičs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

NVA : Krievijas embargo Latvijas zivīm neapšaubāmi var atstāt ietekmi uz iedzīvotājiem un bezdarbu

LETA,12.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas noteiktais importa aizliegums Latvijas zivīm un to produktiem neapšaubāmi varētu atstāt vistiešāko ietekmi uz Latvijas iedzīvotājiem un bezdarba līmeni, šodien žurnālistiem preses konferencē sacīja Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) direktore Inese Kalvāne.

Viņa stāstīja, ka zivsaimniecības nozarē Latvijā strādā vairāki tūkstoši cilvēku, tomēr šobrīd vēl nav vērojams ļoti liels šīs nozares bezdarbnieku pieplūdums. Tāpat pieprasījuma kritums pēc šīs nozares produktiem atstās ietekmi uz nodarbinātību.

Kalvāne uzsvēra, ka NVA šiem cilvēkiem ir gatava ne tikai sniegt konsultatīvu atbalstu, bet arī sniegt visus nepieciešamos pakalpojumus kvalifikācijas uzlabošanai.

Viņa arī piebilda, ka vēl jāvērtē, cik ilgs laiks ir nepieciešams šīs problēmas risināšanai, iespējams, ja tas būs nepieciešams, aģentūra piedāvās arī kādus subsidētās nodarbinātības pakalpojumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Šmits: Latvijas zivju pārstrādes nozare piedzīvo restartu

Zane Atlāce - Bistere,18.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas zivju pārstrādes produkti gvuši ievērojamu atzinību pasaules lielākajā pārtikas produktu izstādē SIAL Paris 2016, kas apliecina, ka Latvija ir pasaules līmeņa spēlētājs mazo pelāģisko zivju pārstrādē. Zināšanas, kas balstās vismaz pusotru gadsimtu senās tradīcijās ir pamats tam, lai Latvija kā zivju pārstrādes lielvalsts spētu veiksmīgi konkurēt ar jebkuru citu spēlētāju pasaulē, uzskata Latvijas Zivrūpnieku savienības prezidents Didzis Šmits.

«Lai arī Krievijas, Kazahstānas un Baltkrievijas tirgu slēgšana, kā arī kopējā ekonomiskā situācija šajā reģionā Latvijas zivju pārstrādes nozarei ir milzīgs trieciens, tomēr daudzus gadus mērķtiecīgi veiktais darbs pie jauniem produktiem un tirgiem skaidri apliecina to, ka nozarei ir ļoti labas perspektīvas nākotnē. Mēs šodien runājam par nozares «restartu»», saka D. Šmits.

Latvijas zivju pārstrādes produkts Smoked Petites Sardines (ražotājs - SIA Karavela) guvis starptautisku ekspertu atzinību izstādes 2016.gada inovatīvo produktu stendā.

Smoked Petites Sardines novērtēts ar produkta augsto kvalitāti, bet īpaši ar inovatīvu iepakojuma risinājumu, kas zināmā mērā ir jaunatklājums pasaules zivju konservu industrijai. Pirmie pasaulē šādu iepakojumu ražošanā sāka ieviest tieši Latvijas uzņēmumi SIA Gamma-a un A/S Brīvais vilnis“kā rezultātā šobrīd tas ir kļuvis par nozares atpazīstamības zīmi īpaši tādos produktos kā Brisling sardines vai Les petites sardines de Riga.

Komentāri

Pievienot komentāru
Latvija var!

Latvija var! Būvējam mašīnas un attiecības

Inita Šteinberga,01.11.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tā uzņēmuma SIA Peruza, kas specializējas nestandarta iekārtu projektēšanā un ražošanā, darbības pamatprincipus ar humoru raksturo valdes loceklis Roberts Dlohi: «Cilvēka faktors un uzticēšanās ir mūsu veiksmes noslēpums.»

Peruza veidotās iekārtas ir uzstādītas Krievijā, Lielbritānijā, Horvātijā, Igaunijā, Bulgārijā, Grieķijā, Lietuvā, Zviedrijā, Ukrainā, un visvairāk klientu ir zivju pārstrādes rūpniecībā. Piemēram, kaviāra ražošanas līnijas Astrahaņā, kastu un kārbu mazgāšanas iekārtas Horvātijā. Latvijā ir tapušas vairākas šprotu ražošanas līnijas, jaunas zivju pārtsrādes rūpnīcas projekts Liepājā. Patlaban izstrādē ir tehnoloģisko iekārtu ražotne Kamčatkā.

«Katra iekārta ir unikāla. Tās radīšana - māksla, ar kuru bezpersoniska dzelžu un cauruļu kaudze pārvēršas par kaut ko dzīvu, kas darbojas,» stāsta vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Ventspils Zivju konservu kombināts stabilizē darbību

Vēsma Lēvalde,07.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maksātnespējīgais Ventspils Zivju konservu kombināts (VZZK) pirmo reizi vairāku gadu laikā spēj nomaksāt nodokļus un sākt dzēst nodokļu parādu, apgalvo VZZK maksātnespējas administrators Raivis Stumbergs.

R.Stumbergs, kurš administratora pienākumus sāka pildīt šā gada februārī, uzsver, ka viņa pilnvaru laikā uzņēmuma saimnieciskās darbības turpināšanai bijuši divi kritiski momenti, kuros viņam izdevies rast pozitīvu risinājumu.

«Pirmkārt, ir izdevies panākt vienošanos ar Valsts ieņēmumu dienestu par iepriekšējā administratora darbības laikā izveidojušos aktuālo nodokļu parādu (aptuveni 120 tūkstošiem latu) pakāpenisku nomaksu vairāku gadu garumā, kā arī par šā gada februāra nodokļu parāda nomaksu gada laikā. Marts būs pirmais mēnesis, par kuru tiks nomaksāti visi nodokļi, kā arī sāksim maksāt nodokļu parādus. Otrkārt, ir izdevies saglabāt Krievijas Federācijas Federālā veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienesta atbilstības sertifikātu produkcijas eksportam uz šo kaimiņvalsti. Bez šī sertifikāta uzņēmuma turpmākā darbība faktiski nebūtu iespējama, jo vairāk nekā 90% saražotās produkcijas eksportējam uz Krieviju,» uzsver administrators.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Brīvais vilnis zaudējumi strauji auguši

Žanete Hāka,29.02.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Brīvais vilnis pērn strādājusi ar neto zaudējumiem 759 tūkstošu eiro apmērā, liecina kompānijas paziņojums Nasdaq Riga.

Iepriekšējā gadā akciju sabiedrība strādāja ar peļņu 257 tūkstošu eiro apmērā.

Pārskata perioda ieņēmumi bija 7,204 miljoni eiro, bet bruto peļņa - 487 tūkstoši eiro.

Zaudējumi ir saistīti ar realizācijas apjoma samazināšanos un kopējo situāciju zivju konservu tirgū 2015.gadā, skaidro uzņēmums.

AS Brīvais vilnis komercdarbības veidi ir zivju un zivju produktu pārstrāde un konservēšana, pārtikas produktu vairumtirdzniecība, kā arī pārējā citur nekvalificētā komercdarbība. 2002.gada 14.maijā uzņēmums reģistrēts vienotajā Latvijas Republikas komercreģistrā.

Pērn saražots 14,1 miljons kārbu dažāda (148) veida zivju konservu, no tā 6 miljoni bija kārbu šprotes. Pārdoti 13,3 miljoni kārbu par 7,2 miljoniem eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Arnolds Babris stāsta, kāpēc kļuva par vienu no a/s Brīvais vilnis akcionāriem

Māris Ķirsons,26.11.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kvalitatīvu zivju konservu ražošanā Latvijā ir gan iespējas, gan arī izaicinājumi, ko rada gan Latvijas valstī pieņemtie lēmumi, gan arī pasaules ģeopolitiskie notikumi

To intervijā Dienas Biznesam stāsta a/s Brīvais vilnis valdes priekšsēdētājs un tagad arī līdzīpašnieks Arnolds Babris. Viņš atzīst, ka zivju pārstrādē ir sava specifika, šogad pieprasījums pēc kvalitatīviem produktiem ļāvis audzēt ražošanas apjomus un līdz ar to arī samazināt zaudējumus.

Fragments no intervijas, kas publicēta 26. novembra laikrakstā Dienas Bizness:

Kāpēc kļuvāt par vienu no a/s Brīvais vilnis akcionāriem?

Tas, ka par uzņēmuma īpašniekiem kļūst tā vadītāji (valdes priekšsēdētājs Arnolds Babris un valdes loceklis, komercdirektors Māris Trankalis), nav nekas neparasts. Tādi precedenti Latvijā jau ir bijuši, un droši vien, ka tādi būs arī nākotnē. Jāatgādina, ka 2004. gadā bija grūts brīdis uzņēmumam, kas nestrādāja jau vairāk nekā sešus mēnešus. Tad a/s Brīvais vilnis akciju daļa nonāca baņķieru brāļu Belokoņu pārziņā. 2004. gada jūnijā es kļuvu par šī uzņēmuma vadītāju (M. Trankalis vadības komandai pievienojās 2007. gadā). Mums kopā izdevās reanimēt zivju konservu ražotni un saglabāt ražošanu, šodien – 14 gadus pēc šiem notikumiem – rūpnīca turpina strādāt, šobrīd mēnesī tiek saražoti 1,6 līdz 1,7 miljoni konservu kārbu dažādu zivju konservu, no kuriem, protams, lielākā daļa ir šprotes eļļā. Šogad brāļi Belokoņi izdarīja secinājumus, ka zivju konservu ražošana nav viņu biznesa profils, un nolēma fokusēties uz finanšu pakalpojumu jomu, un piedāvāja man un M. Trankalim iegādāties viņiem piederošās šī uzņēmuma akcijas. Rezultātā vairāk nekā 90% a/s Brīvais vilnis akciju nonāca manās un M. Trankaļa rokās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Papildināts ar foto - Pārstrādātājs audzēs un zvejos zivis

Vēsma Lēvalde,25.07.2012

LSEZ SIA Kolumbija LTD valdes priekšsēdētājs Igors Krupņiks, zivju audzētavas projekta vadītājs Mārtiņš Roze.

Foto: Vēsma Lēvalde

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

LSEZ SIA Kolumbija LTD iegādājusies zvejas kuģi, būvē zivju audzētavu un projektē zivju restorānu.

Nozvejas kvotu samazinājums pēdējo piecu gadu laikā par aptuveni 80% radījis gana daudz problēmu zivju pārstrādātājiem, kas risinājumu saskata saldūdens zivju audzēšanā un delikatešu ražošanā. Dziļāka pārstrāde, produkti ar augstāku pievienoto vērtību varētu arī pārliecināt Eiropas ierēdņus par nozvejas kvotu palielināšanu Latvijai, uzskata LSEZ SIA Kolumbija LTD līdzīpašnieks Igors Krupņiks.

Vienlaikus uzņēmums nolēmis pats rūpēties par izejvielu sagādi. Topošajai zivju audzētavai jau uzlikts jumts, tikko piegādāti baseini un bioloģisko attīrīšanas iekārtu rezervuāri, stāsta audzētavas projekta vadītājs Mārtiņš Roze. Sākta arī tehnoloģisko iekārtu montāža. Jau šā gada novembrī baseinos paredzēts ielaist mazuļus. Liepājā audzēs varavīksnes foreles, stores, zušus un Āfrikas samus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konflikts airBaltic ir nesis un turpina nest kompānijai lielus zaudējumus, atcelto reisu dēļ sākuši ciest arī pasažieri.

«Ja tiesībsargājošās iestādes laicīgi pieņemtu lēmumu, tad airBaltic vadītāju Bertoltu Fliku varētu saukt pie atbildības un tas visiem atvieglotu dzīvi,» satiksmes ministrs Uldis Augulis.

«Nevajag iedomāties, ka Rīga savu līderpozīciju aviācijas nozarē nevar zaudēt un ka vieta pēc nacionālās aviokompānijas aiziešanas nevar palikt tukša,» airBaltic prezidents un līdzīpašnieks Bertolts Fliks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Agrolats turpina strauji attīstīties

Dace Skreija,10.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lauksaimniecības produktu vairumtirgotājs un ražotājs – SIA Agrolats pērn apgrozījumu palielinājis par 52%, liecina Lursoft (Uzņēmumu reģistra) datu bāze.

SIA Agrolats apgrozījums pērn sasniedzis 33,7 milj. Ls, tā kontā bijis aptuveni 30 tūkstoši tonnu pārstrādātu zivju miltu, kas tiek pārkrauti Marokā un realizēti dažādās valstīs.

Dienas bizness jau ziņoja, ka Agrolats bijis par pamatu Agrolats Holding izveidei. Agrolats Holding izveides mērķis ir lauksaimnieciskā ražošana un pārstrāde, kā arī ar to saistīto izejvielu pārstrāde. Holdinga īpašnieki kļuvuši arī par lauksaimnieciskās produkcijas AS Agrofirma Tērvete kapitāldaļu turētājiem. Līdz šim holdinga izveidē jau ieguldīti aptuveni 10 milj. Ls. Agrolats Holding ietilpstošā Venta FM realizē vērienīgu zivju miltu un zivju eļļas ražotnes celtniecības projektu Alsungā, kur kopējās investīcijas sasniegs 3,5 milj. Ls. Agrolats plāno realizēt arī multifunkcionālas rūpnīcas būvniecību Marokā, bet pagaidām detalizētu informāciju uzņēmuma īpašnieki neatklāj.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zivju konservu ražotājs «Gamma-A» plāno slēgt ražotni Rīgā, atstājot galvaspilsētā tikai loģistikas un distribūcijas centru, kā arī skārda taras ražošanu, biznesa portālam Db.lv pastāstīja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Aivars Lejietis.

Tādā veidā uzņēmuma vienīgā zivju konservu ražotne atradīsies Kolkā. «Neapšaubāmi, šīs ražotnes attīstīšanā plānojam investēt arī līdzekļus, lai to padarītu daudz energoefektīvāku un ekonomiskāku. Darbinieku trūkums arī mūsu nozarē ir jūtams. Tāpēc darbinieku piesaiste būs viena no turpmākajām prioritātēm,» komentēja A.Lejietis.

Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs norādīja, ka zivrūpniecības nozarē pašlaik būtiskākais, kam pievērš uzmanību visi nozares uzņēmumi, ir darba efektivitātes paaugstināšana un izaicinājumi darba tirgū jeb darba spēka trūkums. «Diemžēl tieši tas ir galvenais izaicinājums nozarē, jo, ja nav cilvēku, kas strādā, tad arī uzņēmumiem ir jādomā par savas darbības optimizēšanu vai pārveidi. Bez darbiniekiem neviens bizness pastāvēt nevar.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Rimi un Supernetto izņem no veikalu plauktiem visu Zilās lagūnas produkciju

Nozare.lv,02.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz brīdim, kad no Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) tiks saņemta detalizētāka informācija par SIA Zilā lagūna zivju konserviem, no veikaliem Rimi un Supernetto izņemta visa uzņēmuma produkcija, informē veikalu pārstāve Laura Podskočija.

«Lai gan Rimi sortimentā nav Zilās lagūnas ražotās siļķes filejas eļļā Antalja un siļķes filejas eļļā ar garšvielām, baltoties uz ASV Pārtikas un medikamentu administrācijas sniegto informāciju par preču zīmes Latis zivju produktu neatbilstību kvalitātes prasībām, visā Latvijā no tirdzniecības izņemam visu šī uzņēmuma ražoto produkciju. Patlaban tiek gaidīta detalizētāka informācija no PVD,» sacīja Podskočija.

Viņa arī norādīja, ka Rimi prioritāte ir produktu kvalitāte un pārtikas drošums, tādēļ, ja rodas kaut mazākās aizdomas par produktu neatbilstību kvalitātes prasībām, tiek lemts par to izņemšanu no veikalu sortimenta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

AS Brīvais vilnis: Būs uzņēmumi, kuri neizdzīvos, bet mums jāpārvar grūtības

Žanete Hāka,01.03.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Brīvais vilnis pērn saražoja 10,4 miljonus kārbu dažāda (161) veida zivju konservu, no tā 4,6 miljoni bija kārbu šprotes, liecina uzņēmuma pārskats Nasdaq Riga.

Kopumā pārdots 10,1 miljons kārbu par 5,4 miljoniem eiro.

Sabiedrības 2016.gada rezultāts ir zaudējumi 436 174 eiro apmērā. Šie zaudējumi ir no saimnieciskās darbības.

Kopējā situācija zivju konservu tirgū saspringta, būs uzņēmumi, kuri neizdzīvos, tiem, kuri izdzīvos būs vieglāk. Sabiedrībai jābūt starp uzņēmumiem, kas pārvarēs šīs grūtības, norāda kompānijas vadība.

Kompānija strādā, lai saglabātu tirgus segmentu un gaida, kad atvērsies Krievijas un Kazahstānas tirgus un uzlabosies ekonomiskā situācija pasaulē. Pieprasījums pēc konserviem netradicionālajos tirgos atpaliek no ražošanas apjomiem. Ražojot mazākus daudzumus, produktu pašizmaksa sadārdzinās, tikmēr tirgus cenas konkurences rezultātā krītas, skaidrots paziņojumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daļa zivrūpniecības uzņēmumu saistībā ar vispārējo situāciju nozarē var neizdzīvot un nav izslēgts, ka uzņēmējdarbību var nākties pārtraukt gan lielākiem, gan mazākiem uzņēmumiem, aģentūrai LETA atzina zivju pārstrādes uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Arnolds Babris.

Viņš atgādināja, ka zaudētos realizācijas apmērus Austrumu tirgos zivrūpniekiem līdz šim nav izdevies aizstāt, un uzņēmumiem nācies samazināt ražošanas jaudas. Savukārt dempingu dēļ produkcijas cena ir neadekvāti zema. Tāpēc daļa tirgus dalībnieku nākotnē, visticamāk, pārtrauks uzņēmējdarbību.

Reālistiskākais būs, ka daļa ražotāju pazudīs no tirgus. Neņemos prognozēt, kad tas notiks. Tas ir atkarīgs no tā, kurā brīdī apstāsies finanšu plūsma, sacīja Babris.

Viņš neprognozēja, vai uzņēmējdarbību varētu pārtraukt lielie vai mazie ražotāji, taču neizslēdza gan vienu, gan otru iespēju.

Viss var būt. Neviens neatzīstas, kāds ir viņa faktiskais stāvoklis, pauda Babris.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Brīvais vilnis pērn saražojis 24 milj. kārbu konservu

Gunta Kursiša,10.12.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s Brīvais vilnis pagājušajā gadā saražojis 24,1 milj. kārbu dažāda sortimenta zivju konservu un nopelnīja 172,3 tūkst. Ls, informē Lursoft.

Kopumā, pārdodot 24,4 milj. kārbu konservu, 2011. gadā uzņēmums apgrozīja 8,6 milj. Ls. No kopējā saražotā zivju konservu klāsta tika saražoti 11,3 milj. kārbu šprotu.

2011. gada apgrozījums ir par 21% lielāks nekā iepriekšējā gadā.

A/s Brīvais vilnis dibināta 1992. gadā, un tā pamatkapitāls ir trīs milj. Ls.

Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs ir Arnolds Babris, bet uzņēmuma valdes locekļa amatā darbojas Zinaida Ekmane, Vasilijs Iļušins un Māris Trankalis.

A/s Brīvais vilnis darbības veids ir zivju, vēžveidīgo un mīkstmiešu pārstrāde un konservēšana.

Komentāri

Pievienot komentāru